bliżej świąt tym coraz intensywniejsze stają się ataki zdjęć i przepisów na piernik. Oczywiście nie chcąc zostać daleko w tyle również i ja poświęciłam sobotę na pierniczenie:) Uwielbiam kiedy ten aromat roznosi się po domu, w tedy wiem, że święta już nie długo:) Do tego zanim zamknęłam się w kuchni zdążyłam umyć okna i wyprać firanki(...)ulubione zapachy domowe krążą dzisiaj po moim domu. Nie wiem jak wam ale a bardzo lubię zapach wypranych firanek, kojarzy mi się z czystym pachnącym domkiem. Do tego zapach pierników.. hmm osiągnęłam dzisiaj błogostan zapachowy. W tym roku udało mi się zrobić 4 duże miski pierników. Wycinanie i lukrowanie zajęło trochę czasu ale jak patrzę na efekt końcowy
ciastkarnia na kruchym spodziekażdego dnia intensywniej odczuwamy, że chłodniej, zimniej. Zaglądnęłam do kilku blogów, czy ich autorzy również są zdania, że już nie jest za wcześnie. I zainspirowałam się. Upiekłam piernik zaskakujący. Zbyt prosty, by był rewelacyjny. A jest rewelacyjny. Świetny przepis " Prosty piernik z orzechami " z bloga AniaPastuszka.pl. Zamieszczam w Kronice z wprowadzonymi przeze mnie zmianami. Dodałam jajko, mąkę(...)żytnią zastąpiłam orkiszową, olej zastąpiłam masłem, dałam mniej cukru i zmieniłam proporcje sody i proszku. Zawsze podkreślam, że pierniki to mój numer jeden w rankingu wypieków wszelakich. Ten spełnia wszystkie kryteria dobrego piernika - aromatyczny, delikatny ale intensywny. Nie wymaga dojrzewania, doskonały po upieczeniu, doskonały po kilku dniach, Plus ogromny za brak wyczuwalnej sody oczyszczonej. A najistotniejsze
Kronika PiekarnikaPrzepyszne pierniki nadziewane swojskimi powidłami. Mięciutkie, delikatne, wspaniałe i mega świąteczne I jak zawsze u mnie – szybkie i łatwe. Uwaga: szklanka 200 ml Składniki na około 60 pierników: 1 szklanka mleka ¾ szklanki cukru 250 g masła 5 łyżek miodu 1 kg mąki pszennej (użyłam typ 500) 40 g przyprawy piernikowej 2 łyżki cynamonu 2 łyżki kakao 3 łyżeczki proszku(...)przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcia pomocnicze na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut. Kiedy wystygną, ozdabiam je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej (do czekolady dodaję
Słodki sentymentniecałe 4 tygodnie. Aby ułatwić Wam szukanie, zebrałam 20 najlepszych według mnie przepisów na blogu, które idealnie sprawdzą się na Boże Narodzenie. Do wyboru ciasta z makiem, pierniki, ciasta z masą piernikową, serniki, przekładane ciasta warstwowe, a także świąteczne torty. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Więcej przepisów na ciasta na Boże Narodzenie znajdziecie w mojej(...)Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale! Czytaj dalej >> 9) Piernik kawowy z powidłami Piernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Czytaj dalej
Kuchnia MagdaLenyniecałe 4 tygodnie. Aby ułatwić Wam szukanie, zebrałam 20 najlepszych według mnie przepisów na blogu, które idealnie sprawdzą się na Boże Narodzenie. Do wyboru ciasta z makiem, pierniki, ciasta z masą piernikową, serniki, przekładane ciasta warstwowe, a także świąteczne torty. Myślę, że każdy znajdzie tu coś dla siebie. Więcej przepisów na ciasta na Boże Narodzenie znajdziecie w mojej(...)Seromakowiec to dwa tradycyjne ciasta w jednym - sernik na spodzie makowym. Kremowa i aksamitna masa serowa w połączeniu z wilgotnym ciastem makowym smakuje wspaniale! Czytaj dalej >> 9) Piernik kawowy z powidłami Piernik last minute! Ekspresowy piernik z dodatkiem kawy, przełożony powidłami śliwkowymi i oblany polewą czekoladową. Pyszne, korzenne ciasto, którego nie może zabraknąć na świątecznym stole. Czytaj dalej
Kuchnia MagdaLenyCoraz bliżej grudnia, mróz i śnieg za oknem sprawia, że od jakiegoś czasu chodzi za mną smak piernika. A ponieważ sklepowe pierniki nie zaspokoiły moich zachcianek musiałam za ciasto zabrać się sama. Inspirację znalazłam tu chociaż przepis lekko zmodyfikowałam o ilość mleka słodzonego. Jak dla mnie nawet z połową porcji krem wyszedł trochę za słodki. Ciasto piernika(...)upieczeniu twardnieje, ale nie musicie się tym przejmować, bo po przełożeniu go kremem nabiera wilgoci i robi się mięciutki. PIERNIK PRZEKŁADANY Składniki: piernik: 200 g masła 180 g cukru trzcinowego 4 żółtka 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki imbiru szczypta mielonego kardamonu 360 g mąki krem: 200 g masła 250 g mleka skondensowanego
Bon appetit mon amieNiemieckie pierniczki Lebkuchen Niemieckie pierniczki Lebkuchen to szybkie pierniki bez wycinania foremkami - idealne do przygotowania z dziećmi. Są słodkie i cytrusowe, bardzo aromatyczne. Przygotowanie Lebkuchen jest banalnie proste - wystarczy wymieszać wszystkie składniki łyżką lub mikserem, krótko schłodzić, a następnie formować kuleczki. Alergików ucieszy fakt, że są to pierniki bez jajek - smakiem dorównują jednak klasycznym pierniczkom. Pierniki Lebkuchen(...)pierniczki, które zazwyczaj nie wymagają długiego leżakowania - moje zmiękły po kilku dniach w puszce. Gdyby jednak pierniki na Święta bardzo stwardniały, wystarczy umieścić je nad parą wodną (np. krótko podgrzać w kąpieli wodnej), wtedy natychmiast zmiękną (sposób na pierniki przed lukrowaniem). Można też tradycyjnym sposobem umieścić je w szczelnie zamykanej puszce z kawałkami jabłek lub chleba. Polecam, smacznego:) Polecam również
Lekcje w kuchninajbardziej tradycyjny z polskich pierników. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, choć wymaga czasu na leżakowanie, bo jeśli to tylko możliwe to zrób ciasto nawet 8 tygodni przed jego upieczeniem. Oczywiście czas dojrzewania piernika staropolskiego nie musi być aż tak długi, ale takie minimum to 3 tygodnie. Do przygotowania ciasta na piernik staropolski dojrzewający wystarczy łyżka, garnek i miska. Rozpuszczone składniki(...)owocami – ciasteczka z melasą – wafle z kajmakiem – kruche ciasteczka świąteczne – ciasto makowe na biszkopcie – zestawienie 12 potraw na Wigilię wraz z kalendarzem przygotowań PIERNIK STAROPOLSKI DOJRZEWAJĄCY Przygotowanie : 30 minut + 3-8 tygodni dojrzewania Składniki: – 500 g miodu – 250 g masła – 200-220 g cukru – 3 jajka – 1 kg mąki pszennej
nietylkopasta.pldomowe potrzeby, ale możecie też podwoić proporcje. Do czego użyć domowej przyprawy piernikowej? Zebrałam Wam tu linki do moich najlepszych piernikowych przepisów: Przepis na pierniczki Miękkie pierniczki nadziewane Szybki piernik – najlepszy Domek z piernika – przepis, wzór do wycięcia Mini domki z piernika na kubek Muffiny piernikowe Wilgotne muffiny piernikowe Tort piernikowy Nalewka piernikowa Sernik piernikowy @import url(https://static.mailerlite.com/assets/plugins/groot/modules/includes/groot_fonts/import.css?version=1643283);(...)function ml_webform_success_2709473(){var r=ml_jQuery||jQuery;r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-success").show(),r(".ml-subscribe-form-2709473 .row-form").hide()} DOMOWA PRZYPRAWA DO PIERNIKA PRZYGOTOWANIE: 5 minut SKŁADNIKI: – 25 g cynamonu w całości – 10 g suszonego imbiru – 8 g goździków – 8 g sproszkowanego kardamonu
nietylkopasta.plPiernik to ciasto o słodko-pikantnym smaku charakteryzujące się długą trwałością, którą zawdzięczają z jednej strony dużemu udziałowi przypraw korzennych, a z drugiej suchości wypieku. W zimnym i suchym miejscu możemy przechowywać je nawet kilka miesięcy. Za pierwowzór dzisiejszych pierniczków niektórzy uważają miodowe ciastka z pieprzem wypiekane już w starożytnym Rzymie. Wiele osób początków tych pysznych ciastek dopatruje się dopiero(...)Bardzo szybko stały się deserem dostępnym nie tylko w aptekach, ale też na stołach zamożnych mieszczan - wysokie ceny egzotycznych przypraw sprawiały, że stanowiły one symbol luksusu. Pierwsze wzmianki o piernikach w Polsce pochodzą z XV wieku. Ich nazwa nawiązuje do słowa "pierny", które oznacza coś pieprznego. Choć obecnie najbardziej kojarzonym miejscem z piernikami jest Toruń (nie bez powodu
Z notatnika dietetykacukru 2 łyżeczki cukru z wanilią 100 g miodu 4 jajka 150 g masła 150 g czekolady (90 g mlecznej + 60 g gorzkiej) 40 g przyprawy do piernika 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Masło, miód, czekolady oraz przyprawę do piernika przekładamy do rondelka i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania) cały czas mieszając, aż powstanie jednolita masa. Zestawiamy(...)składników. Ciasto przekładamy do foremki/keksówki (ok. 10×40 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 160 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 min. Upieczony piernik odstawiamy do wystudzenia. Następnie ścinamy wierzch aby troszkę go wyrównać. Przekrawamy na dwa blaty i przekładamy powidłem śliwkowym. Wierzch i boki piernika pokrywamy polewą czekoladową i dowolnie dekorujemy np. posiekanymi
Domowy Smak Jedzeniachoć część dań była w odrobinę lżejszej formie. W poprzednim wpisie skupiłam się na daniach wytrawnych – teraz czas na ciasta. Wybrałam wersje fit najpopularniejszych ciast: makowca, sernika i piernika. Z jednej strony tradycyjne – z drugiej – w zupełnie innej formie. Makowiec to propozycja lekko odchudzona – smakuje bosko! Sernik jest bezglutenowy i bezcukrowy, zaś piernik – to mega(...)ciasto jest nie tylko pozbawione białego cukru i mąki, ale jest po prostu zdrowszą alternatywą – oparte jest na fasoli i bananach. Jego konsystencja jest nieco inna niż piaskowego piernika – ale także pachnie cynamonem i jest mega wilgotny! To coś pomiędzy brownie, a piernikiem. Jest tak dobre, że to aż niemożliwe, że zdrowe! Spróbujcie na próbę – robi się
Poezja smaku