piernik - 7329 przepisów (strona:48/489)

Kujawskie Pierniki Z Ziemniakami (Miękkie) 94

Kujawskie pierniki z ziemniakami są na prawdę pyszne i od razu mięciutkie. Możecie je polukrować lub oblać czekoladą, a jeśli macie więcej czasu to możecie je nadziać tutaj link do przepisu jak upiec takie nadziewane pierniki :) Składniki na 2 blaszki: 125 g puree z ziemniaków 125 ml miodu 80 g masła 1/3 szkl cukru trzcinowego 250 g mąki pszennej(...)łyżeczki sody 4 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki kakao 1 jajko kl M lub samo żółtko z większego jajka 1. Miód razem z cukrem i masłem rozpuszczamy w podgrzewając w garnku, następnie dodajemy ziemniaki i ucieramy na gładko, wystudzić. 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy kakao, przyprawę do piernika oraz sodę, wbijamy jajko lub dodajemy samo żółtko, dodajemy masę

Gotowanie...to proste !
Prawdopodobnie najlepszy wegański piernik 106

Tradycyjny piernik powinien kilka tygodni leżakować (przed pieczeniem), być na miodzie itd., ale nie o to chodzi aby się zadręczać i zamęczać, tylko żeby smakowało Ten przepis dostałam od znajomej Ani, której jestem naprawdę wdzięczna, bo z miejsca stał się hitem i będzie już na pewno gościł w każde Święta Bożego Narodzenia w moim domu. Teraz piekłam na próbę(...)przechowywany w szczelnym pojemniku). Składniki suche: 3 szklanki mąki (użyłam pół na pół białej mąki pszennej i mąki żytniej typ 200) 1 szklanka cukru 2 czubate łyżki przyprawy do pierników lub (minimum to cynamon i goździki) po łyżeczce cynamonu, mielonych goździków, imbiru, kardamonu 2 łyżki kakao łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka sody Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki, a jak masz ochotę

greenscarf
Świąteczny piernik z orzechami. 101

Święta bez piernika to nie święta. Przepisów na pierniki nie brakuje. W internecie można znaleźć takie, na które ciasto przed pieczeniem trzeba nastawić kilka tygodni wcześniej po takie, które muszą poczekać kilka dni lub tygodni zanim zmiękną i będzie można rozkoszować się ich smakiem. Ja dziś upiekłam piernik, który pojawi się u mnie również na świątecznym stole. Jest pyszny, aromatyczny(...)wilgotny a do tego nadaje się do jedzenia tuż po upieczeniu (oczywiście pod warunkiem, że wystygnie). Składniki: 200 g miodu (prawdziwego) 180 g masła 1 opakowanie przyprawy do piernika 15 g kakao 4 jajka 50 g cukru 220 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 70 g posiekanych orzechów włoskich – polecam orzechy

Fascynacje Ani
Pierniczki bezglutenowe na mące gryczanej 81

pyszne, puszyste i… jak zawsze w słoju zostało już ich nie wiele. Znów będą musiała upiec kolejną partię, choć z podanych składników wychodzą ponad 2 duże blaszki pierników. Cóż… jak coś jest dobre, to szybko znika Polecam Wam te proste w przygotowaniu bezglutenowe pierniczki. P.s. Szukając dobrej jakości mąki bezglutenowej do pierników lub innych wypieków, zajrzyjcie na stronę(...)GRANO Miłego dnia i udanych wypieków moi drodzy Składniki: 500 g mąki gryczanej białej bezglutenowej GRANO 3 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka naturalnego kakao 125 g miodu 125 g cukru trzcinowego (można zamienić na biały) 150 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej na czubku łyżeczki proszku do pieczenia (około 1/4 łyżeczki) 2 żółtka jaj klasy M 2 łyżki jogurtu

Słodkie okruszki
Piernik z polewą czekoladową 74

Prosty i szybki w przygotowaniu piernik z polewą czekoladową. Mięciutki i wilgotny. Wyśmienity od razu po upieczeniu. Polecam nie tylko od święta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na piernik: 1-1,5 szklanki cukru w zależności jak chcemy aby był słodki 4 szklanki mąki pszennej ( wszystkie składniki odmierzane szklanką o pojemności 250 ml) 2 szklanki mleka 2 jajka 1 całe opakowanie(...)przyprawy do piernika u mnie prymat 2 łyżki kakao 8 łyżek dżemu u mnie domowy śliwkowy 8 łyżek oleju 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej Składniki na polewę: 1/3 kostki margaryny 4 czubate łyżki cukru 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Całe jajka miksujemy na puch wraz z cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy dżem oraz

Blog kulinarny S9.PL
Pierniki świąteczne 126

Pierniki to tradycyjne słodkości na święta. Możemy przygotować je z dzieckiem, a potem dowolnie dekorować, co sprawia frajdę małym i dużym. Podczas pieczenia uwalania się piękny aromat, którym pachnie w całym domu. Przedstawiamy przepis na pyszne aromatyczne, pierniczki. Możemy je upiec kilka tygodni , przed świętami lub kilka dni wcześniej, za każdym razem świetnie smakują. Warto sprawdzić przepis na: Babka piaskowa(...)Składniki: 80 g masła ¼ szklanki miodu 2 i ¼ szklanki mąki pszennej 1 jajko ½ szklanki cukru 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika Pierniki świąteczne – przepis Do garnka wlewamy miód, masło, cukier i wszystko mieszkamy, następnie podgrzewamy ,do momentu aż cukier się rozpuści. Po wystudzeniu dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto. W przypadku kiedy ciasto jest zbyt

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Piernik na ziemniakach z czekoladą 74

może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)ciasto jest niższe) wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Kiedy piernik wystygnie, rozpuszczam czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie polewam ciasto czekoladą i dowolnie przystrajam. Piernik na ziemniakach z czekoladą jest już gotowy. Smacznego   Artykuł Piernik

Słodki sentyment
Piernik rosyjski 80

udamy się po świąteczne wypieki. Tym razem kierujemy się do Rosji z jej bogatą historią, pięknymi krajobrazami i nietkniętą ludzką ręką przyrodą, gdzie czeka na nas przepis na wspaniały piernik rosyjski. Pachnący cynamonem, imbirem, miodem i pomarańczą. Od siebie dodałam powidła i grubą warstwę czekolady. Jest moc Składniki: 1 szklanka miodu 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki imbiru 1 szczypta mielonej(...)kandyzowane mieszam z pozostałą mąką i posiekanymi orzechami. Dodaję do ciasta i mieszam. Foremkę keksową (12 cm x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Piernik wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu piernik rosyjski można zawinąć w folię aluminiową i przechowywać 2-3 tygodnie w lodówce

Słodki sentyment
Pierniki kokosowe 89

Ekspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku. Przygotowanie:30 minut  Koszt: tanie Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero i temperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji. Jeśli jeszcze(...)ostatnią chwilę czekaliście z wypiekami, mam nadzieję, ze mój przepis na pierniki Wam przypadnie do gustu i zdążycie je jeszcze wykonać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wykonać również w inny dzień :P. Pierniki są miękkie i przepyszne a dopełnia je połączenie smaków-kokosowego i przyprawy do piernika. Nie wykańczałam ich lukrem, bo to mają być w końcu

zdrowo i aktywnie
Pierniki kokosowe 102

Ekspresowe miękkie pierniki o kokosowym smaku. Przygotowanie:30 minut  Koszt: tanie Wreszcie nadszedł dzień przez wielu oczekiwany, czyli święta! Choć śniegu za oknem niestety zero i temperatura bardziej przypomina jeszcze jesień, to z pewnością w Waszych domach odczuwa się świąteczny nastrój. Choinki ubrane, domy przystrojone, teraz czas na szykowanie stołu i przyjęcie gości do Wigilijnej kolacji. Jeśli jeszcze(...)ostatnią chwilę czekaliście z wypiekami, mam nadzieję, ze mój przepis na pierniki Wam przypadnie do gustu i zdążycie je jeszcze wykonać. Oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby je wykonać również w inny dzień :P. Pierniki są miękkie i przepyszne a dopełnia je połączenie smaków-kokosowego i przyprawy do piernika. Nie wykańczałam ich lukrem, bo to mają być w końcu

Zdrowie i pysznie na talerzu
Piernik rosyjski 112

udamy się po świąteczne wypieki. Tym razem kierujemy się do Rosji z jej bogatą historią, pięknymi krajobrazami i nietkniętą ludzką ręką przyrodą, gdzie czeka na nas przepis na wspaniały piernik rosyjski. Pachnący cynamonem, imbirem, miodem i pomarańczą. Od siebie dodałam powidła i grubą warstwę czekolady. Jest moc Składniki: 1 szklanka miodu 1 płaska łyżka cynamonu ½ łyżeczki imbiru 1 szczypta mielonej(...)kandyzowane mieszam z pozostałą mąką i posiekanymi orzechami. Dodaję do ciasta i mieszam. Foremkę keksową (12 cm x 30 cm) wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Piernik wstawiam do pieca nagrzanego do 180 stopni na 60-65 minut (do suchego patyczka). Po wystygnięciu piernik rosyjski można zawinąć w folię aluminiową i przechowywać 2-3 tygodnie w lodówce

Słodki sentyment
Ciasto na piernik staropolski dojrzewający 121

Wielkimi krokami zbliża się Boże Narodzenie i świąteczne wypieki. Na rodzinnym stole nie może również zabraknąć pachnącego piernika.  Jednym z pierników o jakich nie można długo zapomnieć jest właśnie ten - dojrzewający. Ciasto powinno leżakować około 5 tygodni. Przygotowane na 3 tygodni przed świętami także zachwyci smakoszy pierników :) Spróbujcie - jest jeszcze czas :) Składniki: 0,5 kg miodu naturalnego(...)masła 125 ml mleka 1 kg mąki pszennej 3 jajka 3 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5  łyżeczki soli 2 torebki po 40g przyprawy korzennej do piernika Przygotowanie:   Zanim przystąpimy do wyrabiania ciasta należy pamiętać, że upiec blaty należy około 5 dni przed podaniem, aby mogły idealnie połączyć się z powidłami. Ważną informacja jest również konsystencja ciasta - po samym

ChilliJemy
Piernik na ziemniakach z czekoladą 68

może piernik w trochę innym wydaniu? Proponuję piernik na ziemniakach z czekoladą. Świetne i smaczne ciasto, które dłużej pozostaje wilgotne, jest przyjemnie czekoladowe, a ziemniaki w ogóle nie są wyczuwalne. Taki piernik jest gotowy do jedzenia zaraz po upieczeniu i nie wymaga leżakowania. Składniki: 200 g surowych ziemniaków (3 średniej wielkości) 50 g czekolady 125 g masła ½ szklanki cukru(...)ciasto jest niższe) wykładam papierem do pieczenia i wlewam do niej ciasto. Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 45-50 minut, do suchego patyczka. Kiedy piernik wystygnie, rozpuszczam czekoladę i śmietankę w kąpieli wodnej i odstawiam do przestygnięcia. Następnie polewam ciasto czekoladą i dowolnie przystrajam. Piernik na ziemniakach z czekoladą jest już gotowy. Smacznego   Artykuł Piernik

Słodki sentyment
Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem 125

Ciasto Łaciatek czyli piernik z serem. Dziś zapraszam Was na pyszne ciasto Łaciatek – piernik z serem. Połączenie, które wymyśliłam specjalnie dla mojej siostry. Pyszna piernikowa warstwa na maślance z dodatkiem dżemu truskawkowego i serowe łaty, to strzał w przysłowiową 10. Ciasto znikło w mgnieniu oka. Zostały po nim dosłownie słodkie okruszki. A skąd taka nazwa? Jej autorem jest mój(...)jako pierwszy sięgnął po kawałek łaciatka. Bardzo mu smakował, podobnie jak reszcie rodziny. Dlatego polecam i Wam to pyszne ciasto. Bo choć, to nie święta, to osobiście uwielbiam zapach piernika. A w połączeniu z serem… Dla mnie małe niebo na talerzu Spróbujcie i Wy. W przepisie użyłam dżemu truskawkowego Bartfan , który słodzony jest fruktozą. Jest odpowiedni dla wegetarian

Słodkie okruszki
KORZENNE CIASTO CUKINIOWE 108

Czekoladowe ciasto z cukinią i dodatkiem pierników lukrowanych, oblane polewą z gorzkiej czekolady i czerwonymi porzeczkami na wierzchu. Ciasto jest mocno czekoladowe z nutą piernika, a do tego wilgotne i puszyste. Nie jest ono za słodkie samo w sobie, a jeszcze dodatek czerwonych porzeczek sprawia, że nawet osoby nielubiące słodyczy zjedzą to ciasto z przyjemnością. Zamiast porzeczek można dodać inne(...)szklanka oleju 1 i 1/2 szklanki mąki 1/2 szklanki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy korzennej 100 g pierników lukrowanych Dodatkowo: 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka masła 1 łyżka śmietany 30% garść czerwonych porzeczek 6 szt. pierników lukrowanych Wykonanie: Cukinię obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o grubych

Kuchnia MagdaLeny

Proponowane wyszukiwania