karkówka - przepisów 2482

  1. Karkówka w sosie własnym
    Karkówka w sosie własnym

    Karkówka w sosie własnym to pyszne danie obiadowe. Mięso podane z ziemniaczkami i kiszonym ogórkiem smakuje obłędnie. Oczywiście możecie serwować je także z kaszą, ryżem, chlebem – co kto lubi. Przygotowanie takiej karkówki zajmuje niewiele czasu i jest bardzo proste – nie musicie posiadać nadzwyczajnych kulinarnych umiejętności, aby cieszyć się jej smakiem Kierujcie się wskazówkami z przepisu, który zamieściłam niżej(...)będziecie mogli zajadać się delikatnym i miękkim mięsem. Przygotowując karkówkę dodaję niewiele dodatków, bo zaledwie cebule i czosnek oraz kilka przypraw. Uważam, że sama w sobie ma wspaniały smak i nie musimy jej podkręcać dużą ilością „dopalaczy”. Zapraszam do wykorzystania przepisu i oczywiście komentowania – czy wyszło zgodnie z Waszymi oczekiwaniami Zobacz też: Żeberka w sosie własnym Przepis

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Bazylii, prowadzonego przez Kasia Nowakowska.

  2. Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku
    Karkówka z kminkiem pieczona w woreczku

    Karkówka jest bardzo smacznym mięsem, więc często gości na moim stole. Tym razem upiekłam ją  w kawałku z  dodatkiem kminku, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Karkówka wyszła w środku bardzo soczysta, zaś z zewnątrz przyjemnie przypieczona. Karkówkę piekłam w woreczku do pieczenia firmy Gosia, co pozwoliło zachować wewnątrz karkówki cały smak i aromat. Mięso pieczone(...)potrzeby nacinania woreczka przed pieczeniem. Mogę śmiało Wam je polecić, gdyż są o wiele wygodniejsze i praktyczniejsze w użyciu od rękawa do pieczenia. Składniki: 1,7 kg karkówki wieprzowej 3 - 4 ząbki czosnku 3 - 4 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki mielonego pieprzu sól (u mnie 4 łyżeczki) 5 ziarenek ziela angielskiego 3 listki laurowe dodatkowo: woreczek

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  3. Karkówka z grilla – najlepsza marynata
    Karkówka z grilla – najlepsza marynata

    Nadchodzi sezon grillowy – a na grilla, jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest karkówka. Karczek z grilla będzie wyśmienity, gdy zostaną spełnione trzy warunki: po pierwsze musimy nabyć mięso dobrej jakości, po drugie mięso powinno mieć sporo czasu na zamarynowanie (najlepiej całą noc), a po trzecie – marynata musi być prawidłowo przygotowana. Dobra marynata na karkówkę z grilla powinna zawierać(...)sprawi, że smaki przejdą sobą nawzajem oraz przyprawy – które, nadadzą smaku. Słodkie dodatki (np. keczup z pomidorów) sprawią, że mięso będzie się pięknie karmelizować. Moja wersja marynaty do karkówki jest bardzo prosta, ale sprawdza się zawsze – zamarynowaną w niej karkówkę można grillować lub smażyć na patelni grillowej. Karkówka z grilla: 4-6 plastrów chudej karkówki ½ szklanki oliwy

    Przepis pochodzi z bloga Poezja smaku, prowadzonego przez PoezjaSmaku.

  4. Karkówka suszona
    Karkówka suszona

    mięs, które później zajadamy ze smakiem bez obaw o to, co się w nich znajduje. Furorę od kilku lat robi u nas schab z pończochy , ale równie popularna jest karkówka suszona oraz suszona szynka.  W tym roku postawię pewnie także na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze lub karkówkę z solanki , ale jeszcze do końca nie zdecydowałam.  Taka suszona(...)smaku od mieszanek przypraw lub bardziej jednorodne. Na pewno każdy z Was zjadzie swoje ulubione połączenie, a ja poniżej podaję mój najlepszy do tej pory zestaw przypraw.   Karkówka suszona  Składniki: ok. 1,5-1,7 kg karkówki 1/2 szklanki soli 1/2 szklanki cukru 3-4 ząbki polskiego czosnku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej suszonej papryki

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  5. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze
    Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze

    Niedawno podrzuciłam Wam mój przepis na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze , która robi u nas prawdziwą furorę i zjadamy ją na obiad oraz na kanapki. Teraz przyszła pora na karkówkę z solanki pieczoną w niskiej temperaturze, która również spotyka się z mnóstwem zachwytów i każdy, kto jej próbował, prosił mnie o przepis. Tak przygotowana karkówka jest bowiem bardzo aromatyczna, soczysta(...)najważniejsze każdy fragment mięsa- a nie tylko skórka- są odpowiednio słone. Dzięki marynowaniu karkówki w solance, mięso jest również dosyć trwałe. Polecam zwłaszcza na kanapki, choć na upartego do obiadu również ją można podać. Karkówka z solanki pieczona w niskiej temperaturze Składniki: 1 niezbyt gruby kawałek karkówki i wadze ok. 2 kg 3 litry wody 6-7 czubatych łyżek soli

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  6. Karkówka pieczona w niskiej temperaturze
    Karkówka pieczona w niskiej temperaturze

    Dziś zapraszam Was na karkówkę pieczoną w niskiej temperaturze. Taki sposób przygotowania mięsa sprawia, że jest ono bardzo soczyste i niesamowicie smaczne. Co ważne, za jednym zamachem można przygotować mięso na obiad i kanapki. Ja dostałam ostatnio od Mamy wielki 2,5 kg kawał karkówki, więc siłą rzeczy mieliśmy go na bardzo długo. I jedliśmy ze smakiem nie tylko(...)upieczeniu, ale i po ostudzeniu na śniadanie i kolację z pieczywem oraz tortillą.  Polecam Wam także schab gotowany 10 minut oraz roladę schabową pieczoną w niskiej temperaturze .   Karkówka pieczona w niskiej temperaturze  (karkówka na kanapki lub obiad) Składniki: 2,5 kg karkówki ok. 50 ml oleju 3 łyżki płynnego miodu 2 ząbki czosnku 2 łyżki ziół śródziemnomorskich

    Przepis pochodzi z bloga Prawo do gotowania z pasją, prowadzonego przez Prawo do gotowania z pasją.

  7. Karkówka z grilla elektrycznego
    Karkówka z grilla elektrycznego

    Soczysty kawałek przepysznej karkówki z grilla w sam raz na syty obiadek !!! Ten przepis jak i inne można znaleźć w menu głównym! Karkówka z grilla elektrycznego Soczysta karkówka Składniki :    Marynata: sól 2 szt. liścia laurowego 3 szt. ziela angielskiego 4 szt. ziarna pieprzu 1 łyżeczka octu winnego olej paczka przyprawy do karkówki na grilla Przygotowanie(...)pojemnika (miseczki) wkładamy karkówkę, zalewamy ją wodą, dodajemy łyżkę soli, 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, 4 ziarna pieprzu i łyżeczka octu winnego. Tak przygotowaną marynatę wkładamy do lodówki na 12h.    Po 12h delikatnie smarujemy olejem z każdej strony i obtaczamy karkówkę w przyprawie do "karkówki na grilla". Odstawiamy na 1h w tej przyprawie. Po upływie czasu możemy

    Przepis pochodzi z bloga Sprawdzone przepisy kulinarne, prowadzonego przez Krystian Malecki.

  8. Karkówka w sosie chrzanowym
    Karkówka w sosie chrzanowym

    Karkówka w sosie chrzanowym Jeśli masz ochotę na rozpływającą się w ustach karkówkę - wypróbuj przepis, którego pierwszą częścią jest marynowanie karkówki w mleku wraz z cebulą. Całość zwieńczona została sosem chrzanowym na bazie beszamelu i jest to z pewnością przepis, który jeszcze nie raz zagości na moim stole. Karkówka po ugotowaniu jest delikatna i miękka, a sos chrzanowy nadaje całości(...)lekko pikantnego charakteru.  Zobacz również przepisy na inne mięsa ---->   Karkówka w cebuli i miodzie ,  Zrazy wołowe w sosie własnym ,  Gulasz z indyka z papryką ,   Klopsiki z mozzarellą w sosie pieczarkowym ,  Kurczak w garam masala , Schab w majeranku , Kofty z kminem rzymskim , Kurczak w sezamie , Gołąbki po meksykańsku , Polędwica w kolorowym pieprzu

    Przepis pochodzi z bloga Moje Qulinaria, prowadzonego przez MojeQulinaria.

  9. Karkówka w sosie pieczarkowym
    Karkówka w sosie pieczarkowym

    Przepis na karkówkę w sosie pieczarkowym Taki prosty przepis, a taki pyszny efekt. Zróbcie sobie na obiad z dodatkiem ziemniaków lub kaszy i na pewno będziecie zachwyceni. I pamiętajcie – wieprzowinę powinno smażyć się na smalcu, niby drobiazg a naprawdę wiele zmienia w smaku smażonego mięsa. Nie miałam dzisiaj kompletnie pomysłu na obiad, ale jak zobaczyłam na półce w sklepie(...)pieczareczki – pomyślałam, że dawno nie jedliśmy i poszło. Składniki na karkówkę w sosie pieczarkowym: 4-5 cienkich plastrów karkówki wieprzowej 25 dkg pieczarek łyżka smalcu natka pietruszki 3 łyżki jogurtu lub kwaśnej śmietany czubata łyżka mąki Pieprz,sól 2-3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego Jak zrobić karkówkę w sosie pieczarkowym? Pieczarki obieramy i kroimy w plastry. Karkówkę

    Przepis pochodzi z bloga Sezonowy Garnek, prowadzonego przez sezonowy garnek.

  10. Karkówka pieczona w  rękawie foliowym.
    Karkówka pieczona w rękawie foliowym.

    Taką karkówkę można jeść na zimno jak i na ciepło. Bardzo prosta w wykonaniu. Karkówkę umyć i osuszyć. Miód wymieszać razem z musztardą w małej miseczce. Do mieszanki miodu i musztardy wsypać majeranek, paprykę słodką i chilli. Mięso doprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Następnie natrzeć marynatą z miodu. Włożyć do lodówki i wstawić do lodówki najlepiej na całą(...)Wyjąć mięso z lodówki. na patelni rozgrzać odrobinę oleju i obsmażyć karkówkę ze wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć karkówkę z patelni i włożyć ją do rękawa foliowego. Uważajcie żeby się nie przypaliło bo będzie gorzkie. Musicie obsmażyć mięso szybko. Zamknąć z jednej strony. Na patelnię wrzucić szalotkę i grzybki suszone. Chwilkę podsmażyć cały czas mieszając. Wlać wodę, zagotować. Dokładnie

    Przepis pochodzi z bloga Kuchnia Pokoleń, prowadzonego przez kuchniapokolen.

  11. Karkówka po czesku
    Karkówka po czesku

    Książek i gazetek z przepisami jest już tyle, że pomału zaczynam się gubić, gdzie znajduje się dany przepis. A zaczęło się od tego, że z przygotowania niedzielnych kotletów z karkówki został mi kawałek mięsa. Postanowiłam zrobić z niego wieprzową wersję kotlecików skubanych / szarpanych / podwójnych (spotkałam się już z kilkoma nazwami tych kotlecików). I wtedy zaczęło się szukanie. Przepis kojarzył(...)przypomniało mi się, że także książki z przepisami siostry Leonilli mają niewielkie rozmiary. Szukaną recepturę znalazłam na stronie 23 w książce "124 nowe przepisy Siostry Leonilli" jako przepis na karkówkę po czesku. Karkówka po czesku Przygotuj nóż i deskę do krojenia, dużą miskę, łyżeczkę, wagę kuchenną, łyżkę, papierowe ręczniki, patelnię i łopatki do obracania kotlecików. Przygotuj składniki: 400 g karkówki

    Przepis pochodzi z bloga blog.moje-pasje.info, prowadzonego przez Kasia K..

  12. Karkówka z grilla - soczysta i mięciutka
    Karkówka z grilla - soczysta i mięciutka

    Majowe, rodzinne grillowanie, bardzo lubimy ten czas spędzony razem:)  Wymyślamy rozmaite smakołyki, które pieczemy na grillu.  Dzisiaj polecam super karkówkę.  Zaręczam że tak zamarynowana karkówka, jest smaczna, mięciutka i soczysta.  Zajadają się nią zarówno dzieciaki jak i dorośli. soczysta karkówka 80 dag karczku  3 -4 łyżki oleju ( u mnie smakowy z czosnkiem i bazylią(...)łyżka czosnku granulki  1 łyżka przyprawy do mięs czerwona KNORR 1 łyżka przyprawy do karkówki  1 łyżeczka przyprawy do potraw z grilla  soczysta karkówka Karczek myję, osuszam, następnie dzielę na cztery grubsze plastry, każdy „rozbijam” tłuczkiem, delikatniej niż na schabowe.  W miseczce mieszam olej z przyprawami. Powstałą marynatą nacieram kawałki karczku.  Odstawiam do lodówki

    Przepis pochodzi z bloga Takie tam pichcenie, prowadzonego przez takietampichcenie.

  13. Steki karkówki w piwie
    Steki karkówki w piwie

    Steki karkówki w piwie Steki karkówki w piwie to moja kolejna propozycja na danie z piekarnika. Karkówka zamarynowana w przyprawach, a następnie usmażona i wraz z papryką i cebulą zapiekana w piwie. Mięso tak przygotowane jest bardzo miękkie i soczyste, warzywa miękkie, ale nie rozgotowane, a smaku piwa w daniu nie czuć - to taka mała informacja dla tych, którzy obawiają(...)się piwnego smaku Zachęcam do wypróbowania przepisu   Przepis na 2-3 porcje dania Steki karkówki w piwie.   SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki chili pieprzu cayenne 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki oliwy Dodatkowo: 1/2 kg karkówki 3 łyżki oleju 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryka czerwona 1 szklanka

    Przepis pochodzi z bloga WSZYSTKO SMACZNE, prowadzonego przez Wszystko Smaczne.

  14. Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą
    Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą

    Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą to bardzo smaczne danie obiadowe na każdą okazję Mięso podsmażone, warzywa zblanszowane, a następnie całość podpieczona w piekarniku. Obiad może nie należy do tych samorobiących się, ale rewelacyjny smak i aromat przypraw rekompensują tę niedogodność Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą smakuje wybornie. Gorąco polecam wypróbować   Przepis(...)porcje dania Karkówka z fasolką i czerwoną soczewicą.   SKŁADNIKI: Marynata: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki papryki ostrej 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 płaska łyżeczka soli 2 łyżki oliwy Dodatkowo: 600 g karkówki 2 łyżki oleju 1/2 kg zielonej fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1/2 szklanki czerwonej soczewicy

    Przepis pochodzi z bloga WSZYSTKO SMACZNE, prowadzonego przez Wszystko Smaczne.

  15. Karkówka w sosie barbecue z cebulą
    Karkówka w sosie barbecue z cebulą

    Karkówka w sosie barbecue jest rewelacyjnym daniem obiadowym, które przyrządza się na patelni. Pyszne, kruche mięso zamarynowane w sosie i dużej ilości przypraw, a do tego miękka cebula, która przesiąknięta jest sosem i aromatem potrawy. Całość jest bardzo smaczna i aromatyczna. Karkówka w sosie barbecue z cebulą Przepis na cztery plastry karkówki w sosie barbecue.   SKŁADNIKI: 4 plastry karkówki(...)tymianku sól 3 łyżki oleju 4 cebule   PRZYGOTOWANIE: Do miski włożyć sos barbecue, sos sojowy, paprykę ostrą, słodką i wędzoną, zioła prowansalskie i tymianek - wszystko dokładnie połączyć. Plastry karkówki dokładnie opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i włożyć do miseczki z przygotowaną marynatą. Mięso dokładnie wymieszać w marynacie, aby było dokładnie nią pokryte, miseczkę nakryć i włożyć do lodówki na kilka

    Przepis pochodzi z bloga WSZYSTKO SMACZNE, prowadzonego przez Wszystko Smaczne.

  16. Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej
    Karkówka w marynacie musztardowo-miodowej

    Mało skomplikowane przygotowanie i walory smakowe sprawiają, że karkówka często gości na moim stole. Aby zadowolić moich mięsożerców i by nie było monotonnie upiekłam karkówkę tym razem w marynacie musztardowo-miodowej. I to był dobry pomysł, karkóweczka wyszła delikatna, soczysta i bardzo aromatyczna. Takie danie może być na codzienny obiad lub na przyjęcie w większym gronie. Dobrze smakuje podana(...)kaszą gryczaną niepaloną lub z ziemniaczkami. Zachęcam do przygotowania karkówki z innych moich przepisów znajdujących się na stronie "Dania obiadowe" Składniki: 1 - 1,2 kg karkówki wieprzowej 3 średnie cebule sól pieprz marynata musztardowo- miodowa: 1/2 szklanki musztardy (u mnie sarepska) 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  17. Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami
    Karkówka w sosie własnym z kładzionymi kluseczkami i glazurowanymi marchewkami

    Duszona karkówka w sosie własnym nie należy do najszybszych obiadów, ale odrobina poświęconego czasu jest warta zachodu :) Otrzymujemy bowiem przepyszne, mięciutkie mięso z dużą ilością sosu, który wspaniale komponuje się z kładzionymi kluseczkami, które z kolei robi się bardzo szybko :) Do tego glazurowane marchewki (które pojawiły się na blogu jakiś czas temu) i wyśmienity obiad dla całej rodziny gotowy :) Składniki(...)porcji): ok. 1 kg karkówki 1 łyżka czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka suszonego majeranku sól pieprz olej (do smażenia) 2-3 łyżki mąki ok. 2-3 łyżki soku z cytryny Kluseczki kładzione: 400 g mąki pszennej 2 jajka 1/2-3/4 szklanki wody 1/2 płaskiej łyżeczki soli Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości ok. 1-1,5 cm. Kawałki

    Przepis pochodzi z bloga MyCookBook.pl, prowadzonego przez Ania R..

  18. Karkówka w ketchupie
    Karkówka w ketchupie

    Karkówka często gości na moim stole, domownicy bardzo lubią ten rodzaj mięsa. Tym razem dla urozmaicenia zrobiłam ją w ketchupie, po pustych talerzach wnioskuję, że wszystkim smakowało. Karkówka jest na tyle wdzięcznym mięsem, że przygotowanie jej do pieczenia nie zajmuje dużo czasu, a gdy się piecze mamy czas na zrobienie np. surówki.  Polecam również: Karkówkę z pieczarkami i cebulą(...)Karkówkę w sosie słodko-kwaśnym Składniki: 1 kg karkówki 1 szklanka dobrego ketchupu (z jak najkrótszą listą składników) 3 łyżki przecieru lub koncentratu pomidorowego 2 - 3 cebule 2 - 3 ząbki czosnku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Przygotowanie: Karkówkę umyć, pokroić w 1 - 1,5 cm plastry. Obsmażyć lekko z obu stron, na patelni z minimalną ilością tłuszczu. Cebule obrać

    Przepis pochodzi z bloga Kuchcik gotuje, prowadzonego przez Kuchcik gotuje.

  19. Karkówka zapiekana i duszona w warzywach
    Karkówka zapiekana i duszona w warzywach

    Warzywa , warzywa trzeba jeść by witaminek dostarczyć naszemu organizmowi . Prawda czy fałsz ??? Czekam na wasze opinie na ten temat.     Karkówka zapiekana i duszona w warzywach: karkówka 1 kg  papryka 2 szt czerwona kabaczek 300 g ( pokrojony w kostkę ) bulion drobiowy 500 ml sól i pieprz do smaku  przyprawa naturalna dobry smak John(...)nacieramy nią karkówkę    Wykonanie Karkówka zapiekana i duszona w warzywach:   Dorodną karkówkę u mnie akurat to 1 kg będzie myjemy i osuszamy. Nacieramy karkówkę przyprawą naturalną   John solą i pieprzem . Karkówkę najlepiej na noc zostawić w lodówce  zawiniętą w folię spożywczą. Następnego dnia kroimy karkówkę w plastry i smażmy na patelni chwile

    Przepis pochodzi z bloga Różowa kuchnia, prowadzonego przez Joanna Gralik.

Wybierz stronę :