oraz przepis na "polską chińszczyznę". Ostatnio dość często brałam udział w dyskusjach i czytałam na temat tzw. Super Food (polecam ten artykuł) . Zastanawiałam się co to dokładnie takiego..czy tylko algi, zielone kawy..czy też zwykłe, najzwyklejsze produkty, które ma większość z nas w lodówce lub na półkach w kuchnii. Doszłam do wniosku, że to po prostu(...)oraz podkładów pod makijaż. Dawniej używano go do barwienia tkanin, aktualnie stosowany też jako barwnik spożywczy. Znajduje także zastosowanie jako wskaźnik odczynu ph oraz roślina pokojowa, uprawiana również w Polsce. Skoro znamy już ogromne właściwości kurkumy, wprowadźmy ją do swojego menu. Ja w małych ilościach dodaję ją nawet do owsianki, gdyż jej smak jest wtedy niewyczuwalny. Podrzucam Wam przepis
Czarnawisienkachiński zaświecił w nocy, a nawet doszukiwano się międzynarodowego spisku koncernów farmaceutycznych. Wszystko to bzdura. Niestety, właśnie tak. Na podstawie samego wyglądu nie da się rozróżnić czosnku polskiego, włoskiego czy hiszpańskiego od tego pochodzącego z Azji, gdyż istnieje mnóstwo gatunków tego warzywa. Ale po kolei. Czosnek pochodzi najprawdopodobniej właśnie z Chin, gdzie był uprawiany już 3000 lat p.n.e. Człowiek szybko(...)egipskich zabytkach, w pałacu Knossos na Krecie, a także w Pompejach. Co z tym kolorem i wielkością? Istnieje całe mnóstwo gatunków śnieżnobiałego czosnku. Są one uprawiane zarówno w Polsce, Włoszech jak i w Chinach. Rzeczywiście, większość czosnku chińskiego eksportowanego do Europy jest biała, ale wynika to z faktu, że właśnie taki jest tu najpopularniejszy. Bezwątpienia docierają do nas także odmiany
Bon Ton Italianazewnictwem dotyczącym określonych rodzajów budynków, mieszkań itp. Włosi jako naród wyjątkowo szanujący rozmaite więzy krwi i tradycyjnie przywiązany do domów rodzinnych, wykształcili cały szereg określeń, których rozróżnienie w języku polskim jest często wyjątkowo trudne. Jako formy podstawowe, nie wnikając w cały szereg określeń lokalnych, należy wymienić: appartamento – mieszkanie – bilocale – dwupokojowe – monolocale – jednopokojowe attico – mieszkanie poddaszowe, często też penthouse casa – termin(...)dokument uznający ewentualną samowolę. Nieruchomość powinna znajdować się także w wykazie catasto. W przeciwnym wypadku notariusz nie sporządzi umowy. Pomocne może być wynajęcie lokalnego prawnika lub skorzystanie z usług polskich kancelarii zajmujących się obsługą prawną na terenie Włoch. Sprawdzenia ewentualnych obciążeń czy praw osób trzecich do nieruchomości należy dokonać we właściwym Wydziale Ksiąg Wieczystych – Conservatoria dei Registri Immobiliari. Należy pamiętać
Bon Ton Italiamój mąż np. lubi kisiel bardzo gęsty..cukier także dodajemy wedle gustu..Ja zrobiłam kisiel z dodatkiem soku z żurawiny..Sok z żurawiny oraz inne soki są produkowane przez Polską Aronię ..Sok z żurawiny pic można z wodą gorącą lub nawet gazowaną.Jest pyszny i zdrowy..polecam. 4-6 łyżek soku z żurawiny 2 szklanki wody 2 łyżki(...)oraz sok zagotować . W pozostałej zimnej wodzie wymieszać mąkę ziemniaczaną i pomału wlewać do gotującego się wody z cukrem i sokiem, cały czas mieszając . Informacje ze strony Polska Aronia . Sok żurawinowy jest jednym z najlepiej przebadanych soków owocowych. Zgodnie z dostępnymi badaniami sok żurawinowy oczyszcza nerki i działa kojąco na problemy układu moczowego. Oczywiście także nasz
Moje domowe kucharzeniesernik wytrawny na spodzie z chleba Wasa przypadł nam bardzo do gustu. Składniki na spód: 150 g chleba Wasa (u mnie pomieszane Original i wieloziarniste ) 80 g roztopionego masła (Polskie Mlekovita) 1 małe jajko Składniki na masę: 500 g sera białego 3 krotnie mielonego (twaróg wiejski Mlekovita) 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) 150 g wędzonego łososia łyżka posiekanych(...)łyżka soku z cytryny i otarta skóra z połowy 2 jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) sól, sok z cytryny do smaku Wykonanie: Chleb Wasa mielimy w blenderze do momentu uzyskania pisaku, dodajemy roztopione masło i jajko. Całość dokładnie razem miksujemy i wylepiamy
Malinowe Pocałunkidużą rolę jeśli chodzi o przekazywanie tradycji kulinarnych. W RPA również jest to bardzo istotne. Prace nad książką rozpoczęły kobiety z Republiki Południowej Afryki, które chciały wyrazić wdzięczność za polską gościnność. Książkę wydała Ambasada RPA w Polsce. Już od długiego czasu interesuje mnie kuchnia afrykańska, która niestety nie jest popularna w naszym kraju. Nie jest więc łatwo o dobre(...)font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Książka zawiera bardzo pomocne tabele przeliczeń miar oraz słowniczek z tłumaczeniem południowoafrykańskich nazw potraw oraz składników na język polski. Znajdziemy też adresy sklepów kuchni świata gdzie możemy nabyć często niedostępne składniki. Dowiemy się jak przygotować m.in.: sałatkę z trzech rodzajów fasoli, sałatkę z bananów, morelowy chutney, curry
noteskulinarnyfigamogę narzekać, bo tańce Hani dwa razy w tygodniu to idealna okazja do tego, żeby rozsiąść się w szatni z książką na kolanach i przenieść się do Polski za czasów panowania Piastów. Jeśli jeszcze nie czytaliście, a lubicie takie historie, polecam, polecam, polecam! "Korona śniegu i krwi" oraz "Niewidzialna korona" Elżbiety Cherezińskiej, polskiej autorki, która w dwóch opasłych(...)tomach pisze tak, że cała historia rozbicia dzielnicowego w Polsce, rozrasta się w człowieku jak drzewo, wchodzi wszędzie i niełatwo o niej zapomnieć. Teraz na chwilę rozstaję się z Panią Cherezińską, robię miejsce Zygmuntowi Miłoszewskiemu i zaczynam czytać "Gniew", a w kolejce czeka Tomasz Sekielski (tak, ten Tomasz Sekielski) i jego książka "Sejf". A później w planach powrót
bistro mamaLubicie pierogi? Bo ja bardzo, a szczególnie ruskie. Wydawać by się mogło, że co jak co, ale pierogi są na pewno kulinarnym wynalazkiem czysto polskim. A jednak… nie. Za ich ojczyznę uważa się Chiny. Stamtąd właśnie, przez Ruś, dotarł do Polski. Przez długie lata Polacy mieszkający we Lwowie i okolicach posługiwali się określeniem pierogi polskie, bo to ktoś pierwszy(...)nich wymyślił przepis na ich przyrządzanie. Dopiero później… pierogi polskie zmieniły nazwę na pierogi ruskie. Składniki na ciasto: - 1 kg mąki tortowej- 4 łyżki jogurtu greckiego- 1 łyżeczka soli- ok 0,5 l wrzątkuSkładniki na farsz:- 1,2 kg ugotowanych ziemniaków- 450 g twarogu- 250 g boczku- 3 cebule- 1 mała główka czosnku- sól, pieprz Ugotowane ziemniaki i twaróg
mojewypiekiinietylkoprowadzącej, która w pewnym momencie radośnie oświadczyła, że jest taką cudowna dynią bo ma pomarańczową bluzeczkę. Serio?? Prowadzącej podano lody, ta spróbowała i wydała z siebie „ŁAŁ”, a język polski jest taki bogaty w słownictwo. Rozumiem, że miało być cool i światowo? Pytam bo się nie znam. Potem pokazano widzom ćwiczenia w wykonaniu prowadzącej i jej męża. Mąż(...)się modliłam żeby jej nie odpadła. Niektóre pomysły fajne, szkoda że takie kombinacje. Takie stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie
ladykitchenLudzie gniazda wspólnego łamią Chleb biblijny, Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.” Słowa Cypriana Kamila Norwida trafnie oddają atmosferę tego wieczoru ,tak niezwykle uroczyście obchodzonego od wieków tylko w Polsce ,gdzie prastare słowiańskie tradycje pogańskie splotły się z chrześcijańskimi, bowiem Boże Narodzenie zaczęto świętować dopiero w IV wieku n.e. i stało się ono najpiękniejszym ,owianym cudowną atmosferą dniem. Szczególnie(...)wieczerza wigilijna, jedyny już chyba uroczysty posiłek w kuchni polskiej, w którym zachowały się ślady dawnych obrzędów. Zasiadano do niej ,ja też tego przestrzegam, z zapadnięciem zmroku i ukazaniu się pierwszej gwiazdki ,pilnie wypatrywanej przez dzieci. Najpierw dzielono się opłatkiem .W tej wzruszającej chwili wybaczano sobie wzajemnie wszelkie urazy ,pieczętując zgodę pocałunkiem. Staropolskie opłatki były różnokolorowe i bardzo
Kulinarny karnet ChristopheraTargach oraz jakie produkty kupiliśmy. (fot. powyżej: Sery Grądzkie) Targi Regionalia to impreza promująca naszych lokalnych producentów żywności tradycyjnej oraz ekologicznej. Prezentowane tutaj wyroby to prawdziwe perełki polskiego przemysłu spożywczego - produkty wytwarzane na bazie receptur przekazywanych z pokolenia na pokolenie, nierzadko figurujące na liście produktów tradycyjnych, z wysokiej jakości składników, a co dla mnie najważniejsze - przygotowywane z sercem. Udział(...)powszechnej sprzedaży. Klimat regionalny był - Panie na zdjęciu zachęcają do spróbowania swoich produktów śpiewając ludowe piosenki:) Na Targach można było przede wszystkim spróbować tradycyjnych wyrobów z różnych części Polski - wędlin, miodów, serów, przeróżnych napitków, chleba i ciast. Poruszanie się po kulinarnej mapie kraju ułatwiało oznaczenie stoisk nazwami województw. Impreza promowała ponadto żywność ekologiczną i szeroko pojęty ekologiczny styl
Chilli Czosnek i Oliwadziać będzie się mnóstwo!Oczywiście, nie zabraknie corocznego Jarmarku Dobrego Smaku, gdzie ponad 120 wystawców zaszczyci Poznań swymi produktami.Będzie można spróbować przysmaków nie tylko z różnych zakątków Polski, ale i całego świata. Osoby chętne mogą wziąć udział w konkursiena najlepszą nalewkę. Poza tym, na terenie miasta w restauracjach, odbywać się będą przez cały weekend różne interesującewarsztaty kulinarne(...)wyświetlane w kinie MUZA filmy o tematyce kulinarnej.W hotelu Sheraton odbędzie się bankiet z live-cookingiem. Szef kuchni Krystian Szopka i znany ekspert kulinarny Paweł Lorochpokażą jak wykorzystywać lokalne, polskie i wielkopolskie tradycje kulinarne w przygotowywaniu dań fusion.Cały program OFDS można znaleźć klikając TUTAJ. Warto też być na bieżącą, śledząc FANPAGE OFDS. W tym roku, co również jest zupełną
W kuchni Karmel-itkiDelikatne w smaku, smaczne ciasto, które idealnie pasuje do filiżanki kawy. Zajadają się wszyscy- i duzi i mali ;) Zapraszam! Placek z serem i makiem Składniki
Tagebuch po polskusosie... Po zjedzeniu rewelacyjnych pieczonych ziemniaczków z jabłkiem, boczkiem, cebulą i natką oraz gnocchi z sosem z bryndzy i boczku oraz gulaszu chwilę jeszcze pospacerowaliśmy i musieliśmy wracać do Polski. Wiewióra pozdrawiała z Pragi :) Pisałam Wam, że Karpacz kulinarnie nas zawiódł. Owszem pierwsze podejście nie było udane ale dwa kolejne zadowoliły nas nawet bardzo. Wszystko za sprawą Facebooka(...)poleconego mi przez was Baru Wrzos . Prosta, polska kuchnia, wszystko robione na świeżo. Smacznie, niedrogo. Co istotne można było zamówić pół porcji i nawet dorosły się najadł o dziecku nie wspomnę. Kotleta mielonego sama ledwo zjadłam. Syncio miał problem z połowa porcji makaronu z serkiem i jagodami. Obsługa specyficzna ale sympatyczna i stwarzająca wrażenie jakbyśmy byli stałymi klientami
Dzieje kuchennej WiewióryWczorajszy deszczowy dzień tak mnie nastroił, że naszła mnie ochota na jedną z moich ulubionych zup jesiennych. W roli głównej występuje przypominana na nowo w Polsce zielona soczewica i kalarepka (to mój zamiennik ziemniaków, za którymi nie przepadam). Zazwyczaj tę zupę robię w wersji wegańskiej, ale przyznaję, że po powrocie z Litwy zatęskniłam za polską kiełbasą i ją dodałam
Weekendy w domu i ogrodzie