piernik - 7329 przepisów (strona:49/489)

Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem 120

Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Łaciatek – piernik z serem. Połączenie, które wymyśliłam specjalnie dla mojej siostry. Pyszna piernikowa warstwa na maślance z dodatkiem dżemu truskawkowego i serowe łaty, to strzał w przysłowiową 10. Ciasto znikło w mgnieniu oka. Zostały po nim dosłownie słodkie okruszki. A skąd taka nazwa? Jej autorem jest mój(...)jako pierwszy sięgnął po kawałek łaciatka. Bardzo mu smakował, podobnie jak reszcie rodziny. Dlatego polecam i Wam to pyszne ciasto. Bo choć, to nie święta, to osobiście uwielbiam zapach piernika. A w połączeniu z serem… Dla mnie małe niebo na talerzu Spróbujcie i Wy. W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan , który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian

Słodkie okruszki
Tradycyjne pierniki długodojrzewające 68

Święta w moim rodzinnym domu nie mogą się obejść bez tradycyjnego piernika. Ciasto na ten piernik dojrzewa przez kilka tygodni, a piernik po upieczeniu jest twardy i musi odstać, żeby był rozpływający się w ustach. Ponieważ ciasta jest zawsze sporo i po upieczeniu wychodzi całkiem pokaźny kawał piernika część ciasta można wykorzystać do przygotowania świątecznych pierników, których smak przeniesie(...)zupełnie inny wymiar. To co? Jesteście gotowi? Tradycyjne pierniczki długodojrzewające Piernik powinien dojrzewać od 2 do 4 tygodni w chłodnej piwnicy lub w lodówce. Składniki 250 gprawdziwego miodu, 1 szklanka cukru, 125 g masła, 0,5 kg mąki, 2 całe jaja, 1,5 płaskiej łyżeczki sody rozpuszczone w 1/4 szklanki zimnego mleka, 1/4 łyżeczki soli, około 40 g przyprawy korzennej

Pełna Lodówka
KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 106

Czekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne(...)szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% garść czerwonych porzeczek 6 szt. pierników lukrowanych Wykonanie: Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych

Kuchnia MagdaLeny
Tradycyjne pierniki długodojrzewające 131

Święta w moim rodzinnym domu nie mogą się obejść bez tradycyjnego piernika. Ciasto na ten piernik dojrzewa przez kilka tygodni, a piernik po upieczeniu jest twardy i musi odstać, żeby był rozpływający się w ustach. Ponieważ ciasta jest zawsze sporo i po upieczeniu wychodzi całkiem pokaźny kawał piernika część ciasta można wykorzystać do przygotowania świątecznych pierników, których smak przeniesie(...)zupełnie inny wymiar. To co? Jesteście gotowi? Tradycyjne pierniczki długodojrzewające Piernik powinien dojrzewać od 2 do 4 tygodni w chłodnej piwnicy lub w lodówce. Składniki 250 gprawdziwego miodu, 1 szklanka cukru, 125 g masła, 0,5 kg mąki, 2 całe jaja, 1,5 płaskiej łyżeczki sody rozpuszczone w 1/4 szklanki zimnego mleka, 1/4 łyżeczki soli, około 40 g przyprawy korzennej

Pełna Lodówka
Świąteczne pierniczki 130

Żeby kulinarne impresje świąteczne były pełne, nie może w nich zabraknąć piernikowej nuty, tej która wyróżnia bożonarodzeniowy czas. Dlatego mamy dla Was dzisiaj świąteczne pierniki. Zakochacie się w ich smaku, aromacie i uroku. Żeby potem zakochać się w tym, co Was otacza i co często znajduje się na wyciągniecie ręki. Zupełnie jak śliczny piernik powieszony na choinkowej gałązce… Mięciutkie pierniczki(...)piecze je z myślą o udekorowaniu choinki. Wyglądają na bożonarodzeniowym drzewku wspaniale! Poza tym cieszą nasze dzieciaki, które z pewnością spałaszują piernikowe słodkości prosto z choinki. Zresztą samo robienie pierników to dla najmłodszych wielka atrakcja. Podobnie jak obdarowywanie smakowitymi ozdobami bliskich. Agata zawsze robi więcej porcji, żeby rozdawać swoje pierniki dla rodziny. Świąteczne pierniczki Składniki: 2 jajka 4,5 łyżki

KulinarneImpresje.pl
piernik krakowski „last minute” 121

składniki: 400 g mąki 100 g masła, roztopionego 240 g cukru 4 łyżki powidła śliwkowego 2 jajka 250 ml mleka 3 łyżeczki kakao 40 g przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody ok. 80 g bakali, posiekanych (suszone more, śliwki, orzechy) wykonanie: Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy mleko, mąkę wymieszaną z sodą, przyprawą do piernika oraz kakao. Miksujemy(...)bakalie oprószone mąką i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki/ keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 60 min. w ok. 180 st. C. Po upieczeniu studzimy na kratce. Piernik możemy przełożyć powidłem śliwkowym i polać polewa czekoladową

Domowy Smak Jedzenia
ŚLEDZIE PIERNIKOWE- NAJLEPSZE 165

warstwy śledzi z dodatkami, porcja dla ok.3 osób. U nas na wigilię będą min. z 4 opakowań. Składniki: - 400g śledzi a'la matias (u mnie w oleju) - ok.60g pierników w lukrze (u mnie 8 sztuk małych pierników toruńskich) - 2 szalotki - mielony cynamon - świeżo mielony pieprz - ziele angielskie - listki laurowe - olej (oliwa z oliwek się nie nadaje) - ocet balsamico (nie jest(...)konieczny, ale świetnie przełamuje słodycz pierników) Śledzie odsączamy z oleju, kroimy na mniejsze kawałki. Na dnie naczynia układamy warstwami: kawałki śledzi (u mnie na jedną warstwę przypadło 200g śledzi), posypujemy je lekko cynamonem i świeżo mielonym pieprzem; pokrojona w cienkie plastry (krążki) szalotka, obsypujemy rozkruszonymi piernikami (u mnie 4 sztuki). Całość zalewamy olejem. Następnie układamy kolejną warstwę śledzi, posypujemy

Smaczne Zdrowe
Dojrzewający piernik staropolski wg Aleex edycja 2018 211

Nadszedł ten czas. Naprawdę. To już pora, aby przygotować ciasto na Dojrzewający piernik staropolski . Przygotowuję go wspólnie razem z Wami każdego roku od kilku już lat. Za każdym razem wspólne piernikowanie udaje się świetnie. Przygotowanie dojrzewającego piernika jest podzielone na kilka etapów. Najpierw nastawiamy ciasto, które leżakuje przez kilka tygodni w chłodnym miejscu. Potem pieczemy pierniki i znów je odkładamy(...)dojrzały. Tuż przed świętami przekładamy piernikowe blaty i oblewamy pierniki czekoladową polewą. A w święta? W święta delektujemy się niesamowitym smakiem i cudnym, korzennym zapachem tego nietuzinkowego ciasta. Aaaa… I jeszcze słuchamy zachwytów naszych bliskich. Moja rodzina już wczoraj pytała, czy ciasto na piernik dojrzewa. Bo odkąd zrobiłam je po raz pierwszy, każdego roku przygotowuję coraz większą porcję

W mojej kuchni
Śliwkowy deser z pierniczkami i czekoladą 245

porcja na wyśmienity deser. 500 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru trzcinowego 50 g czekolady gorzkiej 1 szklanka śmietanki kremówki 30% szczypta cynamonu 1 łyżka cukru pudru 100 g pierników Katarzynek Kopernik Toruń Pierniki rozkruszyć w rozdrabniaczu, odkładając jeden piernik do dekoracji. Śliwki umyć i wypestkować. Przełożyć do garnka, wsypać cukier trzcinowy i podgrzewać na małym ogniu. Smażyć, aż puszczą(...)blenderem. Odlać pół szklanki i odstawić. Resztę śliwek wstawić ponownie na ogień i dodać kostki czekolady. Mieszając delikatnie podgrzewać, aż czekolada się rozpuści. Na dno szklaneczek wsypać połowę rozkruszonych pierników, wlać warstwę śliwkową, wsypać pozostałe pierniki i odstawić do przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietankę kremową ubić na sztywno z cukrem pudrem i cynamonem. Wlać odłożony mus śliwkowy i zmiksować. Krem przełożyć

https:KKuchniaMniam
KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 122

Czekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne(...)szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% garść czerwonych porzeczek 6 szt. pierników lukrowanych Wykonanie: Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych

Kuchnia MagdaLeny
Pierniczki przekładane 2017 179

Pierniki na każde Boże Narodzenie muszą być. I na stole do przekąszenia, i na prezenty dla znajomych i rodziny. Te służące jako słodki upominek należy ładnie zapakować w foliowy woreczek i przewiązać wstążeczką. Nam najlepiej smakują po świętach! Mistrzyni dekoracji Monika zadbała o każdy najmniejszy szczegół. Lukrowanie przychodzi jej tak łatwo(...)pisanie. Ja niestety nie mam takich umiejętności i cierpliwości, mogę natomiast zagniatać, piec i przekładać. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Polecam upiec pierniki w połowie grudnia, a tydzień przed świętami przełożyć je i zrobić dekorację. Przepis na składane pierniki pochodzi

To co kocham
Miękkie, puszyste pierniki bez leżakowania 200

Pyszne, puszyste pierniki idealne dla zapominalskich. Pierniczki są miękkie już po upieczeniu. Przechowywane w metalowym pojemniku, spowodują, że pierniki będą miękkie przez cały czas. Do tego są szybkie w przygotowaniu i pięknie utrzymują kształt. Składniki (na 15 pierników ok.10cm): - 1,5 szklanki mąki pszennej - 1/4 szklanki cukru - 1 łyżka kakao - 150g miodu - 1 jajko - 40g masła - 1/2 łyżeczki amoniaku(...)łyżeczki proszku do pieczenia - 1 łyżka mleka - 1-2 łyżeczki przyprawy do piernika - 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu (opcjonalnie) Miód zagotować z cukrem, przyprawą do piernika i mielonym cynamonem. Gotować do rozpuszczenia się cukru. Dodać masło i zdjąć z ognia. Odstawić do wystudzenia. Do wystudzonego miodu dodać jajko, mąkę, amoniak, proszek do pieczenia, kakao. Wyrobić ciasto o konsystencji plasteliny. Ciasto schłodzić

CookYourself
ŚWIĄTECZNY TORT MAKOWY Z ŻURAWINĄ I MASĄ PIERNIKOWĄ 138

Kolejne świąteczne ciasto mojego autorstwa 😀 Tym razem postanowiłam połączyć smaki ciasta makowego z piernikiem. Moja propozycja to świąteczny tort makowy- biszkoptowe blaty makowe przełożone żurawiną i masą piernikową oraz beza makowa na wierzchu. Tort nie jest za słodki, gdyż kwaśna żurawina i słodka masa piernikowa komponują się idealnie. Zadowoli on zarówno wielbicieli makowców, jaki i pierników 😉 Ciasto nie tylko rewelacyjnie(...)proszku do pieczenia 6 łyżek oleju szczypta soli Żurawina: 500 g żurawiny świeżej (może być mrożona) sok z 1/2 pomarańczy 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka przyprawy do piernika Masa piernikowa: 500 ml śmietany 36% 200 g czekolady gorzkiej  3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 op. cukru z prawdziwą wanilią Beza makowa: 4 białka 1 łyżka cukru pudru

Kuchnia MagdaLeny
Piernik - błyskawiczny do przygotowania i najlepszy w smaku 2947

Dzisiaj zapraszam Was do przygotowania błyskawicznego piernika, który jest miękki, puszysty i lekko miodowy w smaku.   Nie wymaga leżakowania, ponieważ świetnie smakuje już w dniu pieczenia! Wierzch piernika polecam polać domową, błyszczącą polewą czekoladową, która idealnie się kroi (bez kruszenia). Zachęcam do pieczenia 😋 Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 30 cm: piernik 1/2 kostki masła(...)szklanka zwykłego cukru (200 g) 3 płaskie łyżki gorzkiego kakao 2 płaskie łyżki przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 3 jajka (rozmiar m) 1 szklanka mleka w temperaturze pokojowej 1,5 szklanki mąki pszennej (200 g) 1 i 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia do przełożenia 1 mały słoik powideł śliwkowych (250-300 g) polewa czekoladowa

Ugotować
Szybki piernik 529

Boże Narodzenie to czas pierników, przeróżnych pierników. Jedni robią klasyczne dojrzewające kilka tygodni w lodówce inni ucierane a jeszcze inni szybkie na oleju, czyli takie jak ta moja dzisiejsza propozycja. To jeszcze piernik dla zapominalskich lub zapracowanych, przygotowanie 10 minut plus pieczenie i studzenie ;)  Lubicie takie przepisy na szybkie w przygotowaniu cista?  A może macie jakieś swoje ulubione(...)truskawkowy  2 łyżki miodu sztucznego, ale prawdziwy będzie jeszcze lepszy 3/4 szklanki oleju 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki kakao 1 duża paczka przyprawy do piernika  2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia polewa czekoladowa/ lukier Przygotowanie: Składniki mokre łączymy w misce i mieszamy mikserem do chwili całkowitego połączenia się. Dodajemy teraz składniki suche tj.2 szklanki

Życie zaczyna się w kuchni

Proponowane wyszukiwania