sprawą kolejnej edycji akcji Narodowe Czytanie już 3 września cała Polska zagłębi się w lekturze Quo vadis Henryka Sienkiewicza. Z tej okazji w warszawskim Pałacu Rzeczypospolitej będzie można obejrzeć rękopis powieści – bezcenny dokument opuści na jeden dzień skarbiec Biblioteki Narodowej, a pałacowe wnętrza, na co dzień zamknięte, zostaną udostępnione zwiedzającym. Quo vadis to nie tylko najpopularniejsze dzieło Henryka Sienkiewicza(...)też jedna z najbardziej znanych na świecie polskich powieści. Do 2016 roku została wydana w blisko 60 krajach i w ponad 50 językach, ale już na początku XX wieku przekładów było tak wiele, że sam autor nie znał ich dokładnej liczby. Co ciekawe – gdy w Polsce zarejestrowano 200 wydań powieści, w języku włoskim i niemieckim było ich dużo więcej
Krzywa ProstaTydzień temu wróciłam z wycieczki z Grecji. Nie było to żadne all inclusive, nie była to żadna z modnych wysp tylko takie nasze polskie Dąbki, jak miałabym porównywać miejscowość. Jestem tak szczęśliwa, że chciałabym wykrzyczeć całemu światu - życie jest piękne, świat jest piękny. Życie trwaj wiecznie :-))))) Moje docelowe miejsce, to Kamena Vourla,położone 2 godziny samochodem od Aten. Przeurocze miasteczko(...)być wdzięcznym, że mamy tak cudowny świat. Grecy są bardzo sympatyczni aż tak bardzo, że czasami było mi wstyd, że ja mając jakiś kontakt z cudzoziemcami w Polsce bywałam zimną suką. Na szczęście człowiek uczy się na błędach i na wspomnienie gościnności greckiej, przywołam się do porządku :-) bez kitu, jest mi wstyd. W każdej tawernie, restauracji, sklepie obsługa
pieprzny smaczekpieczywo żytnie i rozprowadzamy ją na całą kromkę. Smacznego :) KONKURS Z okazji wprowadzenia do oferty sieci chlebów Chrupiące z Pieca nowej receptury bez konserwantów, razem z Lidl Polska przygotowałem dla Was Konkurs: Poszukujemy inspiracji – z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów Lidl ? Odpowiedzi proszę udzielać w komentarzach pod postem. Czekam(...)Regulamin Konkursu : Organizatorem Konkursu jest blog "Parowar Faceta". Konkurs trwa od 31 października 2015r. do 14 listopada 2015r. do godz. 23:59 Sponsorem nagród jest Lidl Polska. Konkurs polega na wpisaniu w komentarzu pod tym postem autorskiej odpowiedzi na pytanie: Z czym najlepiej mogą smakować chleby Chrupiące z Pieca bez konserwantów . Każdy uczestnik może przesłać
Parowar Facetapomocą pędzla lub spryskiwacza. Udekorować listkami mięty. Takie wspaniałe ciasto przygotowaliśmy podczas warsztatów z Pawłem Małeckim. Na warsztaty, które odbyły się studio kulinarnym CookUp , zostałam zaproszona przez Lidl Polska , wszak Paweł Małecki jest słodką twarzą Kuchni Lidla . Od dawna marzyły mi się takie warsztaty. Paweł Małecki „wielokrotnie zachwycał jury konkursów cukierniczych w Polsce i za granicą. Sukcesy odnosił między(...)innymi w Niemczech, Luksemburgu, Francji. O jego wybitnych zdolnościach przekonali się Włosi podczas Lodowego Pucharu Świata w Rimini. W 2008 roku zdobył tytuł mistrza Polski cukierników. Chętnie dzieli się swoim doświadczeniem z młodszymi kolegami, trenując zwycięskich reprezentantów Polski w światowych konkursach cukierniczych”. Ponieważ spotkanie odbyło się w czerwcu, czyli w okresie, kiedy zaczyna się lub trwa
królestwo garówm.in. proteinowych odżywek roślinnych - Sunwarrior. Byłam pewna, że produkty tej marki można kupić jedynie za granicą. Wielkie było moje zdziwienie, kiedy wpisując Sunwarrior w wyszukiwarkę ukazała mi się jej polska strona :) To właśnie TUTAJ możliwe jest kupienie roślinnych odżywek i suplementów - bez wysyłek zza granicy czy od niepewnych źródeł. Sunwarrior Polska zajmuje się sprzedażą wysokiej jakości produktów roślinnych(...)zdrowie - jest jedną z najcenniejszych wartości. Dla tych, którzy dużą uwagę przykuwają do produktów wysokiej jakości, odznaczających się bogactwem składników odżywczych, witamin i minerałów. W ramach współpracy z Sunwarrior Polska otrzymałam dwa białka Warrior Blend - czekoladowe i waniliowe. Białko to jest mieszanką białek grochu, żurawiny i konopi z triglicerydami średniej długości z kokosa. Niezwykłą cechą tego białka jest SYNERGIA
Zdrowie na języku :PTYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji.Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała się wielkim sukcesem , który został nagłośnione w mediach.Jego twarzą został Dariusz Kuźniak, renomowany szef kuchni oraz finalista popularnego programu telewizyjnego Top Chef. Akcja potrwa do 23-go lutego, bierze w niej udział 70 najlepszych(...)przygotowany stolik więc nie szukaliśmy innej miejscówki.zdjęcie z http://www.zbojcywpalacu.com/Przemiłe pani kelnerki starały się od początku dogodzić naszym podniebieniom.Wiedzieliśmy , że jest to restauracja z typowo polskim , cięższym jedzeniem , więc nie nastawialiśmy się , że będzie lekko.Menu restauracyjne bardzo bogate , obfitujące w przeróżne specjały kuchni polskiej.Ceny wyższe niż w dotychczasowych restauracjach , ale też porcje znacznie większe
Ostra na Słodkoprofilu Google albo Facebooku. Rozwiązanie konkursu prosimy zamieścić w komentarzu pod tym postem lub przesłać na adres wkuchniemigranta (at) gmail.com Regulamin konkursu 1. Sponsorem konkursu jest firma NPC Polska Sp. zoo S.K. 2. Nagrodą w konkursie jest zestaw do przystawek firmy Staub 3. Konkurs trwa od 12 do 18 grudnia 2016 roku 4. Każdy z uczestników może nadesłać jedno(...)page bloga na Facebooku w ciągu 4 dni od daty zakończenia konkursu tj. najpóźniej do dnia 22 grudnia 2016 roku. 6. Wysyłka nagrody odbywa się na koszt firmy NPC Polska Sp. zoo S.K. 7. Nagroda zostanie wysłana tylko na terytorium Rzeczpospolitej Polskiej, na adres podany przez Zwycięzcę konkursu. 8. Warunkiem otrzymania nagrody jest wysłanie przez zwycięzcę konkursu danych niezbędnych
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamoże jej zabraknąć na wigilijnym stole. SKŁADNIKI: 1 sprawiony karp, 1 cebula, 250g pieczarek, 200g makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem ITALIAMO z Lidl Polska , ½ pęczka koperku, 250ml śmietany 30%, 100g masła, oliwa, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Pieczarki kroję w plasterki. Smażę około 10 minut na oliwie. Oprószam solą i pieprzem. Makaron gotuję w osolonej(...)solą oraz pieprzem. 5. Gotową potrawę wykładam na talerz. Posypuję posiekanym świeżym koperkiem. Do przygotowania karpia użyłam makaronu z semoliny z pszenicy twardej ze szpinakiem, który otrzymałam od Lidl Polska . Wraz z makaronem, mieszanką suszonych owoców i orzechów w czekoladzie oraz kremem kakaowym otrzymałam wspaniałą książkę "Kuchnia Polska według Pawła Małeckiego". W książce znajdziemy cały wachlarz przepisów
Tradycyjna kuchnia Kasitudzież uznania wybieram trzy osoby , których interpretacje najbardziej mnie zachwyciły. Do tych szczęśliwców powędrują genialne zestawy garnków i patelni 2 COOK (wraz z pokrywkami) od sponsora konkursu - Netto Polska . Sponsorem nagród jest: Regulamin, aby wszystko było jasne Wyłącznym organizatorem konkursu jest autor bloga - Łukasz Majchrowski. Konkurs przeznaczony jest dla wszystkich czytelników bloga. Nieważne czy kochasz gotować i zajmujesz(...)się tym na co dzień, czy dopiero stawiasz w tej dziedzinie pierwsze kroki. Czas trwania konkursu to aż cztery tygodnie: 01.03.2016 r. - 29.03.2016 r. do godziny 23:59 czasu polskiego. Celem konkursu jest zachęcenie do gotowania razem ze mną i wypróbowanie nowych przepisów. Można ugotować dowolną potrawę, której przepis znajduje się na blogu i zinterpretować ją po swojemu, a następnie
Food Squareterenie Pani Czesława Zarzecka produkuje od A do Z, światowej sławy Ser Swojski Koryciński. Ser Koryciński „Swojski” – to produkt regionalny, wytwarzany w znajdującej się w północno-wschodzniej części Polski podlaskiej gminie Korycin. Powstała w XVI wieku wieś, o tej samej nazwie, to urokliwy, wyróżniający się czystym środowiskiem, teren wtulony pomiędzy Puszczę Knyszyńską a Biebrzański Park Narodowy. Mieszkańcy(...)Korycina, jak głosi legenda, nauczyli się produkcji serów od Szwajcarów, którzy w czasie potopu szwedzkiego, w latach 1655 - 1660, brali udział, po stronie Polskiej, w walkach na Podlasiu. Niektórzy ranni żołnierze wracali do zdrowia w folwarku Kumiała w okolicach Korycina. Część z nich osiedliła się w Polsce na stałe i przekazała recepturę wyrobu sera miejscowej ludności. Jest to ser wart
Z Kuchni Do Kuchnilubię nazw nie polskobrzmiących. Momentami drażnią mnie wręcz. Mamy tak piękny polski język, możemy sami wymyślać czy stosować już istniejące polskie nazwy, nie tylko potraw. I nie zgodzę się z tymi, którzy twierdzą, że nie da się na przykład "zakupowego haulu" czy "shoppingu" zamienić na coś polskiego. O ile u młodych dziewczyn wygląda to dość zabawnie (czytaj: pociesznie(...)śliwek, które ostatnio królują w mojej kuchni. Przygotowałam z nich chutney i miałam niemały problem, jak to coś nazwać. Może wytrawnymi powidłami? może konfiturami? Chciałoby się po polsku a tu nijak nie pasuje ;) Chutney to gęsty sos, który może być słony, słodki, ostry, słodko-kwaśny... tylko po polsku nie da się go nazwać :) niestety
Codzienna kuchnia niecodziennakońcówką z nożykiem do uzyskania drobnych grudek.Przełożyć do foremki, wyrównać powierzchnię i upie w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na złotobrązowy kolor.Gorące pokruszyć i odstawić do wystudzenia. ****************************************************************************************** Polska Akcja Humanitarna już po raz 12. organizuje akcję, w którą mogą włączyć się kawiarnie, puby i restauracje w całej Polsce pomagając głodnym i niedożywionym dzieciom. Dzięki otrzymanej w ubiegłych(...)blisko 130 tysięcy posiłków. W tym roku akcja odbędzie się w mikołajkowy piątek 6 grudnia. Wystarczy tylko wypełnić formularz dostępny tutaj: http://www.pah.org.pl/nasze-dzialania/4/5069/swiateczny_stol_pajacyka_wlacz_sie_do_akcji i po akcji przekazać Polskiej Akcji Humanitarnej 10 % obrotu z 6 grudnia 2013r. Lokale biorące udział w Świątecznym Stole Pajacyka zostaną oznaczone specjalnym plakatem. Ważne jest, aby wiadomość ta dotarła do jak największej ilości lokali
Moje domowe kucharzeniezapomniane, inne doskonale znane z kuchni naszyć Babć i Mam. Oprócz uwspółcześnionych receptur przeczytamy tu także wiele ciekawych historii i anegdot związanych z jedzeniem i obyczajem biesiadowania w dawnej Polsce! Przepisy podzielone są aż na 8 części. Na pierwszy ogień idą zupy: znajdujemy tu zarówno wołowy bulion, tradycyjny żur, czy też żur ze śledziem lub chołodziec. Potem dania mięsne(...)drobiu - przegląd receptur na gęś, indyka, kurczaka i kaczkę. Dalej ryby: oczywiście karp, szczupak, ale i ciekawe przepisy na przyrządzenie węgorza. Galarety i pasztety - bez nich nie ma typowo polskiej biesiady! W tym dziale bardzo ciekawe farsze do pasztecików! Kolejny dział - bardzo obszerny - mnóstwo ciekawych sosów - dodatków do dań mięsnych i rybnych. W rozdziale o napojach takie cuda
Moje Kuchenne Rewelacjefont-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Oillan , WAX Pilomax , JuraPark , Wydawnictwo Esprit , Sotin Polska , LennyLamb Polska , Dedra.pl , Olympus Polska , Perlux , Sylveco , AKatja , Bonduelle , Bispol Candles , Graciarnia , Majonez Kielecki , Papier,Nożyczki-Wstążka , Rainbow Loom , ProBody , Karykatury Przemo , Wydawnictwo Nowik , Eco Blik , Sady
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieMogłabym tam mieszkać! :D A teraz coś o ostatnim przystanku naszych wakacji - Wiedniu. Również piękne miejsce. I szło się tam dogadać z każdym po angielsku - nie trzeba było próbować polsko-słowackim + na migi :D Zwiedziliśmy tylko Stare Miasto, ponieważ na więcej nie było czasu, ale i tak sporo się nachodziliśmy, bo byliśmy w Wiedniu ok. 5 godzin. Nie będę(...)pestkami dyni (był jeszcze parmezan, ale zrezygnowałam), a mama jadła sernik z polewą karmelową. Do picia - cytrynowy radler :D ♥ który zresztą w ilości sztuk 6 przyjechał z nami do Polski... :D A oprócz piwa przywiozłam jeszcze... od lewej - kaszka gryczana błyskawiczna, pod nią masło orzechowe w drugim rzędzie na górze gryczano-kukurydziany kus kus, pod nim wegańskie pasty
breakfast of dreamsOstatnio miałem przyjemność uczestniczyć w kolejnych warsztatach z Lidlem :) Poprzednie, jak pewnie pamiętacie, to Hellada na talerzu z Pascalem Brodnickim. Tym razem warsztaty prowadził Mistrz Polski Cukierników i specjalista od słodkości w Kuchni Lidla - Paweł Małecki. Także warsztaty zapowiadały się słodko :) Odbyły się w studio CookUp, pod tytułem: "Słodko, ale zdrowo". Czyli tak jak lubię najbardziej :) Z Mistrzem(...)pomyślałem o Was :) Wiem, że dużo jest osób, którym nie udało się jej zdobyć :) Także, jeżeli ktoś chce posiadać ją z autografem Mistrza, zapraszam na słodki KONKURS . Dziękuję Lidl Polska za możliwość udziału w słodkich warsztatach i świetnej organizacji wydarzenia, Pawłowi za przekazaną wiedzę i wszystkim uczestnikom za świetną atmosferę i klimat, który wszyscy razem stworzyli. Miło było
Parowar Facetatrudno o wypieki z makiem. Nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam makowiec. Chyba 5 lat temu, kiedy dostałam kawałek od mamy koleżanki, która przyjechała do niej w odwiedziny z Polski? Od dawna marzył mi się pyszny, świąteczny, z bakaliami. Kiedyś będąc w Polsce kupilam jedną torebkę maku, która leżała w mojej kuchennej szafce przez minimum 3 lata. Nie bardzo(...)jestem dobrym cukiernikiem ani piekarzem. Nie lubię piec i zazwyczaj unikam kalorii ze zbędnych węglowodanów. Na krótko przed świętami przeglądałam na Facebooku zdjęcia innych blogów kulinarnych z Polski i w pewnym momencie zobaczyłam zdjęcie i link do przepisu na baklavę z makiem. To był moment z cyklu „eureka”. Nie dość, że w mojej szafce od lat zalegała
Jem więc Jestembilans spozytych kalorii sie zrownowazy.Bardzo wazne jest urozmaicenie diety i umiar.Miesa nie powinnismy jesc czesciej niz 2-3 razy w tygodniu,pomimo tego,ze jest stalym i tradycyjnym skladnikiem polskiej diety oraz polskiej kuchni.Nasz poczciwy schabowy wzorowany jest na sznyclu wiedenskim,usmazonym z pierwszorzednej cieleciny,na masle ghee z plasterkiem cytryny.Uwazam,ze polska wieprzowina smakuje wysmienicie i bez kompleksow(...)mozemy zajadac sie "ubozsza" polska wersja sznycla po wiedensku.Jak zrobic dobrego schaboszczaka?Skladniki na 4 porcje:60 dkg schabu srodkowego1 jajkobulka tartasol,pieprzcytrynaWykonanie:Kawalek schabu pociac na okolo 2 cm kawalki.Pod folia spozywcza rozbic kawalki miesa dokladnie i z wyczuciem z obu stron.Tradycyjnie przed smazeniem najpierw powinnismy obtoczyc go w mace.Ja tego nie robie,by uniknac nadmiaru tluszczu,ktory
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Olej rzepakowy – spożywczy olej roślinny wytwarzany z rzepaku. W Polsce, a także w większości krajów Europy olej rzepakowy jest podstawowym olejem roślinnym, co wynika z większej produkcji oleju w przeliczeniu na hektar powierzchni rolnej niż w przypadku pozostałych roślin oleistych.Olej tłoczony z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, tzw. „00” jest bogatym źródłem steroli roślinnych, tak jak oleje sojowy i kukurydziany(...)olejów kwasów tłuszczów nasyconych, ok. 7%, oliwa dwukrotnie więcej. (źródło Wikipedia). Zwany jest oliwą północy, czarnym złotem. Swoją niezbyt korzystną opinię zyskał z powodów historycznych. Dawno temu Polsce uprawiano rzepak, który zawierał szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Jednak już od wielu lat uprawiane są odmiany bezerukowe.Dodatkowo te ulepszone odmiany nie są modyfikowane genetycznie. Dzięki temu dziś możemy cieszyć się
Malinowe PocałunkiPomimo faktu, iż żyję w królestwie serów już od kilku dobrych miesięcy, strasznie brakowało mi naszej polskiej GOŁKI! Szukałam, szukałam, aż w końcu wykorzystałam mamę, aby przywiozła mi go z Polski :) (przy okazji zdradzę Wam, że to samo zrobiłam z serem do pierogów, tutaj też go nie mogę znaleźć :c). I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam tego pięknie(...)podobna, jednak oba te sery różnią się formą i kształtem, smakiem i przede wszystkim mlekiem (gołka produkowana jest w mleka krowiego, a oscypek z owczego). Dziś przepis na grillowany polski ser na sałacie w towarzystwie konfitury żurawinowej :) Składniki (2 porcje): 4 gołki (śmiesznie brzmi ;p) 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego 1/3 cukinii garść sałaty 6 plastrów szynki (jesteśmy
Kitchens Alphabetproblemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera. Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku można kupić jego autobiograficzną opowieść "Tost. Historia chłopięcego głodu". Ostatnio dowiedziałam się, że na jej podstawie powstał film i już wiem, co będę oglądać w najbliższy wolny wieczór :) Co jak co, ale Jamie Oliver czy Nigella Lawson nie mogą poszczycić się własnym filmem, a wszędzie ich w Polsce pełno.Nigela lubię
Chilli Czosnek i Oliwa