Słowo piernik pochodzi od staropolskiego pierny, które oznaczało: pieprzny. Jedna z teorii głosi że pieprz był ludowym określeniem stosowanym w odniesieniu do wszystkich egzotycznych, nieznanych przypraw. I rzeczywiście piernikowe przyprawy nie były znane w Europie i docierały na Stary Kontynent stopniowo, po okresie wojen krzyżowych, kiedy to rozwinął się handel z Bliskim Wschodem. Warto się pokusić i zrobić domową przyprawę(...)pierników, której przygotowanie zajmuje niewiele czasu, a efekt bez wątpienia zadowoli każdego zwolennika dobrych przypraw i… pierniczków . Składniki podaję za autorką przepisu: - 30 g kory cynamonu – 5 niedużych lasek - 5 g gałki muszkatołowej – 1 szt - 5 g ziela angielskiego w ziarnach – 2 łyżeczki - 5 g całych goździków – 1 i ½ łyżeczki - 5 g wyłuskanych ziaren kardamonu – 2 łyżeczki - 1g ziaren
mojewypiekiinietylkoKażdemu z nas święta Bożego Narodzenia kojarzą się z zapachem pieczonego piernika. Nie odmawiajmy sobie i w tym roku tej przyjemności :) Potrzebujemy: 400g mąki wymieszanej z 1 łyżeczką sody 120g rozpuszczonej i ostudzonej margaryny 250g cukru 2 jajka 4 duże łyżki dżemu z czarnej porzeczki 2 łyżki kakao 250ml mleka przyprawa do piernika bakalie według uznania Jajka i cukier(...)miksujemy, dodajemy mleko, kakao i mąkę z sodą. Całość dokładnie miksujemy, następnie dodajemy przyprawę do piernika oraz dżem. Na sam koniec wlewamy rozpuszczoną margarynę i miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Jeżeli chcemy aby nasz piernik miał w środku bakalie to właśnie w tym momencie dodajemy je do masy oprószone mąką. Gotową masę przekładamy na blasze o dowolnym kształcie - wykażcie się
Kolejny blog o gotowaniuprzepis na pierniki jest u nas od pokoleń Pierniki Pierniki występują zwykle w formie mniejszych i większych ciastek, często polewanych po wierzchu czekoladą, bakaliami, a w środku przekładanych marmoladą, masą orzechową lub marcepanem. Wypieka się również większe bloki piernika, zwykle przekładane warstwami marmolad. Po wymieszaniu ciasta należy zostawić je w chłodnym miejscu, aby sfermentowało. W produkcji przemysłowej leżakowanie ciasta może(...)trwać kilka tygodni, a ciasto na domowe pierniki wigilijne zaleca się zarabiać miesiąc wcześniej (zwyczajowo po andrzejkach). Składniki: 75 dkg miodu 1 kg cukru 0,5 kg masła 2,5 kg mąki 0,5 l wody 15 dkg kakao 6 jaj 1 dkg sody oczyszczonej 1 dkg amoniaku 2 paczki proszku do pieczenia mielony cynamon mielone goździki imbir Mąkę
Gotowanie-ukJest to przepis od mojej cioci,stary wielokrotnie pieczony piernik. Łatwo się go robi i jest pyszny. Z tej porcji wychodzą dwie duże blachy. Można go zrobić dużo wcześniej i dokładnie zawinąć w papier do pieczenia ciast lub włożyć do szczelnego pudełka. Polewę i powidła śliwkowe, robimy później krótko przed spożyciem. Bardzo długo jest dobry do jedzenia. Tłuszcz stopić, dodać(...)cukier, kakao,miód wszystko wymieszać. Musi się wszystko roztopić i połączyć. Przestudzić. Do dużej miski wsypać mąkę, posiekane bakalie, przyprawę do piernika, cynamon, roztarte goździki. Do kubka wsypać amoniak i zalać go letnim mlekiem, wymieszać i wlać do mąki. Wlać również letnią masę z masłem. Jajka ubić i wlać do masy. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką masę. Ciasto jest dość
Kuchnia PokoleńNajlepszy piernik jaki kiedykolwiek jadłam. Delikatny, rozpływający się w ustach i z każdym dniem coraz lepszy. Jego cały sekret tkwi w procesie dojrzewania, bowiem ciasto na piernik powinno leżakować co najmniej przez 5-6 tygodni, zanim się je upiecze. Dlatego wraz z początkiem listopada wybija ostatni dzwonek aby je przygotować. Ja od kilku lat korzystam niezmiennie z tego ( klik ) przepisu(...)który pewnie każdy już zna). Zawsze piekę mniejszy piernik dlatego podaje proporcję na połowę składników, jednak gorąco polecam przygotować większą porcję ciasta gdyż po prostu jest przepyszne. Piernik najlepiej upiec na kilka dni przed świętami i przełożyć ulubionym nadzieniem, aby zdążył zmięknąć. Składniki: 250 g miodu 3/4 szklanki cukru 125 masła 500 g mąki pszennej 2 małe jajka
My simple kitchenfont-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Najlepszy z najlepszych. Wspaniały piernik dojrzewający, przełożony powidłami i polany gorzką czekoladą, polecam :-) Jest tak pyszny, że mam obawy czy doczeka do świąt ;-) Ciasto należy zrobić od 6 – 4 tygodni przed świętami i zarezerwować przez(...)pszennej 1,5 szklanki cukru 500 g miodu naturalnego 250 g masła 3 łyżeczki sody oczyszczonej 3 jajka ½ szklanki mleka ½ łyżeczki soli 2 x 40 g torebek przyprawy do piernika Dodatkowo: 1 kg powideł śliwkowych do przełożenia piernika 200 g pokrojonych suszonych bakalii: śliwki, morele, figi, żurawina, rodzynki 100 g gorzkiej czekolady 40 g masła Orzechy i płatki migdałowe
Na słodko lub wytrawniebardzo nadaje się dla gości, bo niewyględny . Ale dla domowników jest idealny - ciepły, pachnący i słodki. Można się nim zajadać i zajadać, z prawdziwą przyjemnością. Całość jeszcze pachnie piernikiem, przyjemnie rozgrzewa od środka. Choć tak naprawdę w głowie już mam truskawki, takie śniadanie zajadam z prawdziwą przyjemnością. Zamiast słodkich, czerwcowych truskawek są pyszne gruszki w lepkim karmelu, też z dodatkiem(...)przyprawy do piernika. Całość smakuje wybornie - idealnie śniadanie na ostateczne pożegnanie z zimą. Teraz czas zacząć myśleć o Wielkanocy, babkach, mazurkach i sernikach... Piernikowe tosty francuskie z karmelizowaną gruszką Składniki: (na 2-6 porcji) 6 kromek czerstwej chałki 3 jajka 100 ml śmietany kremówki (38%) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżeczka przyprawy do piernika karmelizowane gruszki
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłoik jagód w żelu Helcom – 200 g śmietany 30% lub 36% – 2-3 łyżki drobnego cukru – 250 g mascarpone – 1 łyżeczka przyprawy do piernika (najlepiej domowej) – 1 łyżeczka kakao – pół szklanki pokruszonego domowego piernika lub pierniczków (możesz użyć bardziej miękkiego piernika lub twardych pierniczków) – pół szklanki świeżej żurawiny – 1 szklanka cukru(...)pół szklanki wody PRZYGOTOWANIE: Do przygotowania deseru możesz użyć zarówno miękkiego piernika, wystarczy odkroić porcję lub dwie. Doskonale nadają się też twarde pierniczki. Jeśli używasz miękkiego ciasta, to wystarczy, jak rozkruszysz je w dłoniach. Jeśli masz twarde pierniczki to albo dłońmi pokrusz je na małe kawałki, albo wrzuć do miksera i za pomocą funkcji puls zrób z nich okruchy. PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plJest to przeróbka przepisu na ciasto Trzy smaki, które oprócz sera i maku miało jeszcze warstwę orzechową. Teraz dałam na spód warstwę piernikową, ale już bez orzechowej. Składniki Piernik: – 125 g miodu – 1/3 szklanki cukru – 65 g masła – 250 g mąki pszennej – 1 jajko – 1 płaska łyżeczka sody – 30 ml mleka(...)łyżka przyprawy do piernika Masa serowa – 1 kg sera mielonego – 5 jajek – 1 szklanka cukru pudru – 3 łyżki mąki ziemniaczanej – 1/3 szklanki śmietanki 30% – olejek pomarańczowy – cukier wanilinowy Mak – 1 duża puszka maku – 5 jajek – 1/2 szklanki cukru pudru – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
To co kochamPiernik last minute Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik w pysznej polewie czekoladowej, który spokojnie przygotujemy na ostatnią chwilę. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a więc każdy sobie z nim poradzi. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 3 jajka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki przyprawy do piernika 120g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 200g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50ml śmietanki kremówki 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół) *** W garnuszku roztapiamy masło z miodem *** *** Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy *** *** Dodajemy suche składniki cukry, przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawą
Blog z Apetytempowszechnie wiadomo piernik im starszy tym lepszy. Stąd cała masa przepisów na pierniki leżakujące, dojrzewające i sama już nie wiem jakie. Oczywiście na blogu też są takie przepisy, bo jakby mogło zabraknąć kultowego piernika staropolskiego czy piernika litewskiego, które są klasyką. Kiedy jednak zapomnicie … The post Piernik na ostatnią chwilę appeared first on Polska Zupa
Polska ZupaPiernik last minute Wilgotny, miękki i aromatyczny piernik w pysznej polewie czekoladowej, który spokojnie przygotujemy na ostatnią chwilę. Jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, a więc każdy sobie z nim poradzi. Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 3 łyżki kakao 3 jajka pół szklanki drobnego cukru do wypieków 1 opakowanie cukru waniliowego(...)łyżki przyprawy do piernika 120g masła 2 łyżki miodu 1 szklanka mleka 200g powideł śliwkowych Polewa czekoladowa: 50ml śmietanki kremówki 100g czekolady mlecznej lub gorzkiej (lub pół na pół) *** W garnuszku roztapiamy masło z miodem *** *** Zdejmujemy z ognia i wlewamy mleko. Dodajemy powidła śliwkowe i mieszamy *** *** Dodajemy suche składniki cukry, przesianą mąkę z sodą, kakao i przyprawą
Blog z Apetytem