Jak smakuje rok Marcin Molik 180dyniowej nie próbowałam. I pora na zimę gdzie prym wiodą warzywa korzenne oraz ryby. Znów autor pokusił się o bardzo ciekawe i niebanalne przepisy jak chociaż ten na karpatkę z musem żurawinowym, kremu pietruszkowy z wanilią, , śledzie w wiśniach, czy kukurydzianego kurczaka z blanszowaną brukselką. Nie trzeba być mistrzem kuchni, by sobie poradzić z przygotowaniem tych dań
Cynamonowe szczęście
Biszkopt z kremem i owocami 253Ciasto biszkoptowe z kremem i owocami to jedno z tych ciast, które zawsze się udają oraz wszystkim smakują. Do przełożenia ciasta został wykorzystany taki sam krem jaki stosujemy przy karpatce. Dzięki zastosowaniu biszkoptu ciasto jest puszyste i w połączeniu z kremem, owocami i galaretką smakuje wyśmienicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: Biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
Blog kulinarny S9.PL
Ptysie w karmelu 167które na pewno będę stopniowo realizować na blogu :) Ciasto parzone, z którego zrobione są ptysie jest podstawą wielu francuskich wypieków. Warto się do niego przekonać, bo to baza na karpatkę , eklerki , a także wiele ciast. Z podanych składników zrobiłam 2 duże blaszki ptysiów po 25 sztuk każda. Składniki na Crème pâtissière wystarczą, żeby nadziać wszystkie. Składniki na ptysie: 3/4 szklanki
Ciastkozercy
Ciasto a’la karpatka z malinami 988Ciasto a’la karpatka z klasycznego ciasta parzonego, przełożonego dużą ilością pysznego kremu budyniowego (pâtissière) z mascarpone i malinami. Po schłodzeniu krem nie wypływa i ciasto dobrze się kroi. Połączenie kremu budyniowego i kwaskowatych malin to strzał w dziesiątkę. Pyszne, letnie ciasto Polecam! Składniki: Ciasto parzone: 4 duże jajka 1 szklanka mąki 1 szklanka mleka 125 g masła szczypta
Oryginalny smak
Ciasta na Komunię 234podniebienia Ciasta na Komunię – przepisy Ciasta z kremem Rolada cytrynowa z kiwi Malinowa chmurka Pani Walewska Ciasto marchewkowe z kremem Ciasto szpinakowe z cukierkami Leśny mech Karpatka Ciasto miętusek Tort Rafaello Wuzetka Ciasto Kubuś Ciasto karmelowe ze śmietaną Serniki Sernik wiedeński Sernik z delicjami Sernik na zimno Sernik na bazie jogurtu greckiego Ciasta bez pieczenia Kinder Country
Arbuziaki
Piegowata babka świętokrzyska 227piegowata, jest naprawdę dobrym wyborem dla tych, którzy szukają prostego a smacznego ciasta na wielkanocny stół. Też zbieracie takie przepisy? Mam jeszcze wyrwaną kartkę ze zdzieranego kalendarza, na karpatkę Też niebawem zamierzam go wypróbować. Babka piegowata nie wymaga dużych umiejętności, a tylko składników w temperaturze pokojowej i miksera. WSzystkie składniki wystarczy utrzeć, wstawić foremkę z babką do pieca
Mieszam w Garnku
karpatka domowa na maśle z kremem budyniowym... 185koniec dodać sok z cytryny. Krem rozsmarować na jednej części ciasta, nakryć drugą i lekko przycisnąć, schować do lodówki, przed podaniem posypać pudrem cukrem - pyszna, aromatyczna, bardzo łatwa karpatka do upieczenia z kremem budyniowym na maśle będzie zawsze smakowała na deser...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Karpatka malinowa na cieście francuskim 167Dzisiaj pierwszy Dzień Wiosny. Co powiecie na wiosenny deser i to taki ekspresowy, a do tego pyszny? Domowa karpatka z musem malinowym, którą robi się szybko, bo nie trzeba piec ciasta tylko wystarczy użyć gotowych ciast francuskich. Prawda, że to genialne? Pomysł co prawda nie jest mój tylko autora portalu Knurr.pl ale polecam go z czystym sercem. I zapraszam
Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karpatka 186Bardzo dawno nie robione ciasto. Częściej przygotowywane są eklery ,więc należało przypomnieć sobie smak karpatki. Przepis oczywiście stary, więc pewnie większość go ma, a może jednak nie ? :) Składniki : - szklanka wody, - 1/2 kostki masła, - szklanka mąki, - 5 jajek. W garnku z wodą rozpuścić masło. Do gotującego wsypać mąkę i intensywnie mieszać, aż ciasto odejdzie od ścianek garnka. Wystudzić i miksując wbijać
Przepisy Mikołaja
Na zbliżający się Dzień Kobiet zrobiłam -karpatkę bez pieczenia z ciasteczkami oreo 300Mało pracy a efekt wspaniały . składniki 3 paczki herbatników ciemnych 1/2 puszki masy krówkowej o smaku kakao 2 opakowania śnieżki 1 łyżka cukru pudru 1 opakowanie kremu do karpatki -ja użyłam gotowego ze sklepu 600 ml śmietany 36 % 1 opakowanie ciastek oreo przygotowanie blaszka o wymiarach 24 na 24 dno blaszki wykładamy folią aluminiową lub spożywczą na wykładamy 1 partię
Moje Wyroby
Eklerki które zrobiłam na walentynki z masą karpatką 279ciasto jest już zimne wbijamy po 1 jajku i ucieramy. Jak już jest gotowe szprycą formujemy eklerki i pieczemy w mocno nagrzanym piekarniku 220 st Masę miałam z ciasta karpatki nie podaje bo zapewne znacie przepis na masę a każda gospodyni ma inny. Tutaj pasuje masa z każdego ciasta polecam .po upieczeniu nie wyciągać od razu z piekarnika
Moje Wyroby
PROSTE I SZYBKIE CIASTO "JADĄ GOŚCIE" 220lodówki. Przyznam, że nie jestem zwolenniczką gotowych kremów i sięgam po nie w ostateczności. Można tu użyć zarówno dowolnego smaku kremu jak i śmietanę kremówkę lub krem do karpatki
Zrób to smacznie
Karpatka 182szklanka mąki pszennej 6 jajek szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia Krem 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek cukru 3 szklanki mleka … Czytaj dalej Karpatka
gotuj ze mną
Jak przygotować idealne ciasto parzone oraz przepis na kawowe eklery 287kartce. Przekroić wzdłuż. Upieczone i wystudzone eklery, bez nadzienia można przechowywać w szczelnym pojemniku do tygodnia czasu w lodówce. Z tego ciasta można również zrobić ptysie, ciasto na karpatkę. Krem budyniowy: 650 ml mleka 9 żółtek z dużych jaj 50 g cukru (w oryginalnym przepisie 160 g) 3 łyżki kawy instant 50 g mąki pszennej Do garnuszka z grubym dnem
moj przepis na
Karpatka z kremem orzechowo- budyniowym 308poniedziałkowej kawusi proponuję pyszną karpatkę z kremem orzechowo- budyniowym. Ciasto jest szybkie i łatwe do przygotowania. Mogę zagwarantować, że smakuje obłędnie. SKŁADNIKI : Ciasto: 100g margaryny, 1 szklanka wody, 1 szklanka mąki, 5 jajek, szczypta soli, Masa orzechowo- budyniowa: 200g orzechów włoskich, 2 szklanki mleka, 1 szklanka cukru, 1 opakowanie budyniu waniliowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 200g masła, Dodatkowo: ½ tabliczki gorzkiej
Tradycyjna kuchnia Kasi