piernik - 7329 przepisów (strona:43/489)

Chatka z piernika 68

mojprzepisna.pl | Chatka z piernika Dziś mam pomysł dla ludzi cierpliwych, mających odrobinkę czasu i dużo chęci. Chatka z piernika na święta. Może być jako przystrojenie świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu(...)przypadku klejenia ścian na lukier po kilku godzinach. Domek jest stabilny, nie trzyma się na słowo honoru i spokojnie może być transportowany. Przepis na piernik lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki na duża chatkę 20 cm na 14 cm i wysokości około 20 cm plus dekoracje: Chatka z piernika: 200 gr miodu 100 gr cukru 250 gr masła

moj przepis na
Chatka z piernika 68

mojprzepisna.pl | Chatka z piernika Dziś mam pomysł dla ludzi cierpliwych, mających odrobinkę czasu i dużo chęci. Chatka z piernika na święta. Może być jako przystrojenie świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu(...)przypadku klejenia ścian na lukier po kilku godzinach. Domek jest stabilny, nie trzyma się na słowo honoru i spokojnie może być transportowany. Przepis na piernik lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki na duża chatkę 20 cm na 14 cm i wysokości około 20 cm plus dekoracje: Chatka z piernika: 200 gr miodu 100 gr cukru 250 gr masła

moj przepis na
Szybkie Pierniki Świąteczne 62

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierniki świąteczne to najlepsze ciasteczka, które można przygotować na święta. W naszym domu to coroczna tradycja. W okresie świątecznym nie może ich zabraknąć w żadnym domu. Dzieciaki bardzo cieszą się i zachwycają smakiem pierniczków, szczególnie w momencie ich ozdabiania. Radość jest wręcz nie do opisania! Pieczenie domowych pierniczków w rodzinnym gronie to nie tylko miło spędzony czas(...)wcześniej, aby zdążyły zmięknąć. Do świąt przechowywać w pojemniczku. My ozdabiamy pierniczki tuż przed świętami, dlatego też na razie nie są one w żaden sposób udekorowane. PRZEPIS NA SZYBKIE PIERNIKI ŚWIĄTECZNE Składniki * na ok. 40 pierników 320 g mąki pszennej typu 450 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 20 g (torebka) przyprawy piernikowej 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki miodu

Przepiski.pl
Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi 74

Dzisiaj chciałabym zachęcić Was do zrobienia piernika przełożonego masą orzechową i powidłami śliwkowymi. Nie wymaga leżakowania i można go zjadać właściwie już tego samego dnia. W chłodnym miejscu poleży spokojnie kilka dni. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Piernik z masą orzechową i powidłami śliwkowymi Składniki Składniki na piernik: 480 g mąki 1 szklanka miodu 250 ml zimnej herbaty 160 g cukru(...)jajka 2 żółtka 200 ml oleju 100 g masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 opakowanie gotowej przyprawy do piernika lub 5 łyżek domowej przyprawy Składniki na polewę: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady 5 łyżek masła Składniki na masę orzechową: 350 g zmielonych orzechów włoskich 150 g masła 120 g cukru 4 łyżki kremówki 2 łyżki spirytusu Dodatkowo

To co lubię - gotuję i polecam
Piernik 94

oknem coraz zimniej, grudzień zagląda nam do domów… To znak, że czas zacząć myśleć o świętach. Dlatego dzisiaj rozpoczynam bożonarodzeniowe szaleństwo wypiekowe i proponuję bohatera świątecznych stołów – PIERNIK. Zapach przyprawy korzennej i miodu przypomina ten wspaniały czas wyczekiwania i niesamowitych smaków. Przepis na dziś jest łatwy i szybki. Składniki: 2 jajka 2/3 szklanki cukru 1 łyżka masła(...)szklanki miodu 0,5 kg mąki 30 g przyprawy do piernika 18 g /opakowanie/ proszku do pieczenia 1 szklanka mleka Sposób przygotowania: Żółtka ucieramy z cukrem, masłem i miodem. Mąkę mieszamy z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Wymieszaną mąkę dodajemy porcjami do utartej masy, dolewając również porcjami mleko. Białka ubijamy i mieszamy z masą. Piernik pieczemy

Słodki sentyment
Chatka z piernika 117

mojprzepisna.pl | Chatka z piernika Dziś mam pomysł dla ludzi cierpliwych, mających odrobinkę czasu i dużo chęci. Chatka z piernika na święta. Może być jako przystrojenie świątecznego stołu. Może być też jako świecznik. U mnie jest to wersja jadalna, więc prawdopodobnie zaraz po świętach zostanie zjedzony przez mojego synka, który uwielbia pierniczki. U mnie wersja bez lukru – ze względu(...)przypadku klejenia ścian na lukier po kilku godzinach. Domek jest stabilny, nie trzyma się na słowo honoru i spokojnie może być transportowany. Przepis na piernik lekko zmodyfikowany pochodzi ze strony Moje wypieki . Składniki na duża chatkę 20 cm na 14 cm i wysokości około 20 cm plus dekoracje: Chatka z piernika: 200 gr miodu 100 gr cukru 250 gr masła

moj przepis na
Piernik z konfiturą malinową 94

Piernik z konfiturą malinową pachnące przyprawą korzenną z polewą czekoladową ,to prawdziwy rarytas. Pyszne, szybkie ciasto, które zachwyci niejednego smakosza słodkości:) Konfitura malinowa po dodaniu galaretki jest sztywniejsza i przy krojeniu nie rozpływa się na boki. Piernik u mnie jest mile widziany cały rok pod wieloma postaciami z różnymi dodatkami. Jestem smakoszem pierników i szczerze polecam dzisiejszy przepis. Piernik pyszny(...)niepełne szklanki mąki pszennej pół szklanki cukru 200 g płynnego miodu 125 g masła 3 jajka 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%) 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1,5 łyżki kakao Dodatkowo 2 słoiki konfitury malinowej( takie w wielkości tradycyjnego dżemu) galaretka malinowa lub truskawkowa Polewa czekolada gorzka 50 ml śmietany kremówki Masło

gotuj ze mną
Piernik szlachecki, czyli tradycyjny piernik Babci 59

Pychotka Składniki na ciasto: 1 szklanka cukru brązowego 2 szklanki miodu naturalnego (wielokwiatowy lub lipowy) 7 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ½ szklanki mąki tortowej 2 opakowania przypraw do piernika 2 łyżki cukru z kardamonem 2 łyżeczki sody Szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Podgrzewaj do połączenia cukier, miód, przyprawy (w tym cukier z kardamonem) na garnku z wodą. Odstaw(...)przez 60 minut. Pozostałe składniki: 510 g kajmaku (gotowa masa krówkowa – kajmak) 350 g – 400 g marmolady z borówek amerykańskich lub z malin Polewa czekoladowa Przełożenie ciasta: Każdy piernik podzielić na trzy części. Na dolną warstwę wyłożyć marmoladę. Przykryć piernikiem, na który wyłożyć kajmak. Przykryć górną warstwą i polać polewą czekoladową. Ozdobić według uznania. Smacznego!!! Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl

Przepisy Babci
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający 326

Początek listopada to jest najlepszy czas na nastawienie ciasta na staropolski piernik dojrzewający. Przepis jest szybki i prosty. Jedynym problemem może okazać się znalezienie odpowiedniego miejsca na czas dojrzewania. Ciasto powinno dojrzewać w chłodnym miejscu, czyli najlepiej w lodówce albo w chłodnej piwnicy. Przepis na ciasto pochodzi z Moje Wypieki , został przetestowany przez bardzo, bardzo wiele osób. Jeżeli receptura(...)tyle pochlebnych recenzji, więc nie ma co eksperymentować. Warunkiem udanego piernika jest korzenna przyprawa, którą najlepiej przygotować samemu lub znaleźć gotową o bardzo dobrym składzie. Przepis na domową przyprawę piernikową TUTAJ . Składniki 500 g miodu 250 g cukru 250 g masła 1 kg mąki np. typ 550 3 jaja 125 ml mleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżeczki sody

Tajemnice Smaku
Torcik piernikowy bez pieczenia 114

kilku składników. Mimo dość kalorycznych składników jest bardzo lekki w smaku – na szczęście kalorie rozkładają się na wiele porcji. Torcik piernikowy bez pieczenia: ok. 360-400 g miękkich pierników w lukrze (np. serca, katarzynki, uchatki) + ewentualnie do dekoracji 750 ml śmietany 30% 500 g serka mascarpone 1 łyżeczka cynamonu 2-4 łyżki cukru pudru (mi wystarczają dwie, warto spróbować(...)masy, zawsze można dodać więcej) masło do posmarowania boków formy 100 – 150 g herbatników lub kruchych ciastek / pierników na dno Pierniki dzielimy na trzy kupki równej wielkości. Jedną rozdrabniamy na bardzo drobne okruszki (najlepiej w malakserze, ale można też za pomocą palców), a pierniczki z dwóch pozostałych części łamiemy po prostu na mniejsze kawałki. Mascarpone miksujemy wraz ze śmietaną

Poezja smaku
Menu na przedświąteczny obiad na słodko 89

Boże Narodzenie to najlepszy kulinarnie okres w roku. To czas grzybów, suszonych owoców, buraków, maku i pierniku. Jeśli chcemy zacząć świętowanie wcześniej możemy postawić na te same smaki w mniej tradycyjnej formie. Dziś będzie zestaw dla osób, które lubią słodkie smaki i to nie tylko na deser. Może przyda się też na obiad w kolejne dni świąt. Zupa z suszonych(...)mleka i wymieszać z miodem. Lepić pierogi i gotować jak w przepisie wyjściowym. Kartofelki – trufle piernikowe Składniki na ok 25 sztuk: 2 opakowania herbatników typu petit beurre 6 pierników katarzynek startych na tarce – podzielone na 2 części 75 g masła 100 g mleka skondensowanego słodzonego z puszki (ok ⅕ puszki) 2 łyżki kakao 2 łyżki koniaku lub amaretto płaska

Ugotowane pozamiatane
Piernik staropolski z powidłami - dojrzewający. 106

Dziś spieszę do Was z przepisem na pyszny staropolski piernik, dojrzewający. Dziś już ostatni dzwonek aby wyrobić ciasto i odstawić w chłodne miejsce. Ciasto powinno leżakować 6-4 tygodni. Ale jeśli jeszcze dziś go nastawicie będzie równie smaczny.  W tym roku moje ciasto leżakuje a zdjęcia piernika to ubiegłoroczne wypieki. Składniki; 50 dag miodu akacjowego   Skworcu 1.5 szkl(...)masła 1 kg maki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej   Skworcu 125 ml mleka pół łyżeczki soli morskiej   Skworcu 8 dag przyprawy korzennej do piernika   Skworcu Przygotowanie; Miód, cukier i masło, podgrzać. Powoli doprowadzić do wrzenia, zamieszać. Odstawić do wystudzenia.  Do wystudzonej masy dodać mąkę, sodę rozpuszczoną w mleku, jajka, sól i przyprawę do piernika

Radość kipiąca uśmiechem.
Piernik szlachecki, czyli tradycyjny piernik Babci 78

Pychotka Składniki na ciasto: 1 szklanka cukru brązowego 2 szklanki miodu naturalnego (wielokwiatowy lub lipowy) 7 jajek 5 łyżek oleju rzepakowego 3 ½ szklanki mąki tortowej 2 opakowania przypraw do piernika 2 łyżki cukru z kardamonem 2 łyżeczki sody Szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Podgrzewaj do połączenia cukier, miód, przyprawy (w tym cukier z kardamonem) na garnku z wodą. Odstaw(...)przez 60 minut. Pozostałe składniki: 510 g kajmaku (gotowa masa krówkowa – kajmak) 350 g – 400 g marmolady z borówek amerykańskich lub z malin Polewa czekoladowa Przełożenie ciasta: Każdy piernik podzielić na trzy części. Na dolną warstwę wyłożyć marmoladę. Przykryć piernikiem, na który wyłożyć kajmak. Przykryć górną warstwą i polać polewą czekoladową. Ozdobić według uznania. Smacznego!!! Polecam również: http://www.przepisybabci.com.pl

Przepisy Babci

Proponowane wyszukiwania