założyciel Klubu Szefów Kuchni, Osobowość Kulinarna Roku 2012. Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w Hiszpanii, Włoszech i Francji. Autor wielu artykułów i felietonów kulinarnych. Od wielu lat współpracuje z Telewizją Polską i programem „Kawa czy Herbata”. Swoją pasję do gotowania odziedziczył po ojcu – wieloletnim szefie kuchni.Kucharze oprócz pokazania przepisów, podadzą również wiele rad i trików, którymi można
WojnaNaSmaki.plMinął ponad tydzień odkąd jestem ze swoim szkrabem w domu. Po szpitalnym jedzeniu zaczęłam bardziej doceniać polską kuchnię...Skończyły się zachcianki, najchętniej to piłabym tylko kawę, a nie jadłabym nic jednak karmię piersią i widząc, że mam za "cienki" pokarm zaczęłam po prostu wmuszać w siebie jedzenie. Przez ten czas mój smakosz spisywał się wspaniale i gotował
NA MOIM TALERZUcałości z pysznym sosem, idealnym np do klusek. Chyba nie ma łatwiejszego sposobu na pyszne podanie tego szlachetnego, niedocenianego drobiu. Tak więc ruszajcie do sklepów by zaopatrzyć się w polską kaczusię i do roboty :) Przepis możecie także zobaczyć w świątecznym wydaniu "Magazynu Maszkety". Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikSushi to chyba jedna z najbardziej rozpowszechnionych potraw kuchni japońskiej. Przez ostatnie lata zrobiła furorę również w Polsce, gdzie tak zwane susharnie można znaleźć na każdym kroku. Ja od wielu lat robię sushi także w domu, co jest niezwykle ekonomiczne ze względu na ilości tej potrawy przez nas spożywane. Kto jeszcze tego nie próbował, to śmiało zachęcam. Zrobić smaczne(...)sushi jest zakwaszany ryż, który zwie się sushi-meshi. Musi to być ryż odpowiedniego gatunku — krótkoziarnisty i klejący (podobny do tego, który używamy, przygotowując risotto). W Polskich sklepach zazwyczaj nie ma wielkiego wyboru, dlatego warto wybrać ryż przeznaczony tylko do tego dania. Ryż zakwasza się specjalną zaprawą awasezu, którą przygotowuje się z octu ryżowego, soli i cukru
Food Squaremakaronu, gdzie w głównej roli wystąpią dzisiaj fusilli (świderki). Stamtąd przeniesiemy się na nasze rodzime Podhale, skąd pochodzi pyszny ser z mleka owczego - oscypek, który przygotujemy na grillu. Z Polski wyruszymy już w kierunku Azji, a dokładniej do Indii, pyszniących się soczystymi ziarnami oblanego czerwienią granatu, aromatycznego i słodkiego mango oraz orzechami nerkowca. Z Delhi czeka nas ostatnia wyprawa
Food Squarepieczonych batatów, ten wie, że smakują obłędnie. To, co powstaje z tego niezwykłego warzywa, przy użyciu tak niewielu składników, jest niesamowite. Słodycz ziemniaków doskonale przełamuje gruboziarnista sól morska, zaś polski akcent w postaci czarnuszki nadaje im delikatnej pikanterii, muskającej lekko nasze kubki smakowe. Jeśli jeszcze nie próbowaliście takiego połączenia to biegiem do zieleniaka po słodkie ziemniaki, będzie pysznie!Składniki
Food SquareBliny można przygotować w różnych wersjach.Pochodzą z terenów Rosji i północno - wschodniej Polski, przez lata zostały mocno zmodyfikowane.Nam kojarzą się z Beskidami a szczególnie z Wisłą.My również zmienimy nieco bliny.Upieczemy je z ziemniaków z dodatkiem kaszy gryczanej. Składniki:-ok. 1 kg ziemniaków-10 dkg kaszy gryczanej-1 cebula-1 ząbek czosnku
Maminek kulinarnyziół prowansalskich. Co do kompozycji dodatków... to w założeniu była pizza prawdziwie włoska... miało być i niebanalnie... Wyszła nam z tego trochę pizza 'z ziemi włoskiej do Polski', ponieważ dodaliśmy trochę sera dojrzewającego z czarnuszką kupionego na regionalnym festynie ("Święto gęsi na Krajnie” w Minikowie) wprost od producenta. Jak Wam się podoba? To chyba najlepsza pizza, jaką jedliśmy
Delicious Titbitsjest bardziej smaczny i bardziej syty. Dobra wiadomośc dla mnie, ale również i dla Was. Ja już nie muszę czekac, aż ktoś znajomy mieszkający we Włoszech przyjedzie do Polski z makaronem dla mnie, bo w internecie już jakiś czas temu powstały delikatesy z oryginalnymi włoskimi produktami Mantini. Ich jakośc i obsługa jest na naprawdę wysokim poziomie
Blondynka Gotujenajniższym poziomie w piekarniku (glazura powinna pozostać biała).Wystudzić.Smacznego!Jak wspomniałam wyżej - w tym roku pracować skończyłam. Przez dwa najbliższe dni, zanim pojedziemy do Polski, poza sprzątnięciem mieszkania mam zamiar się chociaż trochę polenić - w końcu od tego są Święta, prawda
Pożeraczka, czyli raz adobrzewygłaszanie takich opinii - kiedy wszyscy wpadli w piłkoszał. Cóż... Chciałabym się jednak podzielić anegdotą z piłką w tle. Otóż K. opowiadała mi dzisiaj, jak na pierwszy mecz (Polska-Grecja) przyszła do niej nasza wspólna znajoma (której nie wymienię z imienia, bo nie chcę, żeby jej się krzywda stała). Choć o piłce nie ma bladego pojęcia, z przejęciem opowiadała
Pożeraczka, czyli raz adobrzemasą polać sernik.Przed podaniem ciasto schłodzić w lodówce przez 4-5 godzin, a najlepiej całą noc.Smacznego!Na blogu będzie krótka - mniej więcej tygodniowa - przerwa. Przyjeżdża do mnie koleżanka z Polski, więc ona będzie w centrum zainteresowania zamiast piekarnika. Może uda mi się w tym czasie pokazać ciasto, które upiekłam na jej przyjazd. Jeśli nie, pojawi się nieco spóźnione
Pożeraczka, czyli raz adobrzespodeczkiem, a dzisiaj przeczytałam u Moniki, że niedługo przyjedzie do mnie książka o czekoladzie. Jupi! Dziękuję ogromnie i cieszę się bardzo; nie mogę się już doczekać wyjazdu do Polski, żeby nacieszyć się moimi nagrodami. Czekolada to przecież to, co Tygryski lubią najbardziej... W marcu więc będzie na Pożeraczce czekoladowo
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJadąc do Polski wiedziałam, że w planie jest impreza urodzinowa mojej Siostry. Skromna - na osiem osób zaledwie. Ale nawet wtedy konieczny jest tort, tym bardziej, że urodziny pięknie okrąglutkie, bo dwudzieste. Powzięłam więc niezwykle ambitne postanowienie - ja ten tort przygotuję w ramach urodzinowej niespodzianki. Tylko jak to zrobić, żeby mi to cudo przetrwało prawie tysiąc kilometrów w aucie...? Myślałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeemocje są ciągle żywe i wiem, na co szczególnie chcę zwrócić Waszą uwagę. Tym razem jednak nie miałam kiedy napisać tych kilku słów, jestem bowiem ogromnie zabiegana - wyjazd do Polski, przygotowania, powrót, sprzątanie, odkładanie wszystkiego na właściwie miejsca - zanim znów powrócę do rzeczywistości, potrzebuję kilku dni na ogarnięcie. Nawet, kiedy wyjazd to były zaledwie cztery dni. Skoro jednak
Pożeraczka, czyli raz adobrze