Składniki: 1 szklanka wody 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki 5 jajek Masa: 1/2 litra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1
Ciasteczkowy PotwórPołączenie słodkiego ze słonym – idealne! Wielokrotnie przekonałam się , że takie nietypowe połączenie sprawdzają się znakomicie i robią furorę wśród tych , którzy wielbicielami nietypowych smaków wcale
Ostra na SłodkoPiegusek biszkoptowy z kremem to prosta, leniwa kremówka zamiast karpatki. Biszkopt z odrobiną suchego maku i krem karpatkowy. Bardzo prosto i szybko. 6 jajek 7 łyżek cukru 6 łyżek mąki krupczatki 1 łyżka suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka wody 1 łyżka oleju Jajka z cukrem zmiksować na bardzo puszysty krem. Pod koniec miksowania dodać olej
Praktyczna plpropozycję na coś słodkiego w jakże piękny dzisiejszy dzień ;) aż strach z domu wychodzić... A oto babeczki z kremem z karpatki... Składniki: na 13 sztuk Na ciasto: 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3/4 szklanki cukru cukier waniliowy 2 jajka pół szklanki mleka pół szklanki oleju Na masę: 350 ml. mleka 1 opakowanie budyniu waniliowego 2 łyżki
NaKońcuJęzykaręka boli a że trudno itp. a tu proszę kiedyś nie było mikserów, robotów kuchennych i też w domu robiło się pyszne ciasta. Och, jak sobie przypomnę karpatkę albo kremówki mniam! no ale masę trzeba było ucierać w makutrze. Myślę, że jak się człowiek tak namęczył i musiał trochę poczekać na ciasto to wtedy musiało dopiero smakować
ciastkarnia na kruchym spodziejako „pączki wiedeńskie” lub „pączki hiszpańskie”. Dla mnie zawsze to będą gniazdka. Jest to kolejna słodkość na blogu obok ptysi z bitą śmietaną , mini ptysi, karpatki, czy eklerków , które wykonuje się z ciasta parzonego. Wymyśliłam sobie, że zastąpię wodę – sokiem pomarańczowym, dodałam też nalewkę pomarańczowo-kawową, do lukru też wykorzystałam świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPuszysty krem wykorzystywany przeważnie do karpatki świetnie też wygląda i smakuje w babeczkach, lub deserach. Idealny do dekorowania tortów. Składniki 500ml mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 2- 3 łyżki cukru cukier waniliowy lub inny ulubiony aromat *250 g masła Wykonanie Zagotować szklankę mleka, pozostałą części mleka dokładnie wymieszać żółtkami, obiema mąkami, oraz cukrem
RAROSSADzisiaj mój karpatkowy debiut. Mimo że karpatka jest jednym z moich ulubionych deserów, nigdy nie odważyłam się na tyle, żeby ją samodzielnie przygotować - aż do teraz. Dużo kremu, dwie pyszne i delikatne warstwy ciasta, odrobina cukru pudru - niebo w gębie! :-) Składniki: * na ciasto parzone: 1 szklanka wody 1 szklanka mąki 175 g masła 5 jajek łyżeczka proszku do pieczenia szczypta
Kulinarny Pamiętnikkakao i proszkiem. Delikatnie wymieszać. Piec około 25 minut w 175*C. na poncz: 1/2 szkl. herbaty kieliszek rumu lub wódki na krem I: opakowanie kremu do karpatki 700 ml mleka 100 g masła lub 2 szkl mleka 3-4 łyżki cukru 2 łyżki mąki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g margaryny 3/4 szkl mleka
Moje domowe kucharzeniektóry zagości jeszcze niejeden raz na naszym stole. Poniższy przepis dostałem od siostry. Właściwie jedyną modyfikacją, jaką wprowadziłem, była zmiana sody na proszek do pieczenia. Przełożyłem je kremem do karpatki z paczki (takim bez gotowania). Następnym razem planuję zrobić krem mascarpone, zastanowię się też nad dodaniem rodzynek – takie eksperymenty ;) Czytaj dalej
Gotuj z Misiemdrugie okienko z przepisem). Sernik z kruchym ciastem kakaowym Enchiladas z kurczakiem i fasolą Ciastka ze skwarkami Gołąbki z włoskiej kapusty Ciasto "Pijane rodzynki" Sałatka jarzynowa Paszteciki z pieczarkami Karpatka Ciasto drożdżowe z owocami i kruszonką Sernik "Złota rosa" Tort różano-wiśniowy Ciasto "Shrek
Przepisy Aleksandryjego przygotowanie proponuję wykonać dzień przed podaniem-wszystko ładnie ściągnie, a smak będzie 100 razy lepszy. Składniki na masę karpatkową: -250g masła -0,5l mleka -1 opakowanie kremu karpatka na 0,5l mleka Składniki na masę czekoladową: -0,5l mleka -cukier waniliowy -5 żółtek -3/4 szklanki ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 łyżki skrobi ziemniaczanej -2 łyżki mąki orkiszowej
Smaczne ZdroweWspominałam, że ciasta nie są moją mocną stroną, ale podjęłam mocne postanowienie poprawy i w ostatnich dniach zakręciłam aż cztery pod rząd. Co prawda dwa z nich to karpatka z kremem z torebki, ale już dwa kolejne to pyszne szarolotki, jako że ciasta z owocami lubimy najbardziej:) Szarlotka bez jajek Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 200 g miękkiego
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDeska serów Schab pod chrzanową pierzynką Indycze galaretki z chińszczyzną Rybka w brzoskwini Tort chlebowy Rolada drobiowa z wodnej kąpieli Szpinakowa rolada z łososiem Schab w wiosennym sosie Francuska karpatka Tort bezowy
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaWieluń, który niedawno Wam prezentowałam tutaj no i musiał być sernik. Smaczny i wilgotny serniczek z dodatkiem chałwy. Wyrósł mi jak nigdy można by powiedzieć, że to sernik karpatka. składniki: masa serowa 1 kg sera z wiaderka 5 jajek 125 g masła lub margaryny 3/4 szklanki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 200 g chałwy waniliowej spód z herbatników
Monia miesza i gotuje