karpatka - 660 przepisów (strona:13/44)

DOMOWA PYSZNA KARPATKA 464

parzone świetnie pasuje do słonych, jak i słodkich potraw. Chociaż nie ukrywam, że wolę słodkie wariacje z tym ciastem, może dlatego, że w moim domu zazwyczaj gościły ptysie albo karpatka.  Dziś wracam do ciasta znanego każdemu. Karpatka bywa czasem kapryśna – zazwyczaj spowodowane to jest ciastem parzonym, które musi pięknie wyrosnąć i przypominać góry :). SKŁADNIKI na ciasto: 1 szkl. wody

Mała w garnku miesza
Ciasto karpatka -wszystkim znane i lubiane tym razem z owocami mango 143

piec. Jak długo trudno powiedzieć, wszystko zawsze zależy od piekarnika miałam napisane 20 min ale piekłam 40 min aż było gotowe .To samo z 2 ciastem . masa do karpatki 2 małe puszki owoców mango odsączyć 2 kubki śmietany po 330ml śmietana 36 % 500 g serka mascarpone 100 g cukru pudru żelatyna 3 kopiate łyżki rozpuszczone we wrzątku przygotowanie żelatynę zalać

Moje Wyroby
Ptysie z kremem orzechowym 95

Zawsze lubię zaglądać przez szybę piekarnika, gdy piekę karpatkę czy ptysie. Ciasto tak spektakularnie rośnie, że pierwszą karpatkę którą upiekłam, można było nazwać himalajką. Parzone ciasto, z którego przygotowuje się ptysie, jest niesamowicie proste w "obsłudze", trzeba tylko trzymać się kilku zasad, a najważniejsze, by nie otwierać piekarnika w trakcie pieczenia. Nawet na chwilę. Nigdy! Te ptysie z kremem orzechowym

Obiad gotowy
Karpatka 467

Dzisiejszy wpis to klasyka wypieków. Karpatkę pamiętam od bardzo dawna, często piekła ją moja mama i wszyscy się nią zajadaliśmy. Teraz też jest to jedno z naszych ulubionych ciast. Jeśli jeszcze nie piekliście tego ciasta to z całego serca polecam! Pyszny, budyniowy krem nie ma sobie równych. Ciasto parzone: 1 szkl wody 125 g margaryny 1 szkl mąki pszennej szczypta(...)Cały czas ucierając dodawać po łyżce budyniu. Jeden blat ciasta włożyć do foremki, w której się piekło, wyłożyć krem i przykryć drugim blatem. Odstawić do lodówki na kilka godzin. Karpatkę posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
3 BIT 112

milion kalorii, wolę zjeść kawałek domowego ciasta raz na jakiś czas, niż codziennie podjadać kupowane słodycze ;) Składniki: 2 paczki herbatników Petit Beurre  CUKRY NYSKIE puszka masy krówkowej krem karpatka ( + 500 ml mleka i 125 g masła do przygotowania) 330 ml śmietany 30% cukier puder czekolada do starkowania Wykonanie: Na blachę 24x35 wykładamy jedną warstwę herbatników. Na nie wykładamy masę(...)krówkową, rozsmarowujemy. Na wierzch wykładamy warstwę herbatników. Krem karpatka przygotowujemy na mleku, wg przepisu na opakowaniu. Studzimy. Wystudzony krem miksujemy, stopniowo dodając masło. Miksujemy, aż do uzyskania kremu o gładkiej konsystencji. Tak przygotowany krem wykładamy na herbatniki. Wygładzamy, przykrywamy kolejną warstwą herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno. Do smaku dodajemy cukier puder. Sztywną masę wykładamy na herbatniki, rozsmarowujemy Na wierzch starkowujemy

Z Majeczką w kuchni
Mini pączusie serowe niemal błyskawiczne 431

będzie trochę trudno się powstrzymać. Ostudzone posyp cukrem pudrem. I tyle. Można obtoczyć również w cynamonie i kardamonie, jak kto lubi. Można małą szprycą nadziewać kremem jak do karpatki . Takie pączusie jadałam często we Włoszech, nosiły nazwę mini krapfen, z austriacka lub bomboloni- po włosku.. Były właśnie nadziewane kremem mniej więcej, jak do karpatki i trzymane w lodówce. Takie

Z Kuchni Do Kuchni
Karpatka z żurawiną 130

Dzień dobry :-) Mój mąż jest fanem karpatki, bardzo lubi to ciasto, jak za długo nie ma to się przypomina. Tym razem zrobiłam z dodatkiem żurawiny, tak bardziej pod święta, żeby wypróbować czy żurawina pasuje do tego ciasta. Tak, powiem Wam, że karpatka z żurawiną smakuje genialnie :-) Ciasto zrobiłam w sobotę na wieczór, a już prawie nie ma, został jeden pasek

kruche babeczki
Karpatka II 88

dzieciństwa pamiętam kilka ciast, które mama robiła na imieniny, urodziny i inne rodzinne eventy - metrówka, królewiec, sernik czarno biały i karpatka. Jako, że karpatka to ulubione ciasto mojego męża próbowałam już kilka przepisów na nią jednak ten wydaje się być idealny. Wszystko robi się naprawdę szybko a efekt to wspaniałe

cucinare
Malinowa góra lodowa 521

ciasta sokiem z cytryny. Wyszło SUPER!  Składniki: biszkopt: 5 jajek, szklanka mąki, szklanka cukru, łyżeczka proszku do pieczenia, 2 łyżki kakao szczypta soli krem I: 2 opakowania kremu Karpatka, mleko ok 800 ml, krem II: 250 g KASI, 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki, 2 łyżki kakao, paczka biszkoptów okrągłych do nasączenia(...)blaty. Galaretki  rozpuszczamy w 800 mililitrach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wyciskany sok z cytryny, dajemy w wodę. Krem I Do zimnego mleka wsypujemy krem na karpatkę. Miksujemy do połączenia się masy przez około 3 minuty. Krem II Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i wodę, zagotowujemy. Studzimy, a następnie dodajemy mleko w proszku miksujemy. Masę dzielimy na dwie części

Lena Gotuje
Karpatka z truskawkami 99

Dzień Dziecka karpatka z truskawkami.  ciasto parzone: 250 ml wody 125 g masła 1 szklanka mąki pszennej 4 jajka  1 łyżeczka proszku do pieczenia masa: 500 ml śmietanki 36% 250 g maskarpone 2 łyżki cukru pudru 300 g pokrojonych truskawek W garnku zagotować wodę z masłem,wsypać mąkę i energicznie mieszać do momentu aż ciasto będzie odchodzić(...)temp. 200* C przez 30 minut. Gotowe blaty wystudzić. Zimną śmietanę ubić z cukrem pudrem i połączyć z maskarpone. Do masy dodać pokrojone truskawki. Gotową masą przełożyć upieczone blaty. Karpatkę chłodzić w lodówce kilka godzin,przed podaniem oprószyć cukrem pudrem i udekorować truskawkami

Kolorowa kuchnia Elki
Karpatka straciatella z galaretkami 173

lubi karpatki, no kto ? chyba nie znam nikogo J Jestem wielką fanką tego ciasta, to smaki   mojego dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu. Ciasto parzone które rosnąc w piekarniku tworzy   góry i doliny przełożone budyniowym kremem na mleku i maśle bez laktozy z firmy Mlekowita   z tartą gorzką czekoladą i kolorowymi galaretkami. Ta karpatka to sposób na ciasto któremu

Wanilia i Kardamon
Chodźmy do Restauracji Steak N' Roll na Restaurant Week! 103

dente ), więc z pewnością zadowolą wegetarian. Danie główne w Menu B: sałata z  grillowanych  nowalijek z granitą kozią. Deser Deser to intrygująca wariacja na temat karpatki. Na talerzu pojawia się krem waniliowy ukryty pomiędzy dwiema warstwami chrupiącego ciasta (niczym na faworki), otulony dodatkowo bezą włoską i polany sosem pomarańczowym. Mimo że według mnie sam krem miał ciut(...)dużo wanilii (przez co był delikatnie zbyt gorzki), to oceniam deser jako bardzo przyjemne słodkie zakończenie uczty.  Deser: karpatka z chrustu z sosem pomarańczowym. Podsumowanie Steak N' Roll podczas Festiwalu Restaurant Week zaprezentuje dwa zupełnie różne menu. Pierwsze mięsne jest swego rodzaju wizytówką restauracji. Jest zdecydowane, męskie, z fajnymi klasykami amerykańskiej kuchni. Steak Sandwich z rozpadającym się delikatnym

Food Square
Karpatka-super przepis, zawsze się udaje :) 216

Witam Kochani po świętach :) Przechodzimy do kulinariów :) Dziś zapraszam na pyszny klasyk-karpatkę. Przepis pochodzi ze starego zeszytu z przepisami mojej mamy.  Jest niezawodny-ciasto zawsze się udaje i jest pyszne. Zapraszam gorąco i polecam. SKŁADNIKI:  (przepis na blaszkę ok 22x35) CIASTO: -750 ml wody -250g masła lub margaryny -2 szkl mąki KRUPCZATKI (szklanka 250ml) -7 jajek(...)kremu można dodać trochę alkoholu-np spirytusu. Masę wykładamy na jeden spód,  przykrywamy drugim,  całość posypujemy cukrem pudrem  i wstawiamy do lodówki :-) I nasza pyszna karpatka gotowa.  Jak wcześniej pisałam, zawsze się udaje, i jest pyszna, ciasto nie rozmaka, ma idealną konsystencję, polecam gorąco i życzę udanych wypieków :) Smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
KARPATKA + FILMIK 117

Karpatka to pyszne, ptysiowe, puszyste ciasto z masa budyniową. Jest bardzo znane i bardzo lubiane, osobiście za nim przepadam. Polecam je upiec do niedzielnej kawki i nie tylko.  CIASTO :  1 i 1/2 szklanki mąki pszennej ( 1 szklanka 150 g mąki )  1 i 1/2 szklanka wody 200 g margaryny  6 dużych jajek  1-2 formy 25/30(...)papierem, rozkładamy ciasto równo na dwa placki, maczamy łyżkę w wodzie i równo rozsmarowujemy na blaszce. Pieczemy ciasta razem lub osobno 30 minut w temperaturze 210-220 % C, kiedy karpatki zaczną się przypiekać, temperaturę zmniejszamy i dalej pieczemy aż ciasto trochę się przesuszy i stanie się wypieczone.  Masa - cześć mleka wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i ogrzewamy, w drugiej

Kulinarne Fantazje Marioli

Proponowane wyszukiwania