polska - 1500 przepisów (strona:51/100)

Syrniki - rosyjskie twarogowe placuszki 6883

smażone placuszki z mąki, sera białego i jajek. Podawane z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna w krajach Europy Wschodniej, również w Polsce. Jako dziecko jadłam bardzo często takie placuszki robione przez babcie i nie wiedziałam, że są to właśnie syrniki. To pyszne danie robi się bardzo szybko, bo wystarczy 20 minut

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jeszcze raz SER Z ZIEMNIAKA, sprawdzona prosta BAZA z 3 składników 191

choć oczywiście wierzę, że z takim dodatkiem zyskuje na jakości. Wiem też jednak, że najczęściej najprostsze rozwiązania są najlepsze, bo najszybsze i najbardziej w zasięgu przeciętnego człowieka w przeciętnej polskiej kuchni i takich właśnie prostych recept ludzie poszukują. Dlatego dzisiaj powiem Wam, co MOIM ZDANIEM jest najważniejsze w robieniu "sera" z ziemniaka, na podstawie wielu razy robienia go od czasu

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
JAJKA W SOSIE MUSZTARDOWYM 407

Jajka ugotowane na twardo podane z musztardowym sosem i ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas

Przepisy Aleksandry
Owsianka inaczej 182

Zapraszam wszystkich na śniadanie! Śniadanie kolorowe, śniadanie z owsianką w tle! Owsianką, którą bez mrugnięcia okiem wsunie niejedno dziecko...które de facto owsianek raczej ..nie lubi

Z Kuchni Do Kuchni
Sałatka ziemniaczana z łososiem i sosem pistacjowym 191

nich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :) Dla ułatwienia ściągawka oraz pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków, dostępnych w Polsce :) Typy kulinarne ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki

SzczyptaSmaQ
Pisco to nie tylko Pisco Sour. 143

Pisco nie jest w Polsce specjalnie znanym i popularnym alkoholem. Zdecydowanej większości z nas, kojarzy się on jedynie z drinkiem Pisco Sour - to ten z pianką z białka kurzego jajka. Dzięki degustacji, zorganizowanej przez Biuro Promocji Eksportu ProChile , dowiedzieliśmy się o pisco znacznie, znacznie więcej. Nim przeszliśmy do najprzyjemniejszej i najbardziej twórczej części spotkania czyli degustacji trochę teorii

królestwo garów
Wyśmienite, orkiszowe naleśniki dyniowe 205

wszystko się pięknie układa i życzę im dalszego życia w tak cudownej, wielkiej miłości jaką można było zaobserwować między nimi dotychczas. Ubolewam jedynie nad tym, że nie zostaną w Polsce, ale gdybym miała taką możliwość, pewnie też bym się nad tym nie zastanawiała.  Od dziecka, moją ulubioną propozycją na śniadanie były naleśniki. Jadłam ich miliony, w różnych kompozycjach

Be Fit Be Strong
Ciecierzyca - jej właściwości oraz z czym i jak jeść? 432

uprawiana od 6500 r.p.n.e , stąd dotarła do Europy (Hiszpanii, Francji), uprawia się ją również w Indiach. Cieciorka jest składnikiem często tradycyjnych potraw kuchni arabskiej, hinduskiej oraz pakistańskiej. W Polsce, jeszcze nie tak znana, jednak już często możemy o niej usłyszeć.  W tym artykule dowiecie się z czym i jak ją można jeść, poznacie jej właściwości, skład oraz odpowiem

Pause Gotowanie!
Zeberka duszone w piwie 162

Jesiennie się zrobiło na dworze dlatego postanowiłam sięgnąć po konkretne dania, sycące i rozgrzewające. Jako pierwsze zrobiłam żeberka duszone w piwie. Proste danie, aromatyczne, soczyste i takie polskie. Na chłodne, październikowe dni idealne. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Gołąbki z kaszą i mięsem 219

tradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu.  Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi i w Rosji - галубцы

Smakowity Blog Kulinarny
Szarlotka z lodami i bitą śmietaną 243

łyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2,5 – 3 kg jabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder

mojewypiekiinietylko
Dyniowo i elegancko: creme brulee 200

jedną podłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami 170

Dziś na obiad kasza. Kasza jaglana. Chodziła za mną niemiłosiernie przez cały tydzień, aż nadszedł jej dzień! Składniki kasza jaglana -ile chcesz piersi z kurczaka-ile

Z Kuchni Do Kuchni
Knedle ze śliwkami 241

Kochani, sezon na śliwki w pełni, teraz są najsłodsze i najpyszniejsze! Na dniach zabieram się z mamą za robienie konfitur śliwkowych i czeko-śliwki, na które

Przepysznik - BLW i nie tylko
tradycyjna wątróbka drobiowa z cebulą 217

Polecamy prosty sposób na tradycyjną wątróbkę drobiową, która jest delikatniejsza w smaku od wieprzowej i bardziej miękka. Przygotowana oczywiście z cebulą, która doda soczystości potrawie i

zobacz ich smak