karkówka - 3839 przepisów (strona:14/256)

Karkówka z grilla 82

Karkówka z grilla jest obowiązkową pozycją, którą wkładam na ruszt podczas spotkań z przyjaciółmi. Niekiedy zdarza mi się kupować gotowe, zamarynowane mięso, jednak jeżeli mam więcej czasu przygotowuję marynatę do karkówki. Zostawiam w niej mięso na noc, aby przeszło smakiem przypraw. Możecie skrócić czas marynowania, jednak im dłużej poleży w marynacie, będzie bardziej aromatyczna. Karkówka z grilla nie może być(...)wiór. Najlepiej jeżeli pokroimy ją w plastry grubości około 1-2 cm. Pamiętajcie także, aby mięso wkładać na dobrze rozgrzany ruszt i grillować na sporym ogniu – jeżeli karkówkę będziecie grillować zbyt długo może zrobić się sucha. Mięso klasycznie podajcie z musztardą oraz ketchupem, pieczywem i jakąś smaczną sałatką, np. Sałatką grecką lub Pomidorami z serem i majonezem

Kuchnia Bazylii
Grillowana karkówka w winnej marynacie 67

właśnie w ten sposób.  Dlatego ja dziś strajkuję i w planach mam tylko sałatkę (no dobra, co najwyżej z grillowanym kurczakiem) a Wam, gdyby się zachciało, proponuję pyszną karkówkę ;) Odpowiednio doprawiona, choć oczywiście każdy może ją jeszcze bardziej wyostrzyć, z delikatną winną nutką, która znika całkowicie w trakcie pieczenia.  Polecam Wam serdecznie!  Składniki: 1½ karkówki pociętej(...)uruchamiamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Dodajemy pozostałe składniki, zakładamy ponownie koszyczek i miksujemy na prędkości 12 do uzyskania w miarę jednolitej marynaty. Wyciągamy nóż i układamy plastry karkówki, starając się całkowicie je zanurzyć. Przechowujemy w chłodnym miejscu min. 5 godzin. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Sposób przygotowania tradycyjny: Cebulę drobno siekamy, a ząbki czosnku

Kuchnia w czekoladzie
Kebabowa karkówka 140

Kebabowa karkówka Kruche, aromatyczne, delikatne i lekko pikantne mięsko o smaku kebaba. Ta karkówka dosłownie rozpływa się w ustach. Danie jest łatwe i dość szybkie w wykonaniu, polecam jednocześnie upiec w piekarniku ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , do tego tylko surówka i mamy pyszny obiadek Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka gęstego(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba   *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu

Blog z Apetytem
Karkówka ziołowa pieczona z młodymi ziemniakami 79

klientów pierwsze, młode ziemniaczki . Nie mogłam się im oprzeć i ja, więc zakupiłam pokaźną ilość w celu przyrządzenia z apetycznym mięsem. Preferowane mięso do towarzystwa to oczywiście soczysta karkówka ! Wszystko to zapieczone w aromatycznych przyprawach w piekarniku - ach te zapachy! :)  Danie to jest wybitnie jednogarnkowe , bez potrzeby używania nadmiaru naczyń do jego przygotowywania i konieczności zmywania licznych "skorup(...)stanowią aromatyczny trzon tej potrawy. Obiad zaserwowałam z domowymi przetworami - buraczkami w occie - ostatki z poprzedniego sezonu :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4-5 plastrów karkówki 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm MARYNATA DO MIĘSA ziołowa : 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki curry

Grunt to przepis!
Karkówka pieczona z pieczarkami 504

Polecam przepis na pyszną, mięciutką karkówkę, pieczoną z pieczarkami w delikatnym pomidorowym sosie. Moja siostra Ula jadła tę karkówkę u znajomej i bardzo jej posmakowała, stąd też przepis na nią. Trochę zmieniłam technikę przyrządzania, bo zamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie(...)Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku Sos – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki cukru

To co kocham
Karkówka duszona z warzywami 126

Karkówka jest najczęściej goszczącym mięsem na moim stole, ze względu na swój smak i łatwość przetwarzania. Nie mogę też pominąć faktu, że męska część domowników bardzo lubi ten rodzaj mięsa i to zazwyczaj przeważa przy jego wyborze. Tym razem mało wymagająca duszona karkówka z warzywami. Przy wyborze karkówki na danie obiadowe, nie należy się przerażać tym, że jest ona poprzerastana(...)tłuszczykiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku i aromatu. Nadaje on również mięsu soczystości i delikatności, co przekłada się na nasze doznania smakowe podczas jedzenia. Duszona karkówka z warzywami to takie danie jednogarnkowe, świetnie smakuje w dniu jego przygotowania, jak również wspaniale smakuje na następny dzień po podgrzaniu. Często nie mamy czasu na codzienne gotowanie, a takie gorące danie

Kuchcik gotuje
Karkówka pieczona z rozmarynem 76

Karkówka jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania mięsem. Tym razem przyprawiłam ją świeżym rozmarynem, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Pieczona karkówka wychodzi w środku soczysta, a z wierzchu delikatnie przyrumieniona. Do przygotowania najlepiej wybierać kawałek karkówki średniej wielkości i zwracać uwagę na kolor tłuszczu, którym jest poprzerastane mięso, powinien on być biały. Żółty tłuszczyk świadczy(...)mięso pochodzi ze starej sztuki i może być łykowate i niesmaczne. Karkówkę przyprawiam zazwyczaj wieczorem i wstawiam na całą noc do lodówki, aby dobrze zamarynowała się w przyprawach. Mięso zachowuje soczystość, gdyż przed pieczeniem obsmażam je, a następnie piekę pod przykryciem. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki mielonego kminku 2 - 3 łyżeczki świeżo

Kuchcik gotuje
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina z domowym sosem barbecue 82

Pulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa się karkówki lub łopatki wieprzowej, długo marynowanej i bardzo długo pieczonej.  Im dłużej pieczone mięso, tym bardziej soczyste i miękkie. Dobrze upieczona pulled pork, dosłownie rozpływa się w ustach. Mięso piecze się przez(...)godzin w temperaturze 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, mięso było bardzo mocno przyrumienione, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 120 i podlałam mięso wodą. Sześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;))  W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami

Codziennik Kuchenny
Karkówka marynowana w papryce i cebuli 89

Jeżeli jesteście wielbicielami grillowanej karkówki to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Mięso należy przełożyć posiekaną czerwoną papryką, papryczką chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób będzie lekko ostra i  wyrazista w smaku. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zachęcam do przyrządzenia  karkówki marynowanej w czerwonym winie .  Składniki: 1 kg karkówki 1 duża czerwona papryka 1 papryczka chilli(...)gniazda nasienne, następnie pokroić ją w kostkę. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasionka i bardzo drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne, grubsze kawałki. Każdy plasterek karkówki przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką. Do miski wlać kilka łyżek oliwy z oliwek (lub oleju), wsypać trochę cząbru, tymianku, paprykę ostrą, pieprzu i soli. Na sam koniec dodać

Ugotować
Karkówka zapiekana w winie z jabłkami 85

mamy mięso  dziś, tak jak lubię. Pikantnie lekko słodkawo i sama przyjemność z jedzenia. Karkówka wyszła idealna, a puree z jabłuszka wyśmienite.Wino nadało przyjemnego posmaku. Składniki: karkówka z tłuszczykiem 1.1/2 kg majeranek 4 łyżki czosnek sprasowany 6 ząbków sól i pieprz do smaku jabłka kwaskowe 4 duże dorodne wino słodkie do podlania mięsa ewentualnie woda do podlania(...)Krok 1 Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę,posypujemy pieprzem ziołowym mielonym,majeranek wsypujemy na dłoń , rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso.Czosnek obieramy i ścieramy na tarce, również wcieramy w mięso. Widelcem nakłuwamy karkówkę,zawijamy w folię spożywczą i na noc do lodówki wkładamy by przeszło przyprawami. Krok 2 Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki

Różowa kuchnia
Karkówka duszona w pomidorowej kapuście kiszonej 140

Plastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :) 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek(...)kiszonej 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka miodu sól majeranek pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć

https:KKuchniaMniam
Karkówka pieczona z młodymi ziemniakami 98

Pyszne i aromatyczne danie które można w dość szybki sposób przygotować. Karkówka jest mięciutka i soczysta . Składni ki: 4 plastry karkówki Marynata: 1 łyżeczka przyprawy do grosa 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 kilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy(...)miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do karkówki i słodką paprykę , mieszamy i nacieramy karkówkę . Zamarynowane mięso wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju

Bajeczna Kuchnia
aromatyczna karkowa pieczeń w niedźwiezim czosnku 99

karkówka pieczona Karkówka to część wieprzowego mięsa, które wprost idealnie nadaje się do pieczeni.  A jeżeli pieczeń to najlepiej, z pieczonym mięsiwem, łączy się aromat czosnku. Niestety dodanie czosnku, do mięsa, w tradycyjny sposób ( zmiażdżenie ząbków i wtarcie ich z mięso), nie jest najlepszym wyjściem. W trakcie pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, ząbki czosnku ( a właściwie zawarte w nich(...)przypalają i nasza pieczeń zamiast zachwycać aromatem, ciągnie za sobą smutna woń. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest czosnek niedźwiedzi. Posiada taki sam aromat i bez obaw możemy natrzeć nim karkówkę przed pieczeniem. Niedźwiedzi czosnek to nieco zapomniana roślina, rosnąca na południu Europy, oraz w Azji ( w Polsce występuje w kotlinach górskich, ale jest objęta ochroną gatunkową),  która godna jest

Miód i pieprz
Grillowanie – porady 130

praktyce jednak wybieramy zwykle takie składniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu jest karkówka wieprzowa, filety i nogi z kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają(...)które zadziała bezpośrednio ogień, ale wiąże się również z powstawaniem wielu szkodliwych dla zdrowia substancji. Dlatego zapomnijcie o grillowaniu bezpośrednio na ruszcie boczku, a już nawet z kiełbaskami czy karkówką też może być różnie. W takich przypadkach z pomocą przychodzą różnego rodzaju aluminiowe tacki. Zawierają one zarówno liczne otworki umożliwiające przepływ gorącego powietrza, jak również zagłębienia i kanaliki gromadzące nadmiar

Kulinarna Pokusa
Karkówka na dziko 98

Karkówka powstała po moim marnym grzybobraniu. Na szczęście znalazłam parę grzybków (dosłownie 8 sztuk!), z których udało się zrobić tradycyjny sos grzybowy. Użyłam go do prostej, tylko lekko przyprawionej karkówki. Danie powstało spontanicznie, ale już wiem, że z pewnością je powtórzę, bo było przepyszne... Kiedy tylko nazbieram więcej świeżych grzybów! :) Niestety, niechcący wykasowałam zdjęcia, cudem jakimś to jedno się ostało(...)szkoda, bo na tamtych karkówka prezentowała się jeszcze bardziej smakowicie... Karkówka na dziko 500-600g karkówki, pokrojonej na 4 grube plastry 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny sól 2-3 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego kilka ziaren jałowca 4-5 łyżek masła ghee lub oleju Sos z grzybów leśnych: 200 g świeżych grzybów leśnych 1-2 liski laurowe

Kuchnia Prezydentowej