Piernik przerósł moje najśmielsze oczekiwania! Był prze-prze-przepyszny! Ktokolwiek go spróbował bardzo go chwalił :) Bardzo aromatyczny, krucho-miękki, z domowymi powidłami (które pasują do niego jak ulał) i polewą czekoladową. Myślę, że na stałe zagości na liście Bożo-Narodzeniowych wypieków :) P.S. To 100 przepis na blogu!!! :) :) :) PIERNIK STAROPOLSKI ETAP II, III i IV blacha 20x25cm ~ dojrzałe ciasto na piernik(...)równe części i wałkujemy na papierze do pieczenia na rozmiar blachy, w której będziemy piec (u mnie 20x25cm). Papier wraz z ciastem przenosimy na blachę, wkładamy do piernika nagrzanego do 180*C i pieczemy 15-20 minut. Postępujemy tak samo z pozostałymi dwiema częściami ciasta. Upieczone i ostudzone blaty owijamy folią (każdy oddzielnie) i układamy na sobie, po czym dodatkowo
chili & sugarPomysł świątecznego deseru zrodził się w trakcie sprzątania zamrażalnika, podczas którego pod ręką znalazły się mrożone truskawki, wpadło mi na myśl połączenie ich z piernikami i amaretto. Pierniki nasączone kawą i likierem wyszły naprawdę bardzo dobre. Deser sprawdzi się świetnie nie tylko w święta czy sylwestra ale również po całym świątecznym zawirowaniu, kiedy to posiadamy jeszcze pozostałości pierniczków. Składniki(...)puszka mleka skondensowanego niesłodzonego 2 galaretki truskawkowe truskawki (użyłam mrożonych) kilka pierników Poncz do nasączania pierników 150 ml przygotowanej kawy rozpuszczalnej 60 ml likieru migdałowego Amaretto 1 opakowanie cukru waniliowego Sposób Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu, zostawiamy do ostygnięcia. W tym czasie robimy poncz poprzez wlanie kawy z likierem do głębokiego talerza, dodanie cukru waniliowego i wymieszanie. Pierniki
Kuchenne aromatyPrzepis na te pierniki jest banalnie prosty, więc możemy mieć pewność, że nawet dziecko sobie z nimi poradzi. Dla ułatwienia, ilości podane są w szklankach a nie w gramach - czego chcieć więcej? :) Może jedynie czasu na późniejsze pieczenie ;) Z przepisu wychodzi ok 20 szt pierników, sporej wielości. Niestety ciasto nie nadaje się do rozwałkowania, no chyba, że będziecie wyciągać(...)długo, ponieważ stwardnieją nam na kamień i jedynie umieszczenie ich w puszce z kawałkiem jabłka na jakiś czas, spowoduje, że skruszeją. Przepis znaleziony na blogu Liski, z moimi modyfikacjami. 'pierniki II' Składniki: - 2 szklanki mąki - 150g masła miękkiego - 1 szklanka cukru - 1 jajko rozm. L - 0,5 szklanki miodu - 1 łyżeczka sody - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 łyżeczki cynamonu
CookYourselfPiernik staropolski dojrzewający to wyśmienite ciasto świąteczne, mimo kilku etapów przygotowania robi się go bardzo prosto. Wystarczy uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonać wszystkie etapy, a pyszny smak piernika będzie cieszył nie jedno podniebienie w czasie świąt. składniki na prostokątną formę 29 cm na 16 cm 200g masła 500 g miodu naturalnego 1 i 1/2 szklanki(...)cukru kryształu 1 kg mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 3 jajka 3 opakowania przyprawy do piernika ( po 40 g) 3 łyżeczki kakao 3 łyżeczki sody oczyszczonej 300 g powideł śliwkowych polewa 200 g margaryny 2 łyżki cukru kryształu 3 łyżeczki kakao 2 jajka przepis
Smakowite Daniatrochę rzadziej niż do tej pory. Już niedługo pojawi się za to wpis z cyklu Wyzwania Blogerek . A teraz do wpisu właściwego - sernik piernikowy. Ja wykorzystałam do niego pierniki, które piekłam na święta. Nigdy nie ukrywałam, że serniki to w zasadzie moje ulubione ciasta, chyba jedne z niewielu, które jadam, więc z tym wiekszą przyjemnością zabrałam się do jego robienia(...)Składniki: Spód: około 15-20 pierniczków 70 g masła 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki cynamonu Masa serowa: 1 kg sera tłustego trzykrotnie mielonego 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków 2/3 śmietany 30% 4 jajka 1/4 kostki miękkiego masła 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 5-6 pokruszonych pierniczków
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!gotowania. Dłuższe podświetlenie ekranu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 50 g 50 daktyli suszonych* 150 g 150 mąki pszennej 1/2 łyżeczki 1/2 proszku do pieczenia 2 łyżeczki 2 przyprawy do piernika bez cukru 2 łyżeczki 2 ciemnego kakao 1 1 jajko 50 g 50 masła (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Suszone daktyle których używałam były bardzo miękkie (użyłam daktyli So Soft(...)przykrycia wrzącą wodą i odstaw na 10 minut aż zmiękną. Następnie daktyle wraz z wodą zblenduj na papkę. Do misy przesyp mąkę pszenną, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika oraz kakao. Suche składniki wymieszaj łyżką. Dodaj jajko, roztopione i ostudzone masło oraz daktylową papkę. Wszystko razem zagnieć dłońmi tworząc ciasto na pierniczki. Jeśli daktyle namaczane były w wodzie, do ciasta
ProstePesto.plstare, sprawdzone przepisy na ciasta, które zawsze się udają. Ten piernik robiłam wcześniej z masą grysikową, tym razem jest to masa serowa czyli gotowany sernik. Wyszło przepysznie, a dodatek przysmażonych na maśle wiórek kokosowych postawił przysłowiową kropkę nad „i”. Składniki: Piernik ? 3 jajka ? 1/3 szklanki cukru ? 1,5 szklanki mąki pszennej ? 1/2 szklanki oleju ? 1/2 szklanki miodu(...)łyżki herbaty/1 szklanki wody ? 1 łyżeczka sody ? 1 opakowanie przyprawy do pierników Masa serowa ? 1 kg sera mielonego ? 150 g masła ? 200 g cukru pudru ? 3 żółtka ? 1/2 szklanka mleka ? 2 łyżki mąki ziemniaczanej Posypka ? 100 g wiórek kokosowych ? 1 łyżka masła ? 1 łyżeczka cukru pudru Wykonanie: Piernik ? Herbatę zalać wrzątkiem, zaparzyć mocny napar i odlać do garnka 1/2 szklanki
To co kochamPierniki na każde Boże Narodzenie muszą być. I na stole do przekąszenia, i na prezenty dla znajomych i rodziny. Te służące jako słodki upominek należy ładnie zapakować w foliowy woreczek i przewiązać wstążeczką. Nam najlepiej smakują po świętach! Mistrzyni dekoracji Monika zadbała o każdy najmniejszy szczegół. Lukrowanie przychodzi jej tak łatwo jak pisanie. Ja niestety nie mam takich umiejętności(...)cierpliwości, mogę natomiast zagniatać, piec i przekładać. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec pierniki w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację. Przepis na składane pierniki pochodzi z przepisu na piernik staropolski. Oprócz licznych drobnych pierniczków przygotowałam 3 choinki i 3 gwiazdki. Składniki: – po 3 duże
To co kochamPyszne, puszyste pierniki idealne dla zapominalskich. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu. Przechowywane w metalowym pojemniku, spowodują, że pierniki będą miękkie przez cały czas. Do tego są szybkie w przygotowaniu i pięknie utrzymują kształt. Składniki (na 15 pierników ok.10cm): – 1,5 szklanki mąki pszennej – 1/4 szklanki cukru – 1 łyżka kakao – 150g miodu – 1 jajko(...)masła – 1/2 łyżeczki amoniaku – 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia – 1 łyżka mleka – 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika – 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie) Miód zagotować z cukrem, przyprawą do piernika i mielonym cynamonem. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać masło i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego miodu dodać jajko, mąkę, amoniak, proszek
CookYourselfbardzo przypadła Wam do gustu! Na blogu są naleśniki, różnego rodzaju placuszki, pancakes, muffiny, ciasteczka i ciasta. Dziś razem z marką Schär przygotowałam dla Was przepis na przepyszny, bezglutenowy piernik, który będzie idealnym pomysłem na nadchodzące Święta. Taki bezglutenowy piernik możemy pozostawić w klasycznej formie albo przełożyć ulubionymi powidłami. Świetnie sprawdzi się też waniliowy krem. Bezglutenowy piernik jest lekki(...)Universale Schär – 400 g * jajko L – 4 szt * cukier drobny – ok. 300 g * proszek do pieczenia b.g. – 3 łyżeczki * sól – 1 szczypta * przyprawa do piernika ( bez dodatku mąki! ) – 2 łyżki * masło min.82% – 160 g * mleko – 200 ml * kakao gorzkie – 4 łyżki + Delishios Schär SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Jajka ( w całości ) ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy MIX IT Universal Schär , szczyptę
Ostra na Słodkododatkową ich zaletą. Pierniczki zamknięte w puszce lub słoiku nie tracą swego smaku ani aromatu. Smak pierniczków świątecznych w dużej mierze zależy od użytej do ich przygotowania przyprawy do pierników. W sklepie najlepiej wybierać przyprawę do piernika bez dodatku mąki i cukru, chociaż wiem, że nie jest łatwo taką znaleźć. Zachęcam do zrobienia domowej przyprawy do piernika, wtedy(...)masła 150 g cukru pudru 200 g miodu naturalnego 4 żółtka 150 g gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka kakao naturalnego 2 łyżeczki sody oczyszczonej 20 - 30 g przyprawy do piernika (u mnie domowa przyprawa do piernika ) Do odmierzania używam: łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić pierniczki od razu miękkie? W rondelku rozpuścić masło, miód, kakao i przyprawę do piernika (nie gotować
Kuchcik gotujenadziewane, ale są tak pyszne, że nawet bez nadzienia, smakują obłędnie. To obowiązkowy przepis na święta Bożego Narodzenia . Miękkie pierniczki domowe Nie ma nic lepszego w Święta niż domowe pierniki . W moim domu pojawiają się zarówno kruche pierniczki , czyli np. słynne szwedzkie pepparkakor ( sprawdź przepis na pepparkakor ), oraz miękkie pierniczki – aromatyczne i proste lebkuchen ( sprawdź przepis na lebkuchen(...)Potraw na gazeta.pl, opisuje je w samych superlatywach, wiedziałam, że muszę ich spróbować. I było warto! Pierniczki alpejskie są delikatne, puszyste i mocno korzenne. Dokładnie takie, jak powinny być pierniki idealne! POLUB NA-TALERZU.PL NA FACEBOOKU Pierniczki alpejskie – z nadzieniem czy bez? Te miękkie pierniczki alpejskie możecie przygotowywać w dwóch wersjach – z nadzieniem i bez. Nadzienie przybliża
Na-talerzu.pl