Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 197pomocą pędzla lub spryskiwacza. Udekorować listkami mięty. Takie wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym CookUp , zostałam zaproszona przez Lidl Polska , wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni Lidla . Od dawna marzyły mi się takie warsztaty. Paweł Małecki „wielokrotnie zachwycał jury konkursów cukierniczych w Polsce i za granicą. Sukcesy odnosił między(...)innymi w Niemczech, Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”. Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa
królestwo garów
Sunwarrior - proteiny oraz suplementy roślinne dla wegan i wegetarian :) 187m.in. proteinowych odżywek roślinnych - Sunwarrior. Byłam pewna, że produkty tej marki można kupić jedynie za granicą. Wielkie było moje zdziwienie, kiedy wpisując Sunwarrior w wyszukiwarkę ukazała mi się jej polska strona :) To właśnie TUTAJ możliwe jest kupienie roślinnych odżywek i suplementów - bez wysyłek zza granicy czy od niepewnych źródeł. Sunwarrior Polska zajmuje się sprzedażą wysokiej jakości produktów roślinnych(...)zdrowie - jest jedną z najcenniejszych wartości. Dla tych, którzy dużą uwagę przykuwają do produktów wysokiej jakości, odznaczających się bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. W ramach współpracy z Sunwarrior Polska otrzymałam dwa białka Warrior Blend - czekoladowe i waniliowe. Białko to jest mieszanką białek grochu, żurawiny i konopi z triglicerydami średniej długości z kokosa. Niezwykłą cechą tego białka jest SYNERGIA
Zdrowie na języku :P
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 222TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji.Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośnione w mediach.Jego twarzą został Dariusz Kuźniak, renomowany szef kuchni oraz finalista popularnego programu telewizyjnego Top Chef. Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych(...)przygotowany stolik więc nie szukaliśmy innej miejscówki.zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/Przemiłe pani kelnerki starały się od początku dogodzić naszym podniebieniom.Wiedzieliśmy , że jest to restauracja z typowo polskim , cięższym jedzeniem , więc nie nastawialiśmy się , że będzie lekko.Menu restauracyjne bardzo bogate , obfitujące w przeróżne specjały kuchni polskiej.Ceny wyższe niż w dotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe
Ostra na Słodko
Ciastka piernikowe i konkurs "Gotuj z Wielbłądami" 256profilu Google albo Facebooku. Rozwiązanie konkursu prosimy zamieścić w komentarzu pod tym postem lub przesłać na adres wkuchniemigranta (at) gmail.com Regulamin konkursu 1. Sponsorem konkursu jest firma NPC Polska Sp. zoo S.K. 2. Nagrodą w konkursie jest zestaw do przystawek firmy Staub 3. Konkurs trwa od 12 do 18 grudnia 2016 roku 4. Każdy z uczestników może nadesłać jedno(...)page bloga na Facebooku w ciągu 4 dni od daty zakończenia konkursu tj. najpóźniej do dnia 22 grudnia 2016 roku. 6. Wysyłka nagrody odbywa się na koszt firmy NPC Polska Sp. zoo S.K. 7. Nagroda zostanie wysłana tylko na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, na adres podany przez Zwycięzcę konkursu. 8. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzcę konkursu danych niezbędnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Karp w śmietanie z pieczarkami i makaronem 232może jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej(...)solą oraz pieprzem. 5. Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym koperkiem. Do przygotowania karpia użyłam makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów
Tradycyjna kuchnia Kasi
#Konkurs Zmiksujmy razem coś dobrego! 133tudzież uznania wybieram trzy osoby , których interpretacje najbardziej mnie zachwyciły. Do tych szczęśliwców powędrują genialne zestawy garnków i patelni 2 COOK (wraz z pokrywkami) od sponsora konkursu - Netto Polska . Sponsorem nagród jest: Regulamin, aby wszystko było jasne Wyłącznym organizatorem konkursu jest autor bloga - Łukasz Majchrowski. Konkurs przeznaczony jest dla wszystkich czytelników bloga. Nieważne czy kochasz gotować i zajmujesz(...)się tym na co dzień, czy dopiero stawiasz w tej dziedzinie pierwsze kroki. Czas trwania konkursu to aż cztery tygodnie: 01.03.2016 r. - 29.03.2016 r. do godziny 23:59 czasu polskiego. Celem konkursu jest zachęcenie do gotowania razem ze mną i wypróbowanie nowych przepisów. Można ugotować dowolną potrawę, której przepis znajduje się na blogu i zinterpretować ją po swojemu, a następnie
Food Square
Kuchnia Podlasia- Ser Swojski Koryciński Czesławy Zarzeckiej 284terenie Pani Czesława Zarzecka produkuje od A do Z, światowej sławy Ser Swojski Koryciński. Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. Mieszkańcy(...)Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 - 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności. Jest to ser wart
Z Kuchni Do Kuchni
Chutney śliwkowy z cebulą 260lubię nazw nie polskobrzmiących. Momentami drażnią mnie wręcz. Mamy tak piękny polski język, możemy sami wymyślać czy stosować już istniejące polskie nazwy, nie tylko potraw. I nie zgodzę się z tymi, którzy twierdzą, że nie da się na przykład "zakupowego haulu" czy "shoppingu" zamienić na coś polskiego. O ile u młodych dziewczyn wygląda to dość zabawnie (czytaj: pociesznie(...)śliwek, które ostatnio królują w mojej kuchni. Przygotowałam z nich chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny... tylko po polsku nie da się go nazwać :) niestety
Codzienna kuchnia niecodzienna
1564. Orzechowa kruszonka 204końcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złotobrązowy kolor.Gorące pokruszyć i odstawić do wystudzenia. ****************************************************************************************** Polska Akcja Humanitarna już po raz 12. organizuje akcję, w którą mogą włączyć się kawiarnie, puby i restauracje w całej Polsce pomagając głodnym i niedożywionym dzieciom. Dzięki otrzymanej w ubiegłych(...)blisko 130 tysięcy posiłków. W tym roku akcja odbędzie się w mikołajkowy piątek 6 grudnia. Wystarczy tylko wypełnić formularz dostępny tutaj: http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/4/5069/swiateczny_stol_pajacyka_wlacz_sie_do_akcji i po akcji przekazać Polskiej Akcji Humanitarnej 10 % obrotu z 6 grudnia 2013r. Lokale biorące udział w Świątecznym Stole Pajacyka zostaną oznaczone specjalnym plakatem. Ważne jest, aby wiadomość ta dotarła do jak największej ilości lokali
Moje domowe kucharzenie
"Kuchnia Staropolska" - recenzja i KONKURS! 252zapomniane, inne doskonale znane z kuchni naszyć Babć i Mam. Oprócz uwspółcześnionych receptur przeczytamy tu także wiele ciekawych historii i anegdot związanych z jedzeniem i obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne(...)drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych. W rozdziale o napojach takie cuda
Moje Kuchenne Rewelacje
Z miłości do pasji - spotkanie blogerek w Lublinie 187font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Oillan , WAX Pilomax , JuraPark , Wydawnictwo Esprit , Sotin Polska , LennyLamb Polska , Dedra.pl , Olympus Polska , Perlux , Sylveco , AKatja , Bonduelle , Bispol Candles , Graciarnia , Majonez Kielecki , Papier,Nożyczki-Wstążka , Rainbow Loom , ProBody , Karykatury Przemo , Wydawnictwo Nowik , Eco Blik , Sady
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
.1052. spacer po Wiedniu 190Mogłabym tam mieszkać! :D A teraz coś o ostatnim przystanku naszych wakacji - Wiedniu. Również piękne miejsce. I szło się tam dogadać z każdym po angielsku - nie trzeba było próbować polsko-słowackim + na migi :D Zwiedziliśmy tylko Stare Miasto, ponieważ na więcej nie było czasu, ale i tak sporo się nachodziliśmy, bo byliśmy w Wiedniu ok. 5 godzin. Nie będę(...)pestkami dyni (był jeszcze parmezan, ale zrezygnowałam), a mama jadła sernik z polewą karmelową. Do picia - cytrynowy radler :D ♥ który zresztą w ilości sztuk 6 przyjechał z nami do Polski... :D A oprócz piwa przywiozłam jeszcze... od lewej - kaszka gryczana błyskawiczna, pod nią masło orzechowe w drugim rzędzie na górze gryczano-kukurydziany kus kus, pod nim wegańskie pasty
breakfast of dreams
Warsztaty Słodko, ale zdrowo z Lidlem 269Ostatnio miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnych warsztatach z Lidlem :) Poprzednie, jak pewnie pamiętacie, to Hellada na talerzu z Pascalem Brodnickim. Tym razem warsztaty prowadził Mistrz Polski Cukierników i specjalista od słodkości w Kuchni Lidla - Paweł Małecki. Także warsztaty zapowiadały się słodko :) Odbyły się w studio CookUp, pod tytułem: "Słodko, ale zdrowo". Czyli tak jak lubię najbardziej :) Z Mistrzem(...)pomyślałem o Was :) Wiem, że dużo jest osób, którym nie udało się jej zdobyć :) Także, jeżeli ktoś chce posiadać ją z autografem Mistrza, zapraszam na słodki KONKURS . Dziękuję Lidl Polska za możliwość udziału w słodkich warsztatach i świetnej organizacji wydarzenia, Pawłowi za przekazaną wiedzę i wszystkim uczestnikom za świetną atmosferę i klimat, który wszyscy razem stworzyli. Miło było
Parowar Faceta
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 336trudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy koleżanki, która przyjechała do niej w odwiedziny z Polski? Od dawna marzył mi się pyszny, świąteczny, z bakaliami. Kiedyś będąc w Polsce kupilam jedną torebkę maku, która leżała w mojej kuchennej szafce przez minimum 3 lata. Nie bardzo(...)jestem dobrym cukiernikiem ani piekarzem. Nie lubię piec i zazwyczaj unikam kalorii ze zbędnych węglowodanów. Na krótko przed świętami przeglądałam na Facebooku zdjęcia innych blogów kulinarnych z Polski i w pewnym momencie zobaczyłam zdjęcie i link do przepisu na baklavę z makiem. To był moment z cyklu „eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała
Jem więc Jestem