temu, zrobiłam gulasz z cynamonem. Na początku pomysł wydawał się taki no… średnionajeża, ale ok, zrobiłam. Gulasz wyszedł genialny. W tym roku postanowiłam do mięsa dodać przyprawę do piernika. Potem wpadłam na pomysł dodania moreli, których mam w nadmiarze. Pamiętajcie tylko, żeby nie szaleć z morelami, bo są słodkie. Tytułowy gulasz został wchłonięty z ogórkami kiszonymi i ziemniakami. Może(...)cebule 2 ząbki czosnku 4 suszone morele 100 ml czerwonego wytrawnego wina 100 ml passaty pomidorowej 1 łyżka mielonej słodkiej papryki 1 łyżka suszonego rozmarynu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżki mąki 1/4 szklanki wody sól pieprz tłuszcz do smażenia (ja użyłam smalcu) (przepis na 4-5 porcji) Mięso kroimy w większą kostkę, dodajemy do niego pokrojone w plasterki
KardamonovyNajpierw wpadł mi w ręce strój Mikołaja na butelkę, a potem pomysł na ten likier piernikowy. Piernik, który nierozłącznie kojarzy się z magią Świąt Bożego Narodzenia, jest głównym bohaterem tej nalewki. Wystarczy wódka, czekolada, przyprawa do piernika, mleko skondensowane i gotowe! Można pić na drugi dzień. Składniki: ? 1 puszka mleka skondensowanego słodkiego ? 1 przyprawa do piernika ? 1 gorzka czekolada(...)wódki Wykonanie: ? Do mleka skondensowanego włożyć czekoladę połamaną na kawałki i przyprawę do piernika. ? Całość podgrzać w miseczce stawiając na garnku z gotującą wodą i mieszać, aż czekolada się rozpuści na parze. Nie stawiać bezpośrednio na ogniu, bo mleko może się przypalić. ? Rozpuszczone składniki wymieszać z wódką. Gorzką czekoladę można zastąpić mleczną
To co kochamPomysły na prezenty świąteczne mamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny z nich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! Moje bezglutenowe pierniczki(...)można je spokojnie przygotować na ostatnią chwilę Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 30 sztuk. Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku Do przygotowania bezglutenowych pierników będziecie potrzebować: 150 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 2 jajka ¼ kostki margaryny ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaską łyżeczkę
Okiem Blondynki by McBlondiwszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe. Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę Oczywiście po 2-3 dniach pierniczki miękną, dlatego warto je upiec wcześniej. Świąteczne(...)pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania bezglutenowych świątecznych pierników będziecie potrzebować: 250 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 1 jajko 1,5 łyżki śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej) foremek
Okiem Blondynki by McBlondiPomysły na prezenty świąteczne mamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny z nich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! Moje bezglutenowe pierniczki(...)można je spokojnie przygotować na ostatnią chwilę Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 30 sztuk. Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku Do przygotowania bezglutenowych pierników będziecie potrzebować: 150 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 2 jajka ¼ kostki margaryny ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaską łyżeczkę
Okiem Blondynki by McBlondiwszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe. Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę Oczywiście po 2-3 dniach pierniczki miękną, dlatego warto je upiec wcześniej. Świąteczne(...)pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania bezglutenowych świątecznych pierników będziecie potrzebować: 250 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 1 jajko 1,5 łyżki śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej) foremek
Okiem Blondynki by McBlondiPomysły na prezenty świąteczne mamy już za sobą, czas więc zająć się pomysłami na świąteczne wypieki Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na najbardziej klasyczny z nich, jakim są pierniki – oczywiście w wersji bezglutenowej Osobiście nie wyobrażam sobie świąt, które nie pachną korzennymi przyprawami, połączonymi z aromatem ciasta! Nie ważne w jakim wydaniu, pierniczki muszą być! Moje bezglutenowe pierniczki(...)można je spokojnie przygotować na ostatnią chwilę Z podanych przeze mnie proporcji wychodzi ok. 30 sztuk. Szybkie i proste pierniczki bezglutenowe – przepis krok po kroku Do przygotowania bezglutenowych pierników będziecie potrzebować: 150 g mąki ryżowej 60 g mąki kukurydzianej 60 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 2 jajka ¼ kostki margaryny ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaską łyżeczkę
Okiem Blondynki by McBlondiwszędzie już czuć świąteczny klimat. Udzielił się on również mnie, dlatego dzisiaj mam dla Was mój wypróbowany przepis na świąteczne pierniczki bezglutenowe. Tym razem będą to tradycyjne, wykrawane pierniki, które są dosyć twarde, ale nie kruszą się, dlatego śmiało można je wykorzystać również jako ozdoby na choinkę Oczywiście po 2-3 dniach pierniczki miękną, dlatego warto je upiec wcześniej. Świąteczne(...)pierniczki bezglutenowe – prosty przepis krok po kroku Do przygotowania bezglutenowych świątecznych pierników będziecie potrzebować: 250 g mąki ryżowej 100 g mąki kukurydzianej 100 g skrobi ziemniaczanej 50 g cukru 150 g miodu 1 jajko 1,5 łyżki śmietany ½ łyżeczki sody oczyszczonej 1 płaskiej łyżeczki przyprawy do piernika (ja korzystam z mieszanki własnej roboty, ale możecie równie dobrze użyć gotowej) foremek
Okiem Blondynki by McBlondiSernik piernikowy z wiśniami Sernik piernikowy z wiśniami Składniki na sernik piernikowy. Kruche ciasto czekoladowe : - 200 g mąki pszennej typ 650 -15 g kakao - 5 g przyprawy do piernika - 75 g cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 150 g masła - 1 żółtko Spód piernikowy: - 180 g masła - 140 g czekolady deserowej lub gorzkiej - 100 g miodu(...)przyprawy do piernika - 4 jaja - 40 g cukru trzcinowego - 2 opakowania cukru wanilinowego - 125 g mąki pszennej tortowej - 20 g mąki ziemniaczanej - 10 g proszku do pieczenia Przepis na masę serową: - 1 kg twarogu sernikowego - 150 g cukru - 50 g miękkiego masła -2 opakowania cukru wanilinowego 40 g budyniu waniliowego w proszku - 200 ml śmietanki UHT 30% - 4 jaja
Z Kuchni Do KuchniSernik piernikowy to ciasto, które łączy w sobie dwa smaki, a mianowicie aromatyczny piernik i delikatny sernik. Wyglądem przypomina sernik królewski i podobnie się go robi z tą różnicą, że do ciasta kruchego oprócz kakao dodajemy również 1 łyżkę przyprawy do piernika. Właśnie dodatek tej przyprawy sprawia, że ciasto nabiera aromatu piernikowego. Robiąc sernik piernikowy możemy wykorzystać ser z wiaderka(...)wymiarach 24×24 cm. Składniki na Sernik piernikowy: Ciasto piernikowe: 450 g mąki pszennej 200 g zimnego masła 3 żółtka 5 łyżek cukru 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki kakao 1 łyżka gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa twarogowa: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka 60 g masła 3/4 szklanki cukru 1 budyń waniliowy
Danka Pichcimiękkiego masła 4 jajka 200 g kwaśniej śmietany 18% 200 g płynnego miodu 100 g cukru 2 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka przyprawy do piernika Pianka 250 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa + 250 ml wrzątku Polewa czekoladowa 70 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka żelatyny 20 g kakao 20 g masła 20 g cukru(...)puszystą masę. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku. Kolejno cienkim strumieniem wlać miód, a na koniec dodać śmietanę. Mąkę przesiać z kakao, dodać sodę oczyszczoną i przyprawę do piernika. Całość wsypać do masy i wymieszać do połączenia. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przełożyć do masy i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do formy o wymiarach
Alle Dobre!posiłkiem Czesi łamią się opłatkiem z miodem. Na stole ustawia się chleb jako oznaka błogosławieństwa. Wieczerzę otwiera zupa rybna. Czesi jedzą też kaszę z suszonymi grzybami. Wśród deserów odnajdziemy pierniki pokryte lukrem, waniliowe rogaliki, kokosanki, a także chałkę z bakaliami. Duża część dań wywodzi się z Austro-Węgier oraz Niemiec np. sałatka ziemniaczana. Dawniej, w tym dniu dzieci nie mogły(...)Niemczech spożywa się w Sylwestra. W Święta nie może zabraknąć tradycyjnego ciasta nazywanego stollen. Ten bakaliowym wypiek przypomina kształtem nowonarodzonego Syna Bożego zawiniętego w becik. Oprócz tego podaje się pierniki na opłatkach tzw. lebkuchen oraz inne ciasta np. babki drożdżowe. Nieodłącznym elementem jest przystrojona choinka i śpiewanie kolęd. Ten pierwszy zwyczaj narodził się właśnie w Niemczech wśród XVIII- wiecznych mieszczan
ProstePesto.plLeżakujące ciasto na pierniki świąteczne robiłam inspirując się wieloma przepisami na przestrzeni ostatnich lat. Już po raz kolejny wracam do przepisu klik zmieniając co nieco w przepisie, czyli 3 rodzaje mąki + dodatek rumu. To najlepsze pierniczki, jakie robiłam do tej pory. Takie też będą w tym roku. Dlaczego? Bo nadają się do jedzenia już na drugi dzień po upieczeniu(...)łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżeczki sody oczyszczonej, 3-4 łyżki przyprawy korzennej do piernika. Do garnka z grubym dnem wkładamy masło, czekamy aż się rozpuści. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy miód. Jeśli nie mamy miodu płynnego musimy lekko podgrzać masło z miodem do konsystencji płynnej. Następnie
Leśny Zakątek