smażone placuszki z mąki, sera białego i jajek. Podawane z kwaśną śmietaną, miodem lub dżemem. To tradycyjna potrawa kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna w krajach Europy Wschodniej, również w Polsce. Jako dziecko jadłam bardzo często takie placuszki robione przez babcie i nie wiedziałam, że są to właśnie syrniki. To pyszne danie robi się bardzo szybko, bo wystarczy 20 minut
Bernika - moj kulinarny pamietnikchoć oczywiście wierzę, że z takim dodatkiem zyskuje na jakości. Wiem też jednak, że najczęściej najprostsze rozwiązania są najlepsze, bo najszybsze i najbardziej w zasięgu przeciętnego człowieka w przeciętnej polskiej kuchni i takich właśnie prostych recept ludzie poszukują. Dlatego dzisiaj powiem Wam, co MOIM ZDANIEM jest najważniejsze w robieniu "sera" z ziemniaka, na podstawie wielu razy robienia go od czasu
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEJajka ugotowane na twardo podane z musztardowym sosem i ziemniakami, to jeden ze smaków mojego dzieciństwa, do którego lubię od czasu do czasu wrócić, np. podczas
Przepisy AleksandryZapraszam wszystkich na śniadanie! Śniadanie kolorowe, śniadanie z owsianką w tle! Owsianką, którą bez mrugnięcia okiem wsunie niejedno dziecko...które de facto owsianek raczej ..nie lubi
Z Kuchni Do Kuchninich kupując to co jest, "na chybił trafił", w efekcie czego nie zawsze wiemy co wyjmiemy z garnka :) Dla ułatwienia ściągawka oraz pyszna sałatka z fioletowych ziemniaków, dostępnych w Polsce :) Typy kulinarne ziemniaków Typ A - sałatkowy: Miąższ po ugotowaniu pozostaje zwięzły, ziemniak daje się łatwo pokroić w kostkę czy plastry, które nie rozpadną się w potrawie. Ziemniaki dobre na sałatki
SzczyptaSmaQPisco nie jest w Polsce specjalnie znanym i popularnym alkoholem. Zdecydowanej większości z nas, kojarzy się on jedynie z drinkiem Pisco Sour - to ten z pianką z białka kurzego jajka. Dzięki degustacji, zorganizowanej przez Biuro Promocji Eksportu ProChile , dowiedzieliśmy się o pisco znacznie, znacznie więcej. Nim przeszliśmy do najprzyjemniejszej i najbardziej twórczej części spotkania czyli degustacji trochę teorii
królestwo garówwszystko się pięknie układa i życzę im dalszego życia w tak cudownej, wielkiej miłości jaką można było zaobserwować między nimi dotychczas. Ubolewam jedynie nad tym, że nie zostaną w Polsce, ale gdybym miała taką możliwość, pewnie też bym się nad tym nie zastanawiała. Od dziecka, moją ulubioną propozycją na śniadanie były naleśniki. Jadłam ich miliony, w różnych kompozycjach
Be Fit Be Stronguprawiana od 6500 r.p.n.e , stąd dotarła do Europy (Hiszpanii, Francji), uprawia się ją również w Indiach. Cieciorka jest składnikiem często tradycyjnych potraw kuchni arabskiej, hinduskiej oraz pakistańskiej. W Polsce, jeszcze nie tak znana, jednak już często możemy o niej usłyszeć. W tym artykule dowiecie się z czym i jak ją można jeść, poznacie jej właściwości, skład oraz odpowiem
Pause Gotowanie!Jesiennie się zrobiło na dworze dlatego postanowiłam sięgnąć po konkretne dania, sycące i rozgrzewające. Jako pierwsze zrobiłam żeberka duszone w piwie. Proste danie, aromatyczne, soczyste i takie polskie. Na chłodne, październikowe dni idealne. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietniktradycji przygotowałam je z farszem z kaszy gryczanej białej i mięsa. Na Kresach taki farsz zawijano w liście kiszonej kapusty i pieczono w zamkniętym naczyniu. Nie tylko w Polsce przygotowuje się gołąbki i raczej nie my je wymyśliliśmy. W Czechach i na Słowacji gołąbki nazywają się holubce, w niektórych regionach Stanów Zjednoczonych glubkis, na Białorusi i w Rosji - галубцы
Smakowity Blog Kulinarnyłyżki lodowatej wody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: - ok.2,5 – 3 kg jabłek (nawet nie wiem, jakiego gatunku były moje, kupiłam w Lidlu – jabłka polskie) - cukier (ilość zależy od stopnia kwaśności jabłek, musimy też uwzględnić dodanie galaretek. Ja dałam 3 łyżki) - sok z cytryny - 2 galaretki (cytrynowe lub z limonki) - 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: - cukier puder
mojewypiekiinietylkojedną podłużną zachomikowane; zastanawiam się, jak najlepiej je wykorzystać... A pomysłów, jak co roku, mam mnóstwo! Poza tym zbliża się też Halloween. Wiem, że nie jest to popularne w Polsce święto, ale ja je lubię. Zresztą - każda okazja do świętowania jest dobra, prawda? A pieczenie sernika z pajęczyną czy wycinanie dyni to naprawdę ogromna frajda. Na początek mam jednak coś
Pożeraczka, czyli raz adobrzeDziś na obiad kasza. Kasza jaglana. Chodziła za mną niemiłosiernie przez cały tydzień, aż nadszedł jej dzień! Składniki kasza jaglana -ile chcesz piersi z kurczaka-ile
Z Kuchni Do KuchniKochani, sezon na śliwki w pełni, teraz są najsłodsze i najpyszniejsze! Na dniach zabieram się z mamą za robienie konfitur śliwkowych i czeko-śliwki, na które
Przepysznik - BLW i nie tylkoPolecamy prosty sposób na tradycyjną wątróbkę drobiową, która jest delikatniejsza w smaku od wieprzowej i bardziej miękka. Przygotowana oczywiście z cebulą, która doda soczystości potrawie i
zobacz ich smak