Plastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w aromatycznym sosie. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie kruchej karkówki rozpływającej(...)ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. P.S. To obiad, który trafia w męskie gusta - mój mąż był zachwycony i stwierdził, że dawno tak dobrego dania nie jadł 😉 Składniki: ok. 700 g karkówki 3 cebule 1 żółta papryka 350 ml ciemnego piwa typu porter 2 łyżki oleju sól, pieprz Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku całego 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenyPlastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w aromatycznym sosie. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie kruchej karkówki rozpływającej(...)ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. P.S. To obiad, który trafia w męskie gusta - mój mąż był zachwycony i stwierdził, że dawno tak dobrego dania nie jadł 😉 Składniki: ok. 700 g karkówki 3 cebule 1 żółta papryka 350 ml ciemnego piwa typu porter 2 łyżki oleju sól, pieprz Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku całego 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenySezon grillowy w pełni, a jak grill to oczywiście nie może zabraknąć karkóweczki! Aby karkówka była dobra najlepiej kupić ją świeżą cienko pokrojoną w plastry (często można kupić taką np w Stokrotce), a następnie na kilka godzin zostawić w zalewie. Gwarantuje że samodzielnie zamarynowana karkówka będzie o niebo lepsza niż gotowe zestawy np z biedronki czy lidla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: karkówka (w moim przypadku był to 4 plastry) przyprawa do grilla łagodna lub pikantna (około pół opakowania) 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 1 i 1/2 szklanki piwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki piwa, następnie dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy oraz sypiemy przyprawę do grilla. Całość dokładnie mieszamy. Do naszej
Blog kulinarny S9.PLKarkówka pieczona z cebulą i ajvarem to moja propozycja dla tych, którzy lubią zjeść na obiad smaczne mięso i przy tym nie spędzić wielu godzin podczas jego przygotowania. Karkówka wychodzi niezwykle mięciutka oraz bardzo soczysta i doskonale komponuje się z pastą ajvar (*). To właśnie ajvar z mnóstwem cebuli jest taką kropką nad "i" całości. Ten paprykowy smak oraz aromat jest(...)niesamowity... W moim domu to danie jest istnym hitem, więc może i Wy spróbujecie? 1-1,2 kg karkówki sól , pieprz papryka słodka wędzona (**) mąka olej do smażenia Dodatkowo: 5-6 łyżek pasty ajvar 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe Mąkę wymieszać z papryką w proszku. Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa
Di gotujeDuszony schab, duszona karkówka,to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje że kawałki karkówki zrobią się miękkie i delikatne, a dodatki nadadzą pyszny smak. Polecam Wam także: – schab w sosie – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka(...)kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej KARKÓWKA DUSZONA PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: – 6-8 plastrów karkówki – 1 duża cebula – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki ostrej – 2 łyżeczki ziaren gorczycy – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego – ok 2,5-2 l wody – 2-3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje(...)spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki
Kuchnia MagdaLenyPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje(...)spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki
Kuchnia MagdaLenyKarkówka duszona z porem Krucha, soczysta, aromatyczna i mięciutka karkówka duszona w sosie porowym to danie, które wprost rozpływa się w ustach… Polecam! Składniki: 5-6 plastrów karkówki 1 średni por 300ml wody przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry świeże zioła np oregano, bazylia, zielona pietruszka olej do smażenia opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki(...)zagęszczenia sosu *** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem i oprószamy przyprawami *** *** Plastry karkówki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu – z dwóch stron na złoty kolor *** *** Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy pora przez około 2 minuty *** *** Podsmażonego pora zdejmujemy z patelni, wkładamy ponownie mięso
Blog z ApetytemKozacka karkówka „ Karkówka kozacka , jest pysznym wytworem , powstałym na potrzebę chwili Dokładniej mówiąc , miałam mięso , nie miałam przepisu , jak je zrobić , więc nieco pokombinowałam ,wyszło pysznie . Na pewno będę wracać do tego dania , po pierwsze dlatego ,że nie jest kłopotliwe w przygotowaniu , po drugie , można w nim przemycić warzywa, nawet ,mojemu młodszemu antagoniście Po trzecie i najważniejsze , bo wszystkim(...)smakowała . Składniki na 4 osoby : 4 plastry , możliwie chudej , karkówki , dość grube kawałek selera korzeniowego 2 średniej wielkości cebule gęsty majonez 2 łyżki gęstego jogurtu -najlepiej grecki 4 łyżki ketchupu pikantnego pęczek świeżego tymianku starty żółty ser sól,papryka ostra do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Plastry karkówki, układamy na blaszce do pieczenia , dając pod każdą troszkę majonezu , solimy , doprawiamy ostrą
Ogrodnik w podróżynajbardziej chyba wiarygodnym nawet krytykiem w moim domu jest córka. Jeśli jedząc krzyczy: mamo jakie to pyszne, to proszę jej uwierzyć, to było pyszne :D Do zrobienia takiej pieczonej karkówki potrzebowałam: Składniki: * 1 kg karkówki * 1/3 szklanki ketchupu łagodnego * 3 łyżki majonezu * 4 łyżki sosu sojowego * 5-6 ząbków czosnku * 1 płaska łyżeczka soli * 2 cebule * woreczek do pieczenia(...)miseczce wymieszałam ketchup, majonez i sos sojowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do marynaty razem z solą. Karkówkę pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm grubości. Zestekowałam. Każdy kawałek mięsa nacierałam wcześniej przygotowaną marynatą. Przełożyłam do woreczka, na wierzch wyłożyłam pokrojoną w talarki cebulę i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godzinki. Po tym czasie mięso włożyłam do piekarnika
Pieprzyć z FantazjąMięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kojarzą się ze świątecznym kapuśniakiem mojej mamy , który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych. Szczególnie dobrze wspominam zapiekaną karkówkę z grzybami, serem i sosem majonezowym i dzisiaj właśnie przedstawiam Wam na nią przepis. Mięso jest mięciutkie i soczyste, sos zapieka się na pyszną warstwę a grzyby dodają temu daniu charakteru(...)garami:) Do tego przepisu użyłam niezawodnego od lat Majonezu Kieleckiego , który był w kuchni mojej mamy od kiedy pamiętam! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana majonezem i grzybami (10 porcji) Składniki: 10 grubszych plastrów karkówki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki
karmelowyKarkówka pieczona w kapuście Kruche i aromatyczne mięso, które idealnie komponuje się ze smakiem kiszonej kapusty. Danie to trochę w smaku przypomina tradycyjny bigos. Jest to świetna opcja na przyjęcie, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś nowym a do tego bardzo smacznym. Do tak przyrządzonego mięsa polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku, w tym samym czasie co karkówkę(...)przepis na nie znajdziecie tutaj: Ziemniaczki pieczone w ziołach Składniki: Składniki: ok 1 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego opcjonalnie: 1 łyżka kminku 3 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek olej do smażenia *** Mięso myjemy, kroimy na plastry i oprószamy przyprawami
Blog z Apetytemmałej karteczce (już nawet nie pamiętam od kogo go dostałam) czekał do wypróbowania. Teraz żałuję, że dopiero jakiś czas temu ją zrobiłam bo karkówka z tego przepisu smakuje wyśmienicie. Takie mięso świetnie pasuje na niedzielny obiad, święta lub rodzinne spotkanie. Robiłam je już kilka razy i zawsze wszystkim smakowało. Mi szczególnie smakuje(...)wszystkie smaki się przegryzą. Jeżeli więc planujecie zrobić ją na obiad to polecam przygotować ją już dzień wcześniej, a później tylko odgrzać. Smacznego Karkówka z kiszonymi ogórkami Drukuj przepis Ilość porcji: 6-8 Czas gotowania: 90 Składniki - 1 kg karkówki -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa -0,5 kg pieczarek -2 duże cebule
Marta Gotuje