karkówka - 4294 przepisów (strona:8/287)

Karkówka w sosie z przyprawą gyros 30

Karkówka w sosie z przyprawą gyros  Karkówka w sosie z przyprawą gyros to wspaniały pomysł na sycący obiad z aromatyczną karkówką w roli głównej. Karczek w sosie z mieszanką przypraw jest delikatny, mięciutki, wprost rozpływa się w ustach. Karkówka w sosie gyros jest bardzo prosta w przygotowaniu. Plastry karkówki można oprószyć domową przyprawą gyros lub gotową ulubioną mieszanką - wtedy(...)sosu trochę słodkiej śmietanki, do smaku. Karczek w sosie wspaniale smakuje z kluskami śląskimi, ziemniakami, kaszą lub ryżem.  Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na pyszną karkówkę :) Polecam również mój przepis na karkówkę w sosie musztardowym :) Karkówka w sosie z przyprawą gyros: ok. 500 g karkówki w plastrach, 2 cebule, 1-2 ząbki czosnku, ok. 3 szklanek wody

Lekcje w kuchni
Gulasz z karkówki po myśliwsku / Pork Neck Stew 42

Gulasz z karkówki po myśliwsku  Dziś zapraszam na gulasz z karkówki po myśliwsku . Długo duszona karkówka z warzywami i grzybami jest niezwykle aromatyczna i tak mięciutka, że wprost rozpływa się w ustach. To idealny pomysł na obiad. Gulasz z karkówki po myśliwsku zawiera dodatek suszonych grzybów, które nadają potrawie niezwykłego aromatu. Jeśli wolicie, możecie zastąpić je pieczarkami. Gulasz będzie(...)smakował troszkę inaczej, ale będzie równie pyszny.  Duszona karkówka lubi towarzystwo warzyw. Ja tym razem postawiłam na prostotę i dodałam do niej tylko cebulę, czosnek i marchew pokrojoną na duże kawałki. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać tu kawałki papryki lub innych warzyw, ale pamiętajcie, by pokroić je grubo - karkówka długo się dusi, a podczas takiego duszenia drobno

Lekcje w kuchni
Karkówka po cygańsku / Gypsy Pork Neck 57

Karkówka po cygańsku  Dziś zapraszam na pożywny i konkretny obiad dla wszystkich mięsożerców. Karkówka po cygańsku pieczona w sosie pomidorowym z papryką, ogórkami i pieczarkami to jedno z lepszych dań, jakie możecie przygotować z wieprzowiny. Długo pieczona karkówka z ketchupem wprost rozpływa się w ustach, mięso jest tak delikatne, że wręcz się rozpada. Zalewa z ketchupem i ogórkami konserwowymi(...)tworzy pyszny słodko - kwaśny sos, idealny do podania z kluskami (na przykład śląskimi) lub ziemniakami. Karkówka po cygańsku to karkówka na ostro , ale dodajcie tyle ostrej papryki, ile lubicie - jeśli nie przepadacie za pikantnymi daniami, możecie też poprzestać na słodkiej lub wędzonej papryce. Do sosu cygańskiego tradycyjnie dodaje się pieczarki, ale możecie pominąć je w daniu lub zastąpić kilkoma suszonymi

Lekcje w kuchni
Jak przyrządzić karkówkę na obiad? 132

Zapraszam na kolejny przepis na karkówkę . Tym razem jest to karkówka w pomidorach. Jest to danie, które niedawno jadłam ale z inną wieprzowiną. Karkówka w pomidorach to karkówka z suszonymi pomidorami z zalewy. Takie pomidory mają mocno intensywny smak. Dosłownie kilka plasterków nadało cudowny smak sosowi. Trafiłam na chudą karkówkę, bo nie lubię kiedy jest mocno przerośnięta. Lekko przerośniętą wolę(...)grilla . Sos z karkówki jest pyszny i świetnie pasuje do ziemniaków, karmelizowanej marchewki i groszku. Właściwie tak przyrządzoną karkówkę możecie jeść nawet z kaszą lub ryżem. Karkówka w pomidorach na 4- 6 porcji Składniki: 1,2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 8 suszonych pomidorów w zalewie z oliwy 30 g masła ½ łyżeczki czarnego pieprzu ¼ łyżeczki

codojedzenia
Karkówka pieczona z papryką. Przepis krok po kroku. 93

Karkówka pieczona z papryką. Przepis krok po kroku.   Dzisiaj mam dla Was pomysł na soczysty kawał mięsa z pieca. Karkówka pieczona z papryką to danie, które zawsze wychodzi idealnie i starczy dla kilku wygłodniałych osób. Jeżeli po obiedzie zostanie jeszcze kawałek, można go pokroić w plasterki i kłaść(...)wędlinę na pieczywo.     Składniki:   1,2 kg karkówki wieprzowej 1 łyżka suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej papryki w proszku 4 ząbki czosnku 4 łyżki oleju roślinnego 3 papryki, ja użyłem kolorowych dla lepszego efektu wizualnego, ale śmiało możesz użyć jednego koloru) 2 duże cebule sól, czarny pieprz Jako dodatek sos do karkówki

kuron.com.pl
Karkówka dojrzewająca 230

Pomysłów na przygotowanie karkówki jest bardzo wiele. Można ją grillować, piec, smażyć… i nie tylko. Najbardziej znanym produktem, powstałym po przetworzeniu karkówki, ale rzadko z nią kojarzonym, jest baleron. Mniej znana, ale równie pyszna jest karkówka dojrzewająca. Składniki: - karkówka 1,125 g - 1/3 szklanki cukru trzcinowego Demerara (brązowy, nierafinowany) - 1/3 szklanki soli morskiej - 1 łyżka soli peklowej - 1 łyżeczka(...)mięso wyjmujemy (wytworzy się płyn, który wylewamy), płuczemy pod zimną wodą z kranu, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól morską mieszamy z solą peklową. Taką mieszanką dokładnie nacieramy mięso. Następnie karkówkę wkładamy do czystego pojemnika lub woreczka na mrożonki, posypujemy pozostałą mieszanką soli i szczelnie zamykamy. Wkładamy do lodówki na 36 godzin. Po tym czasie mięso bardzo dokładnie płuczemy, osuszamy

mojewypiekiinietylko
Karkówka z grilla z warzywami 148

początek spróbujemy karkówki z grilla w dość klasycznej i uniwersalnej postaci, w towarzystwie przepraw, z którymi czuje się zwykle najlepiej: czosnku, kminku, tymianku i mielonej papryki (w tym ostrej). Jako że zaaplikujemy je w postaci marynaty, dodamy również nieco musztardy oraz oliwę. Musztarda skruszy mięso przez kilkanaście godzin marynowania, zaś oliwa zagwarantuje, że podczas opiekania mięso zarumieni się(...)najmniejszym nawet stopniu nie wysuszy. Jak to zwykle (choć może nie zawsze) z karkówką bywa, warto podać ją z kwaśnymi dodatkami – proponujemy kiszone ogórki, marynowane patisony lub paprykę oraz zielone oliwki. Będą pasowały tym bardziej, że marynata zawiera odrobinę octu. Nie mniej jednak w roli głównej chcielibyśmy zaproponować zgoła inne dodatki – ugrillowane razem z mięsem cukinię, bakłażan oraz kolorową paprykę

Kulinarna Pokusa
Karkówka z warzywami 31

Karkówka pieczona z papryką, marchewką i cebulą to niezwykle aromatyczne i soczyste danie obiadowe. Karkówkę z warzywami podasz przez cały rok, z rozmaitymi warzywami pieczonymi do kasz, ryżu, potraw z ziemniaków. To super pomysł na obiad rodzinny, Święta, ciepłe danie na Sylwester. Do dania możesz dodać więcej papryk, czosnek oraz posiekane pomidory. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pyszną karkówkę(...)ziołami pieczoną z warzywami. Karkówka z warzywami SKŁADNIKI: 6 plastrów karkówki – 670 g 1 czerwona papryka 1 duża cebula 2 marchewki ¾ szklanki bulionu 2 liście laurowe, 4 kulki ziela angielskiego sól, pieprz, słodka papryka, majeranek, gotowa mieszanka przyprawy „zioła kuchni polskiej”* * W skład gotowej, suszonej mieszanki o nazwie „zioła kuchni polskiej” wchodzą: natka pietruszki, szczypiorek

Zasmakuj Kuchni
Gulasz z karkówki 29

Zapraszam po przepis na pyszny i szybki w przygotowaniu gulasz z karkówki. Danie jest bardzo aromatyczne i idealnie komponuje się z ziemniakami, makaronem, albo kaszą. Ten przepis to pomysł na zdrowy posiłek dla całej rodziny. Możecie przygotować gulasz wieprzowy w większej ilości i zjeść następnego dnia. Gulasz z karkówki możecie również zamrozić i przygotować wtedy kiedy nie będziecie mieli czasu(...)gotowanie. Do każdego gulaszu, jak i każdego dnia mięsnego dobrze jest wybrać mięso z odrobiną tłuszczu, w tym wypadku będzie to karkówka. Bowiem to właśnie tłuszcz jest najlepszym nośnikiem smaku. Mięso wieprzowe w przeciwieństwie do wołowiny dusimy znacznie krócej. Więc obiad przygotujecie w 45 – 60 minut. Ja przygotuję go z dodatkiem aromatycznych przypraw i marchewki, ale możecie swoją wersję

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Grillowane kotlety z karkówki 89

Ostatnie dni przyniosły nam piękną słoneczną pogodę, dlatego dzisiaj ośmieliłam się grillować karkówkę . Co prawda było wietrznie ale jakoś dałam radę. Grillowana karkówka najlepiej smakuje jeśli ją się wcześniej zamarynuje, najlepiej przez noc. Na uwagę zasługuje marynata do karkówki, na którą składają się miód, musztarda i biały ocet balsamiczny. Karkówka skruszała przez noc, a po upieczeniu była miękka i soczysta(...)ogół robię szaszłyki z karkówki ale dzisiaj grillowałam kotlety. Oczywiście do mięsa muszą być jakieś konkretne dodatki. U nas jak zwykle jakiś sos na zimno i ostro oraz surówka . Dzieciaki domagały się frytek, więc je dostały. Marynata do karkówki to słodko kwaśna marynata z miodem i musztardą. Dodatkowo dodałam uprażone i zgniecione nasiona żółtej i czarnej gorczycy. Praktycznie zawsze dodaję

codojedzenia
Delikatne i kruche zrazy z karkówki 144

Zrazy z karkówki wydają się być daniem bardzo pracochłonnym. Jest to błędne myślenie, wbrew pozorom wcale nie jest to trudne. Dziś podrzucam Wam pomysł na te zrazy z przepisu Madzi, są one niezwykle soczyste, a mięso delikatne i rozpływa się w ustach. Zrazy będą z dodatkiem ogórka kiszonego i boczku… pychota! Koniecznie spróbujcie… Składniki 8 plastrów karkówki 150g(...)jest łagodna w smaku 0,5 l bulionu 3 łyżki mąki olej wykałaczki 4 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe mąka do obtoczenia zrazów Delikatne i kruche zrazy z karkówki – przepis Mięso delikatnie rozbijamy, solimy i pieprzymy. Cebulę kroimy w cienkie ćwierć plasterki. Ogórka kroimy w kostkę. Jeśli nie udało Wam się kupić już gotowego pokrojonego boczku, to należy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczona karkówka ze śliwkami 149

Pieczona karkówka ze śliwkami kojarzy mi się z rodzinnym domem. Lubię karkówkę , kiedy jest chuda, lekko przerośnięta tłuszczem. Taka najbardziej nadaje się do pieczenia. Tłuszcz powoli się wytapia i sprawia, że mięso jest delikatne i soczyste. Pieczona karkówka to idealny pomysł na obiad . Na zimno, pokrojona na plastry świetnie nadaje się też na kanapki. Z wytopionych soków i tłuszczu można(...)przyrządzić aromatyczny sos. Pieczona karkówka polana sosem to rozkosz dla smakowych kubków. Do sosu dodałam śliwki, te same, którymi nafaszerowałam karkówkę. Z czym lubicie jeść pieczeń z karkówki . Ja z ziemniakami lub kaszą. Pieczona karkówka Składniki: 1,4 kg karkówki bez kości 100 g wędzonych śliwek kalifornijskich 4 ząbki czosnku zmiażdżone sól, pieprz i majeranek do natarcia Sos śliwkowy

codojedzenia
Karkówka Pieczona w Rękawie i Sos do Mięsa 267

Witam serdecznie Propozycja na pyszną karkówkę pieczoną w rękawie , jest bardzo soczysta i krucha. Idealnie nadaje się do podania na obiad, rewelacyjnie również smakuje odgrzewana w sosie a także można ją podawać na zimno. Będziemy potrzebować : około 2 kg karkówki przyprawy na marynatę: 5 ząbków czosnku 6 łyżek oleju 2 łyżki majeranku 1 łyżka cząbru 2 łyżeczki papryki słodkiej(...)mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego około 1 łyżki usiekanej natki pietruszki plus sos z pieczenia mięsa 4 łyżki zimnej wody rękaw do pieczenia Link do filmu z przygotowania: Karkówka pieczona w rękawie  https://www.youtube.com/watch?v=sMEYKsYoURw   Przygotowanie: Karkówkę przed przygotowaniem dokładnie myję i osuszam papierowym ręcznikiem lub ściereczką. Teraz przygotuję marynatę, do miseczki przeciskam przez praskę czosnek(można

Uwaga Babcia Gotuje
Karkówka w sosie myśliwskim 125

wędzonej wędliny. Do sosu teoretycznie powinno się dodawać czerwone wino, ale ja ten etap pominęłam i niczego w nim nie brakowało. Wyszło na prawdę smacznie Składniki: - 70 dag karkówki bez kości; - olej - 3 ząbki czosnku; - 1 łyżka majeranku, sól, pieprz; Sos myśliwski: - 30 g masła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony(...)cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron. Przekładamy do brytfanny i pieczemy około 90 minut w temperaturze 160°C, podlewając

dom-agi.pl
Marynata do karkówki 323

Raz na jakiś czas oddaję kuchnię mężowi. Choć właściwie to złe określenie. On ją sam przejmuje! Autorytarnie, bo w końcu na obiad będzie mięso! A mięso

bistro mama
Karkówka suszona, z pończochy 388

Niedawno pokazywałam Wam jak się robi schab suszony . To taka domowa wędlina z kawałka surowego mięsa, którego nie gotuje się ani nie piecze a tylko marynuje

Smaczna Pyza