piernik - 7416 przepisów (strona:67/495)

Piernik na miodzie z polewą pistacjową 50

Znów piernik.  Moje "znów" odnoszę zarówno do poniżej zamieszczonego przepisu jak i do piernika, który już w mych planach - z etykietą pierwszy i priorytetowy. Głównie dlatego, bo zamówiony za przysługę, niewielką ale znaczącą.  Z rozpędu miano przysługi bezinteresownej przypisać jej planowałam, ale w związku z oficjalnie złożonym piernikowym zamówieniem,  szlachetne to miano traci :)  Zamówienie wykonam(...)wyrośnięty. Cząstki dodanej gorzkiej czekolady nie rozpuszczają się  w trakcie pieczenia i przyjemnie się na nie trafia zębem.. Jedna z opinii wybrzmiała entuzjastycznie, że to najlepszy z pierników, jakie proponowałam.  Nie zgadzam się absolutnie, wielu innych faworytów mając na uwadze,  ale przyznaję - jest doskonały.  Zapewnijcie sobie nim poczucie tej komfortowej słodyczy,  bo to już

Kronika Piekarnika
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 49

Koniec tygodnia. Wreszcie sobota. Czas tylko dla nas, domowników. Obiecane kino domowe, obiecana szarlotka. Wszechobecna już świąteczna atmosfera udziela się, więc do zagniatanego ciasta dodaję pierniki. Niech deser zapachnie już grudniowym aromatem. Wstajemy, odsłaniamy zasłony, listopadowe słońce wpada do pokoju. Wspólnie jemy śniadanie, po którym częstujemy się kawałkiem szarlotki. Co będzie potrzebne? Składniki 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki(...)rozdrobnionych pierników (użyłam zwykłych, “czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki kardamonu   Wykonanie Pierniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Żółtka

Raj dla Podniebienia
Szarlotka piernikowa z goździkami i kardamonem 45

Koniec tygodnia. Wreszcie sobota. Czas tylko dla nas, domowników. Obiecane kino domowe, obiecana szarlotka. Wszechobecna już świąteczna atmosfera udziela się, więc do zagniatanego ciasta dodaję pierniki. Niech deser zapachnie już grudniowym aromatem. Wstajemy, odsłaniamy zasłony, listopadowe słońce wpada do pokoju. Wspólnie jemy śniadanie, po którym częstujemy się kawałkiem szarlotki. Co będzie potrzebne? Składniki 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1/2 szklanki(...)rozdrobnionych pierników (użyłam zwykłych, “czystych” pierników bez polewy) 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 laski wanilii (ziarenka) 2 żółtka 100 g masła 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki bułki tartej masa jabłkowa 5 jabłek szara reneta 4-5 goździków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki cukru 1/3 łyżeczki kardamonu   Wykonanie Pierniki rozdrabniamy w blenderze na piasek. Żółtka

Raj dla Podniebienia
Piernik marchewkowy 63

Jeśli nie udało Ci się przygotować ciasta na piernik dojrzewający, to nic straconego, poratuje Cię przepisem na prosty i szybki piernik marchewkowy. jest bardzo łatwy do przygotowania, w środku ma rodzynki i orzechy, wspaniale pachnie przyprawami korzennymi. Możesz go zrobić na ostatnią chwilę, albo przygotować ze 2 dni przed świętami - wtedy przechowuj go w chłodnym miejscu, najlepiej w pojemniku, żeby(...)wysechł. Piernik marchewkowy Piernik marchewkowy z orzechami Czas przygotowania: 90 minut Proporcje na formę o dł. 11 cm Składniki Ciasto:⁠⠀   3 jajka⁠⠀   1 łyżka miodu ⁠⠀ 110 g cukru trzcinowego  ⁠⠀ 6 łyżek oleju 1 średnia marchewka 230 g mąki pszennej  1 czubata łyżka kakao 2 łyżki przyprawy do piernika⁠⠀⠀  1 łyżeczka proszku do pieczenia⁠⠀ 1/2 łyżeczki

Kulinarne przygody Gatity
Sernik na piernikowym spodzie z piernikową posypką 102

twarogu na sernik z wiaderka (nie może być wodnisty) 2 budynie waniliowe (2x40g) / zamiennie mogą być śmietankowe 5 jajek M ¾ szklanki cukru pudru Na spód: 350 g pierników w mlecznej czekoladzie 90-100 g masła Na posypkę: 100 g pierników w mlecznej czekoladzie 25 g miękkiego masła Przygotowanie: Dno tortownicy (u mnie 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Ja wycięłam(...)okrąg, lekko wysmarowałam dno masłem i przykleiłam papier. Boki tortownicy smarujemy delikatnie masłem. Przygotowujemy piernikowy spód: Pierniki przekładamy do misy blendera z nożami i je rozdrabniamy. Masło rozpuszczamy. Dodajemy stopniowo do rozdrobnionych pierników i wszystko mieszamy. Ma nam powstać a la mokry piach. Czasem (w zależności od użytych pierników) nie trzeba wykorzystać całego masła. Zawartość miski przekładamy do formy

Słodkie okruszki
Piernikowe brownie z fasoli 68

Święta już niedługo, a więc żeby już powoli wczuć się w świąteczną atmosferę lubię sobie przygotować coś z dodatkiem przyprawy do piernika. Tym razem padło na brownie z fasoli i okazało się, że to był strzał w dziesiątkę. Nie dość że ekspresowo się je robi to przyprawa do piernika sprawie, że takie wilgotne, miękkie ciasto smakuje właśnie jak piernik(...)forma o wymiarach 21x21 cm): 1 puszka czerwonej fasoli (po odsączeniu 240 g) 4 łyżki kakao 1 dojrzały banan 5 łyżek ksylitolu 2 jajka 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 łyżeczka proszku do pieczenia na wierzch: ok. 40 gorzkiej czekolady + 3 łyżki śmietanki kokosowej light  Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 180ºC. Fasolę bardzo dokładnie przepłukać

Healthy food explorer
Babeczka z kubeczka z nutą orzecha i piernika 84

Babeczka z kubeczka z nutą orzecha i piernika Babeczka z kubeczka to od zawsze mój awaryjny przepis na coś słodkiego bez pieczenia. Kilka machnięć łyżką, 3 minuty w mikrofali i mini ciasto gotowe. Dziś mam dla Was babeczkę z kubeczka z nutą orzecha i piernika. Do tego obowiązkowo porcja czekolady… Coś cudownego. Tak proste w przygotowaniu i tak pyszne(...)maślanki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 3 płaskie łyżki naturalnego kakao 1 łyżka dżemu truskawkowego 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 jajko klasy M 1 pełna łyżka pasty archaidowej* *u mnie pasta arachidowa z kawą i wanilią. Nadała dodatkowo fajnej kawowej nuty. Do podania: polewa z czekolady mlecznej i czekoladowe

Słodkie okruszki
EXPRESOWY PIERNIK Z JABŁKAMI + FILMIK 63

Piernik z jabłkami to wyjątkowe, wilgotne i smaczne ciasto. Można upiec je na święta lub zwyczajnie do zjedzenia. Świeżość zachowuje kilka dni, polecam przepis.  SKŁADNIKI :  3 jajka  250 g mąki tortowej (są to 2 szklanki ) 1/2 szklanka cukru  3/4 szklanki oleju  1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)PRZYGOTOWANIE :  Białka ubijamy ze szczyptą soli i ubijamy na sztywno, odkładamy je na bok. Żółtka ucieramy z cukrem, następnie wlewamy olej. Wsypujemy kakao, przyprawę do piernika, proszek do pieczenia i mąkę, wszystko mieszamy. Na koniec dodajemy ubita pianę.  Jabłka obieramy i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy aż połączą się z ciastem.  Formę keksową o dowolnym

Kulinarne Fantazje Marioli
Proteinowy krem piernikowy 82

głowie, gdy zastanawiałam się w jaki sposób można wykorzystać nadmiar poświątecznego ciasta. Nie wiem jak u Was, ale u mnie w domu na Boże Narodzenie piecze się duże ilości pierników i pierniczków. To ciasto, które może długo leżeć , dlatego pieczemy ich więcej. No, ale sami rozumiecie, jak długo można jeść piernik w wersji podstawowej :)? Dlatego po Bożym Narodzeniu kombinuje(...)wykorzystać, przerabiając go na inne pyszności. , dlatego pieczemy ich więcej. No, ale sami rozumiecie, jak długo można jeść piernik w wersji podstawowej :)? Dlatego po Bożym Narodzeniu kombinuje, jak go wykorzystać, przerabiając go na inne pyszności. W tamtym roku z poświątecznego ciasta przygotowałam Cake balls , natomiast w tym roku postanowiłam wykorzystać ciasto do przygotowania śniadania Jeśli pamiętacie czekoladowy bowl z letnimi

365 dni dookoła kuchni
EKSTRA MOCNY PIERNIK 94

Składniki: Biszkopt piernikowy: 4 białka 0,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżka proszku do pieczenia 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 0,5 szklanki oleju 0,5 szklanki mleka Masa o smaku piernika: 2 opakowania budyni śmietankowych bez cukru 0,5 szklanki cukru 500 ml mleka 250 g margaryny 4 - 5 łyżeczek kremu o smaku(...)suszonych śliwek kalifornijskich ok. 50 g gorzkiej czekolady 0,5 łyżeczki cynamonu garść płatków migdałowych Przygotowanie: Biszkopt piernikowy  -  mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawa do piernika. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier. Do ubitych białek wlewamy powoli mleko i olej - delikatnie mieszamy za pomocą szpatułki silikonowej, aby nie zniszczyć

Ciastka - domowe słodkości