piernik - 7329 przepisów (strona:90/489)

Świąteczne pierniczki / Christmas gingerbread cookies 78

Scroll down for recipe in English. W zasadzie jest to przepis na piernik czy pierniki dojrzewające. Zwykle po zrobieniu ciasta trzymam je w lodówce od 2 do 4 tygodni. W tym roku, z braku czasu ciasto leżakowało w chłodzie tylko 4 doby ;) Pierniczki wyszły pyszne i polecam każdemu na święta, jeśli ma trochę mniej czasu :) Składniki: 1 szkl. miodu(...)wielokwiatowego) 1/4 szkl. cukru 130 g. masła 500 g. mąki pszennej 2 łyżeczki kakao 1/4 szkl. mleka 2 małe jajka 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 30 g. przyprawy do piernika Lukier: 1 szkl. cukru pudru 1 białko Masło rozpuść. Dodaj miód i cukier, mieszaj aż cukier się rozpuści. Całość doprowadź do wrzenia i zdejmij z ognia. Ostudź. Mąkę wymieszaj

Delicious Place
pierniki tradycyjne miękkie 70

Average:  5 /5] składniki: 300 g mąki 100 g cukru 60 g masła 125 g miodu 1 jajko 30 ml mleka 40 g przyprawy do piernika lub wg własnego smaku 1 łyżeczka kakao 3/4 łyżeczki sody 1 szczypta soli wykonanie: Masło, miód, przyprawę do piernika i cukier podgrzewamy mieszając, aż cukier się rozpuści. Następnie zestawiamy z ognia i odstawiamy

Domowy Smak Jedzenia
PIERNIK POSTYNY 98

Piernik postny,  mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto  pieczone bez użycia jaj, nie wymaga leżakowania tak ja  piernik staropolski  .  Pachnący miodem,przyprawami i bardzo  puszysty  i wilgotny. SKŁADNIKI:  Forma; 25x30 cm   2,5-3 szklanki mąki pszennej szklanka cukru 0,5 szklanki oleju słoik powideł śliwkowych 2 łyżeczki proszku(...)pieczenia 2 łyżki kakao 2 łyżki miodu przyprawa do piernika gorzka czekolada   PRZYGOTOWANIE: Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli cały słoik po powidłach). Cały czas mieszając dodajemy pozostałe składniki, mieszamy do momentu aż powstanie jednolita masa. Ciasto wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na ok.40

RAROSSA
Piernik przedświąteczny 85

okresie Adwentu, w oczekiwaniu na Święta często piekę piernik w skromniejszej wersji, bo lubię w tym czasie aromaty korzenne.  Ciasto na pierniczki  dojrzewają  jeszcze w kamionce po staropolsku :P,  a czas porządków przedświątecznych warto sobie osłodzić  choć troszeczkę. Podobne przepisy na w ilgotny piernik przełożony masą  owocową  i oblane czekoladą(...)tegoż wymaga uważnej obserwacji  przy dosypywaniu mąki. Nie może być ani zbyt rzadkie ani zbyt gęste. Dotyczy to również dodania żelatyny do masy owocowej  do przełożenia ciasta. Piernik przedświąteczny ciasto: 1 łyżka czubata miodu 3/4 szklanki  cukru 2 duże jaja 1  szklanka przecieru owocowego (jabłkowo-czeremchowy u mnie) 1/4 szklanki oleju słonecznikowego (ew. rzepakowego) 2 szklanki

Gotuj Sam!
Piernikowe Ferrero 110

czekoladowo-piernikowego. PIERNIKOWE FERRERO Składniki:  (forma 20x30 cm) ciasto piernikowe: 3 jajka 3/4 szkl cukru 1/4 szkl oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 3/4 szkl mąki mus czekoladowo-piernikowy: 600 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 150 g gorzkiej czekolady 50 ml mleka(...)pralinek Ferrero Rocher 1 wafelek orzechowy Przygotowanie: ciasto: (forma 20x30cm) Białka ubijamy z cukrem na sztywno, następnie dodajemy żółtka, a potem olej. Do masy przesypujemy mąkę,kakao, przyprawę do piernika i proszek do pieczenia. Całość delikatnie mieszamy.  Ciasto przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczmy przez 30 minut w 175 stopniach. mus czekoladowo-piernikowy: Żelatynę namaczamy w wodzie

Bon appetit mon amie
Lukier królewski i poradnik lukrowania pierniczków 70

piątku możesz wyjmować porcję i lukrować swoje pierniczki wieczorami rodzaje lukru Przepis powyżej to tak zwany lukier normalny, służący do zdobienia i wykonywania delikatnych wzorów. Jeśli chcesz ażby Twoje pierniki pokryte były piękną i gładką taflą lukru musisz nieco rozrzedzić lukier dodając więcej białek – będzie to lukier rzadki . Jest też lukier gęsty , używany do sklejania domków z piernika(...)Wasze wzory zależy głównie od lukru! Sprzęt dodatkowy, nie obowiązkowy ale przydatny : jeśli masz okrągłą obrotową deskę (ja mam taką z Ikei) to jest ona idealną podstawką do malowania pierników. Bez dotykania pierniczka mogę go obracać w każdą stronę. Dodatkowo przyda się Wam wykałaczka lub patyczek do szaszłyków , wtedy kiedy linia się wykrzywi, nie pójdzie tak jak chcecie możecie jeszcze

nietylkopasta.pl
Przepis na pierniczki 81

miodu naturalnego najlepiej w formie płynnej (np. wielokwiatowego) – 120 g masła – 550 g mąki pszennej + odrobina do podsypania blatu – 1 łyżka sody oczyszczonej – 4 łyżki  domowej przyprawy do piernika  lub 1 opakowanie dobrej przyprawy do piernika ze sklepu (bez dodatku mąki i cukru) – 100 g cukru – 1 jajko – opcjonalnie 1 łyżka kakao (wtedy pierniczki są nieco ciemniejsze) Przygotowanie(...)była nadal płynna, zbyt długie jej odstawienie spowoduje, że tłuszcz zacznie się osadzać na górze i masło będzie przybierało formę stałą. Do miski wsyp mąkę, sodę, przyprawę do piernika, cukier i kakao. Dodaj jajko i schłodzony miód z masłem. Zagnieć ręcznie lub przy użyciu miksera, przy piernikach wolę to robić ręcznie, mikser i końcówka typu hak nie radzi

nietylkopasta.pl
piernik herbaciany z powidłem śliwkowym 96

składniki na ciasto piernikowe: 450 g mąki 180 g cukru 4 jajka 200 ml miodu 230 ml oleju 230 ml mocnego naparu herbaty, wystudzonego 20 g przyprawy do piernika 2 łyżeczki sody 100 g orzechów włoskich, posiekanych wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem. Do masy jajecznej dodajemy miód, olej, napar herbaciany i miksujemy. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z sodą(...)przyprawą do piernika i miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto dzielimy na trzy równe części. Każdą przekładamy do foremki (ok. 22×32, wyłożonej papierem do pieczenia). Pieczemy w ok. 160 st. C przez ok. 30 min. Wystudzone przekładamy powidłem śliwkowym. Wierzch polewamy polewą i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi orzechami

Domowy Smak Jedzenia
Biszkoptowa kostka piernikowa 98

przepisu na Lamingtony :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g przyprawy do piernika szczypta soli Polewa: 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 ml śmietanki 30% 5-6 łyżek kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 250 g wiórków kokosowych Wykonanie: Biszkopt(...)miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary

Kuchnia MagdaLeny
Biszkoptowa kostka piernikowa 99

przepisu na Lamingtony :) Składniki: Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 4 łyżki oleju 3 łyżeczki octu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 20 g przyprawy do piernika szczypta soli Polewa: 200 g masła 3/4 szklanki cukru pudru 200 ml śmietanki 30% 5-6 łyżek kakao 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika 250 g wiórków kokosowych Wykonanie: Biszkopt(...)miksując. Gdy cukier się rozpuści dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem. II-część: mieszamy łyżką drewnianą W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika. Do ubitej piany dodajemy mąkę z proszkiem na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy żeby nie było grudek. Masę przenosimy do blachy (wymiary

Kuchnia MagdaLeny
Pierniczki 71

u0142y\u017cek miodu,\r","150g mas\u0142a,\r","0,5kg m\u0105ki pszennej,\r","1 szklanka cukru pudru,\r","1 \u0142y\u017ceczka sody,\r","2 \u0142y\u017cki przyprawy do piernika,\r","sk\u00f3rka pomara\u0144czowa z dw\u00f3ch pomara\u0144czy,\r","1 jajko + 1 \u017c\u00f3\u0142tko,\r","s\u00f3l,\r"," lukier , ozdoby do dekoracji."],"name":"Pierniczki","recipeCategory":"Bo\u017ce(...)recipeInstructions":["Mi\u00f3d z mas\u0142em ogrza\u0107 i wymiesza\u0107. Zostawi\u0107 do ostygni\u0119cia.\r","Wymiesza\u0107 m\u0105k\u0119, sod\u0119, cukier puder, przypraw\u0119 do piernika i s\u00f3l.\r","Doda\u0107 mas\u0119 miodow\u0105, jajka i sk\u00f3rk\u0119 pomara\u0144czow\u0105.\r","Zagnie\u015b\u0107 dobrze ciasto. Odstawi\u0107 do lod\u00f3wki, wyjmowa

Bardzo Gruby Smok
CIASTO NA PIERNIK DOJRZEWAJĄCY + FILMIK 82

Ciasto na piernik dojrzewający jest bardzo smaczne. Warto czekać tyle czasu aż poleży i dojrzeje. Przygotowujemy z niego pierniki lub ciasto przekładane masami.          SKŁADNIKI :  200 g  masła 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 opakowania przyprawy do piernika po 40 g  3 jajka 200 ml mleka 3/2 %  3 płaskie łyżeczki(...)PRZYGOTOWANIE : Margarynę z cukrem, mlekiem i miodem rozpuszczamy w garnku, nie gotujemy. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie, do masy dodajemy jajka i mieszamy. Na koniec wsypujemy przyprawę do piernika wymieszaną z sodą oraz mąkę.  Wszystko łączymy mikserem na jednolite i gładkie ciasto. Przekładamy do szklanej miski, przykrywamy ściereczką lub folią spożywczą i odkładamy na 4-6 tygodni

Kulinarne Fantazje Marioli
Wigilijny piernik 119

Wigilijny  piernik            Jakie to święta jak nie ma zapachu piernika, pierniczków, ale czasami brak nam czasu, dlatego mam dla Was szybki, pyszny przepis 😊 60 minut czas przygotowania 15 porcji Składniki: Forma 24 cm x 24 cm ·        4 szk. mąki pszennej(...)śliwkowych ·        3 łyżki kakao ·        2 łyżeczki sody ·        1 ½ opakowania przyprawy do piernika ·        80 g czekolady mlecznej ·        ½ szk. śmietany 30% Sposób przygotowania: 1.    Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sodę

Kulinarna Chwila
KRUCHE, MAŚLANE, KORZENNE CIASTECZKA (BEZ JAJEK) 61

Ciastka na Boże Narodzenie to nie tylko pierniki. Dziś mam dla Was propozycję na kruche, maślane ciastka z dodatkiem przyprawy do piernika. Jednak w przepisie tym nie ma jajek. Szybko się je przygotowuje, wystarczy chwila na ich upieczenie. Przechowywać je można w szczelnie zamkniętym pudełku nawet 3-4 tygodnie. U nas już pierwsze świąteczne wypieki gotowe. Hmmm tylko czy wytrwają(...)sposób nie przegapisz kolejnych odcinków. Składniki: * 360 g mąki pszennej * 160 g mąki ziemniaczanej * 300 g zimnego masła * 100 g cukru pudru * 2 płaskie łyżeczki przyprawy do piernika (użyłam  Skworcu ) Wykonanie: Do miski wsypać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, cukier puder, przyprawę do piernika. Dodać kawałki masła. Ciasto zagnieść dłonią na zwartą kulę. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć

Zrób to smacznie
Miękkie pierniczki alpejskie / Soft Apline Gingerbread Cookies 68

subskrybować mój kanał na Youtube Alpejskie pierniczki z miodem przygotowuje się bardzo prosto, chociaż przygotowania zajmują dwa dni i wiążą się z kilkoma etapami. Jeśli chcecie, ciasto na pierniki możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem, (nawet teraz) i zamrozić. Tuż przed świętami odmrozić przez noc lodówce, wałkować i piec - w takim wypadku będą to łatwe i szybkie pierniki na ostatnią chwilę(...)nasze toruńskie katarzynki - naprawdę pysznie :) Szczerze mówiąc, ja lubię je nawet bez żadnych dodatków, takie bez polewy pasują idealnie do kubka herbaty, kawy czy mleka. To zdecydowanie idealne pierniki na Święta, bo każdemu smakują. Bardzo polecam, smacznego:)  Przepis na  świąteczne pierniczki alpejskie, składniki: 500 g mąki, 4 żółtka, 2 białka, 3/4 szklanki cukru, 1 i 1/2 łyżki kakao

Lekcje w kuchni