oraz dań, które mieliśmy okazję skosztować. Lokali jest całkiem sporo, więc dla każdego coś miłego! :) Wegański WROCŁAW VEGA bar wegański ul. Rynek 27 A VEGA - najstarsza wegańska knajpa w Polsce. Początkowo z opcjami wegetariańskimi, ale obecnie posiada tylko kuchnię wegańską. Całkowite centrum Wrocławia. Jedyna chyba knajpa wegańska w centrum czynna od godzin porannych
Bananowe Poleczas na "Noce w Rodanthe" Nicholasa Sparksa . To moja pierwsza lektura tego autora. A skusiłam się ze względu na jedną z okładek (bardzo dużo wydań tej książki w Polsce), na której zobaczyłam Diane Lane i Richarda Gere'a. Gdy przed córką Amandą, pogrążoną w rozpaczy po śmierci męża, Adrienne zaczęła snuć historię swej znajomości z Paulem, jak przez mgłę przypominałam
Weekendy w domu i ogrodziepolsku z warzywami wg E. Kowalewskiej ( Pokochaj wegetarianizm ). Rozgrzewająca i sycąca zupa (przepis zmieniony). Można ją jeść solo lub podawać z ryżem, ziemniakami lub kopytkami. Składniki: włoszczyzna (1-2 marchewki, 1 pietruszka, 1 mały kawałek selera, 1 kawałek pora , 3-4 liście kapusty włoskiej lub zwykłej ) – wszystkie warzywa drobno pokroić lub zetrzeć na tarce 250 g brązowej
Qlinarnie i QlinarnieMoja ulubiony serial (kto nie wie, co to, niech szybko nadrabia zaległości!), który zdarza mi się cytować na co dzień (choć mało osób wie, o co mi właściwie chodzi...). Polskie tłumaczenie nie jest najlepsze, więc jeśli tylko możecie, obejrzyjcie oryginał (angielski amerykański). http://gawker.com/ Jedzenie gra tu główną rolę, drugoplanową lub jest całkiem w tle. Niektóre odcinki mają nawet tytuły
Qlinarnie i QlinarnieAzją. Ba! wiem, że będę do tych lodów wracać z utęsknieniem. Ich cena nie odstrasza - za 500 ml zapłacimy 6,99zł, co uważam za przyzwoitą cenę jak na Polskę. Myślę, że kolejne w kolejce będą sezamowe lub herbaciane :) Reasumując... Plusy: + lody są bardzo puszyste + kremowa konsystencja + rewelacyjny, intensywny smak + piękny zielony kolor + oszałamiający zapach + zaskakujące + cena adekwatna do jakości Minusy
W poszukiwaniu inspiracjimówiłam, że nie lubię wegańskich ani wegetariańskich książek kucharskich? Nie? Nie lubię. Wszystkie te przepisy są na dostępne na blogach, poza tym są nudne, zbyt wydziwione jak na polskie realia i przede wszystkim smak w nich buduje się przyprawami, a ja mam swoją teorię że ponad trzy przyprawy (nie licząc soli i pieprzu) to już stanowczo za dużo, bo smak
greenscarfCiasto które wzbudza zachwyt, idealnie skomponowane przeze mnie, kakaowy biszkopt, mocno wiśniowe z kremową masą budyniową i warstwą delikatnej śmietanki, rozpływa się w ustach niczym
Wanilia i KardamonPolecam Wam tę sałatkę na oczyszczenie się po ...zbytnim jedzonku świątecznym. Sałatka idealna na śniadanie, idealna jako przekąska, super sprawa na wynos! Syci, oczyszcza, doprowadza do
Z Kuchni Do KuchniCzytasz etykiety kosmetyków? Wybierz polskie kosmetyki naturalne... https://okiemliska.wellu.eu
Anioły w kuchnidomykając drzwiczek . Jak podrosną ( 25 -30 min.) zwiększyć płomień do 180 stopni, zamknąć piekarnik i piec jeszcze 30 minut. Masa makowa Składniki 0,5 kg niebieskiego polskiego maku 1l. mleka t łustego 1 laska wanilii 200 gr drobnych rodzynek 60 gr rumu szklank ę czarnej zaparzonej herbaty kieliszek amaretto 1 kropla zapachu migdałowego 1 szkl. s kórki
w mojej kuchniTo szybciutka sałatka pod warunkiem, że fasolkę namoczycie dzień wcześniej, bo ona sama, gotuje się 10 minut. Składniki ekologiczna fasola mung SYMBIO kukurydza z puszki
Z Kuchni Do KuchniPrzepis na nie dostałam wiele lat temu. I to była moja pierwsza przygoda z dojrzewającym ciastem. Warto je przygotować pod koniec listopada lub w okolicach mikołajek
Weekendy w domu i ogrodziemoglu z dzieciństwa. Chyba pierwszy raz spróbowałam eggnogowgo drinka w Starbucks, gdzie jest sprzedawany w sezonie świątecznym. Okazało się jednak, że dorosłym podaje się go podobnie jak ajerkoniak w Polsce, z alkoholem. Jednakże nie z wódką tylko z alkoholem tradycyjnym dla USA. Najczęściej z bourbon, whisky lub rumem. Odkryłam również, że sklepy oferują przepyszne, gotowe wersje eggnog. Z alkoholem
Jem więc JestemNarzeczony uwielbia pierogi ruskie, ja nigdy nie byłam ich fanką, może dlatego, że nigdy nie były bardzo popularne w mojej rodzinie. Bardziej lubiane były przez nas
Mango Papajanaszym compoundzie nie były wyposażone w kuchenkę z piekarnikiem. Piernik tak zasmakował naszym znajomym, że przepis powędrował do ich żon w Indiach i Pakistanie. W czasie wakacji w Polsce musiałam go jednak przystosować do standardów piekarnikowych. Drugim problemem były powidła śliwkowe, które w tych krajach nie są popularne. Zostały więc zastąpione dżemem figowym Sama nigdy nie próbowałam piernika z figami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata