3 - bit wersja inna inna niż wszystkie 283Składniki: 1 paczka herbatników kakaowych* 1 paczka herbatników pełnoziarnistych* 1 puszka masy krówkowej (400 g) parę łyżek nutelli około 1/2 tabliczki mlecznej lub gorzkiej czekolady Na krem budyniowy Krem "karpatka" (np. Delecta)** 2 szklanki mleka (400 ml) cukier wanilinowy 2 żółtka (można pominąć) 1 kostka masła 200 g (dobrej jakości min 82 %)*** Na krem śmietanowy: 400 ml śmietanki
My sweet a life
karpatka katarzynka 202Karpatka nie musi być nudna. Wystarczy troszkę pokombinować a można z prostego przepisu stworzyć całkiem fajne ciasto. To zrobiłam w piernikowym klimacie i wzbogaciłam korzennym dżemem z pomarańczy. Rozeszło się w mig. *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto: 4 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka wody 100 g masła na krem: 4 żółtka 1 litr mleka
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
KARPATKA 225Karpatka to bardzo proste i pyszne ciasto, choć składniki nie są szczególnie wyszukane uwodzi swoim smakiem. Składa się z ptysiowego bardzo lekkiego ciasta, przełożonego kremem budyniowym na bazie masła z którym tworzy harmonię. Posypana pudrem wygląda wspaniałe, niczym oprószone śniegiem góry. Smakuje wszystkim, a jego jedyną wadą jest to, że znika w błyskawicznym tempie. Polecam :) SKŁADNIKI
Pani na deser
Karpatka z kremem kokosowowym 234Uwielbiam ciasto parzone a karpatka jest moją ulubioną słodyczą,która kojarzy mi się z dzieciństwem i rodzinnym domem.Każdy kęs przywołuje wspomnienia z tego beztroskiego życia. Ciasto parzone: 125 g mąki 150 g maki pszennej 5 jajek 250 ml wody szczypta soli Masło rozpuścić w wodzie i doprowadzić do wrzenia.Wsypać mąkę ze szczyptą soli i mieszać do uzyskania
Anielskie wypieki
Kruche babeczki z kremem karpatkowym i owocami 264Słodkie maślane babeczki 'na dwa razy', z budyniowym kremem jak do karpatki i świeżymi, choć już kwaskowatymi truskawkami, malinami i borówkami. Idealne na imprezę, każdy może sięgnąć po dowolną ilość. Przyznaję, że łatwiej i szybciej zrobić jedną dużą tartę, lecz takie małe słodkości prezentują się bardzo uroczo, no i nie trzeba nic kroić ;) Zostawiam Was z przepisem, życzę miłego popołudnia
Słodkie inspiracje
Torcik z malinami 199posypać kakao. Tak jak wspomniałam, nie byłam zadowolona z masy budyniowej, więc polecam wykonać ją samemu, a nie korzystać z gotowych w torebce. Pyszna była ta, którą robiłam do karpatki . Biszkopt przekładany masą malinową i budyniową Pyszne ciasto na niedzielę, podane na desce ze Sklep10x.pl Torcik z dodatkiem malin Ciasto na weekend Smacznego!!! Justyna Źródło wpisu po moich zmianach: blog
Relaxtime
Karpatka z kremem budyniowo - tiramisu. 207Kochani :) niedziela to oczywiście musi być ciasto, u mnie dzisiaj karpatka z kremem budyniowo-tiramisu na życzenie moich pociech :) ciasto jest proste w przygotowaniu i nie potrzeba do niego dużo składników. Zapraszam do wypróbowania :) na ciasto parzone : 2 szklanki mąki typ 550 2 szklanki wody 250 g margaryny np: Kasia 1 cukier waniliowy 8 jajek krem
Sama słodycz i szczypta chili
Ciasto francuskie z kremem. Na zimno .Bez pieczenia. 255lodówce. I gotowe. Podane na talerzyku lub wzięte do ręki. Zawsze smaczne! Składniki 2,5 paczki paluszków francuskich u mnie Brześć 1 opakowanie gotowej mieszanki do karpatki ( + potrzebne produkty z opakowania, u mnie to było dodatkowo : 1 kostka masła+ 500 ml mleka) kakao Najpierw przygotuj krem zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W naczyniu (u mnie szklane) poukładaj jedną
Z Kuchni Do Kuchni
Karpatka z malinami 232Karpatka, kto jej nie lubi? Pyszne ciasto parzone, przełożone kremem budyniowym. Przygotowanie jest proste i szybkie do zrobienia. Ja dodatkowo dodałam maliny, chodź można je pominąć, albo zamienić na inny owoc. Polecam 😊 Składniki: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 150 g masła 4 duże jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
magiczna kuchnia Kasi
Profiterolki 393Ciasto parzone należy chyba do jednego z najbardziej uniwersalnych ciast. Możemy je wykorzystać jako bazę pod desery – ptysie, eklery, karpatkę, jak również wykonać z nich dania wytrawne faszerując np. szpinakiem, podając w formie groszku ptysiowego do gulaszu czy jako dodatek do zup. Mi chyba jednak najbardziej odpowiada wersja deserowa. A ponieważ ptysie na tym blogu już gościły
Jacob Tastes
Karpatka 231Słodka klasyka – karpatka. Parzone ciasto, które wspaniale faluje się podczas pieczenia oraz waniliowy, budyniowo-maślany krem. Masło rozpuścić w małym garnku. Dodać szklankę wody i całość zagotować. Dodać mąkę
Bullio
KNEDLE Z BORÓWKAMI Z CIASTA PARZONEGO 183garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.Kiedy mleko zacznie się gotować wsypujemy mąkę (nie ziemniaczaną tylko zwykłą) i energicznie mieszamy aż powstanie ciasto takie jak na ptysie czy karpatkę. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.Gdy będzie już chłodne dodajemy żółtka mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić ale dodajemy mąki pszennej i wyrabiamy dalej.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Borówki wsypujemy
Mała w garnku miesza
Najlepsza kawa PO DRODZE na plażę 240festiwalowy zestaw z kolei płaciło się 10 PLN - boska wyżerka i popitka! :) Osobiście uraczyłam się kawą latte - wychuchana, wydmuchana, z pietyzmem przez właściciela przygotowywana :) Oraz karpatką z kremem i świeżymi owocami . Przyznaję, że ciasto powaliło mnie na łopatki! Górzyste i pagórkowate ciasto karpatkowe wcale nie tak łatwo jest skutecznie przyrządzić - z doświadczenia mówię... Do tego, jak dla mnie, krem
Grunt to przepis!
Karpatka. 193Karpatka z przepisu który znalazłam w gazecie. Po wprowadzeniu kilku drobnych zmian jest taka jak bym chciała. Pyszna :) Przepis na ciasto był w porządku, natomiast z kremem musiałam trochę pokombinować. Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny (125 g) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę
Agusiowe smakołyki
Wielkanocne życzenia i ciasto krówka 214krówkowej: zawartość puszki przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy często mieszając, by masa zrobiła się ciepła, jednolita i lekko płynna. masa budyniowa (możemy zastąpić opakowaniem gotowego kremu do karpatki): 2 opakowania budyniu waniliowego (jeśli używamy budyniu bez cukru, dodajemy do niego 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią) ok 700 ml mleka 200 g masła Budynie dokładnie mieszamy
Zawsze głodna!