polska - 1500 przepisów (strona:43/100)

Jak zrobić kurczaka w glazurze miodowej? 164

Chciałabym dzisiaj podzielić się z Wami przepysznym przepisem na kurczaka w glazurze miodowej. To bardzo prosty, szybki i nieziemsko smaczny sposób na kurczaka. Kurczak w glazurze

SMYKWKUCHNI
Staropolski tort orzechowo-kawowy 324

imieninach, urodzinach czy rodzinnych świętach. Jego smak zachwyca od ponad 100 lat. Tort orzechowy bez dodatku pszennej mąki, oparty na jajkach, mielonych orzechach i cukrze pieczony był w Polsce już w XIX wieku – podobna jego receptura jest np. w książce „ W staropolskiej kuchni i przy kuchennym stole ” (Maria Lemnis, Henryk Vitry). Ja wykorzystałam sam pomysł na biszkopt

Poezja smaku
Sernik malinowy 171

Sernik malinowy to połączenie najlepszego na świecie sernika nowojorskiego z musem malinowym. Obowiązkowa pozycja latem, gdy bez problemu można kupić świeże maliny. My nie potrafimy przejść

Pociąg Do Kuchni
Krakersy ziemniaczano - kukurydziane 235

żeby nie wystygły. Podawać z ulubionymi sosami. Tytuł: W piekarni Pięciu Przemian. Ponad 60 przepisów na bezglutenowe chleby, bułki, tarty i przekąski Autor: Anna Czelej Wydawnictwo: Vivante Data wydania polskiego: maj 2015 Liczba stron

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
PIEROGI Z DYNIĄ, BOROWIKAMI I SOSEM Z KURKUMĄ I CURRY 195

moim zdaniem naprawdę rewelacyjne w smaku. Jest to niezwykle delikatne i wyszukane połączenie smakowe. Przygotowałam ten przepis wiosną dla magazynu kulinarnego Owernii Le Petit Gourmet (artykuł poświęcony kuchni polskiej), nie był to sezon grzybowy, więc użyłam do niego suszonych borowików (jak widać na załączonych zdjęciach), ze świeżymi grzybami to danie smakuje jeszcze lepiej, ale z suszonymi również jest niezwykle smaczne

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Zasmażane buraczki do obiadu 296

Zasmażane buraczki. Klasyk. Obowiązkowa pozycja do tradycyjnego, polskiego obiadu. Przyznam, że jako dziecko jadłam buraki niechętnie. Potem się w nich zakochałam i tak mi zostało – mogłabym je jeść na okrągło – nieważne czy na ciepło, czy na zimno. W tym przepisie nie ma nic niezwykłego – takie buraczki robi moja mama i moim zdaniem takie proste są najsmaczniejsze. Cały

Poezja smaku
Szaszłyki z pieca w cieście francuskim z dodatkiem ananasa 184

Kinderbal? Urodziny? Imieniny? Spotkanie z przyjaciółmi, rodziną, znajomymi? Podsyłam pomysł na szaszłyki z pieca. Podczas gdy one właściwie same się robią, międzyczasie możemy przygotowywać coś innego

Z Kuchni Do Kuchni
Konfitura ze śliwek z cynamonem i anyżem! 164

Sierpień, połowa lata za nami. Jak ten czas leci? Dni mamy co raz krótsze, ale słońce ogrzewa skórę mocniej, bardziej intensywnie, tak jakby chciało nam zakomunikować

SMYKWKUCHNI
Przekąska na zimno z płatkami jaglanymi 189

Dzień dobry, dziś upał daje nam się wszystkim we znaki. Mnie dodatkowo jakiś wirus nieznany kompletnie rozłożył na łopatki. Jestem słaba jak niemowlę ,a dodatkowo nic

Z Kuchni Do Kuchni
Lunch u Dyletantów 196

Dyletantów wina są również bardzo ważne jak jedzenie, a na winach to Oni się znają. Oby więcej takich Dyletantów można było spotkać w kuchniach naszych restauracji. * słownik języka polskiego

królestwo garów
BOEUF BOURGUIGNON – WIEDŹMIN 3: KREW I WINO – wołowina po burgundzku 278

niezwykły i rzadki trunek wymaga godnej potrawy, wybraliśmy zatem jedno z najbardziej wykwintnych dań pojawiających się podczas przygody w Toussaint. Wołowina po burgundzku, inaczej „boeuf bourguignon” lub w polskiej wersji gry określana „bourgignon” – podobnie jak flamiche, które prezentowaliśmy w poprzednim wpisie, stanowi jeden z przebojów kuchni francuskiej i można zakupić ją u lokalnych karczmarzy. Przygotowanie „po burgundzku” oznacza wykorzystanie

Nerds Kitchen
Fasolka konserwowa MEXICO! 278

Miesiące wakacyjne to niewątpliwie, czas na weki. Nasze babcie, mamy a teraz my kultywujemy tą tradycję, która na chwilę obecną przechodzi renesans. Wekowanie stało się po

SMYKWKUCHNI
Zupa rybna z łososiem norweskim! Najsmaczniejsza! 197

Zupa rybna!  O tak! To był smak, który z mną chodził! W naszym kraju dość mało popularna, no chyba że na Pojezierzu Mazurskim czy nad

SMYKWKUCHNI
Lody w diecie dziecka - czy są zdrowe? 168

niecodzienne smaki, np. marchewkowe curry czy czarny sezam. Wiem, że są i takie, na którym myśl od razu mi przechodzi ochota na lody (np. wołowe języki). U nas w Polsce zaś możemy kupić różne rodzaje lodów: lody na patyku są w niemal każdym sklepie, gałkowe lub kręcone z maszyny (tzw. włoskie lub amerykańskie świderki) w lodziarniach, w budkach ulicznych

Anioszek w kuchni
Chleb pszenno orkiszowy 179

chleb jeszcze na 10 minut w wyłączonym piekarniku. Wyjmujemy po 10 minutach i przekładamy do ostudzenia na kratkę . Aż miło na duszy, jak chleb świeży puszy – mówi stare polskie przysłowie. Chleb pszenno orkiszowy zachwyca smakiem i zapachem. Świeży, rumiany, pachnący, pięknie wyrośnięty, długo zachowuje świeżość. Nie będę nikogo przekonywać do wyższości domowego pieczywa nad kupnym, ale jeśli tylko macie

mojewypiekiinietylko