Kolejne ciasto mojej mamy, tym razem piernik. Zapach cynamonu i świąt. Piernik ten robi się bardzo szybko. Kilka minut przygotowań i do piekarnika. Mi najlepiej smakuje piernik następnego dnia. A Wam? Składniki: 200g masła 1.5 szklanki cukru 1.5 szklanki mleka 4 szklanki mąki 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 3 jaja 3 łyżki(...)śliwkowych 1 szklanka bakalii Wykonanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, termoobieg. W rondelku roztapiamy masło dodajemy cukier i mleko.Podgrzewamy około 2 minuty. Nie gotujemy. Mąkę, przyprawę do piernika, proszek, sodę, jaja, kakao i powidła mieszamy, dodajemy roztopione masło. Całość miksujemy 1 minutę. Na koniec dodajemy posiekane bakalie. Przelewamy masę do 2 keksówek. Wstawiamy na około 50 minut
Apetyt na ZieloneByć może kogoś zdziwi publikacja przepisu na piernik w październiku ale ja powoli szykuję pomysły na święta wszak już niedługo do mojego małego pomocnika dołączy pomocnica... a z dwojgiem dzieci w kuchni nie będzie już czasu na eksperymenty ... :):):):) Po za tym bardzo lubię pierniki zwłaszcza, że ten jest idealny ... czuć przyprawy, jest wilgotny i długo utrzymuje świeżość. Dodatkowo jest banalnie(...)przygotowanej foremki (masa będzie raczej rzadka) i wstawić do piekarnika. Piec przez 45 - 50 minut, aż wetknięty patyczek będzie suchy. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Po całkowitym ostudzeniu piernik przekroić na pół i przełożyć powidłami. Można bezpośrednio ze słoiczka, ewentualnie w celu zagęszczenia bardziej rzadkich powideł, można umieścić je w rondelku i zagotować z 1 łyżką wody, chwilkę
cucinarePiernik staropolski, czyli wszystko to, co w pierniku najlepsze :) Jego przygotowanie wymaga przede wszystkim cierpliwości i składa się z kilku etapów. Pierwszy z nich będzie tematem tego wpisu i jest to zagniatanie ciasta, które następnie musi leżakować minimum 4 tygodnie w chłodnym miejscu. Kiedy ciasto dojrzeje, należy je upiec na około tydzien przed świętami i dać mu kilka(...)łagodnym smaku ( akacjowy, lipowy, wielokwiatowy) 1 szklanka cukru 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody 250g masła 125 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 80g przyprawy do piernika ( 2 opakowania) 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatałowej 1/2 łyżeczki imbiru SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, cukier oraz masło rozpuścić w rondelku z grubym dnem. Całość podgrzewamy do momentu aż cukier się
DefinicjaSmakuPiernik już dojrzewa (przepis - KLIK ). Przepisy na pierniczki - w trakcie wypróbowywania. Świąteczny klimat coraz bardziej wyczuwalny, i nie chodzi tu tylko o piernikowe zapachy rozchodzące się w domu podczas pieczenia ciasta czy pierniczków :) Przez długi okres czasu śniegu nie było, ale kilka dni temu napadało go całe mnóstwo! Ciekawe, czy będziemy mieć białe Święta? :) Moim zdaniem Święta bez śniegu(...)mają już tak samo magicznego klimatu... No ale, śnieg śniegiem. Święta bez...piernika?! Nie, nie może być! Przyznam się, że zawsze korzystałam z gotowych mieszanek do piernika. Dopóki nie przeczytałam składu. Wiecie, jak oszukują nas producenci? Dodają do przypraw cukier lub mąkę pszenną, aby było ich więcej i wyszło taniej (oczywiście taniej dla producenta...). Niektóre mieszanki mają również dziwne chemiczne
chili & sugarPrzepis na ten piernik dostałam kiedyś od koleżanki. Jest lekko wilgotny (dzięki dodatkowi dżemu w cieście), korzenny, wprost przepyszny! Gotowy do jedzenia tuż po przełożeniu i zastygnięciu polewy czekoladowej, więc idealny tuż przed Świętami :) Wiem, że przepis pochodzi z jakiegoś bloga, ale nie wiem teraz z jakiego, bo przepisałam go do zeszytu-przepisownika, a e-mail z linkiem do niego(...)Składniki: 125 g masła 1 szklanka cukru (najlepiej brązowego) 2 łyżki miodu 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 2 łyżki powideł śliwkowych + do przełożenia 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka cynamonu 2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 pełne łyżki kawy zbożowej 2 łyżki kakao 2 jajka Polewa: 1/3 szklanki śmietany kremówki 1 tabliczka gorzkiej czekolady (może być też
Kolorowy PrzepisownikMiały być pierniki - a wyszły placuszki, tak to już jest kiedy zabieram się za robienie pierniczków, najpierw szykuje foremki, przyprawy, a później stwierdzam że to zbyt czasochłonne jak na dzisiejszy dzień i przenoszę całą robotę na inny termin. Tak było i tym razem teoretycznie miałam dziś pic herbatę i konsumować piernika, praktycznie konsumuję pancakes. Pierniki muszą poczekać(...)jest u Was kochani pierniki już czekają w puszkach, czy podobnie jak ja zbieracie siły do ich zrobienia? Składniki 250 ml mleka 2 jaja 2 łyżki oleju 1,5 szkl. maki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1 łyżka cukru szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika (wedle uznania, ja sypałam "na oko") 0,5 łyżeczki
Kuchenne aromatyJedne z lepszych pierników jakie jadłam w swoim życiu! Są kruche, chrupiące, słodkie, no i można je wycinać foremkami! U mnie w jednym kształcie - gwiazdek :) Pierniki mają wyraźny posmak cynamonu, nie wymagają długiego leżakowania - to wiadomość do tych osób, które chcą piec pierniki tuż przed Świętami. Są zupełnie inne w smaku, niż nasze - polskie. Warte wypróbowania! U mnie część pójdzie(...)polukrowania i jako prezent gwiazdkowy. 'lebkuchen - niemieckie pierniki' Składniki (ok.30-40 sztuk): - 1 jajko - 100g masła - 200g brązowego cukru - 200g płynnego miodu - 450g mąki pszennej - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej - 2 łyżeczki mielonego imbiru - 2-3 łyżeczki cynamonu Masło, miód i brązowy cukier umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania gęstej masy. Przestudzić. Do miski
CookYourselftego miejsca. Dzisiaj zapraszam Was na pierniczki, których chyba specjalnie przedstawiać nie trzeba. Bo katarzynki znacie, prawda? Jednak przed przepisem jeszcze szczypta starych opowieści. Według jednej z legend pierniki powstały dzięki Bogumiłowi - ubogiemu czeladnikowi bogatego piekarza Bartłomieja. Młody czeladnik był zakochany z wzajemnością w córce swojego mistrza-Katarzynie, ale Bartłomiej nie zamierzał wydać córki za kogoś tak biednego. Jednak historia(...)miodu i powycinał je na kształt serc złączonych obrączkami. Jednak po wstawieniu do pieca serca i obrączki zlały się w jeden kształt. Król, po skosztowaniu ciastek zachwycił się smakiem pierników i chciał poznać piekarza, który przygotował ten przysmak. Ten przyznał się, że oprócz umiejętności w ten wypiek włożył też miłość do Katarzyny. Król ogłosił więc zaręczyny młodych, Bogumiła mianował królewskim
Pełny talerzZwiązku z tym, że święta już są za kilka tygodni - zachęcam wszystkich do przygotowania domowych pierniczków. Z tego przepisu wychodzą naprawdę rewelacyjne pierniki - w pierwszym tygodniu są lekko twarde, natomiast im bliżej świąt, tym są coraz bardziej miękkie. Uwielbiam ich smak i zapach (korzenno-miodowy). Ciasto rewelacyjne odchodzi od blatu, a jego wyrabianie jest banalnie proste. Upieczone i udekorowane pierniczki(...)zawiązać wstążką i prezent gotowy. Składniki: 600 g mąki pszennej tortowej 2/3 szklanki zwykłego cukru 1,5 szklanki miodu 150 g masła 1 jajko 1 opakowanie przyprawy do pierników (około 20 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia do dekoracji 1 białko + 1 szklanka cukru pudru kolorowe posypki W małym rondelku rozpuścić masło, a następnie dodać do niego zwykły
Ugotowaćpiernika nie wyobrażam sobie Świąt. Bez jego aromatu nie ma tego specyficznego, magicznego świątecznego klimatu . Dodatek cynamonu i miodu w pierniku jest obowiązkowy i oczywisty, a sam przepis niezwykle prosty. składniki na 4 porcje pół kostki margaryny 4 łyżki miodu szklanka cukru 50 dag mąki 2 jajka pół szklanki mleka 3 łyżki kakao mała torebka proszku(...)pieczenia cynamon trochę przyprawy do pierników klika orzechów laskowych bakalie gotowa polewa czekoladowa bułka tarta do posypania blachy przepis Margarynę , cukier i miód rozpuszczamy w garnku, wsypujemy kakao, cynamon i przyprawę do pierników. Do ostudzonej masy dodajemy jajka, mleko, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu bakalie. Ciasto mieszamy i wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i posypanej
Smakowite DaniaKrajanka jest moim kolejnym wyrobem odpustowym (po kartofelkach marcepanowych:) Przepisu długi czas nie mogłam znaleźć, w końcu kilka lat temu, trochę zmieniłam i dostosowałam do swoich potrzeb, przepis na piernik siostry Anieli i muszę przyznać, jest rewelacyjny. Polecam :) Porcja jest dość spora, ale w razie czego można go zrobić z połowy porcji lub połowę piernika przełożyć marmoladą i górę polać(...)wedle uznania :) Składniki: 5 jajek 50 dag mąki 12 dag margaryny 12 dag cukru ½ szklanki śmietany 250 ml miodu (może być sztuczny) 1 łyżeczka sody 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżka kakao ok. 600g marmolady 5-8 tabliczek czekolady* (można dać różne czekolady, ja mieszam gorzkie i deserowe) Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, a następnie miód, śmietanę, sodę
Smakowy RajUwielbiam piernik w takim wydaniu, a jeszcze bardziej jego korzenny zapach w czasie pieczenia, który wypełnia cały dom. Bez piernika nie ma świąt :). Polecam, żeby upiec go już teraz i zostawić na dwa tygodnie, a przed samymi świętami przełożyć powidłem i polać czekoladą. U mnie już piernik leżakuje dlatego na zdjęciach jeszcze nie jest udekorowany. Przepis pochodzi z książki: Jakuba(...)bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Potrzebne składniki: 300 g mąki 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1,5 łyżeczki goździków drobno utartych 3 jajka 150 g cukru 1,5 szklanki miodu 200 g masła 100 ml śmietany 18% 10 łyżek powidła śliwkowego polewa: 100 g czekolady
noteskulinarnyfigaŚwięta zbliżają się wielkimi krokami, w wielu domach już czuć zapach choinki chociaż u nas jeszcze ta chwila przed nami. Dzisiaj chciałyśmy zaproponować słodkość z piernika. Do przygotowania tych bajaderek śmiało można wykorzystać piernik pozostały z wigilijnej kolacji i tak w szybki sposób uzyskamy kolejną słodkość na święta. Do przygotowania tych śnieżnych piernikowych kuleczek użyłam skórek cytrynowych oraz masy korówkowej(...)HELIO , które otrzymałyśmy w paczuszce od tej firmy - bardzo dziękujemy :) Piernikowe bajaderki z rumem SKŁADNIKI: 500 g piernika 100 g skórki cytrynowej HELIO 3-4 łyżki rumu 3 łyżki masy korówkowej kajmak HELIO 2 łyżki siekanych orzechów włoskich HELIO 1 łyżka siekanych płatków migdałowych biała posypka lub wiórki kokosu do dekoracji PRZYGOTOWANIE: Piernik drobno kruszymy i przekładamy do miski
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikońca. Cały dom błyszczy i pachnie świeżością. Ukryte na ganeczku ciasta kuszą. Poczekamy jeszcze dzień, może wytrzymamy... Wśród wypieków pojawiło się w tym roku kilka nowości. Jedną jest wspaniały piernik, pełen bakalii, przełożony powidłami i oblany gorzką czekoladą. Jadłam go wcześniej tylko raz. Od razu wiedziałam, że muszę o nim napisać. Przepis pochodzi od kolegi, który mnie nim poczęstował. Piernik(...)przepis na 2 keksówki) 20 dkg cukru 15 dkg margaryny 6 żółtek 75 dkg mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 3 łyżki kakao przyprawa do piernika szklanka ciemnego piwa 35 dkg miodu 2-3 szklanki bakalii powidła do przełożenia 200g gorzkiej czekolady Masło, cukier, miód i żółtka jaj utrzeć na puch. Dodać mąkę, sodę i kakao. Ponownie utrzeć. Na koniec ciasto
Zapiski Młodej ŻonyJednym z tradycyjnych ciast (ciasteczek) pieczonych na Boże Narodzenie jest piernik. Tradycyjny piernik zaczyna się robić wiele tygodni wcześniej, no ale dla spóźnialskich pozostaje namiastka piernika... szybkie pierniczki... i takie właśnie postanowiłam zrobić. Robiłam je 3 dni temu i dziś są idealnie mięciutkie. W sam raz do niedzielnej kawki:-) Składniki (ok. 26 małych pierniczków): 125 g maki pszennej(...)zmielonych orzechów laskowych 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 3 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki mieszanki keksowej (suszone owoce) 43 g masła 100 ml miodu Składniki (polewa) 100 g czekolady gorzkiej 2 łyżki masła (do polewy) płatki migdałów do posypania pierniczków Wykonanie: Owoce z mieszanki keksowej bardzo drobno pokroić. Następnie owoce mieszamy
IMPRESJA SMAKU