Pochodzacy z "tureckiej " kuchni specjal Polacy nazwali mazurkiem i od wiekow jest on wielka osobliwoscia wielkanocnej kuchni polskiej.Wymyslono dziesiatki przepisow na polskie mazurki,jednak glowna zasada pozostala niezmieniona-duzo slodkiej masy na cieniutkim kruchym lub polkruchym ciescie,waflu lub oplatku.Smak mazurkow uswietniaja dodane bakalie.Oto moja proba przedswiateczna-mazurek kokosowy.Pieklam go pierwszy raz, z przepisu p. Hanny Szymanderskiej ( "Prawdziwa kuchnia polska").Przepis jest bardzo praktyczny,bo zuzywamy cale jajka,zoltka sa wykorzystane do ciasta kruchego na spod,a bialka wchodza w sklad masy kokosowej.Jest bardzo smaczny,Dla zarloczkow kokosowych to naprawde niezla gratka.W swiatecznym jednak na pewno zrobie polewe czekoladowa.Czekolada i kokos to zestaw jak z batonika Bounty.Tu niestety nie zdazylam,bo moj maz juz czekal z talerzykiem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!TYDZIEŃ RESTAURACJIZainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej czwartej edycji.Poprzednia miała miejsce w maju tego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośniony w mediach.Wtedy też miałam okazję w nim uczestniczyć i skosztować pysznych dań w Restauracji GródekJego twarzą i tym razem został Tomasz Jakubiak – kucharz i dziennikarz kulinarny.Akcja potrwa(...)przy krakowskich plantach.Przestronna restauracja stylizowana jest na austriacki fort – wrażenie to wzmacnia kolekcja obrazów oraz witrażowych lamp.W tym nastrojowym wnętrzu można delektować się przysmakami z tradycyjnej kuchni polskiej oraz wiedeńskiej.Ciepły wystrój sprawia, że jest to dobre miejsce zarówno na rodzinny obiad, spotkanie z przyjaciółmi jak i na romantyczną kolację we dwoje.Fanów sportu ucieszy telebim, na którym podziwiać można
Ostra na SłodkoWyszło wyśmienicie i... bardzo rozgrzewająco. Ale, że piękny odcień pomarańczy trzeba lekko zakłócić by oczy miały więcej do podziwiania - zaserwowałyśmy ją z ziarnami "Piekło niebo" i z pestkami dyni polskiej ciemnozielonej.SKŁADNIKI:- wywar mięsno warzywny (rosół) przecedzony 3 szklanki- ziemniaki 2- marchew 1 duża lub 2-3 małe- cebula 4-5- dynia hakkaido 1 średnia- serek mascarpone 150- 200g- pieprz(...)czarny, do smaku.- domowa vegeta- 2-3 łyżki masłaPodawane z:- "Piekło Niebo" od Ziarenkowo- Pestki Polskiej Dyni Ciemnozielonej od FresanoWYKONANIE:Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, gotujemy, gdy będą prawie miękkie dorzucamy pokrojoną cebulę i dynię i gotujemy do miękkości. Doprawiamy pieprzem, przyprawą warzywną i blendujemy. Na koniec zabielamy serkiem mascarpone, dodajemy masło i gotowe :)ZIARNA "PIEKŁO
Wypisz WymalujDziś na śniadanie u mnie bogactwo smaków na nie byle jakim talerzu. Znalazlam ten talerz u mamy! Polska ceramika, rękodzieło, malowana nawet nie wiem przez kogo. Uwielbiam takie rzeczy z duszą- rzecz + człowiek! Taki talerz ożywi niejeden pochmurny i mglisty dzień, jak dziś! A każda nawet najprostsza potrawa ,nabierze rumieńców.I my sobie zrobimy, dziś właśne, zwykłe, polskie śniadanko
Z Kuchni Do Kuchnibędzie się różnił od tych wcześniejszych. Postanowiłam dać krótką historię baby. Wiem, że jedna już pojawiła się na moim blogu, ale że korzystałam, przy pichceniu z książki "Na Polskim stole - przepisy i tradycje szlacheckie", chciałam przybliżyć trochę, jej znaczenie w dawnym gotowaniu. Mam nadzieję, że będzie to ciekawa i zachęcająca notka. Powiadają, że Baba swoją nazwę zawdzięcza (podobno(...)Często ciasto zaprawiano szafranem, który nadawał jej koloru i lekkiego korzennego smaku, oraz zapachu. Dodawano oczywiście bakalie, oblewano lukrem, i posypywano kolorowym makiem.Baby były chlubą staropolskiej kuchni, naszym rdzennie polskim specjałem, która przede wszystkim pieczone były na Wielkanoc, a ich przygotowania były wielkim wydarzeniem. Były największą ozdobą świątecznego stołu. "Wysokie na łokcie, walcowatego kształtu (...) szafranowe, przybrane w białe czepce
Moje pyszne gotowaniepotrzebuje naszej pomocy. Bez niej nie poradzi sobie niestety.Pod koniec października zdiagnozowano u niej glejaka – nowotwór pnia mózgu.Jak się z nim walczy?Problem polega na tym, że w Polsce się z nim NIE WALCZY, tylko poddaje się chorych chemio i radioterapii, które i tak sobie z nim nie radzą, jeżeli nie można do tego guza dotrzeć.Tak jest(...)badań klinicznych.Jeżeli chcecie i możecie pomóc Idze to z góry DZIĘKUJEMY w imieniu jej i jej rodziców.Stowarzyszenie Pomocy Bliźniemu im. Brata KrystynaGBS w Gorzowie Wlkp.Wpłaty z Polski:57 8363 0004 0027 5394 2000 0005 z dopiskiem dla Igi AndresWpłaty z kont zagranicznych:PL 57 8363 0004 0027 5394 2000 0005 GBWCPLPP z dopiskiem
Codzienna kuchnia niecodziennaNiebawem Dzień Matki - święto obchodzone na całym świecie, jednak nie tego samego dnia. W Polsce obchodzimy je 26. maja.Dzień Matki to okazja, żeby powiedzieć naszym mamom, jak bardzo są dla nas ważne. Z okazji tego wyjątkowego święta zapraszam Was na mały konkurs, w którym możecie wygrać nagrody ufundowane przez firmę Dafi - producenta m.in. filtrów do wody. W konkursie(...)udział w tym samym konkursie na wielu blogach, podszywając się pod inne osoby. Nagroda wówczas przechodzi na kolejną wyłonioną w konkursie osobę.Nagrody zostaną przesłane do zwycięzców na terenie Polski bezpośrednio od producenta.Życzę wszystkim dobrej zabawy i powodzenia
Codzienna kuchnia niecodziennasprzedawane w wielu krajach. Można je spotkać min. w Australii, Botswanie, Kanadzie, Chinach, Egipcie, Cyprze, Hong Kongu, Japonii, Izraelu, Kuwejcie, Litwie, Mozambiku, Namibii, Omanie, Polsce, Katarze, Rosji, Południowej Afryce, Korei Południowej, na Tajwanie, w USA, Emiratach Arabskich, Zambii, Zimbabwe.W Polsce produkty WOLL (a są to nie tylko garnki i patelnie) możemy kupić(...)już na świecie. Otrzymał ważną branżową nagrodę za innowacje na targach w Chicago. Nie wiem jaka jest cena garnka, gdyż dopiero ma wejść do sprzedaży w Polsce. Miałam możliwość sprawdzenia tego garnka i wyrobienia sobie o nim opinii tylko na podstawie własnych doświadczeń, co dało mi niezwykłą frajdę, gdyż przeważnie najpierw czytamy o czymś, a dopiero potem
Codzienna kuchnia niecodziennaOprócz mazurka na żadnym polskim wielkanocnym stole nie może zabraknąć oczywiście sernika. W tym roku gości u mnie sernik krakowski. Puszysty, kremowy, pełen bakalii i pachnący wanilią oraz skórką pomarańczową. Może nieco mniej wytworny niż wiedeński, ale równie (a może nawet bardziej) pyszny. Polska klasyka o galicyjskim rodowodzie.Ciasto:350 g mąki pszennej2 żółtka200 g zimnego masła5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka
Food Squarezaskoczę nikogo z pewnością, kiedy napiszę, że w Polsce drogą kupna nabyłam kilka książek. Chociaż, właściwie może zaskoczę, kiedy powiem, że te kilka to dokładnie dziewięć, a w tym nie ma nic kulinarnego. Sama jestem zdziwiona. Ale nic nie poradzę na to, że dwie tanie księgarnie, w których zawsze robiłam duże zakupy, zostały bez mojej wiedzy zamknięte, a w pozostałych(...)było. Co prawda nie szukałam na przykład w Empiku, ale tylko z tego powodu, że ceny mnie tam dobijają. W związku z tym wiem, że przed kolejnym wyjazdem do Polski zakupy zrobię przez internet - tam wybór jest ogromny, a i ceny nie przyprawiają o palpitacje. Uwielbiam chodzić do księgarni, dotykać i czuć książki, jednak z przykrością stwierdzam, że jest
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKilka dni cichutko było na blogu. Wszystko dlatego, że mieliśmy krótki urlop, który spędziliśmy w Polsce. Nie miałam w ogóle czasu żeby tutaj zaglądać - kiedy ma się tylko kilka dni, trzeba je wykorzystać na rzeczy, których kiedy indziej zrobić się nie da. Byłam więc z Ptysią u fryzjera - teraz jest śliczna, piękna i dużo mniej brudząca; zrobiłam zakupy z moją(...)zagniatać dłońmi aż do uzyskania plastycznej masy.Z masy lepić dowolne ozdoby lub wałkować i wycinać kształty. Masę, której się akurat nie używa, należy przechowywać szczelnie zawiniętą w folię.Z Polski przyjechały ze mną nowe książki (jej!) i moje cudne nagrody - książka o czekoladzie i urocza filiżanka. Teraz, kiedy już się wyspałam i jako tako ogarnęłam powycieczkowy bałagan, mam zamiar
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBędąc w Polsce, wybraliśmy się do zoo. Zoo w Myślęcinku nie jest ani duże, ani nowoczesne. Tak naprawdę miałam wrażenie, jakbym cofnęła się dwadzieścia lat wstecz (o mamuniu, jak to brzmi!). Moi Dziadkowie (obie pary) mieszkają niedaleko zoo, i od czasu do czasu mnie tam zabierali. Wybieg dla niedźwiedzi wygląda identycznie, klatki z ptakami i mniejszymi zwierzakami również(...)zwiększyło asortyment o zwierzęta egzotyczne, takie jak lamy czy surykatki. Gdy byłam mała można tam było zobaczyć tylko zwierzęta występujące na terenie Polski. Nadal jest malutkie zoo dla dzieci, gdzie można pogłaskać osiołka albo kozę. I wszystko to... Troszkę smutne.Ilekroć wybieram się do zoo (a nie robię tego zbyt często) mam wrażenie, że te zwierzaki
Pożeraczka, czyli raz adobrzebiały kolor. Na spód dałam ciasteczek amaretti, a do masy dodałam ekstrakt migdałowy. Wierzch posypałam jeżynami i płatkami migdałów. Efekt przeszedł moje oczekiwania: sernik, jako, że został wykonany na polskim, prawdziwym twarogu, ma też prawdziwie polską konsystencję: jest ciężki i sycący, a jednocześnie rozpływa się w buzi. Chrupiące migdały, kwaskowate jeżyny i słodka, kremowa masa serowa tworzą wyjątkowo udane
Pożeraczka, czyli raz adobrzeowińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski rokpol wytwarzany jest z mleka krowiego. Natomiast w obydwu serach znajdziecie
W kuchni Katieinternetowych (ale nie tych "dużych i znanych") za ledwie paręnaście złotych - cena śmieszna, jak na taką fajną publikację. Nawiasem mówiąc wiele książek autorstwa Claudii Roden nie jest dostępnych w Polsce, nie zostało również przetłumaczonych na język polski i trzeba je sobie sprowadzić z zagranicy- wielka szkoda. Podsumowując, w "Łatwej kuchni śródziemnomorskiej" znajdziecie zbiór przepisów ze wszystkich zakątków basenu
Chilli Czosnek i Oliwa