Uwielbiam Czechy. To jest niesamowity kraj, tak bliski nam Polakom nie tylko terytorialnie, ale kulturowo; chociaż mentalnie powinniśmy się sporo od nich uczyć. Będąc często w mojej ulubionej części Polski, Kotlinie Kłodzkiej, robimy sobie jednodniowe wycieczki po stronie czeskiej. Docieramy również do Pragi, gdzie czuję się jak w domu. Niesamowite jest również to, że na praskim rynku głównym jesteś
BaRepasTEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA COSA NOSTRA NIE MAJĄ WPŁYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej szóstej edycji. Poprzednia miała miejsce w listopadzie tamtego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach. Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć
Ostra na SłodkoTradycyjna Polska ciepła przystawka do obiadu.Szybka, łatwa i bardzo smaczna.Wybornie smakuje z mięsem, rybą czy jajkiem.Ja ją podałam z pysznym kotletem schabowym marynowanym w soku z pomarańczy.Było smacznie... Składniki: 3 duże marchewki 350 g mrożonego groszku 2 łyżki masła 1 łyżeczka mąki sól do smaku Sposób przygotowania: Marchewkę obrać, umyć i pokroić w drobną
Gosia gotujepowiedzieć kto jest moim ulubionym kucharzem: Rick Stein, Jacques Pépin, Gary Rhodes. 5. Ulubiona przyprawa. Czosnek, bazylia i tymianek 6. Jaką kuchnię lubisz najbardziej? Polską i Węgierską. 7. Na słodko czy na ostro? I to i to, zależy od okoliczności. Idealnie jest połączyć pyszny wytrawny posiłek zwieńczony słodką ambrozją. 8. Kawa czy herbata? Zdecydowanie
Gosia gotujePapryka żółta, 1 spora - Papryka Czerwona, 1 spora - Olej/oliwa, łyżka, - Przyprawy: pieprz czarny, pieprz ziołowy, pieprz cayenne, kurkuma, przyprawa warzywna typu vegeta (najlepiej domowa), /Dip Czosnkowy: - Czosnek (Najlepszy jest POLSKI, ujdzie portugalski, w żadnym wypadku nie chiński), - Majonez (najlepiej domowy), - Serek naturalny (konsystencja: nie za rzadki, nie za gęsty), może być "kanapkowy" lub mascarpone - Pieprz czarny - przyprawa warzywna
Wypisz Wymalujwhisky, nieco mniejsze w wódkach kolorowych, winie i piwie, znikome w wódkach czystych i prawie nie zauważalne w spirytusie. Jeśli planujemy spore spożycie, zaskakująco, najzdrowszy będzie spirytus lub tradycyjna polska "czysta". Również bardzo tanie alkohole mogą zawierać większe ilości metanolu, polecam więc w miarę możliwości wybierać te o lepszej jakości. Przyczyna czwarta: wolne rodniki - to cząsteczki niszczące zdrowe komórki
Tanie przepisy studenckieTEKST JEST MOJĄ WŁASNĄ OPINIĄ. ANI PORTAL GROUPON ANI RESTAURACJA AUBERGINE NIE MAJĄ WPLYWU NA JEJ TREŚĆ. ______________________________________________________________________________________________________ TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej szóstej edycji. Poprzednia miała miejsce w listopadzie tamtego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach. Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć
Ostra na SłodkoDziś w "Studenckich Wtorkach" danie kuchni francuskiej o nazwie Hachis Parmentier (czyt. aszi parmątier), co w tłumaczeniu na polski oznacza Ciasto pasterza. Z ciastem ma ono jednak niewiele wspólnego, no może trochę wyglądem przypomina... ale uprzedzam to nic słodkiego! ;) A co się kryje pod tą tajemniczą nazwą? Nic innego jak warstwa mięsa mielonego, przykryta kołderką z puree ziemniaczanego. Myślę
Czerwona Porzeczkaucha. Tym bardziej, że nalazł się tam produkt, którego smakiem jestem zauroczona :) Mam na myśli sałatę? Nie. Truskawki? Nie. Ser Kochani i to wcale nie byle jaki. Polski, ekologiczny i w 100% naturalny, a smak..... mmmm, rewelacja! W dodatku to ser o wielu twarzach, dojrzewający, ser o wielu zastosowaniach, ale to będę pokazywa ć na bieżąco
Blondynka Gotujeniektórzy lubią zimne... zołzy. Nie żebyśmy wiedziały z autopsji. ;) SKŁADNIKI: - Pomidory, 0,5 kg, ale może być więcej ;) - Papryka, 1/2 Czerwonej, - Cebula, 1 Czerwona duża lub dwie mniejsze, - Czosnek Polski, główka duża lub dwie małe, - Bulion mięsno-warzywny, 1,5-2 szklanki, - Marchewka (z bulionu), - Śmietana 18%, 0,5 kubka, - Mascarpone, 1-2 łyżki, - Pieprz Czarny do smaku, - Pieprz
Wypisz WymalujŻurek to tradycyjna polska zupa, przygotowywana na zakwasie. Z powodzeniem może być podana jako główne danie, ponieważ jest bardzo syta. SKŁADNIKI (dla 4 osób) : 2 marchewki 1/2 selera 4 białe kiełbasy 4 wędzone kiełbasy 20 dkg wędzonego boczku 0,5 l zakwasu pół szklanki śmietanki 18 % łyżka masła 4 duże ziemniaki sól, pieprz, majeranek, ziele angielskie, liście laurowe
smacznieinatematintensywnie myślę nad jej wykorzystaniem, bo jeszcze tylko kilka miesięcy i moim sercem i kuchnią znów zawładnie rabarbar... Wracając do tematu - postanowiłam upiec scones według przepisu Ani. Wyjazd do Polski okazał się idealnym pretekstem - wieczór wcześniej szykowałam sernik i finansjerki, nie było więc już czasu na drożdżowe. Rano więc wstałam nieco wcześniej, i zabrałam się za bułeczki. Przygotowuje się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeOstatnio z ciekawości otworzyłam kuchnię polską i zdziwiłam się, że tam w przepisie do gulaszu dodają przecier pomidorowy. Oczywiście każdy ma swoje nawyki i przyzwyczajenia, ale dla mnie gulasz ma wyjątkowy smak. Teoretycznie nie jest to specjalnie skomplikowane danie, ale trochę czasu wymaga i kilku szczegółów, o których nie można zapominać. Ja robię gulasz taki, jaki robiony był
dom-agi.plniej zrobić. Przepis znalazłam na blogu stolik w kropki i od razu wiedziałam, że to jest to, co chciałabym ugotować. Na pewno nie jest to danie powiązane z tradycyjną polską kuchnią, chociażby ze względu na dodatki, aromaty, zioła. Podstawą dahl z soczewicy jest soczewica i biała cebula. Wszystko idealnie się uzupełnia i jest smaczne i sycące. Ku mojemu zdziwieniu
dom-agi.plkażdej strony zostało około 1 cm. Karbujemy brzegi używając widelca lub palców. Jeśli został nadmiar marcepanu można z niego wykonać ozdobne listki. Smacznego. Przepis pochodzi z pierwszego numeru GoodFood Polska
Kolizje Smaków