piernik - 7329 przepisów (strona:52/489)

Piernik staropolski z bakaliami 56

Pisałam już, że w moim rodzinnym domu nie było na wigilijnym stole tradycyjengo piernika. Był za to obłędny Miodownik pszczelowolski mojej babci. Kiedy po latach spróbowałam prawdziwego, nadzianego bakaliami, dojrzewającego piernika staropolskiego odkryłam, że wypiek mojej babci ma silną konkurencję. Od ubiegłego roku zatem  mamy na święta zarówno miodownik, jak i dojrzewający piernik. Kiedy robiłam go po raz pierwszy(...)tygodnie? Rany! Przecież po takim czasie ono samo z tej lodówki wyjdzie! Nic z tych rzeczy. Ciasto grzecznie dojrzewa w lodówce i nic się z nim nie dzieje. Gotowy piernik to prawdziwa uczta! Wyraźnie miodowy, korzenny, wilgotny. Słodycz ciasta przełamują kwaskowe powidła śliwkowe. Całość polana czekoladową polewą i udekorowana włoskimi orzechami. Z porcji z tego przepisu (na podstawie Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Kulinarne Inspiracje
Mięciutkie pierniki 57

Któż powiedział , że pierniki robimy tylko na Święta Bożego Narodzenia? Te pyszne, mięciutkie i puchate pierniczki przypadną Wam do gustu i będziecie wracali do ich korzennego smaku przez cały rok! Gwarantuję. Przepis łatwy i nawet dzieci się wezmą za pracę. To przepis na pierniki mazane czekoladą, nie lukrowane i nie ozdabiane. Jeśli zdecydujecie się na ten przepis to po zjedzeniu(...)mąki - 150 g masła - 150 g cukru pudru - 200 g miodu, płynnego - 150 g kwaśnej śmietany - 4   żółtka - 2 łyżeczki sody oczyszczonej - łyżka kakao - przyprawy do piernika korzenne, około 2 łyżki   Wyrobione ciasto musi leżakować całą noc minimum, może wytrzymać nawet do 3 dni. Rozpuść masło, wlej miód, dodaj kakao i przyprawy korzenne. Umieść rondelek na palniku

Z Kuchni Do Kuchni
Keto muffiny piernikowe (Palo, LowCarb) 84

jabłkowy też się nadadzą. Oczywiście te na bazie dyni chyba wyjdą najlepiej pod kątem zawartości węglowodanów. No i dynia generalnie dobrze czuje się w towarzystwie przyprawy do piernika , więc keto muffiny piernikowe były od początku skazane na sukces… Wydaje mi się, że za taką wspaniałą ich konsystencję odpowiada między innymi użycie płynnego oleju. W moim przypadku oliwy i oleju(...)prosty, a przy tym bardzo efektowny i smaczny przepis idealnie wpasowujący się w świąteczną konwencję. Dania Deser Kuchnia Amerykańska , Europejska , Wege Keyword babeczki , ciasto dyniowe , finger food , muffiny , owoce , piernik Porcje 12 sztuk Czas przygotowania 10 minut Czas gotowania 20 minut Składniki Muffinki piernikowe 4 jajka 1 szczypta soli himalajskiej, kłodawskiej lub morskiej 0,5 szklanki erytrytolu

Modern Cave Girl
Piernik na ciemnym piwie 49

prezenty, ozdabianie domów, okien, choinek Szukam ciekawych przepisów, wertuję głównie stare czasopisma i książki a tam są perełki:) Zaskakują prostotą, małą ilością składników i nie zapomnianym smakiem i aromatem. Piernik na ciemnym piwie, jest tego przykładem. Niezwykle proste ciasto i każdy może upiec swój własny piernik, bez specjalnych zdolności cukierniczych:) Zachęcam do wypieków i zapraszam do przepisu. Składniki(...)masła 300 g miodu, prawdziwego 150 g cukru trzcinowego 250 ml ciemnego , dobrego piwa 2 łyżeczki przyprawy do piernika 300 g przesianej mąki pszennej 2 łyżeczki sody oczyszczonej 300 ml jogurtu naturalnego 2 jajka Dodatkowo Czekolada gorzka 2 łyżki masła posypka cukrowa Masło, miód, piwo zagrzać w rondelku do rozpuszczenia masła. Zdjąć z ognia, dodać cukier trzcinowy, wymieszać, odstawić

gotuj ze mną
MIĘKKIE PIERNIKI Z WYCISKANYM WZOREM 57

Takie pierniki nie tylko wyglądają uroczo, ale i to świetna zabawa w kuchni z dziećmi. Wzorki zostały odciśnięte stempelkami a następnie okrągłą wycinaczką wycięte ciastko. Pierniki są miękkie od razu po upieczeniu a w trakcie pieczenia zachowują uprzednio odciśnięty wzorek. Można je upiec nawet w dzień Wigilii i od razu zajadać ;) Składniki: * 250 g mąki pszennej (użyłam mąki poznańskiej(...)Młyny Szczepanki ) * 60 g cukru * 2 żółtka jaj * 75 g gęstej kwaśnej śmietany * 1 łyżeczka sody oczyszczonej * 75 g masła * 100 g płynnego miodu * 20 g przyprawy korzennej do piernika Wykonanie: Śmietanę wymieszać z sodą oczyszczoną, odstawić na około 5 minut. W garnku rozpuścić masło, dodać miód i wsypać przyprawę korzenną do piernika, całość podgrzać i dobrze wymieszać. Do miski

Zrób to smacznie
Sernik piernikowy. Idealny na Święta. 58

Święta Bożego Narodzenia, chyba wszystkim kojarzą się z piernikami i pierniczkami. A co powiecie na pyszny sernik o smaku piernika? Ten sernik skomponowałam na ta właśnie okazje. Dla mnie święta to roznoszący się w domu zapach przypraw korzennych i pomarańczy. Bardzo Wam ten sernik polecam, jest pyszny. Nie wierzcie mi na słowo tylko sami się o tym przekonajcie(...)maki pszennej 50 g maki ziemniaczanej 100 g płynnego miodu 1 żółtko 50 g cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 lyzka kakao 1 lyzka przyprawy do piernika Masa serowa: 1 kg tłustego twarogu 4 jajka 1/2 szklanki śmietany kremówki 3/4 szklanki brązowego cukru 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1/2 łyżeczka soli opcjonalnie kandyzowana skorka cytrusów

Pani M - kuchnia smakowita
12 potraw na Wigilię 74

galarecie Śledzie w oleju z cebulką Śledzie po kaszubsku lub inny rodzaj śledzi Kompot z suszu (jeśli nie lubicie zastąpcie go pysznym kompotem z suszonych jabłek) Sałatka jarzynowa Piernik Kluski z makiem, kutia lub inne ciasto z makiem Poniżej znajdziecie linki do moich przepisów na poszczególne dania, wypróbowane od lat, przygotowane przez tysiące czytelników mojego bloga i zawsze chwalone(...)cebuli 9. KOMPOT Z SUSZU kompot z suszu Kompot z suszonych jabłek Jest pyszny, idealny jeśli nie przepadasz za kompotem z suszu. 10. SAŁATKA JARZYNOWA Sałatka jarzynowa 11. PIERNIK Szybki miękki piernik Pierniczki Zobacz też przepis na lukier królewski oraz poradnik lukrowania pierników! Tort piernikowy Sernik piernikowy Domek z piernika W tym przepisie znajdziesz też wzór do wycięcia! 12. KLUSKI

nietylkopasta.pl
Pierniki malinowe 56

pierniki malinowe pochodzą z Niemiec , a przepis zupełnie nie przypomina naszych tradycyjnych pierników Mimo, że są miękkie po upieczeniu, pierniki malinowe potrzebują trochę czasu, aby nabrały pełni smaku. Najlepsze moim zdaniem były po 2 tygodniach leżakowania w puszce. Do tego to bardzo łatwy przepis, polecam Składniki: 150 g malin (mogą być mrożone) 7 białek 1,5 szklanki cukru(...)rozsmarowujemy na wysokość około 1 – 1,5 cm. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i pieczemy 50 minut. Z upieczonego ciasta ściągamy papier i jeszcze ciepłe pierniki kroimy na prostokąty dowolnej wielkości (u mnie to około 3 x 6 cm). Teraz przygotowujemy lukier. Składniki: 3 łyżki ciepłej wody 1 łyżka soku malinowego 4 łyżki cukru pudru Wodę mieszam

Słodki sentyment
Miękkie pierniki 59

Wszystkim, którzy nie chcą, albo nie lubią czekać, polecam miękkie pierniki , które po wyciągnięciu z pieca nadają się od razu do zjedzenia. Puszyste, delikatne, z nutą pomarańczy. Z podanej porcji zrobicie około 25-30 sztuk sporych pierniczków (około 5cm długości). Składniki: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500) 2 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki miodu 2 jajka 1 łyżeczka(...)ucieram delikatnie mikserem, albo zagniatam ręką. Na stolnicę wysypuję 1 szklankę mąki, wykładam ciasto i wyrabiam, aż ciasto przyjmie całą mąkę. Ciasto piernikowe będzie miękkie. Teraz można już wycinać pierniki. Rozgniatam lub rozwałkowuję ciasto na grubość ok. 5-7 mm, wycinam dowolne kształty i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierniki piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez

Słodki sentyment
Piernik adwentowy 54

wykorzystywanej do produkcji ogórków małosolnych), leżakuje i czeka na upieczenie przez cały okres adwentu. Nawet dłużej, najczęściej już od połowy listopada. Za kilka tygodni kamionka zostanie wypełniona ponownie. Piernik ten piekę już od kilku lat, lubię ten rytuał. Fakt oczekiwania sprawia, że cenniejszym w naszym odczuciu staje się to, co wyczekane. Procedura dojrzewania piernika uszlachetnia jego smak, świąteczny smak(...)dolnej dwójki. Obok niej - kamionka do wspomnianych ogórków. Kamionka przetrwała, zęby wyrosły, przepis pożółkł jeszcze bardziej, ale jestem mu wierna. Choć, nie do końca, dziele się nim z Wami. Piernik należy upiec trzy dni przed Świętami, lub terminem planowanej degustacji, natomiast ciasto powinniśmy zagnieść około cztery tygodnie przed pieczeniem. Składniki: 1 szklanka płynnego miodu ( proponuję lipowy, akacjowy ) 1 szklanka cukru

Kronika Piekarnika