przepisie z tym, że dałam trochę sody oczyszczonej, bo jakoś nie mogłam nie dać xd ciekawe nie powiem, ciasto robi się trochę podobnie jak do eklerek, czy karpatki, może często nie będą u mnie gościć, bo wolę te chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, a moim serem władają najbardziej te drożdżowe, ale na pewno warto spróbować :) Dobra aktualnie
More food, love and dreamspojęcia, funkcjonuje od wielu lat w mojej rodzinie. Domyślam się, że to konkurencja dla Babek:) Na zdjęciach prezentuję bardziej urozmaiconą wersję, bo ciasto przełożyłam masą, którą stosuję do karpatki. Ale bez masy też jest smaczne. Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pół kostki margaryny (rozpuszczonej) 1 jajko 1 szklanka mleka pół słoika dżemu niskosłodzonego (użyłam wiśniowego
Domowa Cookierenka AgiPrzyznam, że jestem uzależniona od wypieków na bazie ciasta parzonego - moją ulubioną karpatkę piekę przy każdej okazji. Tym razem postanowiłam zrobić ptysie, z tymże z jakimś delikatniejszym, orzeźwiającym kremem, więc połączyłam lekki serek twarogowy z cukrem pudrem i lemon curd i powiem Wam, że wyszło to zdecydowanie za dobre - nie mogłam się powstrzymać i podjadałam krem prosto z michy
Domowa Cookierenka AgiJest to spowodowane tym, że przyrządzaniem deserów w moim domu zajmuje się głównie moja osoba. Jak wyfrunę z gniazdka wówczas będę mogła nieco bardziej poszaleć z nie-słodkimi daniami :) Karpatkę zna chyba każdy. I pewnie wielu z Was ma swój niezawodny przepis na ten wypiek. Ja dzisiaj prezentuję swoją wersję. Krem wzbogaciłam o cytrynę, aby nabrał bardziej zdecydowanego charakteru
My simple kitchenJedno z smaczniejszych i według mnie trudniejszych ciast do upieczenia to karpatka. Jednym razem wychodzą mi ładne fale, innym znowu ledwo malutkie pagórki. Mimo wszystko uważam, że warto ją przygotować. Składniki: ciasto: 1 szklanka wody ½ kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka krem: 2 budynie waniliowe 750 ml mleka 1,5 kostki masła 1 szklanka cukru pudru 1 kieliszek
Mama GotujeRobiłam już marchewkową karpatkę, teraz przyszedł czas na biszkopta z masą z budyniu na bazie soku i bitą śmietaną na wierzchu. Ciasto jest pyszne, polecam. Składniki: Biszkopt: 200 g cukru 300 g mąki tortowej 6 dużych jajek 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Krem: 900 ml soku przecierowego typu Kubuś o ulubionym smaku (u mnie marchew, jabłko, pomarańcza
e-PrzepisyKulinarnepara-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} To klasyk, którego przedstawiać chyba nie muszę :-))) Już dawno zamierzałam upiec karpatkę i zawsze jakoś nie było okazji. W jednym z pism znalazłam przepis na to ciasto. Trochę mnie fantazja poniosła, bo zrobiłam całą dużą blachę. Następnym razem zrobię z połowy produktów. Przepis
Na słodko lub wytrawniesię przyznać ale nie robiłam tego ciasta już dobrych parę lat. Ostatnio naszła mnie na nie ochota no i jest . Zapraszam na deserek do sobotniej kawki.Wszystkim znana i lubiana karpatka. Składniki: 1 szklanka wody pól kostki margaryny 1 szklanka mąki pszennej 5 jajek odrobina soli odrobina proszku do pieczenia masa: 2 i 3/4 szklanki mleka 1 i 1/4 kostki
Z Majeczką w kuchniKarpatka to łatwe ciasto do wykonania od podstaw w domu. Wciąż nie jestem w stanie zrozumieć po co w tym wypadku korzysta się z gotowców z kartonu. Ta domowa to proste składniki, z których wyrasta w piekarniku czarodziejska góra z ciasta parzonego. Budyniowo - maślany krem wzbogaciłam białą czekoladą. Bóstwo! Ja swoją upiekłam w formach do pizzy, blaty są okrągłe
MamaOskarkaulubiona potrawa bożonarodzeniowa? Mile widziany opis :) Moje odpowiedzi: Spaghetti carbonara :) Szybko i smacznie Dobra książka "Sindre-mój syn" Oczywiście, że mam. Największa wpadką było upieczenie Karpatki, która nie wyrosła prawie wcale, a masa płynęła jak rzeka :D. Było to na samym początku mojej przygody kulinarnej, a na dodatek miała być to niespodzianka dla mojego brata, który
Ciasteczkowy Potwórwymyśliłam sobie nowy krem, budyniowo – waniliowo – śmietankowy :) jak dla mnie wyszedł przepyszny. Sprawdza się zarówno do rurek z ciasta francuskiego, ale równie dobrze pasuje, jako krem do eklerów, czy karpatki. Jeśli uwielbiacie ciasto francuskie i szukacie pomysłu na niebanalne nadzienie i formę, to jest coś dla Was :) Składniki na 24 sztuki: 2 arkusze ciasta francuskiego 1 jajko 1 łyżka
Smakowy Rajmożna je nadziać. Myślę, że takie ptysie to świetny sposób, żeby świętować deszczowy Dzień Dziecka. Ciasto zaparzane, to wyzwanie, które miało dla mnie duże znaczenie- moja babcia była mistrzynią karpatki. Potrafiła ukręcić ciasto z zamkniętymi oczami i zawsze było kruche, wypieczone i smaczne. Niestety nie mam jej przepisu, bo jak to babcia, miała wszystkie przepisy w głowie. Dlatego skorzystałam
les mirabelles