polska - 1500 przepisów (strona:23/100)

Surówka z młodą kapustą, papryką i bazylią 208

robi cała Polska w słoneczny, wiosenny weekend? GRILLA!  A do grilla proponuję lekką, chrupiącą surówkę z młodej kapusty z dodatkiem bazylii, czerwonej papryki i ogórka.  Pyszna, lekko kwaśna, świetna! Składniki: główka młodej kapusty (poza sezonem może być kapusta biała) długi ogórek strąk czerwonej papryki garść listków bazylii oliwa z oliwek sok z cytryny czarnuszka sól, czarny pieprz

Pyry na Gaz
Polecane blogowanie - czerwiec 140

kobiet znajdą się też i takie, którym polityka i problemy ekonomiczno - społeczne nie są obce. Polecam go gorąco panom, moim czytelnikom, bo wiem, że jest ich sporo :) Autorką bloga Polska po wyborach jest młoda kobieta, ciekawa świata, interesująca się tym, co dzieje się obok. Blog dopiero raczkuje, ale zapowiada się ciekawie (zajrzyjcie choćby na Twittera), stąd moje

Codzienna kuchnia niecodzienna
Zupa cebulowa 190

Zupa cebulowa to klasyka kuchni francuskiej, którą można bardzo łatwo przenieść na nasz polski grunt. Co do tej pory mnie denerwowało to obieranie 1 lub 2 kg cebuli aby uzyskać potrawę, która mnie usatysfakcnonuje. Od serwisu  Lokalny Rolnik  otrzymałam paczkę, w której znajdował się susz cebulowy, który postanowiłam przetestować. Do przygotowania zupy potrzebujemy: - opakowanie suszu cebulowego

Szybko Tanio Smacznie
Świąteczny konkurs z BadaPak! :) 169

suszona   - 0,5 kg   KLIK Regulamin konkursu: 1) konkurs trwa od 1 grudnia 2013 roku do 6 grudnia (mikołajki) 2013 roku, do godziny 23:59, na terenie Polski (zastrzegam sobie prawo do przedłużenia konkursu) 2) organizatorem konkursu jestem ja (Zdrowo i Dietetycznie. Moja rzeczywistość.) wraz ze sklepem BadaPak, który jest sponsorem tych cudownych nagród 3) zadanie konkursowe

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Buraczane mufinki na Dzień Mamy 176

łóżku pod jej kołdrą, a ona drzemała w fotelu. Kiedy byłam w podstawówce, to bardzo lubiłam gdy, któreś z rodziców mnie odpytywało przed sprawdzianem. Podział kompetencji był jasny: historia, polski i biologia to było zadanie Taty, mama jako fizyk z zawodu maglowała mnie z... matematyki, fizyki i temu podobnych przyjemności. Zdarzały się jednak wyjątki od tej reguły. Jak mnie

Szybko Tanio Smacznie
Kotlet schabowy panierowany 102

Klasyka polskiej kuchni - panierowany, smażony na złoto kotlet schabowy. Co jakiś czas musi się pojawić na każdym polskim stole, nawet u miłośników kuchennych eksperymentów. Przepis bardzo prosty ale warto pamiętać o kilku podstawowych zasadach

Milion Smaków
Tarta z rabarbarem i kruszonką 105

Korzystając z tego że pojawił się pierwszy świeży polski rabarbar można zabrać się za taką wersję tarty. Jak widać rabarbar sprawdza się świetnie nie tylko w kompocie

Milion Smaków
Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa, polskie grzyby 207

Potrawa jak w tytule czyli włoski makaron kolorowy, hiszpańskie chorizo oraz polskie grzyby w rezultacie tego misz maszu międynarodowego powstało pyszne i sycące danie obiadowe. Zachęcam do wypróbowania, będziecie zadowoleni. Makaron tutaj użyty to Arcobaleno czyli kolorowy makaron muszelki z warzywami, kurkumą, bazylią i sepią. Warto go szukać w sklepach bo jest obłędny w smaku. Włoski makaron, hiszpańska kiełbasa, polskie

Moje Małe Czarowanie
Donna Hay "Szybko, świeżo, prosto" - kilka słów o książce 193

mieliście okazję zobaczyć przykładowych dań Donny gorąco polecamy zajrzeć na jej stronę internetową, a potem do książki! Mamy nadzieję, że to nie jedyna książka Donny przetłumaczona na język polski - czekamy na więcej! Gorąco polecamy

Plate of Joy
Tydzien grecki w Lidlu - konkurs! 153

zielone nadziewane pastą z papryki, ocet balsamiczny z miodem oraz trzy naczynia ceramiczne: dzbanek, małą miskę z uchwytami, dużą miskę bez uchwytów). TEMAT:   produkty greckie w kuchni polskiej czyli oswajamy Greka :) Wystarczy w komentarzu podzielić się przepisem na danie raczej typowe dla kuchni polskiej lub ogólnie znane, które można urozmaić produktem, który Lidl ma w swojej ofercie w ramach

bistro mama
Galaretka kawowa z czekoladą 141

jest "odchudzona" ze śmietanki kremówki, ale domownikom odpowiadała. Wyśmienicie smakuje z rodzynkami uprzednio namoczonymi w rumie i podanymi na górze galaretki.  Przepis w całości pochodzi z książki "Kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz, z poniższych składników wychodzą 4 porcje galaretki. Składniki 2 szklanki pełnego mleka  2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 łyżki cukru 3 czubate łyżeczki mielonej żelatyny 3 łyżki

Kuchenne aromaty
Cebularze 184

Pierwowzorem cebularzy były placki pszenne- tradycyjnie pieczone na obszarach obecnego Bliskiego Wschodu. W Polsce przekąska ta została poznana w momencie sprowadzenia Żydów przez króla Kazimierza Wielkiego. Wspólne przenikanie się kultury polskiej i żydowskiej miało miejsce również przez "talerz", wieści na temat receptury na ten wyjątkowy żydowski placek zaczęły rozpościerać się po całej Lubelszczyźnie, za sprawą Żydów z lubelskiego Starego Miasta

Kuchenne aromaty
Placuszki z twarogiem 231

Słynne amerykańskie pancakes wzbogaciłam o polski składnik- twaróg, co moim skromnym zdaniem wyszło im na dobre, nie tylko jeśli chodzi o smak, ale też wartości odżywcze. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysoko wartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D- dlatego warto o nich pamiętać przygotowując posiłki, szczególnie dla dzieci. Małe

Smakowity Blog Kulinarny
Na tropie belony - Jastarnia 182

funkcjonalnie wyposażone pokoje z dużymi tarasami, strefa spa,  gabinety zabiegowe oraz  basen z widokiem na las, park linowy i niedużą latarnię  morską . Restauracja serwuje tradycyjną kuchnię polską i europejską, ale i tu nie znajdziecie  w menu  dań kaszubskich :(. Odwiedzanie takich miejsc poza sezonem ma swoje plusy, można się w spokoju relaksować, niezależnie od pogody

SzczyptaSmaQ