Czeremch to bardzo popularny krzew/drzewo, który można znaleźć na terenie całej Polski. Jesienią dojrzewają na nich grona jadalnych owoców, czarnych jagódek, bardzo soczystych i smacznych, bogatych w witaminy i składniki pokarmowe. Warto wybrać się na spacer do lasu, za miasto i poszukać tych czarnych perełek, bo właśnie teraz gałęzie uginają się od dojrzałych owoców, z których można zrobić pyszne
SzczyptaSmaQpopularne sosy do muli to winny, pomidorowy i serowy. Uczestnicząc w warsztatach kulinarnych prowadzonych przez wietnamskich szefów kuchni w Hanoi gotowałam mule z azjatyckimi ziołami i winem śliwkowym. Polska "jabłkiem stoi", wiec moja wersja sosu to niezwykle ciekawe połączenie Cydru Lubelskiego z sokiem z cytryny, domowym masłem ziołowym, pikantną konfiturą z papryki (można zastąpić posiekaną chili), dużą ilością
SzczyptaSmaQGęsina jest ważnym elementem europejskiego dziedzictwa kulinarnego. Przez wieki królowała na polskich stołach. Obecnie jesteśmy największym producentem w Europie... i niewiele z tego dla nas wynika. Ponad 90% polskiej gęsiny jest eksportowane do Niemiec, gdzie potrafią docenić to smaczne mięso.Gęś można przyrządzać tak jak mięso z indyka lub kury. Można ją piec, dusić, gotować. Najpopularniejsze wersje to faszerowana jabłkami
SzczyptaSmaQCzasem nachodzi mnie ochota na zupełnie zwyczajną, polską zupę warzywną. Korzystając z bogactwa jesiennych warzyw dzisiaj pichcę zupę :)Składniki:1/3 dużego lub 1/2 małego porapół małego selera2 łodygi selera naciowego2 ząbki czosnku1 średniej wielkości cebula3 marchewki5 ziemniaków200 g dyni200 g kabaczka lub cukinii2 różnokolorowe paprykiprzecier pomidorowykoperek2 liście laurowe5 ziarenek ziela angielskiegosól, pieprz, warzywna kostka rosołowanieśmiertelna maggiWykonanie:W garnku gotujemy
Taste Of My Daystygnąć piernikowi.Wystygnięty piernik wyjmij z foremek, jeśli chcesz, możesz go udekorować czekoladą lub jakąś polewą.Piernik w foremce.Piernik cały i pokrojony.Pokrojony piernik.Piernik en face.inspirowała książka Kuchnia Polska. Potrawy Regionalne Hanna Szymanderska
Grahamka, weka i kajzerkaAkcja jedzmy polskie jabłka ciągle trwa. Przyłączam się, bo według mnie jabłuszka to jedne z najlepszych owoców. Słodkie, kwaśne, "papierowe", małe, duże, czerwone, zielone - każdy znajdzie coś dla siebie. W dodatku do jabłek nie może zabraknąć mojego ulubionego składnika, a mianowicie cynamonu. Nigdy nie potrafię określić ile go daję na porcję przygotowanego ciasta. Po prostu daję go bardzo dużo(...)wszystkich podanych składników zagnieść kulę ciasta. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotować jabłka.Składniki na nadzienie jabłkowe:4 duże, polskie jabłka (wzięłam dość kwaskowe)ok. 200 g cukru karmelowego (dodaj tyle, aby było wystarczająco dla Ciebie słodkie)"bardzo dużo" cynamonuPrzygotowanie nadzienia jabłkowego:Jabłka dokładnie umyj oraz obierz. Wytnij gniazdka nasienne. Pokrój
Eat ShrimpsPiernik mający swe korzenie w wschodnich regionach Polski. Ciasto to jest pieczone bez użycia jaj. Pachnący miodem, przyprawami i bardzo wilgotny.SKŁADNIKI: Forma; 25x30 cm2,5-3 szklanki mąki pszennejszklanka cukru0,5 szklanki olejusłoik powideł śliwkowych2 łyżeczki proszku do pieczenia2 łyżki kakao2 łyżki mioduprzyprawa do piernikagorzka czekolada PRZYGOTOWANIE:Powidła przekładamy do miski, odmierzamy taką samą ilość wody (czyli
RAROSSARogale świętomarcińskie to tradycyjne rogale z nadzieniem z białego maku i bakalii, wypiekane na dzień św. Marcina, który pokrywa się ze Świętem Niepodległości Polski. Najbardziej znane w Poznaniu i okolicach – w innych częściach kraju często trudno je kupić, ponieważ zarejestrowane są jako wyrób regionalny. Bardzo podoba mi się świętowanie odzyskania niepodległości takim niepowtarzalnym wypiekiem. A jak to się
Poezja smakuUwielbiam polską kuchnię, a jeszcze bardziej cieszy mnie zaskoczenie na twarzach moich zachodnich znajomych oraz "teściów", gdy próbują naszych dań. ;) Korzystając z wolnego przedpołudnia postanowiłam przygotować Krokiety, czyli nic innego jak smażone naleśniki z farszem. Do najpopularniejszych nadzień należy chyba kapusta kiszona z cebulką. Ja natomiast wzbogaciłam ją mięsem mielonym z pieczarkami i marchewką :) Nie zapomniałam oczywiście o kubku
Kitchens Alphabetburzliwym i bardzo intensywnym lecie mamy, mam nadzieję, złotą, spokojną, polską jesień, która niesie ze sobą bogactwo owoców. Dlatego dzisiaj po długiej przerwie chcę Wam zaproponować ciasto ze śliwkami wg przepisu mojej mamy :) Składniki 1kg śliwek węgierek Ciasto: 4 żółtka cukier waniliowy 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 szklanki mąki margaryna Beza
Taste Of My Dayjego promieniami i zwiastuje już prawdziwą jesień... 9'C! Jako, że zaraz muszę wyjść stwierdziłam, że po powrocie cudownie będzie wypić ciepłą zupę! Francuzi mają podobno 500 rodzajów sera, Polska z kolei 300 rożnych wariantów zup :) Na pewno znacie zupę pomidorową. Niektórzy jedzą ją z ryżem, inni z makaronem, jeszcze inni zabielają ją śmietaną, a ja jak byłam mała
Kitchens AlphabetZachodzie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych czczono św. Walentego jako patrona zakochanych. Dzień 14 lutego stał się okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami. Do Polski obchody walentynek trafiły w latach 90. XX wieku z kultury francuskiej i krajów anglosaskich a także wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu. Święto to konkuruje
Kulinarny karnet ChristopheraZachodzie, zwłaszcza w Wielkiej Brytanii i Stanach Zjednoczonych czczono św. Walentego jako patrona zakochanych. Dzień 14 lutego stał się okazją do obdarowywania się drobnymi upominkami. Do Polski obchody walentynek trafiły w latach 90-tych XX wieku z kultury francuskiej i krajów anglosaskich, a także wraz z kultem świętego Walentego z Bawarii i Tyrolu. Święto
Kulinarny karnet ChristopheraDzisiaj danie nie wymagające żadnej finezji, a jedynie dobrych, świeżych składników. Moim zdaniem smak dobrego mięsa broni się sam, dlatego też, mimo różnych eksperymentów, nie przepadam
Wyprawy kulinarne