Dziś przedstawiam Wam mój sprawdzony przepis na pyszne, korzenne ciasto na miodzie, czyli na ekspresowy piernik. Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego piernika staropolskiego, do którego przygotowania należy zabrać się już w połowie listopada. Jest równie smaczny, choć chyba bardziej puszysty, delikatny i przede wszystkim bardzo szybki w przygotowaniu. Co równie ważne nadaje się do podania w chwilę po upieczeniu(...)musi leżakować)! Czy może być coś lepszego? Zapraszam po przepis. Składniki na ekspresowy piernik z powidłami: 6 łyżek miodu 125 g masła 1 żółtko 1 jajko 1-1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 szklanki mąki (opcjonalnie można odjąć płaską łyżkę mąki i zamienić ją na 1 łyżkę kakao-piernik będzie ciemniejszy) powidła śliwkowe
Rozpustne gotowaniePrzepis na pierniki dostałam od koleżanki i uważam, że jest najlepszy. Dlaczego? Po pierwsze ciasto bardzo łatwo się zagniata, a po drugie i najważniejsze PIERNIKI SĄ BARDZO SMACZNE. Składniki: Ciasto: 1/2 szklanki miodu, 10 łyżek miękkiego masła - kostka 200g 1 szklanka cukru pudru, 2 jajka, 4 i 1/2 szklanki mąki (tortowej) 2 łyżeczki sody, 1 opakowanie przyprawy do piernika. Lukier(...)gorąca woda, cukier puder, sok z cytryny. Przygotowanie: Mąkę przesiać przez sitko. Wszystkie składniki razem wymieszać. Zagnieść ciasto. Rozwałkować dość cienko (patrz na zdjęcie). Powycinać pierniki. Kłaść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w rozgrzanym piekarniku 180stopni ok.10minut. Trzeba sprawdzać, gdyż czas pieczenia zależy od grubości pierników. Ja swoje miałam dość cienkie i wystarczyło ok.7-8min. Po upieczeniu pozostawić
W kuchni u MonikiTakie duże pierniki mające średnicę ponad 15 cm, są świetne jako prezenty dla bliskich. Są również o wiele łatwiejsze w dekorowaniu nich iż mniejsi przyjaciele. Taki piernik wystarczy pięknie zapakować i mamy prezent jedyny w swoim rodzaju :) Czasem ciężko dostać tak duże foremki do pierniczków, ale i na to jest sposób wystarczy z papieru technicznego wyciąć szablon i następnie obrysować(...)metalowych/ plastikowych foremkac. Zatem do dzieła! :) SKŁADNIKI 3-4 szklanki maki pszennej 1 szklanka miodu 1/2 szklanki cukru muscovado ( może być również zwykły) 100g masła 40g przyprawy do piernika 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżeczka sody dodatkowo lukier królewski ( 1 białko, 1 szklanka cukru pudru, kilka kropli cytryny) ulubione cukrowe ozdoby SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Miód, masło, cukier oraz przyprawę
DefinicjaSmakuStare polskie przysłowie mówi, że dawniej najlepszymi rzeczami w Polsce były : krakowska panna, warszawski trzewik, gdańska gorzałka i piernik toruński, który sławą i jakością dorównywał norymberskim, a faska z ciastem piernikowym często stanowiła część posagu polskich panien szlacheckich i mieszczańskich. Ciasta z dodatkiem miodu znali już dawni Słowianie, jednak dopiero pozyskanie przypraw korzennych i środków spulchniających zamieniło je w piernik(...)Przygotowanie ciasta piernikowego uważane było za prawdziwą sztukę, a receptura pilnie strzeżona. Jeśli chcemy mieć taki staropolski piernik na świątecznym stole to ostatni dzwonek, aby przygotować ciasto. Musi ono bowiem dojrzewać w chłodnej piwnicy lub dolnej półce lodówki co najmniej 2 tygodnie. Jednak im dłużej tym lepiej. Pieczemy je 3-4 dni przed świętami. Ja od wielu lat korzystam
Wiem co jemPiernik przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Był prze-prze-przepyszny! Ktokolwiek go spróbował bardzo go chwalił :) Bardzo aromatyczny, krucho-miękki, z domowymi powidłami (które pasują do niego jak ulał) i polewą czekoladową. Myślę, że na stałe zagości na liście Bożo-Narodzeniowych wypieków :) P.S. To 100 przepis na blogu!!! :) :) :) PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II, III i IV blacha 20x25cm ~ dojrzałe ciasto na piernik(...)równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz z ciastem przenosimy na blachę, wkładamy do piernika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15-20 minut. Postępujemy tak samo z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Upieczone i ostudzone blaty owijamy folią (każdy oddzielnie) i układamy na sobie, po czym dodatkowo
chili & sugarPomysł świątecznego deseru zrodził się w trakcie sprzątania zamrażalnika, podczas którego pod ręką znalazły się mrożone truskawki, wpadło mi na myśl połączenie ich z piernikami i amaretto. Pierniki nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków. Składniki(...)puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki truskawkowe truskawki (użyłam mrożonych) kilka pierników Poncz do nasączania pierników 150 ml przygotowanej kawy rozpuszczalnej 60 ml likieru migdałowego Amaretto 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy poncz poprzez wlanie kawy z likierem do głębokiego talerza, dodanie cukru waniliowego i wymieszanie. Pierniki
Kuchenne aromatyPrzepis na te pierniki jest banalnie prosty, więc możemy mieć pewność, że nawet dziecko sobie z nimi poradzi. Dla ułatwienia, ilości podane są w szklankach a nie w gramach - czego chcieć więcej? :) Może jedynie czasu na późniejsze pieczenie ;) Z przepisu wychodzi ok 20 szt pierników, sporej wielości. Niestety ciasto nie nadaje się do rozwałkowania, no chyba, że będziecie wyciągać(...)długo, ponieważ stwardnieją nam na kamień i jedynie umieszczenie ich w puszce z kawałkiem jabłka na jakiś czas, spowoduje, że skruszeją. Przepis znaleziony na blogu Liski, z moimi modyfikacjami. 'pierniki II' Składniki: - 2 szklanki mąki - 150g masła miękkiego - 1 szklanka cukru - 1 jajko rozm. L - 0,5 szklanki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu
CookYourselfPiernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki(...)cukru kryształu 1 kg mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 opakowania przyprawy do piernika ( po 40 g) 3 łyżeczki kakao 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g powideł śliwkowych polewa 200 g margaryny 2 łyżki cukru kryształu 3 łyżeczki kakao 2 jajka przepis
Smakowite Daniatrochę rzadziej niż do tej pory. Już niedługo pojawi się za to wpis z cyklu Wyzwania Blogerek . A teraz do wpisu właściwego - sernik piernikowy. Ja wykorzystałam do niego pierniki, które piekłam na święta. Nigdy nie ukrywałam, że serniki to w zasadzie moje ulubione ciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia(...)Składniki: Spód: około 15-20 pierniczków 70 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Masa serowa: 1 kg sera tłustego trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 śmietany 30% 4 jajka 1/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 5-6 pokruszonych pierniczków
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!ciasto z pierniczkami i kremem warto przygotować zarówno na święta, jak i na imieniny, urodziny, czy po prostu jako deser do kawy. Jak zrobić biszkopt z przyprawą do piernika? Aby przygotować piernikowy biszkopt, do biszkopta dodaj trochę mniej mąki, a zamiast tego dodaj przyprawę do piernika. Możesz również dodać kakao, cynamon i inne korzenne przyprawy. Dokładny przepis na taki biszkopt(...)Czas pieczenia/gotowania: 35 min Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki Składniki na ciasto: 7 jajek 160 g cukru 60 g oleju 160 g mąki 35 g przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cynamonu Składniki na krem budyniowy z kaszą manną: 650 ml mleka 100 g budyniu waniliowego bez cukru (2 i pół opakowania) 2 łyżki kaszy
Via Gustogłos/y ) składniki Składniki na kruche ciasto: 700 g mąki pszennej 350 g masła 6 żółtek 140 g cukru 3 łyżki kwaśnej śmietany (18%) 40 g przyprawy do piernika Składniki na piankę: 6 białek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 120 g cukru pudru 20 g przyprawy do piernika Dodatkowo: 800 g mrożonych wiśni 1 łyżka mąki ziemniaczanej(...)należy wyrobić szybko, aby nie ogrzewać ciasta dłońmi). Ciasto powinno mieć jednolitą, zwartą konsystencję. Tak przygotowane ciasto podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 40 g przyprawy do piernika i wyrób ciasto, aż przyprawa do piernika połączy się z ciastem. Obydwie części ciasta owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 10-15 minut. W tym czasie przygotuj białka
Via Gustogotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 50 g 50 daktyli suszonych* 150 g 150 mąki pszennej 1/2 łyżeczki 1/2 proszku do pieczenia 2 łyżeczki 2 przyprawy do piernika bez cukru 2 łyżeczki 2 ciemnego kakao 1 1 jajko 50 g 50 masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Suszone daktyle których używałam były bardzo miękkie (użyłam daktyli So Soft(...)przykrycia wrzącą wodą i odstaw na 10 minut aż zmiękną. Następnie daktyle wraz z wodą zblenduj na papkę. Do misy przesyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao. Suche składniki wymieszaj łyżką. Dodaj jajko, roztopione i ostudzone masło oraz daktylową papkę. Wszystko razem zagnieć dłońmi tworząc ciasto na pierniczki. Jeśli daktyle namaczane były w wodzie, do ciasta
ProstePesto.plstare, sprawdzone przepisy na ciasta, które zawsze się udają. Ten piernik robiłam wcześniej z masą grysikową, tym razem jest to masa serowa czyli gotowany sernik. Wyszło przepysznie, a dodatek przysmażonych na maśle wiórek kokosowych postawił przysłowiową kropkę nad „i”. Składniki: Piernik ? 3 jajka ? 1/3 szklanki cukru ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1/2 szklanki oleju ? 1/2 szklanki miodu(...)łyżki herbaty/1 szklanki wody ? 1 łyżeczka sody ? 1 opakowanie przyprawy do pierników Masa serowa ? 1 kg sera mielonego ? 150 g masła ? 200 g cukru pudru ? 3 żółtka ? 1/2 szklanka mleka ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej Posypka ? 100 g wiórek kokosowych ? 1 łyżka masła ? 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Piernik ? Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć mocny napar i odlać do garnka 1/2 szklanki
To co kochamPierniki na każde Boże Narodzenie muszą być. I na stole do przekąszenia, i na prezenty dla znajomych i rodziny. Te służące jako słodki upominek należy ładnie zapakować w foliowy woreczek i przewiązać wstążeczką. Nam najlepiej smakują po świętach! Mistrzyni dekoracji Monika zadbała o każdy najmniejszy szczegół. Lukrowanie przychodzi jej tak łatwo jak pisanie. Ja niestety nie mam takich umiejętności(...)cierpliwości, mogę natomiast zagniatać, piec i przekładać. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec pierniki w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację. Przepis na składane pierniki pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Oprócz licznych drobnych pierniczków przygotowałam 3 choinki i 3 gwiazdki. Składniki: – po 3 duże
To co kocham