polska - 1500 przepisów (strona:53/100)

Tortilla patatas z chorizo 151

Hiszpanii, myślałam, że ziemniaków, za którymi nie przepadam, objadłam się na cały rok. A tu niespodzianka - przypominają mi się tamte smaki i z przyjemnością odtwarzam je w kuchni w Polsce. Gdyby zapytać ludzi, co to jest tortilla, większość pewnie opowiedziałaby o placku podobnym do dużego naleśnika. To wydanie meksykańskie. Tortilla hiszpańska, zwłaszcza odmiana patatas, czyli z ziemniakami, to rodzaj omletu

Weekendy w domu i ogrodzie
PRZETWORY NA ZIMĘ: OGÓRKI KANAPKOWE 837

W zasadzie nie wiemy dlaczego tak mało przepisów na przetwory na naszym blogu, bo przecież robimy je każdego lata. W tym roku nadrabiamy zaległości, a cykl

Przepisy Aleksandry
"Każde danie to nowe odkrycie"-Folwark 160

ostrym niezastąpiony do tortilli, kebaba, gyrosa, grillowanego mięsa. U mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej...  SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa

Z Kuchni Do Kuchni
Jaglane naleśniki z brokułami i twarożkiem 247

muszę się powtórzyć raz jeszcze. ;)  Delikatna w smaku, o niezliczonych właściwościach zdrowotnych, smakuje wybornie zarówno na słodko jak i wytrawnie. Niegdyś nieznana, dzisiaj coraz częściej ląduje na polskich stołach.  Do tej pory zrobiłam już z niej ciasto, krem do babeczek , muffinki ... i rozmaite warzywne potrawki... Dzisiaj przyszedł czas na naleśniki! W dodatku bezglutenowe :)  Są naprawdę rewelacyjne

Kuchnia Ellie
Otrębowa tarta z czekoladowym budyniem jaglanym i owocami leśnymi 307

Dziś ostatni post przed moim wyjazdem do Jury Krakowsko-Częstochowskiej. Z jednej strony cieszę się na wyjazd, gdyż zobaczę kolejne, nowe dla mnie miejsce w Polsce, które jest warte uwagi, a z drugiej czuje pewien niepokój. Boję się tego jak będzie wyglądał ten obóz, gdyż mam za mało informacji na jego temat i ciężko jest mi sobie go wyobrazić

Be Fit Be Strong
Kurczak w sosie kurkowym 316

Kurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina

Pociąg Do Kuchni
Żurek z jajkiem na wędzonce 181

Żurek to specjalność polskiej kuchni. Dzisiaj prezentuję tę smaczną zupę ugotowaną na wędzonce i podaną z jajkiem. Składniki:   Ok. 3 l wody 400 gram wędzonki ( mogą być mieszanką wędzonych kości, kurczaka itp.) 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 4 ziemniaki 1 cebula 4 ząbki czosnku Sól, pieprz Liść laurowy Ziele angielskie Majeranek Zakwas żurku w butelce ( warto kupić

Smaki Ewy
Jagodzianki z serem i marzenia podróżnicze 212

zdjęć. Czyjeś zdjęcia, to dla mnie czyjeś odczucia odnośnie danego miejsca, każdy zwraca uwagę na coś innego i co innego chciałby pokazać. Cztery miejsca na obczyźnie, trzy miejsca w Polsce. Moja wirtualna podróż zaczyna się w Moskwie. Moskwa-miasto przepychu, źródło: https://www.westwing.pl/magazyn/styl-zycia/moskwa/ Miasto, które jest przedstawiane jako miasto, którym rządzi przepych, bogactwo. Patrząc na zdjęcia budowli, które

dom-agi.pl
Zdrowe przekąski na plaży, czyli co jeść na plaży żeby się nie zmienić w wieloryba? Chorwacja z dziećmi i gryczanki. 233

pani Milki do Starigrad Paklenica . My tam na pewno wrócimy!   Jak znaleźć to piękne miejsce w Chorwacji? Stronka ze zdjęciami tutaj klik , e-mail: alven70@gmail.com , kontakt telefoniczny po polsku: +385992459224 , kontakt telefoniczny po angielsku: +385992459227.   Przeczytaj więcej o :   Mój Zestaw "NA ZDROWIE"         Domowych Przetworach     Sokoterapii       14- dniowej

IzaGotuje
kuru cacık - turecka przystawka z ogórkiem 212

tylko mięsa, ryb i innych potraw opiekanych na ruszcie. To także czas wspaniałych, pachnących sałatek, surówek i przystawek. Tym razem proponujemy Wam jedną z wersji popularnie zwanych w Polsce "tzatzik'ów". Ta turecka wersja nada świeżości podawanym przez Was daniom i doskonale komponuje się z grillowanymi potrawami. Bardzo prosta do wykoniania, ale magicznie skuteczna. Składniki : 3-4 ogórki gruntowe 250g

zobacz ich smak
Morele z jeżynami i serkiem mascarpone 148

Dziś szybko i lakonicznie Obiecałam Danusi deser i deser dziś prezentuję. Prosty, ale nadzwyczaj efektowny. Wszystko zaczęło się od tego, że wciąż jeszcze można kupić piękne, polskie morele. Z aksamitną skórką, słodko-kwaśnym miąższem. Złociste, z lekkim czerwonym rumieńcem. I już dostać można jeżyny. Granatowo-czarne, soczyste, słodkie. Czy z połączenia

Gotuj z Blue Raven
Nominacja do Liebster Blog Award 130

przyprawą w Twojej kuchni jest… Ze wszystkich przypraw najbardziej uwielbiam smak i zapach świeżego tymianku. Kuchnię jakiego kraju lubisz najbardziej? Inspiracji szukam w wielu, natomiast najczęściej powracam do naszej, polskiej, mojej ukochanej.  Twoje miejsce na ziemi to… Moje miejsce na ziemi to tam, gdzie jest moja rodzina.  Jeśli prowadzisz bloga kulinarnego to najprawdopodobniej gotowanie/pieczenie jest Twoją pasją. Masz

Garniec Magalie
Młoda kapusta - dodatek do obiadu 187

nią nacieszyć. Można ją również zamrozić i cieszyć się jej dodatkiem do obiadu podczas zimowych obiadów. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.   /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

bistro mama
Krem z zielonego groszku 206

Chcemy wyjechać z Najcierpliwszym na wakacje. Zaczął się okres poszukiwań. Gdzie? Jak? Dlaczego nie możemy jechać do Azerbejdżanu? Padło na polskie morze. Maksymalnie daleko od ludzi, plaża, piasek i ja – przebrana za orkę i oczekująca na działaczy Greenpeace’u. Przy okazji poszukiwań natknęliśmy się na miliony zdjęć z wakacji, które to ludzkość jak opętana umieszcza wszędzie. Okazuje się

ladykitchen
Pierogi z jagodami 185

głowy i o to, jak zrobić doskonałe ciasto na pierogi, spytałem pewną starszą panią, która lepi je od dziesiątków lat. I cóż mogę powiedzieć? Pytajcie o przepisy na potrawy polskiej kuchni swoich babć! Składniki (na ok. 50 pierogów): na ciasto: 500 g mąki pszennej luksusowej 250 ml ciepłej wody (35 stopni Celsjusza) 1 łyżka ciepłego masła 2 łyżki oleju lnianego

W SMAK