polska - 1500 przepisów (strona:28/100)

Mocno pomrańczowe LEBKUCHEN 142

żadnym tam przedpokoju) miał piękne poniemieckie płytki, które wzbudzały zachwyt każdego, kto był u nas po raz pierwszy. W tym domu, przez rok czasu mieszkały dwie rodziny, niemiecka i polska. Czytaj więcej

bistro mama
Zupa jarzynowa z młodą kapustą 235

Zawsze nam mówiono, że zupy są zdrowe i pożywne. Święta racja. Wiosna powoli obradza nas w świeże, polskie warzywa. Zachęcam Was do zakupu młodej kapusty oraz włoszczyzny i przygotowania smacznej zupy. Dziś moja propozycja na wiosenną zupę jarzynową. Połączyłem polskie smaki z odrobiną włoskich akcentów. W rezultacie otrzymałem kolorową i smaczną bombę witaminową. Polecam na wiosenne obiady.Czas przygotowania: 45 min.Porcja

kulinarnyJa
Silver Spoon - encyklopedia kuchni włoskiej 203

zasadzie przez najbliższe 10 lat nie potrzebuje powiększać swojej biblioteczki.Same przepisy są bardzo przejrzyste, poukładane średnio po 3 na stronie. Miary podane są w gramach i uncjach, więc w Polsce nie ma problemu, nie trzeba przeliczać jednostek. Podobnie jest z temperaturami - są i Celcjusza, i Farenhaita. Książka jest w języku angielskim, więc jest okazja by podszkolić specjalistyczne slownictwo(...)już dziś pokazać Wam pizzę, którą robiłam, ale niestety znika ona w mgnieniu oka, więc chwilowo mam z tym trudność. Ciekawe, kiedy ta kultowa pozycja pojawi się w języku polskim. Chcielibyście

W kuchni wieczorem
Jajka na miękko ze szparagami w szynce 187

banalnie prostym przepisem. Jeśli zadajecie sobie pytanie co zrobić z kilkoma zbędnymi szparagami, odpowiedź brzmi - zjeść je na śniadanie. Wystarczy owinąć je w szynkę parmeńską lub jej tańszy, polski odpowiednik (cienkie plastry boczku też będą niczego sobie) i podpiec chwilę w piekarniku. A później tylko chrupać, maczając w jajku na miękko.No dobrze, jajko w koszulce prezentowałoby się tutaj

W kuchni wieczorem
Szybka pizza - gorgonzola, szałwia i kilka zdań o europejskich znakach jakości 173

rybny z Phu Quoc (Wietnam) czy ryż jaśminowy z Tajlandii. Najwięcej certyfikowanej tymi oznaczeniami żywności pochodzi jednak z Włoch (268), Francji (219), Hiszpanii (180), Portugalii (125) i Grecji (101). Polska plasuje się na 8 miejscu z 36 produktami. Włochy to przede wszystkim oliwy, sery, owoce i warzywa. Francja to sery i mięsa. Po owocach, warzywach i zbożach, nabiał

W kuchni wieczorem
Zaczynamy podróż wokół kuchni świata. Styczeń - kuchnia indyjska! 181

jagnięcina oraz mięso kozie (mutton). Z wieprzowiną bywa różnie, bo w części kraju, gdzie swoje wpływy ma islam traktowana jest jako mięso "brudne", natomiast wołowina jest "święta". W Polsce, jak dobrze wiecie, zamawiając danie z baraniny często dostajemy mięso, które jest mieszanką wołowiny i baraniny. Ponoć baranina w czystej postaci nie jest zbyt lubiana przez Polaków. Faktycznie zajęło mi chwilę(...)właśnie kuchnia indyjska odkryła przede mną jej pyszne oblicze.W daniach, które będę przygotowywać będę używała wymiennie jagnięciny i wołowiny. Hindus być może byłby oburzony tym faktem, ale żyjemy w Polsce i u nas mięso wołowe jest o wiele łatwiej dostępne niż baranina czy jagnięcina. Osobom, które chcą spróbować kuchni indyjskiej, polecam zacząć od dania z kurczakiem. Przedstawię kilka w najbliższych

W kuchni wieczorem
Babeczki Czekoladowe z batonikiem Lion 143

Nowy tydzień, nowe wyzwania, dużo pracy. Tak to mniej więcej będzie u mnie wyglądać. Oczywiście nie narzekam, szczególnie, że zawitało do nas piękne Polskie Babie Lato. Nadal świeci słońce i jest ciepło. Chociaż, powiem Wam szczerze, że nie mogę się doczekać wyjęcia moich jesienno-zimowych butów, kupienia sobie nowych dodatków, i tego lekkiego luzu, który zacznie się na uczelni, wreszcie(...)Muszę się podszkolić i przypomnieć sobie podstawy, bo aż wstyd jak czasem brakuje mi elementarnych słów, zapominam zwrotów i gubię się w wypowiadanych zdaniach ( chociaż i po polsku czasem tak mam - jak nie częściej!). No ale zanim to nastąpi, przede mną ciężkie dwa tygodnie pracy. A żeby sobie umilać ten czas (który u innych zapewne bywa trzy razy

Słodkie Przyjemności
Menu italiano - Na co dzień i od święta - recenzja książki 183

przepisy na dania + obok zdjęcie jednej z nich. Treść przepisów jest przejrzysta, są napisane w konkretny sposób, nie przerażają nadmiarem treści. Książkę tę poleciłabym osobom, którym znudził się polski schabowy i mają chęć na inne smaki. Lub tym, którzy podobnie jak ja, chcą czasami spróbować czegoś nowego. :-)Książka do kupienia na stronie wydawnictwa Jedność, tutaj: http://jednosc.com.pl/product_info.php?products_id=2596I przypominam

Szefowa kuchni
Śniadanie- wypchaj się! 205

zamienia Twój poranek w chwilę błogostanu. Budzi Twoje ciało i umysł jak nic innego. I chroni współpracowników/ spotkanych na zaspanej drodze do pracy kolegów/domowników przed wybuchem nienajedzonej, polskiej złości. Kilka dni temu, budząc się z owym nowo-starym uczuciem w żołądku (och, jak bardzo chciałabym budzić się piękna i rozpromieniona, tak jak w filmach! + pełen makijaż byłby wysoce(...)dobrej dawki adrenaliny! Głód i brak od dawna nie wyładowywanej inspiracji wygrał z moimi ideałami. Postanowiłam stworzyć WYPCHANE ŚNIADANIE. ŚNIADANICHO. Jak stworzyć „chłopskie arcydzieło” ze składników z typowej polskiej lodówki? Chyba powoli zaczynam łapać! „Chłopskie muffiny” okazały się tak wspaniałe, że niestety cztery, pięknie wypchane, nie starczyły ani dla mnie, ani, tym bardziej dla wygłodniałego Marcina, więc następnym razem zrobię

Gotowanie to kochanie
Babcine ciasto czekoladowe vs słodki murzynek 194

pyszne, mocno czekoladowe, delikatnie wilgotne, idealne na czas oczekiwania na Boże Narodzenie, że postanowiłam podzielić się z Wami przepisem. Pewnie wiecie, że takie ciasto przyjęło się w Polsce nazywać murzynkiem. Jednak widzę tendencję do wycofywania tej nazwy i tworzenia nowej, prostej, wyjętej prosto ze składników. Dlaczego? Ach, świetnym przykładem jest nowa francuska komedia "Za jakie grzechy, Boże?". Kiedy wybrałam(...)dwie godziny zaśmiewałam się prawie do łez! I, ech, ja tam będę nazywała nasze ciasto murzynkiem, przecież to sama słodycz, a nawet komplement! Na szczęście nie słyszałam, by w Polsce istniał deser o nazwie Łeb Murzyna...;) Obejrzyjcie koniecznie film, a dowiecie się, o czym mówię!SŁODKI MURZYNEK- CIASTO CZEKOLADOWESkładniki:200 g masła3/4 szklanki cukru125 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia6

Gotowanie to kochanie
Sprawdzone sposoby na kaca 4847

Piwo lub "seta" - mały "klin" przy poważniejszych odmianach kaca bywa niezbędny. Nie wolno jednak przesadzić z ilością, ponieważ złe samopoczucie "przeniesie" się na kolejny dzień, ze zdwojoną mocą.7. "Polska Ostryga" - wlewamy do szklanki i mieszamy: śmietanę, dwa jajka (surowe), kieliszek oliwy z oliwek, sok z dwóch cytryn. Całość wypijamy "duszkiem" i zagryzamy ziarnami palonej kawy. Metoda tradycyjna (inspiracja

Pasja Smaku
Drink szarlotka 148

Szarlotka to chyba najbardziej polski drink. Bardzo prosty i lubiany przez wielu. Typowo deserowy.SKŁADNIKI:40 ml Żubrówki, 80 ml soku jabłkowego, szczypta cynamonu, lódWYKONANIENa  dno wysokiego naczynia wrzucamy kostki lodu,  wlewamy kolejno żubrówkę i sok jabłkowy. Po zamieszaniu łyżeczką posypujemy delikatnie cynamonem. DekorujemySMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie

W kuchennym oknie Ewy
Kulebiak z kapustą i grzybami 230

ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie. przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r   składniki:ciasto:250 g mąki1 - 2 żółtka 1 jajo20 g świeżych drożdży70 g masła1 łyżeczka cukru3-4 łyżki śmietanyszczypta solinadzienie250 g ugotowanej kapusty

Stare Gary
Empanada z kurczakiem 358

przeciwieństwie do pasteis nie są smażone na głębokim tłuszcze lecz pieczone w piekarniku.No dobrze wracając do naszej empanada i do czego to przyrównać. To coś pomiędzy francuskim quiche a polską pizzą, tylko oczywiście pyszniejsze. Można ją jeść na zimno można również na ciepło. Pokrojona w kawałeczki jak ciasto stanowi pyszną przystawkę i przekąskę na imprezach z szwedzkim stołem.Można

Smaki Brazylii
Schab w pomarańczach 179

Jednymi z pierwszych słów jakie Brasileiro nauczył się w języku polskim było ... WIEPRZOWINA.Jego zdaniem wieprzowina w Polsce jest wyjątkowo smaczna i dlatego też często pojawia się na naszym stole. Pojawiła się też na stole w Boże Narodzenie i to wg przepisu który spotkał się z dużym uznaniem. Dzisiejszy przepis to eksperyment Brasileiro który postanowił połączyć smaki mięsa z owocami cytrusowymi.Sk

Smaki Brazylii