Karkówka duszona w sosie własnym to jeden z prostszych przepisów na obiad. Serio. Na dodatek większość z Was prawdopodobnie musiałoby się zaopatrzyć jedynie w mięso. No chyba, że macie ochotę na trochę wypaśniejszą wersję, wersję z bulionem, to wiadomo. Do przepisu potrzebujemy jedynie cebuli, soli, pieprzu, mielonej papryki, majeranku, liści laurowych, ziela angielskiego, tłuszczu i wody. Ja do dzisiejszej wersji(...)większość z tych potraw mam już na blogu. Robię sobie weekend bez kardamonowania. Chociaż znając życie znowu trochę namieszam i jednak aparat wezmę w obroty. Wracając jednak do posta. Karkówka duszona w sosie własnym wyszła dokładnie taka jak trzeba. Niesamowicie smaczna, krucha. W połączeniu z tłuczonymi ziemniakami i sałatką z buraków powstała czysta poezja. Jedną porcję zjadłam z surówką
KardamonovyPolecam przepis na pyszną, mięciutką karkówkę, pieczoną z pieczarkami w delikatnym pomidorowym sosie. Moja siostra Ula jadła tę karkówkę u znajomej i bardzo jej posmakowała, stąd też przepis na nią. Trochę zmieniłam technikę przyrządzania, bo zamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie. Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy(...)lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku Sos – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki cukru – 2 łyżki octu winnego – 2 łyżki mąki pszennej – 1/3 szklanki wody
To co kochamKarkówka pieczona w ketchupie – bardzo pyszna, a zarazem prosta w wykonaniu. Kruche delikatne mięsko zapiekane z pieczarkami , papryką w ketchupie. Duszona karkóweczka coś niesamowitego – to raj dla podniebienia. Serdecznie zachęcam do wypróbowania mojego sprawdzonego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka pieczona w ketchupie składniki: około 350 g pieczarek 2 większe czerwone papryki[ 2 średnie cebule 1 kg karkówki(...)ketchupu pikantnego sól,pieprz i słodka papryka do smaku 100 ml wody olej rzepakowy do smażenia mąka do oprószenia mięsa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka pieczona w ketchupie przepis: Karkówkę umyć pod bieżącą wodą. Osuszyć. Pociąć w plastry o gr 1-1,5 cm. Troszkę rozklepać tłuczkiem. Doprawić mięso mięso solą,papryką i pieprzem. Na patelni rozgrzać podsmażyć karkówkę cebulkę pokroić
Olcia gotuje!adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka duszona po meksykańsku Przepis na pyszną i bardzo pożywną, duszoną karkówkę po meksykańsku, czyli karczek wieprzowy i esencja kuchni meksykańskiej w postaci kukurydzy, czerwonej fasoli i pomidorów dzięki którym stworzymy pyszne danie. Karkówka duszona po meksykańsku Składniki: 1kg karkówki wieprzowej 500g przecieru pomidorowego – passaty 3 cebule 1 puszka kukurydzy konserwowej 1 puszka czerwonej fasoli konserwowej(...)groszku konserwowego 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku ½ łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu Sól Pieprz Mąka pszenna do obtaczania 4 łyżki oleju roślinnego Karkówka duszona po meksykańsku Przygotowanie: Karczek płuczemy oczyszczamy i osuszamy po czym kroimy na kotlety o grubości około 2cm, każdy plaster przekrawamy dodatkowo na cztery części. Pokrojone mięso oprószamy solą
Księga-SmakuMożna powiedzieć ze to jest obiad z serii robi się sam bo tak naprawdę przygotowanie tej karkówki zajmuje chwilkę plus czekanie podczas pieczenia i tyle ;) Ja lubię najbardziej takie obiady i serwuje je najczęściej w weekend aby nie spędzać dużej ilości czasu w kuchni. Składniki na 2-3 osoby 5 plastrów karkówki 2 cebule 6 pieczarek 2 ząbki czosnku pokrojonego(...)łyżeczki musztardy (np. sarepskiej) 5 łyżek wody 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki wędzonej 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1/2 łyżeczki soli Karkówkę najlepiej jest posmarować marynatą i zostawić na noc lub chociaż na 2-3 godziny przed pieczeniem 1. Karkówkę myjemy i osuszamy. 2. Składniki na marynatę mieszamy dokładnie ze sobą
Gotowanie...to proste !Wiosna to początek sezonu grillowego. A na grillu zwykle ląduje dobrze przyprawiona karkówka. A może zanim zaczniemy grillowanie zrobimy coś pysznego, Natur alnego na kanapki? Co powiecie na wiosenną kanapkę z chrupiącą sałatą i domową, wolno pieczoną karkówką przyprawioną jak ta grillowana? WOLNO PIECZONA KARKÓWKA Składniki: ok. 1 kg karkówki 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do grilla 1 kostka bulionowa Vegeta Natur (rosół drobiowy lub warzywna) 250 ml gorącej wody 3 ziela angielskie 2 liście laurowe Przygotowanie: Karkówkę nacieramy solą, pieprzem,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz posypujemy przyprawą Vegeta Natur do grilla. Karkówkę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na noc, aby przeszła przyprawami. Kostkę bulionową Vegeta Natur (ja użyłam rosołu
Bon appetit mon amieKarkówka 5 minutowa – wędlina na kanapki Wolno gotowana karkówka w ziołach – idealna na kanapki. Przygotowanie mięsa jest bardzo proste, ale wbrew nazwie wcale nie jest takie szybkie. Karkówkę gotujemy co prawda dwa razy przez zaledwie 5 minut, jednak musimy także doliczyć sobie czas na zamarynowanie i moczenie mięsa. Niemniej jednak wędlina wychodzi naprawdę pyszna i warto poświęcić(...)czas na jej przygotowanie. Składniki: ok 1 kg karkówki Marynata do mięsa: 1 łyżeczka soli 1/3 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 łyżka ziół prowansalskich 2 przeciśnięte ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżka majonezu Zalewa: 1 łyżka cukru 2 łyżki soli 1/3 łyżki pieprzu mielonego 1 łyżka ziół prowansalskich 2 liście laurowe 2 kulki
Blog z ApetytemKolejny sposób na pyszne i delikatne mięsko. Jak widać było tak kruche że prawie się całkowicie rozleciało ;) Składniki na 3 osoby: 4 plastry karkówki 2 czubate łyżki mąki pszennej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki soli 1 łyżeczka majeranku oliwa do smażenia natka pietruszki na sos: 3 szkl wody 2 listki laurowe 1/2 główki cebuli pokrojonej w piórka 1 średni, przeciśnięty(...)czosnku 1/3 korzenia pietruszki pietruszki 1 łyżeczka warzywka np. domowego 4 łyżki śmietanki 30 % lub 36 % 1/2 słoiczka chrzanu zasmażka: 1/2 łyżki masła 1/3 płaskiej łyżki mąki 1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy i rozbijamy. 2. W misce/głębokim talerzu mieszamy (mąkę, majeranek, pieprz, sól) i obtaczamy w nich plastry karkówki. 3. Na patelnie wylewamy trochę oleju/oliwy i szklimy
Gotowanie...to proste !Taką mięsną propozycje na obiad mam dzisiaj dla Was. Karkówka z tego przepisu wychodzi mięciutka i idealnie doprawiona, a sos przepyszny. Polecam Wam zrobić sobie taką karkówkę np. na niedzielny obiad :) Składniki na 2 osoby: 4 plastry karkówki 2 czubate łyżki mąki pszennej Po 1 łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej 2 łyżeczki majeranku 1/3 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki soli(...)jabłkowego 2 listki laurowe 1 łyżeczka warzywka np. domowego 1/2 korzenia pietruszki 6 łyżek śmietany 30 % 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 szkl wody olej/oliwa do smażenia 1. Plastry karkówki myjemy, osuszamy i rozbijamy. 2. W misce/głębokim talerzu mieszamy przyprawy (papryka słodka, wędzona, majeranek, pieprz, sól) wraz z mąką pszenną i obtaczamy w nich plastry karkówki. 3. Na patelnie
Gotowanie...to proste !Jeśli zrobiliście Kimchi z mojego wcześniejszego przepisu i zastanawiacie się jak je wykorzystać, to już spieszę Wam z pomocą. Karkówka duszona z kimchi to fajne danie na obiad, które przygotujecie w czasie krótszym niż godzina. Możecie podawać je z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-240 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView(...)ciemno różowa drobna 500 g 2,84 zł Dodaj do koszyka Targroch – Olej kokosowy rafinowany 500 ml 10,09 zł Dodaj do koszyka Duszona karkówka z kimchi Jeśli zrobiliście Kimchi z mojego wcześniejszego przepisu i zastanawiacie się jak je wykorzystać, to już spieszę Wam z pomocą. Karkówka duszona z kimchi to fajne danie na obiad
Oslov.Soczysta karkówka w cieście z zielonym chilli Pyszna i soczysta, karkówka w cieście z zielonym chilli , jest bardzo prosta w wykonaniu . Doskonale smakuje , a dzięki ciastu , pozostaje w środku soczysta i lekko pikantna . Lato to trudny okres jeśli chodzi o gotowanie , z jednej strony , ogromna ilość świeżych produktów z ogrodu , z drugiej , upał i jeszcze większy gorąc , kiedy trzeba stać(...)może wyjściem z sytuacji , ale u nas jakoś się do tej pory nie przyjęły Więc pozostaje , wymyślać coś co da się szybko zrobić i..tyle Składniki : 4 plastry karkówki , dość grube 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka ,świeżego ,startego drobno imbiru 1 łyżka miodu ( najlepiej z mniszka ) sól do smaku ciasto : 1 szklanka mąki 1 jajko 2 łyżki sosu sojowego
Ogrodnik w podróżyKarkówka w sosie paprykowym - kuchnia podkarpacka Karkówka w sosie paprykowym to przepis pań z okolic Krosna, z Koła Gospodyń Wiejskich Czarnorzeki, na smaczne mięso do obiadu. Karkówka przygotowana według ich wskazówek jest mięciutka, a sos z dodatkiem mielonej papryki i śmietany jest delikatny i aromatyczny. Przygotowanie dania nie wymaga ani wiele pracy, ani szczególnych umiejętności. Potrzebny jest jedynie czas(...)mięso stało się miękkie i delikatne. Warto go poświęcić :) Przepis pochodzi z publikacji „Smaki regionalne LGD. Tradycyjne przepisy kulinarne KGW z gminy Korczyna”. Karkówka w sosie paprykowym - kuchnia podkarpacka Składniki: 1,2 kg karkówki 5 łyżek śmietany liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz 4 łyżki suszonej słodkie papryki 1 litr wody 3-4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia
Trzeci talerzKarkówka z grilla jest obowiązkową pozycją, którą wkładam na ruszt podczas spotkań z przyjaciółmi. Niekiedy zdarza mi się kupować gotowe, zamarynowane mięso, jednak jeżeli mam więcej czasu przygotowuję marynatę do karkówki. Zostawiam w niej mięso na noc, aby przeszło smakiem przypraw. Możecie skrócić czas marynowania, jednak im dłużej poleży w marynacie, będzie bardziej aromatyczna. Karkówka z grilla nie może być(...)wiór. Najlepiej jeżeli pokroimy ją w plastry grubości około 1-2 cm. Pamiętajcie także, aby mięso wkładać na dobrze rozgrzany ruszt i grillować na sporym ogniu – jeżeli karkówkę będziecie grillować zbyt długo może zrobić się sucha. Mięso klasycznie podajcie z musztardą oraz ketchupem, pieczywem i jakąś smaczną sałatką, np. Sałatką grecką lub Pomidorami z serem i majonezem
Kuchnia Bazyliiwłaśnie w ten sposób. Dlatego ja dziś strajkuję i w planach mam tylko sałatkę (no dobra, co najwyżej z grillowanym kurczakiem) a Wam, gdyby się zachciało, proponuję pyszną karkówkę ;) Odpowiednio doprawiona, choć oczywiście każdy może ją jeszcze bardziej wyostrzyć, z delikatną winną nutką, która znika całkowicie w trakcie pieczenia. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1½ karkówki pociętej(...)uruchamiamy na prędkości 12 przez 15 sekund. Dodajemy pozostałe składniki, zakładamy ponownie koszyczek i miksujemy na prędkości 12 do uzyskania w miarę jednolitej marynaty. Wyciągamy nóż i układamy plastry karkówki, starając się całkowicie je zanurzyć. Przechowujemy w chłodnym miejscu min. 5 godzin. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Sposób przygotowania tradycyjny: Cebulę drobno siekamy, a ząbki czosnku
Kuchnia w czekoladzieKebabowa karkówka Kruche, aromatyczne, delikatne i lekko pikantne mięsko o smaku kebaba. Ta karkówka dosłownie rozpływa się w ustach. Danie jest łatwe i dość szybkie w wykonaniu, polecam jednocześnie upiec w piekarniku ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , do tego tylko surówka i mamy pyszny obiadek Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka gęstego(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu
Blog z Apetytemklientów pierwsze, młode ziemniaczki . Nie mogłam się im oprzeć i ja, więc zakupiłam pokaźną ilość w celu przyrządzenia z apetycznym mięsem. Preferowane mięso do towarzystwa to oczywiście soczysta karkówka ! Wszystko to zapieczone w aromatycznych przyprawach w piekarniku - ach te zapachy! :) Danie to jest wybitnie jednogarnkowe , bez potrzeby używania nadmiaru naczyń do jego przygotowywania i konieczności zmywania licznych "skorup(...)stanowią aromatyczny trzon tej potrawy. Obiad zaserwowałam z domowymi przetworami - buraczkami w occie - ostatki z poprzedniego sezonu :) Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4-5 plastrów karkówki 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm MARYNATA DO MIĘSA ziołowa : 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki curry
Grunt to przepis!Polecam przepis na pyszną, mięciutką karkówkę, pieczoną z pieczarkami w delikatnym pomidorowym sosie. Moja siostra Ula jadła tę karkówkę u znajomej i bardzo jej posmakowała, stąd też przepis na nią. Trochę zmieniłam technikę przyrządzania, bo zamiast obsmażania każdego plastra karkówki, upiekłam ułożoną karkówkę plaster przy plastrze. Mój sposób jest szybszy, cierpliwym polecam obsmażanie(...)Podczas pieczenia powstaje delikatny sos pieczarkowo-pomidorowy, lekko zagęszczony i lekko słodko-kwaśny. Taka karkówka idealnie smakuje z ziemniakami puree i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: – 1,5 kg karkówki – 1 kg pieczarek – 2 cebule – sól, pieprz do smaku Sos – 3 łyżki koncentratu pomidorowego – 3 łyżki cukru
To co kochamKarkówka jest najczęściej goszczącym mięsem na moim stole, ze względu na swój smak i łatwość przetwarzania. Nie mogę też pominąć faktu, że męska część domowników bardzo lubi ten rodzaj mięsa i to zazwyczaj przeważa przy jego wyborze. Tym razem mało wymagająca duszona karkówka z warzywami. Przy wyborze karkówki na danie obiadowe, nie należy się przerażać tym, że jest ona poprzerastana(...)tłuszczykiem, gdyż to właśnie on jest nośnikiem smaku i aromatu. Nadaje on również mięsu soczystości i delikatności, co przekłada się na nasze doznania smakowe podczas jedzenia. Duszona karkówka z warzywami to takie danie jednogarnkowe, świetnie smakuje w dniu jego przygotowania, jak również wspaniale smakuje na następny dzień po podgrzaniu. Często nie mamy czasu na codzienne gotowanie, a takie gorące danie
Kuchcik gotujeKarkówka jest bardzo smacznym i łatwym do przygotowania mięsem. Tym razem przyprawiłam ją świeżym rozmarynem, który idealnie pasuje do tego rodzaju mięsa. Pieczona karkówka wychodzi w środku soczysta, a z wierzchu delikatnie przyrumieniona. Do przygotowania najlepiej wybierać kawałek karkówki średniej wielkości i zwracać uwagę na kolor tłuszczu, którym jest poprzerastane mięso, powinien on być biały. Żółty tłuszczyk świadczy(...)mięso pochodzi ze starej sztuki i może być łykowate i niesmaczne. Karkówkę przyprawiam zazwyczaj wieczorem i wstawiam na całą noc do lodówki, aby dobrze zamarynowała się w przyprawach. Mięso zachowuje soczystość, gdyż przed pieczeniem obsmażam je, a następnie piekę pod przykryciem. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 4 ząbki czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżeczki mielonego kminku 2 - 3 łyżeczki świeżo
Kuchcik gotujePulled pork, w wolnym tłumaczeniu, to szarpana lub wyczesana wieprzowina. Nazwa pochodzi od sposobu podania mięsa, podzielonego na długie, cienkie włókna. Do przygotowania tej potrawy używa się karkówki lub łopatki wieprzowej, długo marynowanej i bardzo długo pieczonej. Im dłużej pieczone mięso, tym bardziej soczyste i miękkie. Dobrze upieczona pulled pork, dosłownie rozpływa się w ustach. Mięso piecze się przez(...)godzin w temperaturze 140 stopni. Po 4 godzinach pieczenia, mięso było bardzo mocno przyrumienione, dlatego zmniejszyłam temperaturę do 120 i podlałam mięso wodą. Sześciogodzinne oczekiwanie na obłędnie pachnącą karkówkę, było męką ;)) W międzyczasie przygotowałam sos barbecue (BBQ) , który idealnie pasował do mięsa. Pulled pork podaje się w kanapc(bułka, chleb) w towarzystwie frytek, pieczonych ziemniaków lub ryżu. Niezbędnymi dodatkami
Codziennik KuchennyJeżeli jesteście wielbicielami grillowanej karkówki to zachęcam do wypróbowania poniższego przepisu. Mięso należy przełożyć posiekaną czerwoną papryką, papryczką chilli i cebulką. Karkówka przygotowana w poniższy sposób będzie lekko ostra i wyrazista w smaku. Jeżeli lubicie delikatniejsze smaki to zachęcam do przyrządzenia karkówki marynowanej w czerwonym winie . Składniki: 1 kg karkówki 1 duża czerwona papryka 1 papryczka chilli(...)gniazda nasienne, następnie pokroić ją w kostkę. Papryczkę chilli przekroić na pół, usunąć nasionka i bardzo drobno posiekać. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w zgrabne, grubsze kawałki. Każdy plasterek karkówki przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz słodką. Do miski wlać kilka łyżek oliwy z oliwek (lub oleju), wsypać trochę cząbru, tymianku, paprykę ostrą, pieprzu i soli. Na sam koniec dodać
Ugotowaćmamy mięso dziś, tak jak lubię. Pikantnie lekko słodkawo i sama przyjemność z jedzenia. Karkówka wyszła idealna, a puree z jabłuszka wyśmienite.Wino nadało przyjemnego posmaku. Składniki: karkówka z tłuszczykiem 1.1/2 kg majeranek 4 łyżki czosnek sprasowany 6 ząbków sól i pieprz do smaku jabłka kwaskowe 4 duże dorodne wino słodkie do podlania mięsa ewentualnie woda do podlania(...)Krok 1 Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy karkówkę,posypujemy pieprzem ziołowym mielonym,majeranek wsypujemy na dłoń , rozcieramy w palcach i wcieramy w mięso.Czosnek obieramy i ścieramy na tarce, również wcieramy w mięso. Widelcem nakłuwamy karkówkę,zawijamy w folię spożywczą i na noc do lodówki wkładamy by przeszło przyprawami. Krok 2 Jabłka myjemy i kroimy w ćwiartki
Różowa kuchniaPlastry karkówki duszone w kapuście kiszonej z dodatkiem domowego przecieru pomidorowego i pieczarek. Dzięki odpowiednio długiej obróbce, mięso jest mięciutkie i bardzo smaczne :) Danie nie wymaga dużego nakładu pracy i można przygotować wcześniej, a potem tylko odgrzać. Polecam na rodzinne obiady :) 4 plastry karkówki 4 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki przyprawy do karkówki 1 duża cebula 200 g pieczarek(...)kiszonej 1 szklanka domowego przecieru pomidorowego lub 1 puszka pomidorów Pelati 2 szklanki bulionu drobiowego 1 łyżka miodu sól majeranek pieprz czarny olej rzepakowy do smażenia Ulubioną przyprawę do karkówki połączyć z olejem rzepakowym. Tak przygotowaną marynatą natrzeć plastry karkówki grubości ok 1,5 cm. Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na około 3 godziny. Kapustę kiszoną przepłukać, odcisnąć
https:KKuchniaMniamPyszne i aromatyczne danie które można w dość szybki sposób przygotować. Karkówka jest mięciutka i soczysta . Składni ki: 4 plastry karkówki Marynata: 1 łyżeczka przyprawy do grosa 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 4 łyżki oleju 1 kilogram młodych ziemniaków 2 łyżki przyprawy do ziemniaków Pól pęczka koperku 5 łyżek oleju Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy(...)miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do karkówki i słodką paprykę , mieszamy i nacieramy karkówkę . Zamarynowane mięso wstawiamy na kilka godzin lub całą noc do lodówki . Ziemniaki obieramy , myjemy i gotujemy w osolonej wodzie przez 10 minut. Wyjmujemy z wody studzimy . Do miski wlewamy olej , dodajemy przyprawę do ziemniaków , posiekany koperek , mieszamy . Ziemniaki kroimy na pół i obtaczamy w oleju
Bajeczna Kuchniakarkówka pieczona Karkówka to część wieprzowego mięsa, które wprost idealnie nadaje się do pieczeni. A jeżeli pieczeń to najlepiej, z pieczonym mięsiwem, łączy się aromat czosnku. Niestety dodanie czosnku, do mięsa, w tradycyjny sposób ( zmiażdżenie ząbków i wtarcie ich z mięso), nie jest najlepszym wyjściem. W trakcie pieczenia, pod wpływem wysokiej temperatury, ząbki czosnku ( a właściwie zawarte w nich(...)przypalają i nasza pieczeń zamiast zachwycać aromatem, ciągnie za sobą smutna woń. Idealnym rozwiązaniem tego problemu jest czosnek niedźwiedzi. Posiada taki sam aromat i bez obaw możemy natrzeć nim karkówkę przed pieczeniem. Niedźwiedzi czosnek to nieco zapomniana roślina, rosnąca na południu Europy, oraz w Azji ( w Polsce występuje w kotlinach górskich, ale jest objęta ochroną gatunkową), która godna jest
Miód i pieprzpraktyce jednak wybieramy zwykle takie składniki, które nie wymagają szczególnie długiej obróbki termicznej i dadzą się ugrillować w ciągu, powiedzmy, pół godziny. Dlatego tak popularna na grillu jest karkówka wieprzowa, filety i nogi z kurczaka , łosoś , pstrąg , szaszłyki czy nawet bardziej obrobione produkty w rodzaju kiełbasek i wędzonych nóg z kurczaka. W przeciwnym razie potrzebne są dodatkowe zabiegi, które mają(...)które zadziała bezpośrednio ogień, ale wiąże się również z powstawaniem wielu szkodliwych dla zdrowia substancji. Dlatego zapomnijcie o grillowaniu bezpośrednio na ruszcie boczku, a już nawet z kiełbaskami czy karkówką też może być różnie. W takich przypadkach z pomocą przychodzą różnego rodzaju aluminiowe tacki. Zawierają one zarówno liczne otworki umożliwiające przepływ gorącego powietrza, jak również zagłębienia i kanaliki gromadzące nadmiar
Kulinarna PokusaKarkówka powstała po moim marnym grzybobraniu. Na szczęście znalazłam parę grzybków (dosłownie 8 sztuk!), z których udało się zrobić tradycyjny sos grzybowy. Użyłam go do prostej, tylko lekko przyprawionej karkówki. Danie powstało spontanicznie, ale już wiem, że z pewnością je powtórzę, bo było przepyszne... Kiedy tylko nazbieram więcej świeżych grzybów! :) Niestety, niechcący wykasowałam zdjęcia, cudem jakimś to jedno się ostało(...)szkoda, bo na tamtych karkówka prezentowała się jeszcze bardziej smakowicie... Karkówka na dziko 500-600g karkówki, pokrojonej na 4 grube plastry 2 ząbki czosnku pieprz ziołowy pieprz czarny sól 2-3 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego kilka ziaren jałowca 4-5 łyżek masła ghee lub oleju Sos z grzybów leśnych: 200 g świeżych grzybów leśnych 1-2 liski laurowe
Kuchnia PrezydentowejChyba powinnam stworzyć oddzielną kategorię, pod tytułem "Przepisy mojej mamy" :) Karkówkę przygotowaną w ten sposób uwielbiam od dziecka, mama zwykle robiła ją z kluskami na parze, ja teraz najczęściej podaję z kluskami śląskimi. W obu wersjach smakuje niesamowicie, co potwierdza mój T. pytający mnie co chwilę: czy jeśli kupię karkówkę, to zrobisz ją w tym białym sosie? Tak więc, żeby(...)zadowolić T. karkówka wylądowała na stole i w urodzinki Skarbka i w pierwsze święto Bożego Narodzenia :) Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej sól pieprz 2 ząbki czosnku majeranek 2 cebule olej mąka kilka ziaren jałowca (opcjonalnie) Mięso nacieramy przyprawami (jałowiec mielimy) i obkładamy plastrami cebuli. Odstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki. Karkówkę można pokroić przed marynowaniem na mniejsze kawałki, wtedy
chwile dla mniePomysł na tę karkówkę zaciągnęłam z bloga myTaste. Jak już wcześniej pisałam, przy karkówce w pomidorach, jest to rewelacyjne danie na spotkanie w większym gronie, a na dodatek jest szybkie w wykonaniu, bo składa się tylko z 3 składników. Smakuje bardzo dobrze, naprawdę polecam! Zwłaszcza na nadchodzącego sylwestra, jako danie główne, bo nie ma przy tym dużo pracy. Składniki(...)karkówki 4 duże cebule ketchup Sposób przyrządzenia: Karkówkę dzielimy na plastry o grubości 1-1,5 cm i marynujemy dzień wcześniej w przyprawach, np. do karkówki czy mięsa wieprzowego i zostawiamy w lodówce na całą noc. Następnego dnia smarujemy naczynie żaroodporne masłem i układamy warstwami najpierw część cebuli pokrojonej w piórka, na nią wylewamy ketchup (ja wybrałam łagodny, ale jeśli
upichcicLeczo z kiszoną kapustą to mój nowatorski pomysł na danie jednogarnkowe z tego co lubię najbardziej: karkówki, kapusty kiszonej, papryki i czerwonej fasoli. Smaczne, pożywne, trochę odbiegające od standardów....danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polecam! A potrzebujemy: 1/2 kg karkówki 1 paprykę czerwoną 1 paprykę żółtą 400g kapusty kiszonej 1 cebulę 200g pieczarek puszkę czerwonej fasoli ziele angielskie liść(...)laurowy przyprawę do leczo przyprawę do karkówki puszkę krojonych pomidorów w sosie własnym lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego olej do smażenia mięsa koperek sól ostrą paprykę Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, lekko rozbijamy, posypujemy przyprawą do karkówki, wstawiamy do lodówki na ok 1h. Kapuste kiszoną szatkujemy, zalewamy wodą i gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim do miękkości, po ugotowaniu
Walijskie PichcenieSteki z karkówki pieczone. Weekendowy Obiad: Steki z Karkówki w Sosie z Tymiankiem Pieczone w Rękawie, Fasolka Szparagowa z Masłem Czosnkowym, Puree Ziemniaczane i Sałatka z Pomidorów i Cebuli Składniki: Steki z Karkówki: 4 steki z karkówki (ok. 200-250 g każdy) 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżki świeżego tymianku (lub 1 łyżka suszonego) 3 łyżki oliwy z oliwek(...)czerwona cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny Sól i pieprz do smaku Świeża bazylia do dekoracji (opcjonalnie) Przygotowanie: Steki z Karkówki: W misce wymieszaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, tymianek, musztardę, miód, sól i pieprz. Tak przygotowaną marynatą dokładnie natrzyj steki z karkówki i odstaw na 30 minut, aby mięso przeszło aromatem
Moja Książka KucharskaSoczysta grillowana karkówka Kruche, miękkie i bardzo smaczne mięsko, które możemy upiec na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Przepis na marynatę jest prosty, a smak tej aromatycznej karkówki z pewnością zachwyci zarówno gości jak i domowników. Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 2 łyżki ostrej musztardy(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce
Blog z ApetytemPyszne danie obiadowe na każda okazje. Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście to jedno z moich ulubionych dan. Smakuje rewelacyjnie szczególnie w zimie. Świetna propozycja na świąteczny obiad, rodzinna okazje lub na każdy dzień tygodnia. Skladniki: 4 plastry karkówki 1 duża cebula 2 średnie jabłka 1 kg kiszonej kapusty 3 suszone śliwki 2 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście(...)pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, lub olej i na gorącym podsmażyć, z obu stron karkówkę. Usmażone kawałki mięsa przełożyć na talerz, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zeszklić pokrojoną cebule, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany czosnek i chwilę
Pani M - kuchnia smakowitaKarkówka z grilla przepis na imprezę. Karkówka, to chyba jedna z najczęściej grillowanych potraw -Top 10, o ile się jeszcze komuś nie znudziły kiełbaski z grilla lub kaszanka. Karkówka, to oczywiście wieprzowina i mówi się, że to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Cała sztuka związana z grillowaniem lub pieczeniem karkówki polega(...)wyciągnąć tą soczystość i aromat dzięki odpowiednim przyprawom. Link do filmu z przepisem: 158 - Przepis na grillowaną karkówkę - Smaczna, soczysta i aromatyczna - Niebo w gębie -Top 10 Składniki: 1 kg karkówki lub więcej 2 łyżki musztardy dowolnej 3 łyżki oliwy lub oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe 🙂 ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin 🙂 Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet(...)godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3 kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane
Moja DelicjaKarkówka pieczona to fajny pomysł na smaczną wędlinę do kanapek, a także danie obiadowe, do którego pasuje wiele dodatków np.: kasze, kluski śląskie, ziemniaki lub po prostu warzywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karkówka pieczona Składniki 1,5 – 2 kg karkówki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka rozmarynu(...)łyżki oliwy 4-5 ząbków czosnku Instrukcje Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nożem robimy niewielkie nacięcia w które wciskamy kawałki czosnku. Marynata: do niewielkiej miski wrzucamy wszystkie przyprawy (sól, papryki, czosnek i rozmaryn) dodajemy olej i całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę, którą polewamy marynatą i dokładnie ją obtaczamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej
To co lubię - gotuję i polecamPieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym to jedno z popisowych dań mojej mamy. Często gościła u nas na stole przy okazji różnych uroczystości :). Jest to dość duża proporcja, można sobie zmniejszyć ilość mięsa i sosu wg uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cała karkówka ok 1,5 kg 3 większe cebule 300 gram pieczarek olej do smażenia przyprawy(...)sól i pieprz Składniki na zalewę: 9 płaskich łyżek cukru 7 łyżek octu 6 łyżek magi 9 łyżek wody 8 łyżek koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: karkówkę kroimy w plastry, solimy i pieprzymy z obydwu stron i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, umyte pieczarki kroimy w plasterki lub w kostkę cebulę kroimy w pół plastry i szklimy
Blog kulinarny S9.PLSprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche i soczyste. Mięso na grilla powinno być marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc(...)Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek, ale myślę, że karkówka również wyszłaby smaczna. Składniki: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie: Jogurt grecki mieszamy z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili
Kuchnia MagdaLenySprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche i soczyste. Mięso na grilla powinno być marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc(...)Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek, ale myślę, że karkówka również wyszłaby smaczna. Składniki: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie: Jogurt grecki mieszamy z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili
Kuchnia MagdaLenyPyszna, aromatyczna, krucha i delikatna karkówka pieczona z cebulą w musztardzie,majonezie i ketchupie. Nie mając pomysłu na karkówkę do obiadu na szybko wymyśliłam marynatę z tego co akurat miałam :). Karkówka wyszła przepyszna. Mimo iż nie jest to danie dietetyczne to jednak od czasu warto się skusić (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1200-1300 gram karkówki u mnie 10 plastrów(...)duże cebule 3 czubate łyżki majonezu pół słoiczka musztardy u mnie sarebska ketchup pikantny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka, każdy plaster karkówki z obu stron solimy i pieprzymy, do garnka przekładamy mięso, cebulę, polewamy obficie ketchupem, dodajemy musztardę i majonez, dokładnie mieszamy/wmasowujemy w mięso, następnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na całą
Blog kulinarny S9.PLskładniki - por i karkówka i wyszedł pyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych. składniki: 1 kg karkówki 500 g pora, biała i jasnozielona część ok 1 l wody 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka tymianku(...)łyżki masła mąka ryżowa do zagęszczenia sosu Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki. W garnku obsmażyć pokrojoną karkówkę. Następnie podsmażone mięso zalać wodą, dodać listki laurowe i tymianek, trochę soli i dusić aż karkówka będzie prawie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego wcześniej pora. Gdy karkówka będzie już prawie miękka dodać podsmażonego pora
Monia miesza i gotujeJuż nie pamiętam kiedy robiłam karkówkę. W naszej kuchni dominuje drób i chuda wieprzowina. Jednakże ta karkówka to istne mistrzostwo. Banalnie proste składniki a smak rewelacyjny! Keczup nadaje ostrzejszego smaku, który łagodzi suszona żurawina. Dodatkowo rozpływająca się w ustach cebula! Podana z kluskami śląskimi lub kopytkami jest przepyszna! Polecam! 1 kg karkówki Mąka do obtoczenia 200 g pieczarek 5 dużych(...)pietruszki (suszona) Suszony liść lubczyku Sól Pieprz Zalewa: 600 ml wody 400 g łagodnego keczupu 2 łyżki keczupu pikantnego 2 ząbki czosnku Pieprz Sól 2 łyżki świeżej natki pietruszki Karkówkę kroimy na 2 cm plastry. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym, natką pietruszki, solą i pieprzem. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem
VioletoweKucharzenieKarkówka duszona w młodej kapuście Łatwe w przygotowaniu, szybkie i absolutnie przepyszne danie. Karkówki duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam! Składniki: 0,5kg karkówki pół główki młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej do smażenia pół pęczka koperku pół szklanki bulionu Przyprawy: sól(...)pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego *** Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Na podsmażone mięso wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy
Blog z ApetytemKarkówka kanapkowa , pieczona, prosta wędlina Karkówka , to jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny . Zazwyczaj soczysta , po upieczeniu krucha . Prawie nigdy nie zawodzi i w przeciwieństwie do szynki , trudno ją zamienić w zelówkę . Fakt niekiedy bywa dość tłusta , tak jak mój kawałek ze zdjęcia . Mógłby być nieco bardziej chudy , ale mój M lubi nawet taką Więc czasami pozwalam mu pogrzeszyć , tym bardziej(...)innymi to już trzeba sędziego i adwokata Żarty żartami , ale fakty są takie ,że nawet tłustsza ale domowa wędlina jest o 100 % zdrowsza od kupnej . W pieczonej karkówce jest tylko mięso z karczku 100 % plus przyprawy . W tym przypadku sól , pieprz , czosnek . W sklepowych jest dużo , dużo więcej . Ponadto domowych wędlin zjadamy zawsze dużo mniej, gdyż z uwagi na brak
Ogrodnik w podróżyPieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym Karkówka jest pysznym kawałkiem mięsa, naszej rodzimej ” blondyny ” , czyli świnki Moja rodzinka uwielbia ją zgodnie i solidarnie . Pieczona ma zawsze największą liczbę amatorów , a jeśli do tego jest kremowy , aksamitny sos pieczarkowy to już bajka . Pyszny obiad , na każdą okazję , nawet na tą uroczystą Mięsko jest delikatne a sos…po prostu(...)pyszny Składniki 0,5 kg karkówki wieprzowej 2 cebule sól , pieprz do smaku sos : 10 pieczarek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła dodatkowo : woreczek do pieczenia Mięso z karkówki, kroimy na plastry średniej grubości , około 1,5 cm . Obsmażamy z obu stron na bardzo
Ogrodnik w podróżyKotlety z karkówki marynowane w mleku Kruche i bardzo delikatne kotlety z karkówki to pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Dzięki marynowaniu mięsa w mleku i cebuli, kotlety są bardzo aromatyczne i soczyste. Polecam! Składniki: 3 plastry karkówki 1 cebula 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso myjemy(...)osuszamy i dość cienko rozbijamy *** *** Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plastry karkówki, całość umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem. Mięso odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc *** *** *** Po tym czasie mięso odsączamy i lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Kotlety panierujemy w mące, w jajku i w bułce tartej
Blog z ApetytemMacie ochotę na gulasz z karkówki? Ja miałam na niego chętkę od dawna. Przyrządziłam gulasz z karkówki trochę inaczej niż zazwyczaj, bo ugotowałam go z ziemniakami i pieczarkami, które po prostu włożyłam do gulaszu. To danie jest wzorowane na hinduskim curry gdzie właśnie ziemniaki czy bataty wędrują do środka warzywnego bądź jagnięcego gulaszu. Jest to letnie danie jednogarnkowe , szybkie(...)smaczne. Jest w nim mięso, warzywa i praktycznie gulasz można jeść prosto z garnka…he, he… Lubię gulasz z karkówki, bo karkówka to mięso lekko przerośnięte tłuszczem, które szybko staje się miękkie, a przy tym jest soczyste. Doprawiłam go pieprzem i świeżym tymiankiem i wiecie co? Wystarczyło! Gulasz jest bardzo aromatyczny. Gulasz z karkówki Składniki: na 4 porcje
codojedzeniaKebabowa karkówka Kruche, aromatyczne, delikatne i lekko pikantne mięsko o smaku kebaba. Ta karkówka dosłownie rozpływa się w ustach. Danie jest łatwe i dość szybkie w wykonaniu, polecam jednocześnie upiec w piekarniku ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , do tego tylko surówka i mamy pyszny obiadek Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka gęstego(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu
Blog z ApetytemDziś przedstawiam idealne połączenie moich chyba najbardziej ulubionych składników, karkówki i młodej kapusty. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś z karkówką lub młodą kapustą nie przypadło mi do gustu. Tym razem proponuję danie bardzo łatwe przygotowaniu i absolutnie przepyszne. Rozpływająca się w ustach karkówka, duszona w gęstej młodej kapuście z dużą ilością koperku na pewno przypadnie do gustu każdemu(...)Polecam gorąco to wiosenne danie! Scroll down for recipe in English Karkówka duszona w młodej kapuście (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry słodka papryka, sól, pieprz 1 litr bulionu pęczek koperku, posiekany 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 liście
karmelowyKarkówka zapiekana w sosie śmietanowo-pieczarkowym to danie goszczące na naszym stole najczęściej na życzenie Wikusi, która uwielbia pieczarki. Podobnie jak ta z przepisu na soczystą karkówkę jest pyszna, m iękka, delikatna, rozpływa się w ustach a do tego oczywiście ekspresowa w wykonaniu Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 100 g tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi ) – ilość tłuszczu(...)pieczarek 300 ml śmietany 30% 100 g cebuli 4 ząbki czosnku 50 g papryczki chilli papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości. Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie obsmażyć z każdej strony mięso. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie karkówkę. Pieczarki oczyścić
Ola la LCHFKarkówka w musztardowej marynacie Tak zamarynowaną karkówkę można upiec zarówno na grillu jak i na patelni. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo smaczne, kruche i soczyste. Polecam! Składniki: ok 0,5 kg karkówki MARYNATA: 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka ziół prowansalskich pół łyżeczki(...)soli pół łyżeczki pieprzu mielonego *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy *** *** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 12-24 godziny *** *** Karkówkę grilujemy lub smażymy na patelni po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną
Blog z ApetytemPyszna karkówka pieczona z cebulą. Mięsko można doprawić ulubionymi przyprawami. Ja wybrałam czubrycę zieloną, tymianek i słodka paprykę. składniki: 1 kg karkówki 3-4 średnie cebule 1 łyżka czubrycy zielonej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Przyprawy wymieszać i natrzeć dokładnie karkówkę. Cebulę(...)pokroić w pół plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć karkówkę i pokrojoną cebulę, przykryć pokrywką. Odstawić na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami, można odstawić tez na cała noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 60 minut, pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby karkówka się przyrumieniła. Gotowa karkówkę podałam z ziemniakami i surówką
Monia miesza i gotujelikatne, rozpływające się w ustach bitki wieprzowe z karkówki w so sie własnym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad. Soczysta karkówka podana ziemniakami , kaszą lub kluskami śląskimi to proste , a zarazem ciekawe i bardzo smaczn e danie , które warto przygotować w naszych domach. Bitki z Karkówki w Sosie Własnym - Składniki: 500 g karkówki wieprzowej sól, piepr(...)laurowe ok. 6 kulecz ek ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu 2 ceb ule 3 ząbki czosnku 3 / 4 łyżki masła 1 łyżka mąki Bitki z Karkówki w Sosie Własnym - Sposób przygotowania: Karkówkę porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy słodką paprykę, sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą
Słodka StronaDuszona karkówka z kruchą marchewką to eksperyment. Miałam kotlety z karkówki z kością i miałam ogromną ochotę na coś chrupiącego. W przepisie Kurczak z makaronem i warzywami była krucha marchewka. Więc, udusiłam karkówkę i podałam ją z kruchą marchewką. Składniki na: Duszona karkówka z kruchą marchewką 4 kotlety karkówki najlepiej z kością 3 średnie marchewki... Read More The post Duszona(...)karkówka z kruchą marchewką appeared first
Magiczny Garnekzwiązku z tym, że już dawno nie było na moim blogu żadnej mięsnej propozycji... trzeba było nadrobić zaległości... Gorąco polecam ten przepis. Tak przyrządzona karkówka bardzo przypadła do gustu. Składniki: 2 kg karkówki ok.700 g pieczarek 300 g ketchupu pikantnego ulubiona przyprawa do mięsa np. Delicat 2 papryki Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry i przyprawiamy np. Delicatem. Następnie karkówkę(...)się nadmiaru wody. W między czasie pieczarki z papryką solimy i pieprzymy. Jak warzywa zmiękną odlewamy od nich wodę i dodajemy ketchup. smażymy jeszcze 2 min. i wykładamy na karkówkę. Ja akurat miałam tak duże naczynie, że wyszła mi jedna warstwa mięsa i jedna warzyw, ale mięso z warzywami można układać warstwowo karkówka, warzywa, karkówka, warzywa itd. do wykończenia składników
IMPRESJA SMAKUPowiem Wam szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ten przepis określa karkówkę mianem afrykańskiej. Ale przepis ten „sprzedała” mi wiele lat temu mama mojej przyjaciółki, właśnie pod tą nazwą. Może wynika to z kwestii tego, że w kawałek karkówki „wtykamy” różne warzywa i może komuś kiedyś skojarzyło się z jakimś afrykańskim czymś ;) Tak czy siak, karkówka(...)pieczona po afrykański jest niezwykle soczysta, aromatyczna, łączy smaki pikantne i słodkie. Składniki: – 1 kg karkówki – 2-3 marchwie – 2 jabłka – 1 cebula – sól, pieprz – 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej – 2-3 łyżki czerwonej papryki ostrej – oliwa – 2 ząbki czosnku Wykonanie: Karkówkę wypłukać i osuszyć i natrzeć oliwą
Pociąg Do Kuchnigrill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance przypraw. Zawsze staram się marynować mięso przynajmniej 24 h przed grillowaniem, a jeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej(...)pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ok 1/3 szklanki 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu 1 łyżeczka
DefinicjaSmakusię zdarza aby coś co robię pierwszy raz trafiało na bloga, zazwyczaj coś muszę doprawić, coś ująć, coś dodać, ... jednak nie w tym przypadku, ten przepis jest kompletny a karkówka idealna. Panowie, co Wy na to abyście to Wy zrobili ten przepis i zaskoczyli żony ? Składniki : 1 kg karkówki 3 średnie cebule 2 pomidory 350 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki(...)przecieru z chilli (lub płaska łyżeczka przyprawy chilli) 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki ok 100 ml wody przyprawa do karkówki oliwa do marynaty Przygotowanie : Karkówkę kroję w ok 1,5 plastry i tylko lekko tłuczkiem "ruszam" mięso i marynuję w oliwie z przyprawą do karkówki, im dłużej tym lepiej. Wymienione warzywa kroję w paski lub półplastry. W formie
Mechanik w kuchnijeśli potrzeba lekko podlewać wodą ewentualnie bulionem i następnie poddusić. Jako dodatek można dodać ziemniaki gotowane ze smażoną cebulką albo frytki z sosem czosnkowym i ketchupem. Składniki: 4 plastry karkówki (ok 0.5kg?:), 4 duże cebule, przyprawa do Karkówki firmy Prymat, oliwa Przygotowanie: 1. Karkówkę kroimy w plastry. 2. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy ją do naczynia z karkówką. Doprawiamy(...)przyprawą do karkówki i polewamy kilkoma kropelkami oliwy. Odstawiamy na kilka godzin mięso do lodówki. 3. Na rozgrzaną patelnię wykładamy doprawiane mięso z cebulą. Smażymy ok 30minut. (możemy podlewać niewielką ilością wody
Kuchnia Pełna PasjiWolno pieczona karkówka, świetna jako wędlina. Mięso jest soczyste, nie przesuszone, a przy tym, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony Mniam Mniam składniki 1 i 1/2 kg chudej karkówki 3 czubate łyżki soli 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu przygotowanie Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu. Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać, odstawić(...)wystudzenia. Karkówkę zalać w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba położyć na nie wyparzony talerzyk i obciążyć czymś ciężkim). Wstawić do lodówki na dobę. W czasie leżakowania, mięso przewróć kilka razy. Karkówkę wyjąć z solanki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić na talerzu do lodówki na kilka godzin. Ponownie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Pieprz rozsypać
Stare Gary