karpatka - 660 przepisów (strona:31/44)

Naleśniki z ciasta parzonego – na maślance 241

Ciasto parzone to ciasto wcześniej przed pieczeniem ogrzewane – używa się go np. do robienia ptysi, karpatki czy eklerków (ich podstawą jest mąka zagotowana w mieszance wody z masłem). Podgrzanie mąki pszennej przed pieczeniem sprawia, że wiązania glutenu tworzą się w niej szybciej niż podczas tradycyjnego zagniatania, a samo ciasto staje się bardziej jednorodne, puszyste, lekkie i elastyczne. Te naleśniki mogą

Karo in the Kitchen
Ciasto 3 Bit 164

przygotowywania ciasta nutella była już tak duża, że trzeba było zrobić coś nowego. Jest to kolejne ciasto, w którym wykorzystuje się herbatniki. Masę budyniową można zastąpić gotową masą do karpatki. Bardzo serdecznie polecamy.  Składniki: - 3 budynie waniliowe - 3 śmietan fix - 1 tabliczka gorzkiej czekolady - 0,5 l śmietanki  36% - 0,5 l mleka - 3 paczki herbatników (około 550g

Pan i Pani Smith w kuchni
Ciasto z nektarynkami 139

dramat, dwa ciasta z rzędu mi nie wyszły, pierwsze to było ciasto fasolowo-czekoladowe, sławny wegański przepis, wyszedł mi glut nad gluty, drugie podejście to była próba zrobienia wegańskiej karpatki- znowu smark wyszedł. Załamałam się, bo mój talent cukierniczy objawił się gdy była w ciąży, czyli jakieś 7 lat temu, i od tego czasu naprawdę cuda wianki piekłam i zawsze

greenscarf
3 Bit 199

gości u mnie przy ważniejszych spotkaniach rodzinnych i nie tylko. Składniki: puszka dobrej masy krówkowej 2 podłużne, duże opakowania krakersów 4-5 opakowań herbatników luppi peti (po 100g) krem karpatka 5 min 500 ml śmietany 30% 2 opakowania śmietanfix kilka kostek startej gorzkiej czekolady  Sposób przygotowania: Dużą blaszkę, u mnie 36 x 24, wykładamy krakersami, następnie smarujemy je masą

na moim stole...
Francuskie gofry na początek. 122

przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz i  miękkie w środku, a moim serem władają najbardziej te drożdżowe, ale na pewno warto spróbować :) Dobra aktualnie

More food, love and dreams
Proste ciasto "Dziadek" 240

pojęcia, funkcjonuje od wielu lat w mojej rodzinie. Domyślam się, że to konkurencja dla Babek:)  Na zdjęciach prezentuję bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 1 szklanka mleka pół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego

Domowa Cookierenka Agi
Ptysie z delikatnym kremem cytrynowym 167

Przyznam, że jestem uzależniona od wypieków na bazie ciasta parzonego - moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, orzeźwiającym kremem, więc połączyłam lekki serek twarogowy z cukrem pudrem i  lemon curd i powiem Wam, że wyszło to zdecydowanie za dobre - nie mogłam się powstrzymać i podjadałam krem prosto z michy

Domowa Cookierenka Agi
Karpatki 139

Jest to spowodowane tym, że przyrządzaniem deserów w moim domu zajmuje się głównie moja osoba. Jak wyfrunę z gniazdka wówczas będę mogła nieco bardziej poszaleć z nie-słodkimi daniami :) Karpatkę zna chyba każdy. I pewnie wielu z Was ma swój niezawodny przepis na ten wypiek. Ja dzisiaj prezentuję swoją wersję. Krem wzbogaciłam o cytrynę, aby nabrał bardziej zdecydowanego charakteru

My simple kitchen
Karpatka 145

Jedno z smaczniejszych i według mnie trudniejszych ciast do upieczenia to karpatka. Jednym razem wychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki. Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować. Składniki: ciasto: 1 szklanka wody ½ kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka krem: 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 kieliszek

Mama Gotuje
Ciasto Kubuś 203

Robiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza

e-PrzepisyKulinarne
Karpatka 320

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} To klasyk, którego przedstawiać chyba nie muszę :-))) Już dawno zamierzałam upiec karpatkę i zawsze jakoś nie było okazji. W jednym z pism znalazłam przepis na to ciasto. Trochę mnie fantazja poniosła, bo zrobiłam całą dużą blachę. Następnym razem zrobię z połowy produktów. Przepis

Na słodko lub wytrawnie
KARPATKA 327

się przyznać ale nie robiłam tego ciasta już dobrych parę lat. Ostatnio naszła mnie na nie ochota no i jest . Zapraszam na deserek do sobotniej kawki.Wszystkim znana i lubiana karpatka. Składniki: 1 szklanka wody pól kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek odrobina  soli odrobina proszku do pieczenia masa: 2 i 3/4 szklanki mleka 1 i 1/4 kostki

Z Majeczką w kuchni
Karpatka. Kusząca dama z białą czekoladą. 188

Karpatka to łatwe ciasto do wykonania od podstaw w domu. Wciąż nie jestem w stanie zrozumieć po co w tym wypadku korzysta się z gotowców z kartonu. Ta domowa to proste składniki, z których wyrasta w piekarniku czarodziejska góra z ciasta parzonego. Budyniowo - maślany krem wzbogaciłam białą czekoladą.  Bóstwo! Ja swoją upiekłam w formach do pizzy, blaty są okrągłe

MamaOskarka

Proponowane wyszukiwania