Składniki na Karpatkę można kupić , gotowe, ale można również upiec z własnego przepisu. Proponuję ten drugi wariant. Ciasto i masa na pewno będą zdecydowanie lepsze. Dzisiaj Karpatka z przepisu Ewy Wachowicz. Bardzo lubię przepisy Ewy, ponieważ są proste, a jednocześnie mają swoją duszę. Link do strony Ewy Wachowicz na moim blogu, po lewej stronie, na dole. SKŁADNIKI Masa
W kuchennym oknie Ewysłodkie, bardzo szybko znika z talerza. składniki na formę 25 cm na 40 cm 600 g herbatników 600 g masy kajmakowej przepis tutaj 1 opakowanie kremu karpatka lub kremu do tortów 250g serka mascarpone 250 g śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru 3 kostki gorzkiej czekolady przepis Na wyłożonej folią aluminiową formie do pieczenia układamy herbatniki(...)masie kajmakowej układamy kolejna warstwę herbatników , a na herbatnikach warstwę masy karpatkowej, którą przygotowujemy według przepisu na opakowaniu .( Do miski wlewamy 400 ml mleka wsypujemy opakowanie kremu do karpatki i miksujemy całość 3 minuty. ) Na masie karpatkowej układamy kolejną warstwę herbatników . Do miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno w trakcie ubijania dodajemy cukier puder a pod koniec
Smakowite DaniaCiasto na eklerki, ptysie i karpatkę jest to samo, różnią się jedynie nadzieniem, gdyż eklerki i karpatka mają krem budyniowy, a ptysie krem bezowy lub śmietankowy. W każdym razie mam do nich niesamowitą słabość i nigdy nie przechodzę obok nich obojętnie :) Najczęściej robię eklerki podłużne, tym razem zrobiłam inaczej :) Ciasto ptysiowe/ eklerkowe: 6dag margaryny ¼ litra wody 12dkg mąki 4 jajka
Smakowy RajPuszysty krem do tortu , karpatek , ciast , babeczek na bazie masła który jednocześnie nie jest okropnie słodki , nadaje się świetnie pod masę cukrową do dekoracji Składniki : 2 kostki masła razem 400 g 3 szklanki mleka 3 żółtka 1 szklanka cukru ( 3/4 do mleka i 1/4 do żółtek ) 3 łyżki z górką(...)mąki ) Odstawiamy do ostudzenia Miękkie masło ucieramy na puszystą masę i dodajemy ostudzoną masę po łyżce gdy poprzednia połączy się już z masą Gotową przekładamy tort , karpatkę czy inne ciasto
Od kuchni czyli o wszystkim po trochęJedyne ciasto którym mogę zjadać się tyle, aż zjem całą blachę...Nie przeszkadza mi nawet jego słodycz...uwielbiam ! Składniki: 8 paczek herbatników mleko skondensowane krówka krem karpatka plus mleko do jego wykonania snieżka plus mleko do jej wykonania smietana 30 % na wierzch czekolada do starkowania Wykonanie: Na blachę układamy rząd herbatników, na nie wykładamy mleko skondensowane, potem znów(...)dajemy warstwę herbatników/ Wg przepisu na opakowaniu przygotwujemy krem karpatka wykładamy na hebatniki, przykrywamy kolejną warstwą herbatników, na to wykładamy przygotowana wg przepisu na opakowaniu snieżkę, przykrywamy herbatnikami. Śmietanę 30% ubijamy na sztywno, z niewielką ilością cukru pudru, wykładamy na herbatniki, równo rozsmarowujemy, na wierzch tarkujemy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na min dobę wtedy składniki dobrze się przegryzą ze sobą
Z Majeczką w kuchnizgęstnieje, zdejmujemy z ognia i przekładamy do miski. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do wystygnięcia do lodówki. Schłodzoną masę budyniową miksujemy na wysokich obrotach dodając po kawałku masło. PRZYGOTOWANIE karpatki z kremem cytrynowym: Na dnie formy układamy warstwę ciasta. Rozprowadzamy równomiernie krem i przekładamy drugą warstwą ciasta. Tak złożone ciasto przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki(...)Karpatkę przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
kulinarnyJamoim domu najczęstszym deserem, który szykuje dla rodziny jest szarlotka. Jednak tym razem postanowiłam, że przygotuję coś innego. Jak dobrze wiecie nie przepadam za cistami z kremem, jednak dla karpatki chętnie robię wyjątek. bardzo lubię smak tego ciasta, kruchość ciasta ptysiowego i masę budyniową. Zawsze gdy wchodziłam będąc dzieckiem do cukierni, mój wzrok momentalnie wędrował w kierunku Karpatki. Aż dziw
Słodkie Przyjemnościbyłam jeszcze dzieckiem moja mama robiła je na każde święta. Nie da się ukryć, że jest kaloryczne, ale przecież nie jada się go na co dzień, prawda? Podam wersję karpatki, którą zawsze robi moja mama. Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 margaryna 6 jajek Sposób przyrządzenia ciasta: Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej margarynę, a następnie dodajemy(...)chwilkę zagotować, cały czas mieszając by nie powstały grudki. Gdy masa wystygnie utrzeć z kostką margaryny bądź masła. Jeśli nie macie czasu na zrobienie kremu, możecie gotowe kremy do karpatki kupić w sklepie. Ciasto najlepiej, żeby poleżało 1 dzień w lodówce, by ciasto nasiąknęło kremem i było mięciutkie
upichcictrzeba go piec w piekarniku i nie ma praktycznie możliwości, żeby się nie udał. Składniki: 2 duże opakowania herbatników petitków 1 masa krówkowa z puszki 2 kremy do karpatki 0,5 l śmietany 30% 2 fixy do ubicia śmietany cukier puder czekolada do dekoracji ciasta Sposób przyrządzenia: Na spód blachy do ciasta (nie musimy jej wykładać papierem) układamy petitki(...)lekko rozgrzaną masę krówkową (zamkniętą puszkę umieszczamy w miseczce z gorącą wodą i zostawiamy na 10-15 minut). Przygotowujemy krem do karpatki według przepisu na opakowaniu i wykładamy go na masę z krówki, na krem znowu układamy herbatniki. Na tym etapie bierzemy się za ubijanie śmietany 30%, gdy śmietana lekko się ubije, dodajemy do niej śmietan-fixy, by utrzymały właściwą
upichcicKarpatka To ciasto to smak mojego dzieciństwa , karpatka często gościła na naszym stole . Składniki 2 szkl mąki tortowej 10 jajek 1 margaryna Kasia 2 szkl wody 1 l mleka 1 cukier waniliowy 1/2 szkl cukru 4 budynie waniliowe Winiary z cukrem 1 kostka margaryny Kasi 2 łyżki mąki Blaszka 37/ 42 Sposób przygotowania 1. Do garnka wlać wodę , dodać
Sama słodycz i szczypta chiliPatrząc na powyższe nie mogłam postąpić inaczej jak tylko przygotować karpatkę. Pierwszy raz ją robiłam. I muszę przyznać, że mi wyszła :) Przepis znalazłam na Domowe wypieki , jedyną zmianą jakiej dokonałam to to ilość masła w kremie. Zmniejszyłam ją do 200 g. Polecam Wam to ciasto. Karpatka. Składniki na blachę 24 x 35 cm: Ciasto parzone: 1 szkl. wody
MiksturownikPrzyznaję się bez bicia: raz w życiu robiłam Karpatkę i to z torebki, jakieś 10 lat temu. Ambicje wzrosły i zrobiłam od początku do końca. Torebki niech sobie leżą, ale w sklepie jak komuś potrzebne. A Karpatka, albo jak mówi mój syn "Garbatka" jest naprawdę bajecznie prosta w wykonaniu! Uwierzcie mi. Składniki na ciasto: 1 szklanka wody
Blondynka GotujeCiasto na groszku ptysiowym to bardzo fajny pomysł na szybkie ciasto bez pieczenia. Chrupiące kuleczki w połączeniu z kremem budyniowy smakują naprawdę fajnie. Artykuł Ciasto na
Kulinarne Cudakiedy to brakowało składników do wypieków. W tym czasie posiłki przygotowywano z tego, co akurat udało się zdobyć. Popularne polskie ciasta tych lat to między innymi domowa karpatka, drożdżowiec czy torcik wedlowski. Znane wówczas były także takie polskie cukierki jak krówki, które z łatwością przyrządza się w domu. Chętnie jedzono także irysy, produkowane już
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!