Karpatka z kremem śmietanowo-galaretkowym. 269Witajcie :) mam dzisiaj dla Was karpatkę ale w nieco innej wersji bo z kremem śmietanowo-galaretkowy a nie budyniowym. Ciasto wyszło pyszne, mi bardziej smakuje w takiej wersji a Was zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 8 jajek 1 l kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru
Sama słodycz i szczypta chili
RAFAELLO 199ponownie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem 35 x 25 cm. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach do suchego patyczka. Gdy biszkopt ostygnie, przygotowujemy krem karpatkę według wskazówek na opakowaniu. Krem wylewamy na biszkopt. Układamy herbatniki. Masę krówkową roztapiamy razem z mlekiem i ciepłą wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan
Kuchnia Paulettes
Kolorowa karpatka 495Uwielbiam karpatkę! To smaki mojego dzieciństwa, choć nie była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa bo z dodatkiem galaretek o lekko adwokatowym smaku i różowym cieście to propozycja na nadchodzące Walentynki. Choć jestem na diecie musiałam zjeść mały kawałek! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli
Wanilia i Kardamon
Karpatka 215mnie jest to całkowita nowość, bo zrobiłam to ciasto pierwszy raz i nawet wyszło. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, a krem bajka.... idealny, taki jak lubię w karpatce. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Pysznie & Pięknie
Czekoladowa Karpatka 196Czekoladowa karpatka? A dlaczego nie? Dodatek kakao do ciasta i czekolady do kremu zmienił to popularne ciasto nie do poznania. Pyszne no i bardzo czekoladowe. Idealne dla fanów czekoladowych ciast. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki
Pysznie & Pięknie
karpatka z malinową wkładką 769Karpatka od lat niezmiennie cieszy się u nas wielkim powodzeniem. Choćby nie wiem jakie ciasta stały na stole to ona zawsze znika jako pierwsza. Przeważnie robię ją w klasycznej wersji albo z czekoladowym kremem. Tym razem jednak przełamałam smak lekko kwaśną warstwą malin w galaretce. Połączenie smakowe wręcz idealne a i wizualnie ładnie się prezentowała. *foremka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszna karpatka 2572Klasyka wśród klasyków. 😍 Dość dawno robiłam karpatkę, bo nie wychodziło mi ciasto i sobie odpuściłam, ale po przestudiowaniu forów, w końcu znalazłam meritum problemu i tak powstało to cudo 😊. Ciasto wychodzi lekkie a zarazem chrupiące. Zaś masa nie jest ciężka od masła, ani od budyniu, po prostu według mnie proporcje są idealne ;). Uwaga! Nie da się skończyć tylko na jednym
Gotuj z Agnes
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 238masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować w kąpieli wodnej, więc trzeba
Codzienna kuchnia niecodzienna
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego 246trudno go przygotować samodzielnie w domu. A ciasto parzone robi się bardzo łatwo, taki domowy groszek ptysiowy można również przygotować jako produkt uboczny przy okazji pieczenia ptysi , eklerków , czy karpatki . Można go też zrobić w czasie, gdy gotujemy zupę. Groszek można przygotować w większej ilości i szczelnie zamknąć w słoju, a potem na bieżąco wykorzystywać jako dodatek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
WYTRAWNE PTYSIOWE KOSZYCZKI NA OLEJU RZEPAKOWYM Z PUSZYSTYM KREMEM ŁOSOSIOWYM 192Chyba każdy z nas jadł ptysie, ale pod postacią pysznej słodkości. Jednak nie zawsze jest tak, że ciasto ptysiowe nam wychodzi, podobnie jak z karpatką. Bynajmniej ja często miałam problem z idealnym ciastem. Niby proste ciasto, ale pozory mylą. Postanowiłam, że zamiast masła użyje oleju rzepakowego, który jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego
Kuchnia Paulettes
Sernik pofalowany niczym karpatka. 174godzinę. Zimne oprószamy cukrem pudrem. Tam gdzie jest więcej ciasta mamy wzniesienia, a ta gdzie masy twarogowej są wgłębienia. I tak oto w łatwy sposób można sernik wizualizować na karpatkę. 😊 Jeszcze słów kilka o twarogu. Wiadomo, najlepszy ten z kostki który się samemu zmieli. Jednak są też dobre serki w wiadrze, jednak nim go kupimy, pierw zerknijmy na skład
Dieta moja pasja
PTYSIE Z MUSEM ŁOSOSIOWYM 282Uwielbiam ciasto ptysiowe! Przygotowuję z niego nie tylko pyszne Eklerki, karpatki , profiterolki , ale też wytrawne ptysie. Dziś, właśnie na takie mam dla Was przepis! Delikatne, chrupiące ciasto ptysiowe wypełnione po brzegi musem twarożkowo – łososiowym – idealny pomysł zarówno na imprezę, jak i np. drugie śniadanie. Połączenie wędzonego łososia, z kremowym serkiem, chrzanem i świeżym koperkiem z całą pewnością zachwyci
Ostra na Słodko
Tort z masy makowej (z kremem budyniowo-maślanym i nutą cytryny) 240Tort zrobiłam mamie na imieniny i okazał się wielką pysznością. Trochę zainspirowałam się własnym makowcem japońskim i moim ulubionym kremem z karpatki . Zresztą kiedyś podobne ciasta widziałam w internecie (ale nie pamiętam stron...). Tort mógł okazać się zbyt mdły i bez charakteru, więc całość przełamałam smakiem kwaskowatej cytryny. Blaty nie wymagają nasączania, ponieważ są odpowiednio wilgotne - przez co całe
Di gotuje
Karpatka z kremem jeżynowym 176Pyszne ciasto ptysiowe z masą śmietanowo-jeżynową, doskonale się sprawdza na przyjęciach rodzinnych. Moja rodzina lubi karpatkę więc postanowiłam im upiec wersję z owocami. Składniki: Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 125 gram margaryny 5 jajek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 0,5 litra śmietany 36 % 1 szklanka jeżyn 3 łyżki cukru pudru 5 łyżeczek
Bajeczna Kuchnia
Karpatka 276Karpatka to ciasto, które moja rodzinka uwielbia. Często je robię ale jakoś jeszcze do tej pory nie pojawiło się na blogu bo tak szybko znika, że nie miałam jak zrobić zdjęcia. W przepisie podałam przepis na domowy krem ale często też wykorzystuję krem z torebki (wersję gotowaną bo jest też wersja na szybko do ubijania). Przy okazji tego smakowitego wpisu
Monia miesza i gotuje