Soczysta grillowana karkówka Kruche, miękkie i bardzo smaczne mięsko, które możemy upiec na grillu, na patelni grillowej lub w piekarniku. Przepis na marynatę jest prosty, a smak tej aromatycznej karkówki z pewnością zachwyci zarówno gości jak i domowników. Składniki: 1 kg karkówki 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka miodu 2 łyżki ostrej musztardy(...)ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka tymianku *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 cm plastry *** *** W miseczce umieszczamy wszystkie składniki marynaty *** *** Całość dokładnie mieszamy *** *** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce
Blog z ApetytemPyszne danie obiadowe na każda okazje. Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście to jedno z moich ulubionych dan. Smakuje rewelacyjnie szczególnie w zimie. Świetna propozycja na świąteczny obiad, rodzinna okazje lub na każdy dzień tygodnia. Skladniki: 4 plastry karkówki 1 duża cebula 2 średnie jabłka 1 kg kiszonej kapusty 3 suszone śliwki 2 ząbki czosnku 5 ziaren ziela angielskiego 2 liście(...)pokroić w piórka, a czosnek drobno posiekać. Z jabłek usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, lub olej i na gorącym podsmażyć, z obu stron karkówkę. Usmażone kawałki mięsa przełożyć na talerz, a na pozostałym po smażeniu tłuszczu, zeszklić pokrojoną cebule, z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Do zeszklonej cebuli dodać posiekany czosnek i chwilę
Pani M - kuchnia smakowitaKarkówka z grilla przepis na imprezę. Karkówka, to chyba jedna z najczęściej grillowanych potraw -Top 10, o ile się jeszcze komuś nie znudziły kiełbaski z grilla lub kaszanka. Karkówka, to oczywiście wieprzowina i mówi się, że to najbardziej aromatyczna część prosiaka. Cała sztuka związana z grillowaniem lub pieczeniem karkówki polega(...)wyciągnąć tą soczystość i aromat dzięki odpowiednim przyprawom. Link do filmu z przepisem: 158 - Przepis na grillowaną karkówkę - Smaczna, soczysta i aromatyczna - Niebo w gębie -Top 10 Składniki: 1 kg karkówki lub więcej 2 łyżki musztardy dowolnej 3 łyżki oliwy lub oleju 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka papryki
Dieta Rozdzielna i ZdrowieKolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe 🙂 ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin 🙂 Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet(...)godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3 kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane
Moja DelicjaKarkówka pieczona to fajny pomysł na smaczną wędlinę do kanapek, a także danie obiadowe, do którego pasuje wiele dodatków np.: kasze, kluski śląskie, ziemniaki lub po prostu warzywa. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karkówka pieczona Składniki 1,5 – 2 kg karkówki 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej 2 płaskie łyżeczki soli 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka rozmarynu(...)łyżki oliwy 4-5 ząbków czosnku Instrukcje Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nożem robimy niewielkie nacięcia w które wciskamy kawałki czosnku. Marynata: do niewielkiej miski wrzucamy wszystkie przyprawy (sól, papryki, czosnek i rozmaryn) dodajemy olej i całość mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wkładamy karkówkę, którą polewamy marynatą i dokładnie ją obtaczamy. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej
To co lubię - gotuję i polecamPieczona karkówka z pieczarkami w sosie słodko-kwaśnym to jedno z popisowych dań mojej mamy. Często gościła u nas na stole przy okazji różnych uroczystości :). Jest to dość duża proporcja, można sobie zmniejszyć ilość mięsa i sosu wg uznania. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 cała karkówka ok 1,5 kg 3 większe cebule 300 gram pieczarek olej do smażenia przyprawy(...)sól i pieprz Składniki na zalewę: 9 płaskich łyżek cukru 7 łyżek octu 6 łyżek magi 9 łyżek wody 8 łyżek koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: karkówkę kroimy w plastry, solimy i pieprzymy z obydwu stron i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, umyte pieczarki kroimy w plasterki lub w kostkę cebulę kroimy w pół plastry i szklimy
Blog kulinarny S9.PLSprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche i soczyste. Mięso na grilla powinno być marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc(...)Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek, ale myślę, że karkówka również wyszłaby smaczna. Składniki: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie: Jogurt grecki mieszamy z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili
Kuchnia MagdaLenySprawdzone marynaty idealne do mięs na grilla. Pasują do filetów z kurczaka, udek, schabu, a także karkówki. Dzięki marynatom mięso staje się bardziej aromatyczne oraz kruche i soczyste. Mięso na grilla powinno być marynowane co najmniej 12 godzin, dzięki temu zyska intensywny smak oraz aromat. Domowe marynaty są naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i zajmują dosłownie kilka minut, więc(...)Jogurt grecki sprawia, że mięso kruszeje i robi się delikatne. Mięsa w tej marynacie mają ciekawy i oryginalny smak. Świetnie pasuje do kurczaka - filetów i udek, ale myślę, że karkówka również wyszłaby smaczna. Składniki: 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki ketchupu 2 łyżeczki przyprawy kebab-gyros szczypta chili Wykonanie: Jogurt grecki mieszamy z ketchupem i dodajemy przyprawę kebabową oraz chili
Kuchnia MagdaLenyPyszna, aromatyczna, krucha i delikatna karkówka pieczona z cebulą w musztardzie,majonezie i ketchupie. Nie mając pomysłu na karkówkę do obiadu na szybko wymyśliłam marynatę z tego co akurat miałam :). Karkówka wyszła przepyszna. Mimo iż nie jest to danie dietetyczne to jednak od czasu warto się skusić (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok 1200-1300 gram karkówki u mnie 10 plastrów(...)duże cebule 3 czubate łyżki majonezu pół słoiczka musztardy u mnie sarebska ketchup pikantny sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: cebulę kroimy w piórka, każdy plaster karkówki z obu stron solimy i pieprzymy, do garnka przekładamy mięso, cebulę, polewamy obficie ketchupem, dodajemy musztardę i majonez, dokładnie mieszamy/wmasowujemy w mięso, następnie owijamy folią spożywczą i wstawiamy na całą
Blog kulinarny S9.PLskładniki - por i karkówka i wyszedł pyszny sos. Jak por to obowiąkowo u mnie tymianek, bardzo lubię to połączenie. Takie mięsko duszone z porem pasuje i do kaszy, i do ziemniaków i oczywiście do kluch ziemniaczanych. składniki: 1 kg karkówki 500 g pora, biała i jasnozielona część ok 1 l wody 2 liście laurowe sól, pieprz 1 łyżka tymianku(...)łyżki masła mąka ryżowa do zagęszczenia sosu Karkówkę pokroić w niedużą kostkę. Pora pokroić w plasterki. W garnku obsmażyć pokrojoną karkówkę. Następnie podsmażone mięso zalać wodą, dodać listki laurowe i tymianek, trochę soli i dusić aż karkówka będzie prawie miękka. W międzyczasie na patelni rozgrzać masło i podsmażyć pokrojonego wcześniej pora. Gdy karkówka będzie już prawie miękka dodać podsmażonego pora
Monia miesza i gotujeJuż nie pamiętam kiedy robiłam karkówkę. W naszej kuchni dominuje drób i chuda wieprzowina. Jednakże ta karkówka to istne mistrzostwo. Banalnie proste składniki a smak rewelacyjny! Keczup nadaje ostrzejszego smaku, który łagodzi suszona żurawina. Dodatkowo rozpływająca się w ustach cebula! Podana z kluskami śląskimi lub kopytkami jest przepyszna! Polecam! 1 kg karkówki Mąka do obtoczenia 200 g pieczarek 5 dużych(...)pietruszki (suszona) Suszony liść lubczyku Sól Pieprz Zalewa: 600 ml wody 400 g łagodnego keczupu 2 łyżki keczupu pikantnego 2 ząbki czosnku Pieprz Sól 2 łyżki świeżej natki pietruszki Karkówkę kroimy na 2 cm plastry. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy przyprawą do mięsa, czosnkiem granulowanym, natką pietruszki, solą i pieprzem. Mięso najlepiej zamarynować dzień wcześniej i trzymać w lodówce pod przykryciem
VioletoweKucharzenieKarkówka duszona w młodej kapuście Łatwe w przygotowaniu, szybkie i absolutnie przepyszne danie. Karkówki duszona z młodą kapustką i warzywami to potrawa, która wprost rozpływa się w ustach. Polecam! Składniki: 0,5kg karkówki pół główki młodej kapusty 2 pomidory 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej) olej do smażenia pół pęczka koperku pół szklanki bulionu Przyprawy: sól(...)pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek 2 liście laurowe, 3 kulki ziela angielskiego *** Karkówkę kroimy w plastry i delikatnie rozbijamy *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 15 minut *** *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, z każdej strony do mocnego zrumienienia *** *** Na podsmażone mięso wykładamy pokrojoną kapustę *** *** Na kapustę wykładamy
Blog z ApetytemKarkówka kanapkowa , pieczona, prosta wędlina Karkówka , to jeden z najsmaczniejszych kawałków wieprzowiny . Zazwyczaj soczysta , po upieczeniu krucha . Prawie nigdy nie zawodzi i w przeciwieństwie do szynki , trudno ją zamienić w zelówkę . Fakt niekiedy bywa dość tłusta , tak jak mój kawałek ze zdjęcia . Mógłby być nieco bardziej chudy , ale mój M lubi nawet taką Więc czasami pozwalam mu pogrzeszyć , tym bardziej(...)innymi to już trzeba sędziego i adwokata Żarty żartami , ale fakty są takie ,że nawet tłustsza ale domowa wędlina jest o 100 % zdrowsza od kupnej . W pieczonej karkówce jest tylko mięso z karczku 100 % plus przyprawy . W tym przypadku sól , pieprz , czosnek . W sklepowych jest dużo , dużo więcej . Ponadto domowych wędlin zjadamy zawsze dużo mniej, gdyż z uwagi na brak
Ogrodnik w podróżyPieczona karkówka z kremowym sosem pieczarkowym Karkówka jest pysznym kawałkiem mięsa, naszej rodzimej ” blondyny ” , czyli świnki Moja rodzinka uwielbia ją zgodnie i solidarnie . Pieczona ma zawsze największą liczbę amatorów , a jeśli do tego jest kremowy , aksamitny sos pieczarkowy to już bajka . Pyszny obiad , na każdą okazję , nawet na tą uroczystą Mięsko jest delikatne a sos…po prostu(...)pyszny Składniki 0,5 kg karkówki wieprzowej 2 cebule sól , pieprz do smaku sos : 10 pieczarek 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 ząbek czosnku 1/2 płaskiej łyżeczki , mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 2 łyżki masła dodatkowo : woreczek do pieczenia Mięso z karkówki, kroimy na plastry średniej grubości , około 1,5 cm . Obsmażamy z obu stron na bardzo
Ogrodnik w podróżyKotlety z karkówki marynowane w mleku Kruche i bardzo delikatne kotlety z karkówki to pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Dzięki marynowaniu mięsa w mleku i cebuli, kotlety są bardzo aromatyczne i soczyste. Polecam! Składniki: 3 plastry karkówki 1 cebula 1 szklanka mleka 2 jajka 1 szklanka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia *** Mięso myjemy(...)osuszamy i dość cienko rozbijamy *** *** Cebulę kroimy w piórka i przekładamy nią plastry karkówki, całość umieszczamy w misce i zalewamy mlekiem. Mięso odkładamy do lodówki na co najmniej 3 godziny a najlepiej na całą noc *** *** *** Po tym czasie mięso odsączamy i lekko osuszamy papierowym ręcznikiem. Karkówkę przyprawiamy solą oraz pieprzem *** *** Kotlety panierujemy w mące, w jajku i w bułce tartej
Blog z ApetytemMacie ochotę na gulasz z karkówki? Ja miałam na niego chętkę od dawna. Przyrządziłam gulasz z karkówki trochę inaczej niż zazwyczaj, bo ugotowałam go z ziemniakami i pieczarkami, które po prostu włożyłam do gulaszu. To danie jest wzorowane na hinduskim curry gdzie właśnie ziemniaki czy bataty wędrują do środka warzywnego bądź jagnięcego gulaszu. Jest to letnie danie jednogarnkowe , szybkie(...)smaczne. Jest w nim mięso, warzywa i praktycznie gulasz można jeść prosto z garnka…he, he… Lubię gulasz z karkówki, bo karkówka to mięso lekko przerośnięte tłuszczem, które szybko staje się miękkie, a przy tym jest soczyste. Doprawiłam go pieprzem i świeżym tymiankiem i wiecie co? Wystarczyło! Gulasz jest bardzo aromatyczny. Gulasz z karkówki Składniki: na 4 porcje
codojedzeniaKebabowa karkówka Kruche, aromatyczne, delikatne i lekko pikantne mięsko o smaku kebaba. Ta karkówka dosłownie rozpływa się w ustach. Danie jest łatwe i dość szybkie w wykonaniu, polecam jednocześnie upiec w piekarniku ziemniaczki PRZEPIS TUTAJ , do tego tylko surówka i mamy pyszny obiadek Składniki: 0,5 kg karkówki 1 cebula 2 łyżki majonezu 2 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka gęstego(...)jogurtu naturalnego 1 łyżka przecieru pomidorowego Przyprawy: sól, chilli, przyprawa do kebaba *** Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy i obsypujemy z każdej strony przyprawą do kebaba *** *** Ketchup, majonez, jogurt, przecier pomidorowy oraz szczyptę soli i chili mieszamy ze sobą *** *** Cebulę kroimy w piórka. Mięso i sos dzielimy na 3 części. Do naczynia żaroodpornego wykładamy część mięsa, które smarujemy warstwą sosu
Blog z ApetytemDziś przedstawiam idealne połączenie moich chyba najbardziej ulubionych składników, karkówki i młodej kapusty. Jeszcze nie zdarzyło mi się, żeby coś z karkówką lub młodą kapustą nie przypadło mi do gustu. Tym razem proponuję danie bardzo łatwe przygotowaniu i absolutnie przepyszne. Rozpływająca się w ustach karkówka, duszona w gęstej młodej kapuście z dużą ilością koperku na pewno przypadnie do gustu każdemu(...)Polecam gorąco to wiosenne danie! Scroll down for recipe in English Karkówka duszona w młodej kapuście (4-5 porcji) Składniki: 1 główka młodej kapusty, grubo posiekana 800 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w 1 cm plastry słodka papryka, sól, pieprz 1 litr bulionu pęczek koperku, posiekany 1 papryka czerwona, pokrojona w plasterki 2 marchewki, obrane i pokrojone w plasterki 2 liście
karmelowyKarkówka zapiekana w sosie śmietanowo-pieczarkowym to danie goszczące na naszym stole najczęściej na życzenie Wikusi, która uwielbia pieczarki. Podobnie jak ta z przepisu na soczystą karkówkę jest pyszna, m iękka, delikatna, rozpływa się w ustach a do tego oczywiście ekspresowa w wykonaniu Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 100 g tłuszczu do smażenia (u mnie smalec gęsi ) – ilość tłuszczu(...)pieczarek 300 ml śmietany 30% 100 g cebuli 4 ząbki czosnku 50 g papryczki chilli papryka słodka mielona gałka muszkatołowa sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny mielony Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić w plastry ok 1,5 cm grubości. Na patelni rozgrzać tłuszcz a następnie obsmażyć z każdej strony mięso. W naczyniu żaroodpornym ułożyć na dnie karkówkę. Pieczarki oczyścić
Ola la LCHFKarkówka w musztardowej marynacie Tak zamarynowaną karkówkę można upiec zarówno na grillu jak i na patelni. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo smaczne, kruche i soczyste. Polecam! Składniki: ok 0,5 kg karkówki MARYNATA: 1 łyżka octu balsamicznego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki oleju 2 łyżki ostrej musztardy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka ziół prowansalskich pół łyżeczki(...)soli pół łyżeczki pieprzu mielonego *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na około 1 cm plastry. Wszystkie składniki marynaty umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy *** *** Każdy plaster karkówki smarujemy z dwóch stron marynatą i układamy w misce. Mięso wkładamy do lodówki na 12-24 godziny *** *** Karkówkę grilujemy lub smażymy na patelni po kilka minut z każdej strony. Podajemy z ulubioną
Blog z ApetytemPyszna karkówka pieczona z cebulą. Mięsko można doprawić ulubionymi przyprawami. Ja wybrałam czubrycę zieloną, tymianek i słodka paprykę. składniki: 1 kg karkówki 3-4 średnie cebule 1 łyżka czubrycy zielonej 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu Karkówkę pokroić na plastry o grubości ok 1-1,5 cm. Przyprawy wymieszać i natrzeć dokładnie karkówkę. Cebulę(...)pokroić w pół plastry. W naczyniu żaroodpornym ułożyć karkówkę i pokrojoną cebulę, przykryć pokrywką. Odstawić na kilka godzin aby mięso przeszło przyprawami, można odstawić tez na cała noc. Potem wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i piec ok 60 minut, pod koniec pieczenia można naczynie odkryć aby karkówka się przyrumieniła. Gotowa karkówkę podałam z ziemniakami i surówką
Monia miesza i gotujelikatne, rozpływające się w ustach bitki wieprzowe z karkówki w so sie własnym to idealny pomysł na codzienny, pożywny i pyszny obiad. Soczysta karkówka podana ziemniakami , kaszą lub kluskami śląskimi to proste , a zarazem ciekawe i bardzo smaczn e danie , które warto przygotować w naszych domach. Bitki z Karkówki w Sosie Własnym - Składniki: 500 g karkówki wieprzowej sól, piepr(...)laurowe ok. 6 kulecz ek ziela angielskiego k i lka kuleczek całego pieprzu 2 ceb ule 3 ząbki czosnku 3 / 4 łyżki masła 1 łyżka mąki Bitki z Karkówki w Sosie Własnym - Sposób przygotowania: Karkówkę porcjujemy na dość cienkie plastry. W każdy z nich wcieramy słodką paprykę, sól i pieprz. Odkładamy na minimum godzinę, a nawet całą
Słodka StronaDuszona karkówka z kruchą marchewką to eksperyment. Miałam kotlety z karkówki z kością i miałam ogromną ochotę na coś chrupiącego. W przepisie Kurczak z makaronem i warzywami była krucha marchewka. Więc, udusiłam karkówkę i podałam ją z kruchą marchewką. Składniki na: Duszona karkówka z kruchą marchewką 4 kotlety karkówki najlepiej z kością 3 średnie marchewki... Read More The post Duszona(...)karkówka z kruchą marchewką appeared first
Magiczny Garnekzwiązku z tym, że już dawno nie było na moim blogu żadnej mięsnej propozycji... trzeba było nadrobić zaległości... Gorąco polecam ten przepis. Tak przyrządzona karkówka bardzo przypadła do gustu. Składniki: 2 kg karkówki ok.700 g pieczarek 300 g ketchupu pikantnego ulubiona przyprawa do mięsa np. Delicat 2 papryki Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry i przyprawiamy np. Delicatem. Następnie karkówkę(...)się nadmiaru wody. W między czasie pieczarki z papryką solimy i pieprzymy. Jak warzywa zmiękną odlewamy od nich wodę i dodajemy ketchup. smażymy jeszcze 2 min. i wykładamy na karkówkę. Ja akurat miałam tak duże naczynie, że wyszła mi jedna warstwa mięsa i jedna warzyw, ale mięso z warzywami można układać warstwowo karkówka, warzywa, karkówka, warzywa itd. do wykończenia składników
IMPRESJA SMAKUPowiem Wam szczerze, że nie mam pojęcia dlaczego ten przepis określa karkówkę mianem afrykańskiej. Ale przepis ten „sprzedała” mi wiele lat temu mama mojej przyjaciółki, właśnie pod tą nazwą. Może wynika to z kwestii tego, że w kawałek karkówki „wtykamy” różne warzywa i może komuś kiedyś skojarzyło się z jakimś afrykańskim czymś ;) Tak czy siak, karkówka(...)pieczona po afrykański jest niezwykle soczysta, aromatyczna, łączy smaki pikantne i słodkie. Składniki: – 1 kg karkówki – 2-3 marchwie – 2 jabłka – 1 cebula – sól, pieprz – 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej – 2-3 łyżki czerwonej papryki ostrej – oliwa – 2 ząbki czosnku Wykonanie: Karkówkę wypłukać i osuszyć i natrzeć oliwą
Pociąg Do Kuchnigrill to wiadomo- karkówka! Mniej lub bardziej wypieczona, ale zawsze cieszy się ogromnym powodzeniam. Sekretem aromatycznego i kruchego mięsa jest wielogodzinne marynowanie w bogatej mieszance przypraw. Zawsze staram się marynować mięso przynajmniej 24 h przed grillowaniem, a jeśli chodzi o karkówkę to nawet 48h. Wtedy mięso intensywnie przechodzi aromatem i smakiem przypraw, a dodatkowo ma wspaniałą strukturę. Dla mnie najlepiej(...)pomidorów i odrobiną masła czosnkowego, które roztapia się na jeszcze gorącym kawałku mięsa :) Tak przygotowane mięso jest aromatyczne i kruche, po prostu pyszne :) SKŁADNIKI 1-1,5 kg karkówki marynata oliwa z oliwek lub olej rzepakowy ok 1/3 szklanki 4-5 ząbków czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka papryki słodkiej wędzonej 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka świeżozmielonego pieprzu 1 łyżeczka
DefinicjaSmakusię zdarza aby coś co robię pierwszy raz trafiało na bloga, zazwyczaj coś muszę doprawić, coś ująć, coś dodać, ... jednak nie w tym przypadku, ten przepis jest kompletny a karkówka idealna. Panowie, co Wy na to abyście to Wy zrobili ten przepis i zaskoczyli żony ? Składniki : 1 kg karkówki 3 średnie cebule 2 pomidory 350 ml przecieru pomidorowego 2 łyżki(...)przecieru z chilli (lub płaska łyżeczka przyprawy chilli) 2 ząbki czosnku pół czerwonej papryki ok 100 ml wody przyprawa do karkówki oliwa do marynaty Przygotowanie : Karkówkę kroję w ok 1,5 plastry i tylko lekko tłuczkiem "ruszam" mięso i marynuję w oliwie z przyprawą do karkówki, im dłużej tym lepiej. Wymienione warzywa kroję w paski lub półplastry. W formie
Mechanik w kuchnijeśli potrzeba lekko podlewać wodą ewentualnie bulionem i następnie poddusić. Jako dodatek można dodać ziemniaki gotowane ze smażoną cebulką albo frytki z sosem czosnkowym i ketchupem. Składniki: 4 plastry karkówki (ok 0.5kg?:), 4 duże cebule, przyprawa do Karkówki firmy Prymat, oliwa Przygotowanie: 1. Karkówkę kroimy w plastry. 2. Cebulę kroimy w piórka. Przekładamy ją do naczynia z karkówką. Doprawiamy(...)przyprawą do karkówki i polewamy kilkoma kropelkami oliwy. Odstawiamy na kilka godzin mięso do lodówki. 3. Na rozgrzaną patelnię wykładamy doprawiane mięso z cebulą. Smażymy ok 30minut. (możemy podlewać niewielką ilością wody
Kuchnia Pełna PasjiWolno pieczona karkówka, świetna jako wędlina. Mięso jest soczyste, nie przesuszone, a przy tym, nie wymaga zbyt wielu zabiegów. Przepis ze strony Mniam Mniam składniki 1 i 1/2 kg chudej karkówki 3 czubate łyżki soli 2 łyżki grubo zmielonego pieprzu przygotowanie Karkówkę dokładnie umyć, osuszyć, ewentualnie odciąć kawałki tłuszczu. Zagotować 2 litry wody, do wrzącej dodać sól. Wymieszać, odstawić(...)wystudzenia. Karkówkę zalać w naczyniu zimną solanką. Mięso musi być całe zanurzone (jeśli trzeba położyć na nie wyparzony talerzyk i obciążyć czymś ciężkim). Wstawić do lodówki na dobę. W czasie leżakowania, mięso przewróć kilka razy. Karkówkę wyjąć z solanki i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Wstawić na talerzu do lodówki na kilka godzin. Ponownie wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem. Pieprz rozsypać
Stare GaryKarkówka w sosie własnym z dużą ilością cebuli ... potrawa prosta i chyba lubiana przez wszystkich. Robi się praktycznie sama, musimy jedynie obsmażyć mięso na patelni a potem to już ... z górki ;-) Karkówka robiona w ten tradycyjny sposób jest bardzo krucha a pyszny, ciemny sosik podany z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami zadowoli najbardziej wymagających :-) Składniki: 1 kg karkówki(...)ząbki czosnku 2 cebule sól pieprz przyprawa do karkówki majeranek słodka papryka ziele angielskie liść laurowy 3-4 łyżki oleju śmietana 18% Wykonanie: Karkówkę nacieramy przyprawami, wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, aby przeszła smakami. Olej rozgrzewamy na patelni, podsmażamy mięso dość mocno ze wszystkich stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tłuszczu po obsmażonym mięsie podsmażamy pokrojoną cebulkę
Walijskie Pichcenieczymś zainspiruję, spokojnie zdążycie zrobić jeszcze zakupy. Wpadnijcie jutro, jak macie ochotę. Będzie mi miło. I ja wiem, że to nie jest odpowiedni czas na przepisy typu: karkówka duszona w sosie cebulowym. Obecne temperatury nie są sprzyjające (jak dla mnie, niczemu). Ja też zdecydowanie bardziej lubię zjeść coś świeżego, chłodnego, letniego. Ten przepis jednak już tak długo czeka na publikację(...)chcę go znowu przesuwać na „zaś”. Nie pamiętam kiedy go zrobiłam i co mnie natchnęło. Chyba od dłuższego czasu przymierzałam się po prostu do gotowanej karkówki. Postanowiłam to w końcu zrobić. Pamiętam natomiast, że karkówka wyszła naprawdę pyszna. Bardzo zwyczajna, domowa. A w połączeniu z kaszą i mizerią to już w ogóle cacy. Chociaż chyba jednak stwierdziliśmy
KardamonovyCiąg dalszy pieczonych mięs. Rym razem do piekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają w piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: ? karkówka wieprzowa(...)ziaren jałowca ? sok z 1/2 cytryny ? po 1 płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku ? 1/2 łyżeczki papryki słodkiej ? 2 ząbki czosnku ? 4 liście laurowe Wykonanie: ? Karkówkę umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, wielokrotnie nakłuć z każdej strony wykałaczką. ? Karkówkę natrzeć sokiem z cytryny. ? Wymieszać sól, pieprz, majeranek, paprykę z roztartym czosnkiem i natrzeć przyprawami karkówkę z każdej strony. ? Ziarna jałowca
To co kochamJest rumiana, z lekko dymnym posmakiem i rozpływa się w ustach. Karkówkę według tego przepisu przygotowuje się na patelni i w piekarniku, a smakuje zupełnie, jak zdjęta z grilla. Przepis na karkówkę z piekarnika jak z grilla około 1,2 kilogramowy kawałek karkówki wieprzowej, 4-5 ząbków czosnków, 4 łyżki oleju, kopiasta łyżka majeranku, sól, pieprz. Jak zrobić karkówkę(...)strony – ma się wyraźnie zrumienić, to nada mu nieco dymnego posmaku. Przełóż do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Do karkówki podaliśmy taką surówkę: Grillowa surówka z młodej kapusty. PRZEPIS Przepisy na dania mięsne Artykuł Karkówka z piekarnika, która smakuje jak z grilla. Świetny przepis na pieczony karczek wieprzowy pochodzi
Kulinarna PolskaZiołowa karkówka z grilla to jedna z propozycji na mięsne danie grillowe. Odpowiednio przyprawione mięso to podstawa każdego grilla, to w przyprawach i długim marynowaniu mięsa tkwi sekret. Karkówkę będziemy grillować z czerwoną cebulą i papryką. Możemy ją podać wraz z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami. Jeśli akurat nie jest sezon grillowy to możecie przygotować ją i upiec w piekarniku(...)Składniki 1 kg karkówki czerwona cebula czerwona papryka Składniki na marynatę 10 łyżek oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku Ziołowa karkówka z grilla – jak przygotować Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy olej oraz pozostałe przyprawy. Karkówkę myjemy osuszamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne danie obiadowe na każda okazje. Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście to jedno z moich ulubionych dan. Smakuje rewelacyjnie szczególnie w zimie. Mięso jest soczyste i tak miękkie, że można nim smarować chleb. Świetna propozycja na świąteczny obiad. Składniki: 4 plastry karkówki 1 duża cebula 2 średnie jabłka 1 kg kiszonej kapusty 3 suszone śliwki 2 ząbki czosnku 5 ziaren(...)pieprz do smaku 2 łyżki smalcu liście szałwii lub łyżeczka suszonej opcjonalnie 1/2 szklanki wody lub bulionu Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Plastry karkówki umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z plastrów przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Zamarynowaną karkówkę obsmażyć na smalcu z obu stron. Kiedy karkówka
Pani M - kuchnia smakowitaCzęsto najprostsze okazuje się najsmaczniejsze. Długo duszona karkówka dosłownie rozpada się pod widelcem. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub wszelkiego rodzaju kluskami. 1kg karkówki 2 duże cebule olej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek 1 łyżka mąki 1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kotlety. 2. W garnku z grubym dnem(...)głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej. Obsmażamy karkówkę z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Wlewamy wodę do poziomu mięsa, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5kg do miękkości mięsa. 3. Mieszamy mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do sosu. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku. obiad, danie obiadowe, dania obiadowe, karkówka
Szefowa kuchniJeśli szukacie pomysłu na karkówkę to przychodzę Wam z pomocą. Dziś propozycja na mięsny obiad do przygotowania w zaledwie 15 minut . Karkówka pieczona z cebulą w majonezowo- ketchupowej marynacie wychodzi obłędna w smaku, mięso jest doskonale upieczone, miękkie i kruche. Takie mięsne danie podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego ulubiona surówka. Oj przyznam Wam, że ten obiad(...)był wyśmienity i karkówkę przygotowaną w ten sposób powtórzę jeszcze nie raz. Karkówka pieczona z cebulą w majonezowo- ketchupowej marynacie - składniki: * 4 plastry karkówki * 2 kopiate łyżki majonezu * 1 kopiata łyżka ketchupu pikantnego * 1 duża cebula * sól do posypania mięsa * przyprawa do wieprzowiny do posypania mięsa * 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Plastry karkówki
Zrób to smacznieczymś zainspiruję, spokojnie zdążycie zrobić jeszcze zakupy. Wpadnijcie jutro, jak macie ochotę. Będzie mi miło. I ja wiem, że to nie jest odpowiedni czas na przepisy typu: karkówka duszona w sosie cebulowym. Obecne temperatury nie są sprzyjające (jak dla mnie, niczemu). Ja też zdecydowanie bardziej lubię zjeść coś świeżego, chłodnego, letniego. Ten przepis jednak już tak długo czeka na publikację(...)chcę go znowu przesuwać na „zaś”. Nie pamiętam kiedy go zrobiłam i co mnie natchnęło. Chyba od dłuższego czasu przymierzałam się po prostu do gotowanej karkówki. Postanowiłam to w końcu zrobić. Pamiętam natomiast, że karkówka wyszła naprawdę pyszna. Bardzo zwyczajna, domowa. A w połączeniu z kaszą i mizerią to już w ogóle cacy. Chociaż chyba jednak stwierdziliśmy
Kardamonovyvotes ) „Blaszka smaków” czyli karkówka i warzywa z piekarnika To cudowne danie, ratuje mnie zawsze wtedy, kiedy chcę coś więcej zdziałać w ogrodzie, a wiadomo.. wiosna .. podobno już jest…. Podobno bo po tym śniegu i mrozie co nawiedza nas, co kilka dni trudno wywnioskować, ale cóż rzodkiewki i sałatę siać można , więc do dzieła… kilofy(...)dalej już tylko się wylegujesz z książką w ręku.. Brzmi fajnie nie ? Wiem, a smakuje jeszcze lepiej zapewniam składniki na około 4 osoby: mięso: 4 grube plastry karkówki, nie rozklepane takie około 1 do 1,5 cm 4 plastry sera dowolnego gatunku ( lub kilka mniejszych, chodzi o taką ilość żeby pokryła cały kawałek karkówki) 2 cebule średniej wielkości czosnek
Ogrodnik w podróżyRolady z karkówki w sosie musztardowym to znakomita propozycja na świąteczny obiad. Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso, wypełnione aromatycznym farszem, uduszone w lekkim sosie musztardowym. Przepis na rolady jest bardzo prosty i myślę, że większości z Was znany i lubiany. A jeśli nie, to polecam. Takie rolady dobre są również pod tym względem, że można je przygotować wcześniej(...)odgrzaniu podać w odpowiednim momencie. Smakują równie dobrze na drugi dzień. Składniki - 1 kg karkówki wieprzowej - 150-200 gram boczku wędzonego - 3-4 ogórki kiszone - 2 cebule - mały słoik musztardy ( ok. 180-200 gram ) - po pół łyżeczki czosnku mielonego, papryki mielonej, kminku i majeranku - sól, pieprz do smaku - olej - 1 łyżeczka mąki pszennej Wykonanie Karkówkę kroję na płaty
Kuchnia z widokiem na ogródKarkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Duszona karkówka to mięso, którego nie trzeba reklamować. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na większe okazje. Koło Gospodyń Wiejskich z Cmolasu proponuje przygotowanie duszonej karkówki pod kołderką z podsmażonej cebuli, dzięki czemu danie zyskuje dodatkowy aromat, a mięso jest bardziej miękkie. Tak przygotowana karkówka najlepiej będzie(...)smakowała podana z ziemniakami i ćwikłą. Przepis pochodzi z publikacji pt. „Lasowiacki specjały”, wydanej przez Lokalną Grupę Działania Lasovia. Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 4 duże cebule sól, pieprz, słodka mielona papryka tłuszcz do smażenia (olej, smalec) 1 szklanka rosołu lub wody Mięso kroimy na plastry grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy
Trzeci talerzŁatwa i bardzo smaczna karkówka pieczona z selerem i koperkiem. Aromatyczne i soczyste mięso z lekką nutą pikantności, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad. Karkówka jest smacznym i łatwym do obróbki mięsem. Mięso powinno być dobrej jakości i z umiarkowaną ilością tłuszczu. Przy zakupie najlepiej wybierać kawałki średniej wielkości, gdyż te duże mogą pochodzić ze starszych osobników(...)upieczeniu mięso będzie niesmaczne. Ilość porcji: 5 Karkówka pieczona z selerem i koperkiem — składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 4 łodygi selera naciowego 2 papryczki chili wiązka koperku 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego sól olej do smażenia Jak zrobić karkówkę pieczoną z selerem i koperkiem? Mięso pokroić na plastry o grubości
Gotuj w domuPalce lizać. Nie lada gratka dla mięsożerców kochających połączenia ze ostrym i słodkim. Składniki: 1 karkówki sól pieprz 1 łyżka słodkiej słodkiej papryki mąka do panierowania olej słonecznikowy do smażenia 500 g pieczarek 2 szt czerwonej papryki 3 duże cebule 5 ogórków(...)łyżki octu winnego 1 łyżka sosu sojowego słodka papryka pieprz cayenne sól pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Karkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem do lodówki
R'n'G KitchenKarkówka po cygańsku to pyszne danie mięsne dla całej rodziny. To idealny pomysł na soczyste kawałki mięsa pieczone z warzywami. Karkówka pieczona z aromatyczną papryką i pieczarkami to świetny pomysł na mięsny obiad, który wykonasz przez cały rok. Możesz go podać z potrawami z ziemniaków, np. kluskami lub kopytkami, puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Idealnie pasować będą ziemniaki tłuczone(...)wody lub puree z koperkiem oraz surówka bądź sałata z jogurtem. Poniżej przepis plus kilka porad. SKŁADNIKI: 850 g karkówki 2 czerwone papryki – 420 g 1 spora cebula – 170 g 400 g pieczarek 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka i ostra papryka 4 łyżki oleju + olej na dno formy Uwagi do przepisu: Czas pieczenia może się
Zasmakuj Kuchnitych kupnych, mają dużo lepszy smak i wygląd. Ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne. Więc jeśli tylko macie możliwość, to przygotowujcie je sami. Ja dziś zrobiłam czosnkową karkówkę gotowaną w mleku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka wyszła pyszna, mięciutka, soczysta i w sam raz przyprawiona. Więc kolejny przepis ląduje na moim blogu. Pomysł na tą karkówkę zaczerpnęłam(...)strony: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/czosnkowy-schab-gotowany-w-mleku.html?fbclid=IwAR3eDVSUo-tIJjLU5lZgqfL9W5HTsNB-7waQ7TQtyhouq3FFtT1nOaIiKj4. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, przede wszystkim zmieniając gatunek mięsa oraz proporcje. Oto przepis w mojej wersji: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg karkówki wieprzowej Marynata: 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki soli
Waniliowe ImprowizacjeKarkówka po chłopsku Soczyste i kruche mięso wieprzowe duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Tak przygotowaną karkówkę polecam podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. To danie z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, jednak jeżeli mają je jeść także dzieci to lepiej dodać mniej papryczki chilli, gdyż mięso wychodzi dość pikantne. Składniki: ok 0,5kg karkówki 2-3 cebule(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Każdy kawałek mięsa nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony, aż straci
Blog z ApetytemJakoś brakowało mi pomysłu na obiad ostatnio. W sklepie akurat wpadła i w oko promocja na karkówkę, dobrałam do tego kapustę kiszoną i już był obiadek gotowy. Do tego ziemniaczki i jest całkiem pysznie ;) Karkówka duszona w kapuście kiszonej składniki: 700 g karkówki pokrojonej w plastry 250 g kapusty kiszonej 300 ml bulionu 4 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu(...)worcester 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka duszona w kapuście kiszonej wykonania: Karkówkę marynujemy w 2 łyżeczkach papryki słodkie, 1 papryki ostrej i imbiru. Doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą z oliwek i zostawiamy na pół godziny. Następnie smażymy z obu stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając kapustą kiszoną. Wierzch
Delusional TrinePrzekładaniec z młodej kapusty i karkówki w ketchupie Cały obiad za jednym zamachem, czyli kruche i aromatyczne mięsko duszone w soczystych warzywach. Przepyszny obiad z piekarnika. Razem z tym daniem polecam upiec pyszne ziemniaczki, które będą idealnie pasować do mięska w warzywach PRZEPIS NA ZIEMNIACZKI (KLIK) . Składniki: 1/2 główki młodej kapusty ok 600g karkówki(...)pieczarek 1 marchewka 1 cebula ok. 5 łyżek pikantnego ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 10 minut *** *** Mięso smarujemy z dwóch stron ketchupem, przekładamy do miseczki i odkładamy na około 20 minut *** *** W międzyczasie
Blog z ApetytemAromatyczna, miękka karkówka pieczona z warzywami w niezwykle pachnącym, ostro - słodkim sosie na bazie wyrazistego czosnku, pikantnej musztardy, które idealnie komponują się ze słodkością miodu połączoną z delikatną jabłkową nutą. Składniki: 1,7kg karkówki bez kości 3 czerwone cebule 300g pieczarek 300g czerwonej papryki 300g kiszonych ogórków przyprawa do karkówki sól pieprz mąka pszenna olej Sos: 4 łyżki sosu sojowego(...)miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżeczki suszonego, niedźwiedziego czosnku Wykonanie: 1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obydwu stron. 2. Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie
Szalona Kuchnia EwelinyKarkówka z warzywami z dodatkiem musztardy, danie z wolnowaru Uwielbiam urządzenie które w Polsce zwie się wolnowar, a dlaczego ? to wyjaśni Ci ten wpis. Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy. Była to niedziela, a dokładnie niedzielny poranek gdzie mieliśmy, my dorośli, zaplanowany wyjazd do Krakowa na próbowanie polskich młodych win. My mamy plan wyjazdowy, a rodzina zostaje w domu(...)kilku godzinach danie jest gotowe i tak było tym razem. To tak najprościej mówiąc, ale tak naprawdę jest. Do tego wolnowar pobiera mało prądu, więc jest po prostu genialny. Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy 1 kg karkówki 2 marchewki 1 kawałek selera naciowego kawałek selera 2 pietruszki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki
Kuchnia na wzgórzuKarkówka z warzywami z dodatkiem musztardy, danie z wolnowaru Uwielbiam urządzenie które w Polsce zwie się wolnowar, a dlaczego ? to wyjaśni Ci ten wpis. Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy. Była to niedziela, a dokładnie niedzielny poranek gdzie mieliśmy, my dorośli, zaplanowany wyjazd do Krakowa na próbowanie polskich młodych win. My mamy plan wyjazdowy, a rodzina zostaje w domu(...)kilku godzinach danie jest gotowe i tak było tym razem. To tak najprościej mówiąc, ale tak naprawdę jest. Do tego wolnowar pobiera mało prądu, więc jest po prostu genialny. Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy 1 kg karkówki 2 marchewki 1 kawałek selera naciowego kawałek selera 2 pietruszki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki
Kuchnia na wzgórzuPomysł na niedzielny obiad - duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!). Składniki(...)porcji: 1 kg karkówki (w jednym kawałku) 100 g suszonych śliwek co najmniej pół główki czosnku 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody pieprz, np. cayenne sól Dzień przed przygotowaniem mięsa - karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem cayenne. Następnie za pomocą noża zrobić nacięcia, w które włożyć po jednej suszonej śliwce i ząbku czosnku. Najlepiej
UgotowaćWielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karkówka pieczona w worku z warzywami Karkówka pieczona w worku z warzywami zrobiona wg przepisu Szamana :) Spróbowałam i jestem pod wrażeniem że coś tak prostego może być takie dobre. Mięso jest(...)mięciutkie, warzywa idealne ziemniaki rozpływają się w ustach. Tak przygotowane danie na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Polecam :) Składniki potrzebne do przygotowania karkówki pieczonej w worku z warzywami: 4 plastry karkówki (około 400g) – w zasadzie może być każdy inny rodzaj mięsa, ja następnym razem zrobię z indykiem, 150-200g wędzonego boczku, 6 średniej wielkości ziemniaków
Gotuj Się Kto MożeKarkówkę dobrze doprawiłam, plastrami cebuli otuliłam, na noc zostawiłam, następnie mięso na smakowym oleju przesmażyłam. Cebuli dodałam i wodą podlałam. Cztery godz. na małym ogniu karkówka się dusiła, aż mięciutka się zrobiła. Mięso na plastry pokroiłam, a wywar z cebulą zmiksowałam i sos dobrze wyostrzony gotowy już miałam. Każdy na swój sposób może ją podawać, samą(...)pieczywem zjadać, lub z makaronem, ziemniakami czy różnymi kaszami, do tego tylko sałatki czy surówki przygotujcie i smakami się delektujcie. Składniki: 2 kg karkówki (ja miałam 2 x 1 kg), sól himalajska do smaku, kminek cały, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, ok. 800 g białej cebuli, 3 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami
Moniki SmakołykiSoczysta, mięciutka, rozpływająca się w ustach, aromatyczna... mogłabym tu wiele pisać. Karkówka, bo właśnie o niej mowa to moja propozycja na pyszny obiad. Co prawda samo jej pieczenie zajmuje trochę czasu, ale przygotowanie to tylko chwila. Podana tradycyjnie z ziemniaczkami i buraczkami bądź ulubioną surówką to po prostu niebo w gębie :) Do przygotowania mojej karkówki wykorzystałam dość duże i grube(...)steki z karkówki, jednak piekąc cały kawał mięcha to około kilogramowy kawałek piekę niecałe półtora godziny w 160'C. Składniki: * 4 steki z karkówki (około 700 g) * 2 łyżki oleju * płaska łyżeczka soli * 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (użyłam Skworcu) * pół łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu) * ząbek czosnku * pół szklanki wody Wykonanie: Karkówkę natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, odstawić
Zrób to smacznieNajlepszy przepis na karkówkę z grilla.Im dłużej będziemy mięsko marynować tym będzie ono bardziej kruche i aromatyczne.Najczęściej marynuję 48 godz,ale 24 godz też spokojnie starczy.Marynowaną karkówkę kilkakrotnie przekładam by równomiernie przeszła przyprawami. Składniki: 1kg - 1,5 kg karkówki 1/2 szkl oleju 5-6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziołowego pieprzu(...)łyżka dowolnej przyprawy do grilla ( u mnie Galeo ognista) 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki ketchupu Mięso pokroić w dosyć cienkie plasterki i lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty w misce.Dokładnie wymieszać. Każdy plaster
Niespełnione zdolności kulinarneBizony” nadziewane kotlety z karkówki Bizony – skąd ta nazwa , otóż moje dziecię, jak zobaczyło ich wielkość krzyknęło : ” jakie bizony !”, zapewne, miał na myśli byka , ale cóż ..krowa jak krowa, każda taka sama – duża " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więc bizony się przyjęły, zarówno w nazwie jak i w jadłospisie . Bizon jest(...)zrobiony z wieprza , a konkretnie z karkówki , ciut mało fartownie , no ale dziecięca wyobraźnia jest prawie jak moja kuchenna ..wszystko wrzuci , przemiele i spożytkuje w nieograniczonym zakresie Kotleciki nadziewane są pieczarkami i serem , tak więc delicja , a do tego ta chrupka panierka ..mniam i tyle o ” bizonach” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki
Ogrodnik w podróżyCiąg dalszy pieczonych mięs. Rym razem do piekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają(...)piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: • karkówka wieprzowa ok. 1,5 kg • 15 ziaren jałowca • sok z 1/2 cytryny • po 1 płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej • 2 ząbki czosnku • 4 liście laurowe Wykonanie: • Karkówkę umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, wielokrotnie nakłuć z każdej strony wykałaczką. • Karkówkę natrzeć sokiem
To co kochamSoczysta, rozpływająca się w ustach karkówka fajna na obiad oraz na kanapkę. Składniki: - 2 kg karkówki - przyprawa do karkówki - 3 łyżki miodu - 350 g keczupu - 3 liście laurowe - olej rzepakowy Przygotowanie: Karkówkę posypujemy przyprawą do karkówki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z każdej strony karkówkę a następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i podlewamy(...)wodą. Keczup mieszamy z miodem i polewamy karkówkę. Dodajemy liście laurowe i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę do miękkości
Zainspirowana w kuchniRobiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe. składniki: ok 900 g karkówki ok 900 g kiszonej kapusty 5-6 średnich pieczarek 5 listków laurowych sól, pieprz ok 400 ml bulionu czubryca zielona Karkówkę pokroić w grube(...)plastry, u mnie wyszło 6 sztuk. Następnie karkówkę oprószyć solidnie z obu stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc. Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty
Monia miesza i gotujelubiłam. Unikałam go jak tylko mogłam. W sumie teraz nadal nie jest moją ulubioną przyprawą, ale już mi tak nie przeszkadza. Postanowiłam, że spróbuję go wykorzystać do pieczeni z karkówki tym bardziej, że wspomaga układ trawienny na wieloraki sposób. W końcu nie taki diabeł straszny. Po upieczeniu karkówki byłam zaskoczona, że nie było intensywnego aromatu kminku. Jeżeli podobnie(...)jesteście miłośnikami kminku, spróbujcie go wykorzystać w formie mielonej a sami będziecie zaskoczeni. Składniki: Karkówka około 1 ½ kg Sól Kminek mielony Papryka słodka Pieprz czarny mielony 2 spore cebule Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością mielonego kminku. Cebulę obieramy i kroimy w cząstki ( 4 ). Kładziemy wokół karkówki. Naczynie foliujemy i umieszczamy w lodówce
Smaki EwyKarkówka w sosie paprykowo - pomidorowym 2016-08-30 18:51:37 Porcje 4 Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje(...)Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 4 grube plastry karkówki 400 g pomidorów krojonych z puszki 250 ml bulionu mięsnego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki
Wędrówki po kuchnikochani postarałam się i na święta zapeklowałam karkówkę,wstawiłam ją w środę i zapiekłam w czwartek no to mamy tydzień czasu.Wyszła wyśmienita, na gorąco idealna, a na kanapki po prostu w dziesiątkę.Zachęcam was do peklowania mięsa. Można potem spożyć na gorąco jak i na zimno np jako wędlinę na kanapki. Składniki na 1.1/2 litra wody woda(...)lita sól peklowa 90 g ( na 1 wody dajemy 60 g ) czosnek 5 ząbków ziele angielskie 5 szt liść laurowy 3 szt pieprz ziołowy 2 łyżeczki karkówka 1.1/2 kg Dodatkowo: majeranek 2 łyżki czosnek 3 ząbki czerwona mielona papryka 1 łyżka Krok 1 Najpierw odmierzam wodę 1.1/2 litra, dodaje listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Zalewę
Różowa kuchniadzisiejszy przepis na obiad podwędziłam swojej Rodzicielce :) Przepadam za tym daniem i zawsze niecierpliwie wyglądałam dnia, kiedy lądowało ono na naszym obiadowym stole. Kolorowa papryka i pyszna, krucha karkówka na talerzu - czegóż chcieć więcej! Składniki na solidne porcje dla 4-5 osób - jak mniej solidne, to i dla 6-ciu : 1 i 1/2 kg karkówki bez kości 2-3 papryki(...)cebule na 1kg mięsa sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - do smaku olej Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc zostawić w przyprawach do "przegryzienia się" w lodówce. Karkówkę pokroić w średniej grubości plastry - ok 1- 1,5cm . Każdy kawałek skropić z obydwu stron olejem, lekko posolić, obsypać obficie słodką papryką i lekko papryką ostrą. Tak przygotowane mięso odstawić
Grunt to przepis!Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania karkówki z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym. Wystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę. Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić. Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów(...)pieczarek 2 cebule, np. czerwone sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na dno szybkowaru wlać olej i partiami przesmażyć plasterki karkówki (z obu stron; na złoty kolor). Następnie podsmażone mięso ułożyć jedno na drugim. Wlać pomidory
UgotowaćSkładniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)lodówki karkówkę obsmażyć pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni
Darcia w kuchniDzisiaj dla moich mięsożerców zrobiłam duszoną karkówkę. Prosto i smacznie. Mięso robi się samo, a my na koniec delektujemy się miękką rozpływającą się w ustach karkówką. W ten sam sposób możecie zrobić również łopatkę wieprzową. Składniki: 1,50 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 3 cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)łyżka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony. Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać
O kuchni z uczuciemParę lat temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule(...)Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej na noc. Po upływie tego czasu, karkówkę obtaczamy w mące
Smaki EwyKuchnia to takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki(...)cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry, lekko rozbijamy. Kawałki mięsa łączymy z przeprawą do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy lekko
W kuchennym oknie Ewyniedługo pojawi się coś dla Was. :) A tymczasem zapraszam do przejrzenia dopiero co zakończonej, letniej edycji. Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Karkówka z grilla autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Cytrynowe steki autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń(...)waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka
Kuchenna KontrrewolucyaKarkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody WYKONANIE(...)Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu sojowego i przyprawy do karkówki, wlewamy do miski. Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu. Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy
W kuchennym oknie EwyKarkówka kojarzy mi się głównie z grillem i właściwie w sezonie letnim tylko taką jemy. Jednak za oknem już zaczyna robić się ponuro i chłodno, dlatego dziś proponuję karkówkę w nieco innym wydaniu. Zrobiłam z niej roladki nafaszerowane kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam wypróbować karkówkę w takiej formie. Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami SKŁADNIKI: 2 grube(...)plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszam do przygotowania karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu(...)stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Składniki: 2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 papryka 2 duże pomidory ketchup Sposób przyrządzenia: Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając ją najlepiej na całą noc (można kupić gotową mieszankę do karkówki albo zamarynować w swoich ulubionych przyprawach). W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1/4 plastrów
upichcicPieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12 udek z kurczaka -8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg ) -kilka ząbków czosnku -żelatyna -przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs -sól -pieprz -olej Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę(...)czosnkiem. Z udek zdejmujemy skórki. Wycinamy kości. Przyprawiamy tak samo, jak karkówkę. Łyżkę żelatyny moczymy w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Można też użyć suchego proszku żelatynowego. Na desce układamy skórki z kurczaka. Na nich układamy plastry karkówki. Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym
Maminek kulinarny