Hiszpanii, myślałam, że ziemniaków, za którymi nie przepadam, objadłam się na cały rok. A tu niespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu
Weekendy w domu i ogrodzieW zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl
Przepisy Aleksandryostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa
Z Kuchni Do Kuchnimuszę się powtórzyć raz jeszcze. ;) Delikatna w smaku, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach. Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :) Są naprawdę rewelacyjne
Kuchnia EllieDziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce, które jest warte uwagi, a z drugiej czuje pewien niepokój. Boję się tego jak będzie wyglądał ten obóz, gdyż mam za mało informacji na jego temat i ciężko jest mi sobie go wyobrazić
Be Fit Be StrongKurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina
Pociąg Do KuchniŻurek to specjalność polskiej kuchni. Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki: Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić
Smaki Ewyzdjęć. Czyjeś zdjęcia, to dla mnie czyjeś odczucia odnośnie danego miejsca, każdy zwraca uwagę na coś innego i co innego chciałby pokazać. Cztery miejsca na obczyźnie, trzy miejsca w Polsce. Moja wirtualna podróż zaczyna się w Moskwie. Moskwa-miasto przepychu, źródło: https://www.westwing.pl/magazyn/styl-zycia/moskwa/ Miasto, które jest przedstawiane jako miasto, którym rządzi przepych, bogactwo. Patrząc na zdjęcia budowli, które
dom-agi.plpani Milki do Starigrad Paklenica . My tam na pewno wrócimy! Jak znaleźć to piękne miejsce w Chorwacji? Stronka ze zdjęciami tutaj klik , e-mail: alven70@gmail.com , kontakt telefoniczny po polsku: +385992459224 , kontakt telefoniczny po angielsku: +385992459227. Przeczytaj więcej o : Mój Zestaw "NA ZDROWIE" Domowych Przetworach Sokoterapii 14- dniowej
IzaGotujetylko mięsa, ryb i innych potraw opiekanych na ruszcie. To także czas wspaniałych, pachnących sałatek, surówek i przystawek. Tym razem proponujemy Wam jedną z wersji popularnie zwanych w Polsce "tzatzik'ów". Ta turecka wersja nada świeżości podawanym przez Was daniom i doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami. Bardzo prosta do wykoniania, ale magicznie skuteczna. Składniki : 3-4 ogórki gruntowe 250g
zobacz ich smakDziś szybko i lakonicznie Obiecałam Danusi deser i deser dziś prezentuję. Prosty, ale nadzwyczaj efektowny. Wszystko zaczęło się od tego, że wciąż jeszcze można kupić piękne, polskie morele. Z aksamitną skórką, słodko-kwaśnym miąższem. Złociste, z lekkim czerwonym rumieńcem. I już dostać można jeżyny. Granatowo-czarne, soczyste, słodkie. Czy z połączenia
Gotuj z Blue Ravenprzyprawą w Twojej kuchni jest… Ze wszystkich przypraw najbardziej uwielbiam smak i zapach świeżego tymianku. Kuchnię jakiego kraju lubisz najbardziej? Inspiracji szukam w wielu, natomiast najczęściej powracam do naszej, polskiej, mojej ukochanej. Twoje miejsce na ziemi to… Moje miejsce na ziemi to tam, gdzie jest moja rodzina. Jeśli prowadzisz bloga kulinarnego to najprawdopodobniej gotowanie/pieczenie jest Twoją pasją. Masz
Garniec Magalienią nacieszyć. Można ją również zamrozić i cieszyć się jej dodatkiem do obiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
bistro mamaChcemy wyjechać z Najcierpliwszym na wakacje. Zaczął się okres poszukiwań. Gdzie? Jak? Dlaczego nie możemy jechać do Azerbejdżanu? Padło na polskie morze. Maksymalnie daleko od ludzi, plaża, piasek i ja – przebrana za orkę i oczekująca na działaczy Greenpeace’u. Przy okazji poszukiwań natknęliśmy się na miliony zdjęć z wakacji, które to ludzkość jak opętana umieszcza wszędzie. Okazuje się
ladykitchengłowy i o to, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków lat. I cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 250 ml ciepłej wody (35 stopni Celsjusza) 1 łyżka ciepłego masła 2 łyżki oleju lnianego
W SMAK