karpatka - 660 przepisów (strona:27/44)

KNEDLE Z BORÓWKAMI Z CIASTA PARZONEGO 129

garnka wlewamy mleko i dodajemy masło.Kiedy mleko zacznie się gotować wsypujemy mąkę (nie ziemniaczaną tylko zwykłą) i energicznie mieszamy aż powstanie ciasto takie jak na ptysie czy karpatkę. Ciasto odstawiamy do wystudzenia.Gdy będzie już chłodne dodajemy żółtka mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto.Ciasto będzie się kleić ale dodajemy mąki pszennej i wyrabiamy dalej.Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Borówki wsypujemy

Mała w garnku miesza
Najlepsza kawa PO DRODZE na plażę 187

festiwalowy zestaw z kolei płaciło się 10 PLN - boska wyżerka i popitka! :) Osobiście uraczyłam się kawą latte - wychuchana, wydmuchana, z pietyzmem przez właściciela przygotowywana :) Oraz karpatką z kremem i świeżymi owocami . Przyznaję, że ciasto powaliło mnie na łopatki! Górzyste i pagórkowate ciasto karpatkowe wcale nie tak łatwo jest skutecznie przyrządzić - z doświadczenia mówię... Do tego, jak dla mnie, krem

Grunt to przepis!
Ekspresowy 3-bit 155

który przygotujemy w 30 minut. Potem pozostaje nam poczekać aż ciastka zmiękną i gotowe. Składniki: 500 g herbatników 260 g gotowej masy kajmakowej 1 krem w proszku do karpatki bez gotowania 400 ml mleka 330 ml schłodzonej śmietanki 30 % 1/2 szkl cukru pudru 1 op. śmietan-fixu 1 gorzka czekolada blaszka 24x24 Przygotowanie: Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Karpatka. 125

Karpatka z przepisu który znalazłam w gazecie. Po wprowadzeniu kilku drobnych zmian jest taka jak bym chciała. Pyszna :) Przepis na ciasto był w porządku, natomiast z kremem musiałam trochę pokombinować. Składniki na ciasto: 1/2 kostki margaryny (125 g) 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 4 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagotować wodę z margaryną. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę

Agusiowe smakołyki
Wielkanocne życzenia i ciasto krówka 154

krówkowej: zawartość puszki przekładamy do rondelka i lekko podgrzewamy często mieszając, by masa zrobiła się ciepła, jednolita i lekko płynna. masa budyniowa (możemy zastąpić  opakowaniem gotowego kremu do karpatki): 2 opakowania budyniu waniliowego (jeśli używamy budyniu bez cukru, dodajemy do niego 3-4 łyżki cukru z prawdziwą wanilią) ok 700 ml mleka 200 g masła Budynie dokładnie mieszamy

Zawsze głodna!
Karpatka z kremem śmietanowo-galaretkowym. 217

Witajcie :) mam dzisiaj dla Was karpatkę ale w nieco innej wersji bo z kremem śmietanowo-galaretkowy a nie budyniowym. Ciasto wyszło pyszne, mi bardziej smakuje w takiej wersji a Was zapraszam do wypróbowania :) Składniki : 250 g margaryny Kasi 1 cukier waniliowy 2 szklanki mąki 2 szklanki wody 8 jajek 1 l kremówki 30 % 1 cukier waniliowy 5 łyżek cukru

Sama słodycz i szczypta chili
RAFAELLO 137

ponownie mieszamy. Masę wylewamy na blachę wyłożoną pergaminem 35 x 25 cm. Pieczemy około 10 minut w 170 stopniach do suchego patyczka.  Gdy biszkopt ostygnie, przygotowujemy krem karpatkę według wskazówek na opakowaniu. Krem wylewamy na biszkopt. Układamy herbatniki. Masę krówkową roztapiamy razem z mlekiem i ciepłą wylewamy na herbatniki. Odstawiamy do ostygnięcia.  Śmietanę ubijamy na sztywno z śmietan

Kuchnia Paulettes
Kolorowa karpatka 438

Uwielbiam karpatkę! To smaki mojego dzieciństwa, choć nie była tak bogata w smaku jak teraz. Ta jest kolorowa bo z dodatkiem galaretek  o lekko adwokatowym smaku i różowym cieście to propozycja na  nadchodzące Walentynki.  Choć jestem na diecie musiałam zjeść mały kawałek! Składniki: Ciasto parzone: 1/2 kostki masła 1 szklanka wody 1 szklanka mąki tortowej szczypta soli

Wanilia i Kardamon
SZYBKA NAPOLEONKA 183

sklepowej.Myslę jednak ,że i Wam przyda się taki fajny przepis gdy nie macie pomysłu i sił na pieczenie.Zapraszam. 2 gotowe ciasta francuskie 2 kremy gotowe do napoleonek lub karpatki Cukier puder do posypania ********************************** Gotowe ciasto zostawiamy na stole do całkowitego rozmrażania.Ciasto układamy każde osobno na blaszce i pieczemy według przepisu na opakowaniu.Studzimy.Teraz przygotować krem też według przepisu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Karpatka 147

mnie jest to całkowita nowość, bo zrobiłam to ciasto pierwszy raz i nawet wyszło. Ciasto bardzo ładnie wyrosło, a krem bajka.... idealny, taki jak lubię w karpatce. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Pysznie & Pięknie
Czekoladowa Karpatka 155

Czekoladowa karpatka? A dlaczego nie? Dodatek kakao do ciasta i czekolady do kremu zmienił to popularne ciasto nie do poznania. Pyszne no i bardzo czekoladowe. Idealne dla fanów czekoladowych ciast. Składniki: na ciasto: 200 mąki 100 masła 5 jajek 250 ml wody sól 2 łyżeczki kakao pół łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 0,5 litra mleka 2 łyżki mąki

Pysznie & Pięknie
karpatka z malinową wkładką 692

Karpatka od lat niezmiennie cieszy się u nas wielkim powodzeniem. Choćby nie wiem jakie ciasta stały na stole to ona zawsze znika jako pierwsza. Przeważnie robię ją w klasycznej wersji albo z czekoladowym kremem. Tym razem jednak przełamałam smak lekko kwaśną warstwą malin w galaretce. Połączenie smakowe wręcz idealne a i wizualnie  ładnie się prezentowała.  *foremka

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pyszna karpatka 2465

Klasyka wśród klasyków. 😍 Dość dawno robiłam karpatkę, bo nie wychodziło mi ciasto i sobie odpuściłam, ale po przestudiowaniu forów, w końcu znalazłam meritum problemu i tak powstało to cudo 😊. Ciasto wychodzi lekkie a zarazem chrupiące. Zaś masa nie jest ciężka od masła, ani od budyniu, po prostu według mnie proporcje są idealne ;). Uwaga! Nie da się skończyć tylko na jednym

Gotuj z Agnes
Kawowa legumina z wiśniową frużeliną 157

masłem, cukrem i kawą. Zestawić z ognia, wsypać mąkę mieszając energicznie cały czas. Powstanie dość gęsta masa, podobna do tej, jaką robi się do ciasta parzonego np. do karpatki. Masę wystudzić. W tym czasie przygotować foremki. Ja użyłam średniej wielkości kokilek do zapiekania. Należy je wysmarować dokładnie masłem i obsypać kaszą manną. Leguminę będziemy gotować w kąpieli wodnej, więc trzeba

Codzienna kuchnia niecodzienna
Groszek ptysiowy z ciasta zaparzanego 171

trudno go przygotować samodzielnie w domu. A ciasto parzone robi się bardzo łatwo, taki domowy groszek ptysiowy można również przygotować jako produkt uboczny przy okazji pieczenia ptysi , eklerków , czy karpatki . Można go też zrobić w czasie, gdy gotujemy zupę. Groszek można przygotować w większej ilości i szczelnie zamknąć w słoju, a potem na bieżąco wykorzystywać jako dodatek

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania