karpatka - 660 przepisów (strona:15/44)

Karpatka 280

Karpatka - znane ciasto od lat. Ciasto parzone przelozone pysznym kremem..pycha ciasto. Za dawnych czasów, kazda uroczystosc w domu nie mogla się obyc bez tego ciasta :) u Was tez tak bylo? ;) Wspaniała propozycja na kazda okazje :)  Temp. pieczenia: 180C Czas pieczenia: 25-30 minut Wymiary blachy: 32x24 cm Skladniki : Ciasto: 1/2 kostki margaryny 1 szklanka wody szczypta soli(...)Krem: 2 lyzki maki ziemniaczanej 1 lyzka maki pszennej 1/2 litra mleka Z podanych skladnikow gotujemy budyn i studzimy. Ucieramy miekkie maslo, po trochu dodajemy wczesniej przygotowany budyn. Karpatka: Upieczone blaty przekladamy kremem. Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy polewa czekoladowa ( 50 g czekolady rozpuszczamy z 50 ml smietanki albo z mlekiem) Smacznego

Słodkości i nie tylko
Karpatka trójsmakowa 574

Dzisiaj zachęcam do przygotowania karpatki po królewsku - przełożonej kremem waniliowym, czekoladowym i śmietanowym. Bardzo kremowa i idealna w smaku :) Spody do karpatki możecie upiec dzień wcześniej.  Składniki na blachę 20 x 30 cm: ciasto 125 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej (150 g) 1 szklanka wody 4 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem waniliowy 2 szklanki mleka

Ugotować
METROWIEC 95

woda 1/4 szkl.  kakao ekstra ciemne 2 łyżki  proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki szczypta soli aromat migdałowy kilka kropel sok z cytryny 1 łyżka krem karpatka 2 op.  mleko 700 ml.  masło 25 gram czekolada gorzka 70 % 1 tabliczka czekolada mleczna 1 tabliczka  mleko 4 łyżki METODA:  CIASTO: Białka oddzielić od żółtek(...)patyczka.  KREM: Krem przygotować według wskazówek na opakowaniu tj. zimne mleko wymieszać z proszkiem karpatkowym i zmiksować, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć. Do utartego masła stopniowo dodawać krem karpatka.  POLEWA: W rondelku podgrzać  mleko. Dodać posiekane czekolady. Mieszać do rozpuszczenia na bardzo małym ogniu.  SKŁADANIE: Ciasto pokroić w 1 cm plastry. Oddzielić białą część ciasta

Kuchnia Paulettes
Najlepsze Przepisy na Wigilię i Boże Narodzenie 853

Anastazji Brownies z Migdałami Ciasto "Krówka" - bez pieczenia Ciasto "3Bit" - bez pieczenia Ciasto Rafaello - bez pieczenia Ciasto Cappuccino - bez pieczenia Ciasto "Snickers" - bez pieczenia Kremówka z Toffi - Krówka Najlepsza Karpatka Karpatka Królewska Najlepsze Ciasto Świata Najlepsza Kremówka Torty: Tort Piernikowy Tort "Nutella" Tort z Kremem na Bazie Kremówki i Czekolady Tort Marcepanowy z Różą i Masą Śmietanową Tort Czekoladowy

Słodka Strona
Karpatka z brzoskwiniami i galaretką 185

Kiedyś przygotowałam taką karpatkę z truskawkami. Była rewelacyjna. Chciałam sprawdzić jak smakuje z innymi owocami. I nie pomyliłam się, jest również pyszna! Ciasto parzone: 250 ml wody 150 g margaryny 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek Szczypta proszku do pieczenia Krem: 750 ml mleka 3/4 szklanki cukru 32 g cukru waniliowego 4 łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej(...)ciasta. Smarujemy połową kremu budyniowego, wykładamy brzoskwinie. Delikatnie polewamy tężejącą galaretką, odstawiamy na jakiś czas do lodówki aby galaretka stężała. Na wierzch wykładamy resztę kremu i drugi płat ciasta. Karpatkę chłodzimy w lodówce przynajmniej przez 3 godziny. Dekorujemy cukrem pudrem

VioletoweKucharzenie
Bajka truskawkowa 251

Umyte truskawki blendujemy z cukrem  (ja wolę kwaskowaty mus, ale trzeba spróbować i ewentualnie dosłodzić). Rozm.puszczoną żelatynę mieszamy starannie z musem truskawkowym. Dodatkowo: opakowanie biszkoptów krem do karpatki tabliczka dobrej czekolady kilka łyżek mleka Na ostudzony biszkopt wykładamy tężejący mus truskawkowy, a na nim równomiernie rozkładamy biszkopty. Krem do karpatki przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i rozsmarowujemy

Cynamonowe szczęście
Karpatka 229

Długo zwlekałam, gdyż wydawało mi się trudne w przygotowaniu. Jednak mając dobry przepis i trzymając się ściśle recepty jestem w stanie stwierdzić, że wyszła bardzo dobra ;) Moja pierwsza karpatka- Zapraszam! Karpatka Składniki: ciasto: 1 szklanka wody  125g masła 1 szklanka mąki 5 jajek  krem: 3 szklanki mleka   6 łyżek cukru 1,5 opakowania budyniu waniliowego

Tagebuch po polsku
karpatka na biszkoptowym spodzie 338

składniki na biszkopt: 4 jajka 70 g mąki orkiszowej 120 g cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szczypta soli wykonanie: Białka ubijamy z solą na

Domowy Smak Jedzenia
Kremówka 104

Panowie posmakowali ostatnio w ciastach z budyniem. Zrobiłam im już karpatkę, to za mało, młody mamo jeszcze, bo dobre było. Nie chciało mi się, bo roboty przy karpatce jest trochę, to wymyśliłam, że zrobię kremówkę. Kupiłam dwa blaty ciasta francuskiego, upiekłam, zrobiłam domowy budyń i kremówka wyszła pyszna. Już zjedzona, a teraz wołają kolejną ;))  Składniki: 2 ciasta francuskie

kruche babeczki
Karpatka z kremem budyniowym 132

Karpatkę pewnie wszyscy znacie. Ciasto parzone z kremem budyniowym. Uwielbiam to ciasto. Pamiętam go jeszcze z czasów dzieciństwa. Mój tato jest jej miłośnikiem i moja mama bardzo często ją robiła. Teraz ja przejęłam pałeczkę i piekę swojej rodzince. Krem do tego ciasta robię za każdym razem inny. Dzisiaj budyniowy, taki najlepszy. Źródło mojewypieki.com Ciasto 1 szklanka wody 125 g masła(...)dotykała.  Wystudzić. W misce zmiksować masło na gładko i stopniowo miksując dodawać łyżką ugotowany budyń. Krem wyłożyć na jeden placek i przyłożyć drugim. Posypać wierzch cukrem pudrem. karpatka

O kuchni z uczuciem
Benuś 212

łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciasto jasne: 6 białek 1 i 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1 łyżka octu/soku z cytryny szczypta soli + 1 opakowanie kremu karpatka 500 ml mleka 200 g miękkiego masła 200 g okrągłych biszkoptów 400 ml mocnej, gorzkiej kawy 2 galaretki malinowe 400 ml śmietany 30% 3 łyżeczki cukru waniliowego(...)przemieszać widelcem. Piec w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut. Wystudzić i delikatnie przekroić na dwie części. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody, odłożyć do wystudzenia. Krem karpatka przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, przestudzić i rozsmarować na dolnej części ciasta. Na kremie, obok siebie, ułożyć biszkopty, namoczone w mocnej kawie. Schłodzić. Tężejącą galaretkę wylać na biszkopty. Ciasto

Domowa cukiernia Ewy
Ekspresowa Karpatka 155

Karpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku mało słodkie, niezbyt tłuste. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawki. Karpatkę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją ekspresowo, w mniej niż 25 min razem z pieczeniem. Składników nie trzeba zawczasu

moj przepis na
Rurki z kremem karpatkowym 219

rurki z bitą śmietaną  Składniki: rurki: 2 szklanki mąki, 1 żółtko, 75 g cukru, 75 g masła, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, szczypta soli , krem karpatkowy 1 opakowanie krem karpatka 3 minuty Dr Oetker , 400 ml mleka, do posmarowania:    białko, do posypania:   cukier , do foremek :    masło i bułka tarta. Przygotowanie(...)posypujemy cukrem. Wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu, jeszcze ciepłe ściągamy rurki z foremek. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie krem karpatka z zimnym mlekiem. Nadziewamy rurki kremem karpatkowym przy użyciu szprycy

Aga w kuchni
Świąteczna karpatka cynamonowa 189

Nieprzyzwoicie pyszna i słodka karpatka z budyniowo-maślanym kremem cynamonowym, rozpływającym się w ustach. Mniam <3 Przepis stworzony na podstawie klasycznej karpatki . Zapraszam do przygotowań! Składniki na ciasto: 1 szklanka wody 100 g masła szczypta soli 7 całych jajek 9 g proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 łyżeczki cynamonu Składniki na krem: 1 l mleka

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania