Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Przepis ideał, piernik który z niego wychodzi jest sprężysty, puszysty, wilgotny i cudownie pachnie , a przy tym jest prosty i szybki w wykonaniu . Dla mnie odkrycie tego sezonu wiem ,że na pewno zagości u mnie na święta :) /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody 1 ⅓ szklanki cukru 2 czubate łyżki kakao 1-2 łyżeczki przyprawy do pierników 1 łyżeczka cynamonu 1 szklanka mleka 1 szklanka oleju roślinnego 3 jajka ½ - ¾ słoiczka dżemu porzeczkowego ( ja dodałam powidła śliwkowe) Dodatkowo: słoiczek (250-300g) powideł śliwkowych do przełożenia piernika Polewa
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Nigdy wcześniej nie piekłam tego piernika ale teraz już wiem ,że częściej zagości u mnie w domu. Piernik jest wilgotny, pięknie wyrasta i jest najeżony bakaliami. Autorka przepisu sugeruje, żeby przedłużyć świeżość piernika należy go zawinąć w ściereczkę i włożyć do worka dzięki temu zachowa świeżość nawet do tygodnia(...)latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki ( duża forma keksowa 30-32cm): 250g miodu 150g masła lub margaryny 220g mąki pszennej 220g mąki żytniej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 średnie jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki 150g bakalii ( orzechy, rodzynki, suszone owoce itp.) Wykonanie: miód roztapiamy z masłem, odstawiamy
Słodkie zapomnienieNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Powiem tak, piernik pyszny choć nie należy do ciast puszystych i nie jest zbyt słodki to w połączeniu z polewą czekoladową (dla mnie z gorzką czekoladą, dla męża z mleczną) dodatkowo posypaną jeszcze daktylami i żurawiną stanowi przepyszną piernikową ucztę. Więc u mnie obok tradycyjnych wypieków w tym roku(...)również i ten piernik zagości na stole. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin-top:0cm; mso-para-margin-right:0cm; mso-para
Słodkie zapomnienieuszkami oraz tajwańskich pierogów z mrożonki, niestety, żadna z tych osób, nie chce podzielić się ze mną swoim sekretem. Ciekawe czemu? 1. Piernik (30 dni przed wigilią – minimalnie 2 tygodnie) Choć piernik jest jedną z ostatnich potraw podawaną na wigilijny stół, organizację świąt dobrze zacząć właśnie(...)niego. Nie należy zrażać się konsystencją i wyglądałem zaczynu, który uzyskamy. Ciasto z czasem okrzepnie, na wierzchu zaschnie widoczna skorupa. Piernik wypiekać będziemy na 4 dni przed wigilią. Piernik świąteczny przepis>>> Przygotowanie piernika rozpoczynamy miesiąc przed wigilią od zaczynu, który odstawiamy
kuron.com.plDomowa przyprawa do piernika zrobiona, a to oznaka tego, że nastał grudzień i czas zacząć wypiekanie aromatycznych pierniczków. Bardzo lubię sama komponować mieszankę ulubionych przypraw. Moja przyprawa do pierników nie zawiera mąki ani cukru. Zawsze ucieram w moździerzu lub mielę w młynku do kawy każdą przyprawę osobno. Jeżeli nie macie chęci i chcecie przyśpieszyć przygotowanie takiej doowej mieszanki to możecie(...)torebki. Zwróćcie jednak uwagę na jakość wybieranych produktów, gdyż często w składzie znajduje się cukier (nacięłam się na cynamon) lub mąka, a to produkty nam nie potrzebne. Przyprawa do piernika jest wykorzystywana do wielu świątecznych wypieków takich jak pierniczki czy też piernik staropolski. Zachęcam do sporządzenia własnej mieszanki-domowa aromaterapia gwarantowana. Domowa przyprawa do piernika 50 g kory cynamonu
Pieguskowa Kuchniakojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia. Zwłaszcza ta kaczka, którą zajadamy w towarzystwie pomarańczy. Od niedawna wchodzi do mody trend świąteczny, pochodzący prawdopodobnie z gór, gdzie drób faszerujemy piernikami . Spotkać można przepis na indyka, czy kurczaka, ale jak dotąd nie natknęłam się na kaczkę. A osobiście uważam, że kaczka z pomarańczami idealnie nadaje się, by dołożyć do niej pierniki(...)chociaż tak naprawdę banalnie prosta i w zasadzie z tak przygotowaną kaczką poradzi sobie każdy. Danie jest bardzo aromatyczne dzięki pomarańczom i o lekkim korzennym smaku - nie myślcie, że pierniki zepsują smak kaczki, o nie! One podniosą jej smak w bardzo subtelny sposób. To słodko-wytrawne danie warto wykonać 25 grudnia, by zaskoczyć zgromadzoną rodzinę. Polecam! Świąteczna kaczka
Poezja Smaków - blog kulinarnynadzieję, że nam wybaczycie, ale w grudniu na blogu pojawi się kilka typowo świątecznych wpisów. Zaczynamy od przepisu na piernik bezglutenowy . Mieliśmy naprawdę dużą frajdę przygotowując to ciasto. Raz, że w całym domu pięknie pachniało przyprawami do piernika, a dwa Sylwia wieszała lampki do zdjęć więc od razu pojawił się fajny świąteczny klimat. Do tego Hanka, która chodzi po domu(...)tego na pewno śledzie z przepisu babci, które po prostu muszą być. Pierogi, pierniczki, kutia ( bez zbóż smakuje inaczej, ale też jest dobra ). Wróćmy jednak do piernika bezglutenowego – mega pachnący o zwartej konsystencji, a im dłużej postoi tym robi się lepszy Przełożony powidłami śliwkowymi ( też od babci, jak chcecie przepis to dajcie znać ). Piernik i śliwki to fajny duet
PaleoLifeKiedy podczas planowania menu świątecznego przypomnicie sobie o pieczeniu piernika, a na ten dojrzewający nie będzie już czasu, skorzystajcie właśnie z tego przepisu. Dzięki niemu upieczenie pyszny miękki piernik, który genialnie pachnie i genialnie smakuje, a robi się go naprawdę bardzo szybko. Zapraszam do innych słodkich przepisów na ciasteczka i świąteczne ciasta: – piernikowe muffiny – ciasteczka brownie – podstawowy(...)biszkopcie Przygotowanie : 60 minut Składniki: – 300 g mąki pszennej – 125 g masła – 250 g cukru – 2 jaja rozmiar L – 4 łyżki domowej przyprawy do piernika (możecie użyć gotowej mieszkanki, ale sprawdźcie w składzie czy nie ma w niej mąki lub cukru) – 2 łyżki miodu – 2 łyżki powideł śliwkowych + 4-6 łyżek powideł
nietylkopasta.plmężem na oglądanie filmu, więc zrobiłam sałatkę ze śledziem i burakami. W między czasie ugotowałam jeszcze obiad. Przepis na bułki i sałatkę wrzucę niebawem, a dziś zapraszam na piernik :) Muszę Wam powiedzieć, że ten piernik przywołał we mnie wspomnienia z młodości. Za czasów szkolnych chodziłyśmy z koleżankami do cukierni nie daleko szkoły. Kupowałyśmy tam piernik, bardzo podobny w smaku(...)tyle że tamten był w kształcie kwadratowej kostki. Natomiast smak, prawie ten sam. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody 2 łyżki miodu 2 jajka 3/4 szklanki oleju 1 szklanka mleka Dodatkowo: powidła do przełozenia płatki migdałowe do posypania Do miski wsypać mąkę, cukier, kakao, przyprawę
Agusiowe smakołykiPierniczki staropolskie z ciasta dojrzewającego przygotujecie z tego samego przepisu co piernik staropolski . Ciasto musi leżakować przez kilka tygodni w chłodnym miejscu (najlepiej 4-6, choć i po 2-3 tyg. będzie dobre) , dopiero po tym czasie można zabrać się za formowanie i pieczenie pierniczków. Można je przygotować bez nadzienia lub z powidłami, a wierzch udekorować lukrem lub polewą czekoladową(...)ciasta dojrzewającego Składniki: 1kg mąki pszennej 500g miodu naturalnego 330g cukru 250g masła 3 jajka 125ml mleka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 50g domowej przyprawy do piernika lub 2-3 opakowania gotowej przyprawy do piernika powidła śliwkowe do przełożenia pierniczków Wykonanie: - do rondla przełożyć miód, cukier i masło, podgrzewać, aż cukier się rozpuści i składniki się
Smakołyki BerenikiPiernik bananowy to świąteczna wersja chlebka bananowego, z dodatkiem miodu, karmelu i przyprawy piernikowej. Ciasto przygotowuje się szybko, bez użycia miksera, więc jest świetną propozycją dla zabieganych lub jako dodatkowy wypiek świąteczny, obok bardziej tradycyjnych makowców czy pierników. Do przygotowania piernika potrzebne są dojrzałe banany, więc jeśli będziecie planować ten wypiek, warto kilka dni wcześniej zaopatrzyć się w te owoce(...)pozostawić je, aby dojrzały. Ciasto przygotowałam w formie o wymiarach 30x11cm . Piernik bananowy Składniki: 400g mąki pszennej 400g bananów bez skórki (4 sztuki) 150g miodu 100g cukru (u mnie w całości domowy cukier waniliowy) 100g masła 2 jajka 120ml zimnej wody 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie: - cukier
Smakołyki Berenikirusz ktoś przynosi świąteczne wypieki do posmakowania. W tym tygodniu nastawiłam się na pieczenie pierniczków. Pierniczki piekę do jedzenia ale również jako dekoracje na choinkę. Bardzo lubię dekorować pierniki , więc poszukuję co i rusz nowych inspiracji. Nie ma znaczenia ile ma się lat. Świąteczny wyrób pierniczków angażuje wszystkich bez wyjątku. Dzieci i rodzice zasiadają do wspólnego “ pierniczkowania “. Jest(...)była gotowana fasola czy inne rośliny strączkowe. Taka woda jak zauważyliście bardzo się pieni, ponieważ zawiera białko. Przepis na wegański lukier znajdziecie na greenmorning . A co powiecie na udekorowanie piernikami świątecznego tortu? Bardzo fajny pomysł na wykorzystanie pierników. Piękny świąteczny tort, który zachwyci nie tylko dzieci ale i dorosłych. Przymierzam się do upieczenia wianka z pierników. Pomysł na piernikowy wianek
codojedzeniaDomowa przyprawa do piernika to połączenie składników, których aromat i smak wzbogaca wszelkie korzenne wypieki. Warto wykonać ją własnoręcznie, gdyż gotowe mieszanki przypraw dostępne w sklepach, mają zazwyczaj więcej niepotrzebnych składników (mąka i kakao), niż tych kluczowych dla aromatu piernika. Do wykonania takiej mieszanki najlepiej jest użyć przypraw w całości, rozdrabniając je w młynku do mielenia kawy lub w moździerzu(...)gramach, gdyż o wiele precyzyjniej wykonacie taką przyprawę, wykorzystując do odmierzania wagę, a nie np. łyżeczkę czy ilość ziarenek. Z podanego przepisu otrzymacie około 110g domowej przyprawy do piernika . Domowa przyprawa do piernika Składniki: 50g kory cynamonu 13g całych goździków 12g suszonego imbiru (mielonego) 12g ziaren kardamonu (waga ziaren po wyłuskaniu) 10g gałki muszkatołowej 7g ziaren ziela angielskiego 3g ziaren
Smakołyki Berenikiszklanki drobnego cukru do wypieków - 3 łyżki kakao - 200ml gęstej kwaśniej śmietany 18% w temperaturze pokojowej (dałam crème fraîche ) - 3 łyżeczki sody oczyszczonej - 4 łyżeczki domowej przyprawy do piernika - 250g masła - 400g miodu z ogórecznika Dodatkowo: - marmolada - 2 białka do smarowania pierników Polewa z czekolady: - 300g czekolady o minimim 70% zawartości kakao - ok.120ml słodkiej śmietanki (dałam double cream) - 3 łyżki(...)oleju kokosowego - 1,5 łyżki miodu z ogórecznika Ciasto zarabiamy dzień przed pieczeniem. Mąkę i kakao przesiewamy do miski – mieszamy. Miód z ogórecznika zagotowujemy z przyprawą do piernika. Odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy aż się rozpuści i pozostawiamy do wystygnięcia. Do śmietany dodajemy sodę – mieszamy i odstawiamy, aż masa zwiększy swoją objętość. Trzy białka ubijamy na sztywno (pozostałe możemy zużyć
mojewypiekiinietylkojajka 3/4 szklanki cukru 125 g masła 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki płynnego miodu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki kakao na galaretkę z wiśniami: 1 szklanka soku z wiśni (z kompotu) 1,5 szklanki wody 2 galaretki wiśniowe(...)ucieramy z cukrem mikserem. Następnie dodajemy płynne składniki (miód, masło, śmietana) i wszystko mieszamy mikserem na średnich obrotach. Dodajemy kolejno mąkę z kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i kakao cały czas mieszając delikatnie łyżką aż do powstania jednolitej masy. Ciasto wylewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy
Symfonia smakowa