Mikołajki, Boże Narodzenie i Nowy Rok. No nie pozostaje mi nic innego jak podsunąć Wam tutaj kilka inspiracji na świąteczne ciasta : ) Dzisiejszy przekładaniec to wariacja na temat Karpatki, mianowicie : karpatka w biszkopcie z nasączeniem kawowym. Bardzo przyjemne, zapewne lżejsze od pierwowzoru, i przede wszystkim dobrze zrównoważone smakowo. Blaszka 22 x 25 cm. Składniki na biszkopt : 4 jaja
Domowe ciastaPrzy okazji przygotowywania gniazdek poznańskich na tłusty czwartek postanowiłem pokazać Wam mój przepis na karpatkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na 2 blaty o wymiarach 25×25: 300g mąki pszennej 150g masła 375g wody 6 jajek szczypta soli W garnku umieszczamy masło, wodę i sól. Karpatka z kremem budyniowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikPrzy okazji przygotowywania gniazdek poznańskich na tłusty czwartek postanowiłem pokazać Wam mój przepis na karpatkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu! 🙂 Składniki na 2 blaty o wymiarach 25×25: 300g mąki pszennej 150g masła 375g wody 6 jajek szczypta soli W garnku umieszczamy masło, wodę i sól. Karpatka z kremem budyniowym -- AleTorcik! - przepisy na pyszne, domowe ciasta, ciasteczka i torty
AleTorcikPyszna łatwa w przygotowaniu Karpatka ze starego przepisu. To kolejna karpatka na blogu równie pyszna ale z mniejszą ilością jajek niż poprzednia 😃. Ciasto idealne również na ptysie Składniki: 13 dag masła 260 ml wody 18 dag maki 5jajek szczypta soli Bita śmietana 0,5 litra śmietany 30 lub 36 % 2 łyżki cukru pudru Cukier waniliowy
RAROSSAKarpatka to jedno z moich ulubionych ciast. Pyszne ciasto ptysiowe przełożone smakowitym kremem budyniowym. Znika ze stołu w mgnieniu oka. SKŁADNIKI: CIASTO: 150 g maki pszennej 1/2 łyżeczki soli 4 jajka 100 g masła 100 ml mleka 100 ml wody KREM: 600 ml mleka 150 g cukru 60 g maki ziemniaczanej 2 jajka 200 g masła ziarna wanilii lub cukier
Pani M - kuchnia smakowitamożliwych – bez pieczenia, na herbatnikach i w dodatku z gotową masą karpatkową. Składniki: (na blaszkę o wymiarach 21 cm x 21 cm) Masa: 1 opakowanie kremu do karpatki (na 500 ml mleka) 500 ml mleka 125 g miękkiego masła * Proporcje masy karpatkowej na różne wielkości blaszek: Polewa z mleka w proszku: 100 g masła 1/4 szklanki cukru(...)mleka w proszku na różne wielkości blaszek: Dodatkowo: 200 g herbatników 200 g okrągłych biszkoptów * Proporcje składników dodatkowych na różne wielkości blaszek: Wykonanie: Na początku przygotuj krem do karpatki. Zawartość opakowania wsyp do dużego kubka, wlej szklankę zimnego mleka i rozmieszaj tak aby nie było żadnych grudek. Pozostałą część mleka zagotuj. Do gotującego się mleka wlej rozmieszany wcześniej proszek
Słodki Bloggorąco :-) U mnie termometr pokazuje 38 stopni w cieniu masakra :-( Nie lubię takich upałów powiem Wam, ale cóż przetrwać trzeba. Dziś mam dla Was przepis na pyszną karpatkę z borówkami. Jakoś tak mi się zachciało mimo gorąca, bardzo lubię ją robić i jeść też he he. Tym razem wypróbowałam przepis Ewy Wachowicz. Karpatka wyszła pyszna, polecam Wam zrobienie, bo warto
kruche babeczkiUwielbiam karpatkę. Ciasto to, bardzo przypomina Karpaty, nasze góry i od ich kształtu pochodzi nazwa tego ciasta. Jest bardzo pyszne, wraz z dodatkiem adwokata do masy tworzy się doskonały pomysł na deser dla rodziny. Polecam na zbliżające się święta Wszystkich świętych, będzie rodzina, będzie mnóstwo ludzi, ciasto musi być. TRUDNOŚĆ: średnie CZAS: powyżej 60 min PORCJE: 20 Karpatka
Gotuję TestujęWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Karpatka z bitą śmietaną i borówkami. Smakuje przepysznie, jest lekka i delikatna w sam raz na letni deser Ciasto zrobiłam w tortownicy ze sklepu przyjemne gotowanie , którą możemy regulować uzyskując odpowiednią szerokość formy. Warto mieć taką tortownicę w swojej kuchni bo dzięki niej zaoszczędzimy sporo miejsca(...)musimy kupować kilka form o różnej szerokości, wystarczy nam jedna regulowana na której możemy upiec ciasto od średnicy 16 cm do 30 cm. Post Letnia karpatka z borówkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujejest bardzo znane i tak samo lubiane. Proste do wykonania, nie potrzeba do niego jakiś wymyślnych składników. Większość produktów każdy z nas ma codziennie w swojej lodówce. Karpatka o której dzisiaj mowa nie należy do bardzo słodkich ciast. Składa się ona z dwóch blatów przygotowanych z parzonego ciasta oraz przepysznego budyniowego kremu. Oczywiście krem można przygotować na bazie kupnego budyniu(...)zapewniam, że o wiele smaczniejszy i nie bardziej pracochłonny jest ten domowy. Karpatka jest wyjątkowym ciastem, dlatego, że za każdym razem wygląda inaczej. Zapraszam;) Składniki ciasto: 125 g masła szklanka zimnej wody szklanka mąki łyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka Wykonanie: Masło zagotować razem z wodą. Następnie dodać wymieszaną z proszkiem do pieczenia mąkę i mieszać
Krakowskie smaki Aniprzyszła pora na moje ulubione ciasto – karpatka! Pieczone w rodzinie od lat wg. przepisu przekazywanego z pokolenia na pokolenie. Niesamowicie pokarbowane ciasto ptysiowe przełożone obłędnym kremem budyniowym wręcz rozpływa się w ustach zachwycając nasze kubki smakowe. Krem budyniowy jest moim ulubionym kremem , który z przyjemnością wykorzystuję nie tylko do karpatki. Dla jego wielbicieli mam jeszcze jeden przepis – Ciasto
Ostra na SłodkoŻyję w otoczeniu osób, które kochają karpatkę. Mój brat potrafi sam zjeść całą blachę, a pewien wiedźmin przyrządza karpatkę na wszystkie święta w roku...odkąd go znam :). Sama też lubię to ciasto. Najbardziej za budyniowy krem, który tylko w tym cieście nie wydaje mi się mdły. Bardzo zimna karpatka smakuję, jak waniliowe lody :) CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy AleksandryChoć prezentowałam już rodzinny przepis na karpatkę na blogu, to postanowiłam zrobić nowe zdjęcia i ponownie opublikować recepturę. Karpatkę uwielbiamy w naszym domu wszyscy. Ciasto rosło mi, jak szalone (chyba po raz pierwszy aż tak) :). Z ciasta parzonego na karpatkę można też zrobić pyszne ptysie czy eklerki :). Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, prosimy o jego zdjęcie :). Wyślij
Przepisy AleksandryKarpatka kiedyś częściej gościła u mnie w domu na stole. Od jakiegoś czasu z chęci wypróbowania innych ciast, pojawia się rzadziej. :) Aczkolwiek doczekała się publikacji na blogu, bo na to niewątpliwie zasługuje. :) Najczęściej karpatkę podaje się oprószoną cukrem pudrem. Ja jednak preferuję wersję "dużej eklerki" tj polaną polewą czekoladową w postaci " esów-floresów" . Uwielbiam połączenie smaku polewy czekoladowej z kremem(...)karpatkowym... Ciasto należy przygotować dzień wcześniej, krem wtedy nabiera odpowiedniej tekstury. Karpatka PRZEPIS temperatura pieczenia: 200°C | czas pieczenia: 30 min. Ciasto 1 szkl. wody 125 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 5 jajek 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (można pomiąć) Krem 500 ml mleka (2 szkl.) 3/4 szkl. cukru (w tym 2 opakowania cukru waniliowego lub ekstrakt waniliowy
coolinarnastrefa.blogspot.comtrzeba zobaczyć na własne oczy. Dzisiaj część zabudowy jest miejscem spotkań, wymiany kulturalnej i kawiarenek, gdzie można usiąść i poczuć niesamowity klimat tego osiedla. W tej kawiarence zjedliśmy karpatkę, ale zapomniałam zrobić zdjęcie Dlatego po pyszną karpatkę odsyłam Was na Słodki Sentyment oczywiście Jeśli chcesz więcej informacji o Nikiszowcu, wejdź tutaj I już powoli czas kończyć tę wycieczkę. Pamiętajcie
Słodki sentyment