czymś zainspiruję, spokojnie zdążycie zrobić jeszcze zakupy. Wpadnijcie jutro, jak macie ochotę. Będzie mi miło. I ja wiem, że to nie jest odpowiedni czas na przepisy typu: karkówka duszona w sosie cebulowym. Obecne temperatury nie są sprzyjające (jak dla mnie, niczemu). Ja też zdecydowanie bardziej lubię zjeść coś świeżego, chłodnego, letniego. Ten przepis jednak już tak długo czeka na publikację(...)chcę go znowu przesuwać na „zaś”. Nie pamiętam kiedy go zrobiłam i co mnie natchnęło. Chyba od dłuższego czasu przymierzałam się po prostu do gotowanej karkówki. Postanowiłam to w końcu zrobić. Pamiętam natomiast, że karkówka wyszła naprawdę pyszna. Bardzo zwyczajna, domowa. A w połączeniu z kaszą i mizerią to już w ogóle cacy. Chociaż chyba jednak stwierdziliśmy
KardamonovyCiąg dalszy pieczonych mięs. Rym razem do piekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają w piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: ? karkówka wieprzowa(...)ziaren jałowca ? sok z 1/2 cytryny ? po 1 płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku ? 1/2 łyżeczki papryki słodkiej ? 2 ząbki czosnku ? 4 liście laurowe Wykonanie: ? Karkówkę umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, wielokrotnie nakłuć z każdej strony wykałaczką. ? Karkówkę natrzeć sokiem z cytryny. ? Wymieszać sól, pieprz, majeranek, paprykę z roztartym czosnkiem i natrzeć przyprawami karkówkę z każdej strony. ? Ziarna jałowca
To co kochamJest rumiana, z lekko dymnym posmakiem i rozpływa się w ustach. Karkówkę według tego przepisu przygotowuje się na patelni i w piekarniku, a smakuje zupełnie, jak zdjęta z grilla. Przepis na karkówkę z piekarnika jak z grilla około 1,2 kilogramowy kawałek karkówki wieprzowej, 4-5 ząbków czosnków, 4 łyżki oleju, kopiasta łyżka majeranku, sól, pieprz. Jak zrobić karkówkę(...)strony – ma się wyraźnie zrumienić, to nada mu nieco dymnego posmaku. Przełóż do naczynia do zapiekania, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30-40 minut. Do karkówki podaliśmy taką surówkę: Grillowa surówka z młodej kapusty. PRZEPIS Przepisy na dania mięsne Artykuł Karkówka z piekarnika, która smakuje jak z grilla. Świetny przepis na pieczony karczek wieprzowy pochodzi
Kulinarna PolskaZiołowa karkówka z grilla to jedna z propozycji na mięsne danie grillowe. Odpowiednio przyprawione mięso to podstawa każdego grilla, to w przyprawach i długim marynowaniu mięsa tkwi sekret. Karkówkę będziemy grillować z czerwoną cebulą i papryką. Możemy ją podać wraz z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami. Jeśli akurat nie jest sezon grillowy to możecie przygotować ją i upiec w piekarniku(...)Składniki 1 kg karkówki czerwona cebula czerwona papryka Składniki na marynatę 10 łyżek oleju 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka czerwonej, słodkiej papryki 1/2 łyżeczki majeranku 2 łyżki sosu sojowego szczypta pieprzu 1 ząbek czosnku Ziołowa karkówka z grilla – jak przygotować Zaczynamy od przygotowania marynaty. Do miski przeciskamy przez praskę czosnek, dodajemy olej oraz pozostałe przyprawy. Karkówkę myjemy osuszamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne danie obiadowe na każda okazje. Karkówka zapiekana w kiszonej kapuście to jedno z moich ulubionych dan. Smakuje rewelacyjnie szczególnie w zimie. Mięso jest soczyste i tak miękkie, że można nim smarować chleb. Świetna propozycja na świąteczny obiad. Składniki: 4 plastry karkówki 1 duża cebula 2 średnie jabłka 1 kg kiszonej kapusty 3 suszone śliwki 2 ząbki czosnku 5 ziaren(...)pieprz do smaku 2 łyżki smalcu liście szałwii lub łyżeczka suszonej opcjonalnie 1/2 szklanki wody lub bulionu Zapraszam również do obejrzenia filmu z instrukcja krok po kroku. Wykonanie: Plastry karkówki umyć i wysuszyć papierowym ręcznikiem. Każdy z plastrów przyprawić solą i pieprzem. Przykryć i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Zamarynowaną karkówkę obsmażyć na smalcu z obu stron. Kiedy karkówka
Pani M - kuchnia smakowitaCzęsto najprostsze okazuje się najsmaczniejsze. Długo duszona karkówka dosłownie rozpada się pod widelcem. Najlepiej smakuje z ziemniakami lub wszelkiego rodzaju kluskami. 1kg karkówki 2 duże cebule olej sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany, majeranek 1 łyżka mąki 1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy, w razie potrzeby kroimy na mniejsze kotlety. 2. W garnku z grubym dnem(...)głębokiej patelni mocno rozgrzewamy olej. Obsmażamy karkówkę z dwóch stron do mocnego zarumienienia. Wlewamy wodę do poziomu mięsa, dodajemy przyprawy i pokrojoną w kostkę cebulę. Dusimy pod przykryciem przez około 1,5kg do miękkości mięsa. 3. Mieszamy mąkę z odrobiną zimnej wody. Wlewamy do sosu. W razie potrzeby doprawiamy sos do smaku. obiad, danie obiadowe, dania obiadowe, karkówka
Szefowa kuchniJeśli szukacie pomysłu na karkówkę to przychodzę Wam z pomocą. Dziś propozycja na mięsny obiad do przygotowania w zaledwie 15 minut . Karkówka pieczona z cebulą w majonezowo- ketchupowej marynacie wychodzi obłędna w smaku, mięso jest doskonale upieczone, miękkie i kruche. Takie mięsne danie podałam z młodymi ziemniakami posypanymi koperkiem, a do tego ulubiona surówka. Oj przyznam Wam, że ten obiad(...)był wyśmienity i karkówkę przygotowaną w ten sposób powtórzę jeszcze nie raz. Karkówka pieczona z cebulą w majonezowo- ketchupowej marynacie - składniki: * 4 plastry karkówki * 2 kopiate łyżki majonezu * 1 kopiata łyżka ketchupu pikantnego * 1 duża cebula * sól do posypania mięsa * przyprawa do wieprzowiny do posypania mięsa * 100 g żółtego sera startego na tarce o dużych oczkach Wykonanie: Plastry karkówki
Zrób to smacznieczymś zainspiruję, spokojnie zdążycie zrobić jeszcze zakupy. Wpadnijcie jutro, jak macie ochotę. Będzie mi miło. I ja wiem, że to nie jest odpowiedni czas na przepisy typu: karkówka duszona w sosie cebulowym. Obecne temperatury nie są sprzyjające (jak dla mnie, niczemu). Ja też zdecydowanie bardziej lubię zjeść coś świeżego, chłodnego, letniego. Ten przepis jednak już tak długo czeka na publikację(...)chcę go znowu przesuwać na „zaś”. Nie pamiętam kiedy go zrobiłam i co mnie natchnęło. Chyba od dłuższego czasu przymierzałam się po prostu do gotowanej karkówki. Postanowiłam to w końcu zrobić. Pamiętam natomiast, że karkówka wyszła naprawdę pyszna. Bardzo zwyczajna, domowa. A w połączeniu z kaszą i mizerią to już w ogóle cacy. Chociaż chyba jednak stwierdziliśmy
Kardamonovyvotes ) „Blaszka smaków” czyli karkówka i warzywa z piekarnika To cudowne danie, ratuje mnie zawsze wtedy, kiedy chcę coś więcej zdziałać w ogrodzie, a wiadomo.. wiosna .. podobno już jest…. Podobno bo po tym śniegu i mrozie co nawiedza nas, co kilka dni trudno wywnioskować, ale cóż rzodkiewki i sałatę siać można , więc do dzieła… kilofy(...)dalej już tylko się wylegujesz z książką w ręku.. Brzmi fajnie nie ? Wiem, a smakuje jeszcze lepiej zapewniam składniki na około 4 osoby: mięso: 4 grube plastry karkówki, nie rozklepane takie około 1 do 1,5 cm 4 plastry sera dowolnego gatunku ( lub kilka mniejszych, chodzi o taką ilość żeby pokryła cały kawałek karkówki) 2 cebule średniej wielkości czosnek
Ogrodnik w podróżyRolady z karkówki w sosie musztardowym to znakomita propozycja na świąteczny obiad. Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso, wypełnione aromatycznym farszem, uduszone w lekkim sosie musztardowym. Przepis na rolady jest bardzo prosty i myślę, że większości z Was znany i lubiany. A jeśli nie, to polecam. Takie rolady dobre są również pod tym względem, że można je przygotować wcześniej(...)odgrzaniu podać w odpowiednim momencie. Smakują równie dobrze na drugi dzień. Składniki - 1 kg karkówki wieprzowej - 150-200 gram boczku wędzonego - 3-4 ogórki kiszone - 2 cebule - mały słoik musztardy ( ok. 180-200 gram ) - po pół łyżeczki czosnku mielonego, papryki mielonej, kminku i majeranku - sól, pieprz do smaku - olej - 1 łyżeczka mąki pszennej Wykonanie Karkówkę kroję na płaty
Kuchnia z widokiem na ogródKarkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Duszona karkówka to mięso, którego nie trzeba reklamować. Jest smaczne, łatwe w przygotowaniu i nadaje się zarówno na codzienny obiad, jak i na większe okazje. Koło Gospodyń Wiejskich z Cmolasu proponuje przygotowanie duszonej karkówki pod kołderką z podsmażonej cebuli, dzięki czemu danie zyskuje dodatkowy aromat, a mięso jest bardziej miękkie. Tak przygotowana karkówka najlepiej będzie(...)smakowała podana z ziemniakami i ćwikłą. Przepis pochodzi z publikacji pt. „Lasowiacki specjały”, wydanej przez Lokalną Grupę Działania Lasovia. Karkówka z cebulą – kuchnia podkarpacka Składniki: 1 kg karkówki bez kości 4 duże cebule sól, pieprz, słodka mielona papryka tłuszcz do smażenia (olej, smalec) 1 szklanka rosołu lub wody Mięso kroimy na plastry grubości około 1,5 cm i lekko rozbijamy
Trzeci talerzŁatwa i bardzo smaczna karkówka pieczona z selerem i koperkiem. Aromatyczne i soczyste mięso z lekką nutą pikantności, które świetnie sprawdzi się na codzienny obiad. Karkówka jest smacznym i łatwym do obróbki mięsem. Mięso powinno być dobrej jakości i z umiarkowaną ilością tłuszczu. Przy zakupie najlepiej wybierać kawałki średniej wielkości, gdyż te duże mogą pochodzić ze starszych osobników(...)upieczeniu mięso będzie niesmaczne. Ilość porcji: 5 Karkówka pieczona z selerem i koperkiem — składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 4 łodygi selera naciowego 2 papryczki chili wiązka koperku 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki mielonego kminku 2 łyżeczki pieprzu naturalnego sól olej do smażenia Jak zrobić karkówkę pieczoną z selerem i koperkiem? Mięso pokroić na plastry o grubości
Gotuj w domuPalce lizać. Nie lada gratka dla mięsożerców kochających połączenia ze ostrym i słodkim. Składniki: 1 karkówki sól pieprz 1 łyżka słodkiej słodkiej papryki mąka do panierowania olej słonecznikowy do smażenia 500 g pieczarek 2 szt czerwonej papryki 3 duże cebule 5 ogórków(...)łyżki octu winnego 1 łyżka sosu sojowego słodka papryka pieprz cayenne sól pieprz do smaku Przygotowanie: 1. Karkówkę umyłem, osuszyłem.. Jeśli karkówka pokroiłem w plastry o grubości ok. 1 cm. Doprawiłem z obu stron solą, pieprzem i papryką słodką. Przykryłem mięso folią spożywczą i wstawiłem do lodówki
R'n'G KitchenKarkówka po cygańsku to pyszne danie mięsne dla całej rodziny. To idealny pomysł na soczyste kawałki mięsa pieczone z warzywami. Karkówka pieczona z aromatyczną papryką i pieczarkami to świetny pomysł na mięsny obiad, który wykonasz przez cały rok. Możesz go podać z potrawami z ziemniaków, np. kluskami lub kopytkami, puree ziemniaczanym lub dowolną kaszą. Idealnie pasować będą ziemniaki tłuczone(...)wody lub puree z koperkiem oraz surówka bądź sałata z jogurtem. Poniżej przepis plus kilka porad. SKŁADNIKI: 850 g karkówki 2 czerwone papryki – 420 g 1 spora cebula – 170 g 400 g pieczarek 3 spore łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, słodka i ostra papryka 4 łyżki oleju + olej na dno formy Uwagi do przepisu: Czas pieczenia może się
Zasmakuj Kuchnitych kupnych, mają dużo lepszy smak i wygląd. Ich przygotowanie naprawdę nie jest trudne, ani czasochłonne. Więc jeśli tylko macie możliwość, to przygotowujcie je sami. Ja dziś zrobiłam czosnkową karkówkę gotowaną w mleku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka wyszła pyszna, mięciutka, soczysta i w sam raz przyprawiona. Więc kolejny przepis ląduje na moim blogu. Pomysł na tą karkówkę zaczerpnęłam(...)strony: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/04/czosnkowy-schab-gotowany-w-mleku.html?fbclid=IwAR3eDVSUo-tIJjLU5lZgqfL9W5HTsNB-7waQ7TQtyhouq3FFtT1nOaIiKj4. Oczywiście trochę go zmodyfikowałam, przede wszystkim zmieniając gatunek mięsa oraz proporcje. Oto przepis w mojej wersji: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok. 1,5kg karkówki wieprzowej Marynata: 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku 0,5 łyżeczki ostrej papryki w proszku 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki soli
Waniliowe ImprowizacjeKarkówka po chłopsku Soczyste i kruche mięso wieprzowe duszone w pysznym i bardzo aromatycznym sosie. Tak przygotowaną karkówkę polecam podać z ziemniaczkami i ulubioną surówką. To danie z pewnością zasmakuje wszystkim domownikom, jednak jeżeli mają je jeść także dzieci to lepiej dodać mniej papryczki chilli, gdyż mięso wychodzi dość pikantne. Składniki: ok 0,5kg karkówki 2-3 cebule(...)łyżeczka koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki 1 łyżka posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Każdy kawałek mięsa nacieramy solą, pieprzem oraz majerankiem *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i obsmażamy mięso z każdej strony, aż straci
Blog z ApetytemJakoś brakowało mi pomysłu na obiad ostatnio. W sklepie akurat wpadła i w oko promocja na karkówkę, dobrałam do tego kapustę kiszoną i już był obiadek gotowy. Do tego ziemniaczki i jest całkiem pysznie ;) Karkówka duszona w kapuście kiszonej składniki: 700 g karkówki pokrojonej w plastry 250 g kapusty kiszonej 300 ml bulionu 4 łyżki ketchupu 1 łyżka sosu(...)worcester 2 łyżki brązowego cukru 1 łyżka skrobi kukurydzianej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka duszona w kapuście kiszonej wykonania: Karkówkę marynujemy w 2 łyżeczkach papryki słodkie, 1 papryki ostrej i imbiru. Doprawiamy pieprzem i solą, skrapiamy oliwą z oliwek i zostawiamy na pół godziny. Następnie smażymy z obu stron na rumiany kolor. Układamy w naczyniu żaroodpornym przekładając kapustą kiszoną. Wierzch
Delusional TrinePrzekładaniec z młodej kapusty i karkówki w ketchupie Cały obiad za jednym zamachem, czyli kruche i aromatyczne mięsko duszone w soczystych warzywach. Przepyszny obiad z piekarnika. Razem z tym daniem polecam upiec pyszne ziemniaczki, które będą idealnie pasować do mięska w warzywach PRZEPIS NA ZIEMNIACZKI (KLIK) . Składniki: 1/2 główki młodej kapusty ok 600g karkówki(...)pieczarek 1 marchewka 1 cebula ok. 5 łyżek pikantnego ketchupu Przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, chilli (szczypta), majeranek, tymianek *** Kapustę grubo szatkujemy *** *** Karkówkę kroimy w dość cienkie plastry *** *** Mięso nacieramy z dwóch stron przyprawami i odkładamy na około 10 minut *** *** Mięso smarujemy z dwóch stron ketchupem, przekładamy do miseczki i odkładamy na około 20 minut *** *** W międzyczasie
Blog z ApetytemAromatyczna, miękka karkówka pieczona z warzywami w niezwykle pachnącym, ostro - słodkim sosie na bazie wyrazistego czosnku, pikantnej musztardy, które idealnie komponują się ze słodkością miodu połączoną z delikatną jabłkową nutą. Składniki: 1,7kg karkówki bez kości 3 czerwone cebule 300g pieczarek 300g czerwonej papryki 300g kiszonych ogórków przyprawa do karkówki sól pieprz mąka pszenna olej Sos: 4 łyżki sosu sojowego(...)miodu 2 łyżeczki słodkiej papryki 5 łyżek koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 2 łyżeczki suszonego, niedźwiedziego czosnku Wykonanie: 1. Mięso umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obtoczyć w mące i obsmażyć na oleju z obydwu stron. 2. Sos: wszystkie składniki sosu dokładnie
Szalona Kuchnia EwelinyKarkówka z warzywami z dodatkiem musztardy, danie z wolnowaru Uwielbiam urządzenie które w Polsce zwie się wolnowar, a dlaczego ? to wyjaśni Ci ten wpis. Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy. Była to niedziela, a dokładnie niedzielny poranek gdzie mieliśmy, my dorośli, zaplanowany wyjazd do Krakowa na próbowanie polskich młodych win. My mamy plan wyjazdowy, a rodzina zostaje w domu(...)kilku godzinach danie jest gotowe i tak było tym razem. To tak najprościej mówiąc, ale tak naprawdę jest. Do tego wolnowar pobiera mało prądu, więc jest po prostu genialny. Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy 1 kg karkówki 2 marchewki 1 kawałek selera naciowego kawałek selera 2 pietruszki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki
Kuchnia na wzgórzuKarkówka z warzywami z dodatkiem musztardy, danie z wolnowaru Uwielbiam urządzenie które w Polsce zwie się wolnowar, a dlaczego ? to wyjaśni Ci ten wpis. Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy. Była to niedziela, a dokładnie niedzielny poranek gdzie mieliśmy, my dorośli, zaplanowany wyjazd do Krakowa na próbowanie polskich młodych win. My mamy plan wyjazdowy, a rodzina zostaje w domu(...)kilku godzinach danie jest gotowe i tak było tym razem. To tak najprościej mówiąc, ale tak naprawdę jest. Do tego wolnowar pobiera mało prądu, więc jest po prostu genialny. Karkówka z warzywami z dodatkiem musztardy 1 kg karkówki 2 marchewki 1 kawałek selera naciowego kawałek selera 2 pietruszki 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 duże łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki
Kuchnia na wzgórzuPomysł na niedzielny obiad - duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!). Składniki(...)porcji: 1 kg karkówki (w jednym kawałku) 100 g suszonych śliwek co najmniej pół główki czosnku 2 listki laurowe 2 kulki ziela angielskiego 2 szklanki wody pieprz, np. cayenne sól Dzień przed przygotowaniem mięsa - karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć solą oraz pieprzem cayenne. Następnie za pomocą noża zrobić nacięcia, w które włożyć po jednej suszonej śliwce i ząbku czosnku. Najlepiej
UgotowaćWielu z Was to danie – makaron ryżowy z łososiem może wydać się dziwne, ze względu na nietypowe połączenie składników. Większości makaron ryżowy kojarzy się z
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Karkówka pieczona w worku z warzywami Karkówka pieczona w worku z warzywami zrobiona wg przepisu Szamana :) Spróbowałam i jestem pod wrażeniem że coś tak prostego może być takie dobre. Mięso jest(...)mięciutkie, warzywa idealne ziemniaki rozpływają się w ustach. Tak przygotowane danie na pewno jeszcze nie raz zagości na moim stole. Polecam :) Składniki potrzebne do przygotowania karkówki pieczonej w worku z warzywami: 4 plastry karkówki (około 400g) – w zasadzie może być każdy inny rodzaj mięsa, ja następnym razem zrobię z indykiem, 150-200g wędzonego boczku, 6 średniej wielkości ziemniaków
Gotuj Się Kto MożeKarkówkę dobrze doprawiłam, plastrami cebuli otuliłam, na noc zostawiłam, następnie mięso na smakowym oleju przesmażyłam. Cebuli dodałam i wodą podlałam. Cztery godz. na małym ogniu karkówka się dusiła, aż mięciutka się zrobiła. Mięso na plastry pokroiłam, a wywar z cebulą zmiksowałam i sos dobrze wyostrzony gotowy już miałam. Każdy na swój sposób może ją podawać, samą(...)pieczywem zjadać, lub z makaronem, ziemniakami czy różnymi kaszami, do tego tylko sałatki czy surówki przygotujcie i smakami się delektujcie. Składniki: 2 kg karkówki (ja miałam 2 x 1 kg), sól himalajska do smaku, kminek cały, pieprz czarny grubo mielony do smaku, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, ok. 800 g białej cebuli, 3 łyżki oleju rzepakowego z papryką ostrą, pomidorami
Moniki SmakołykiSoczysta, mięciutka, rozpływająca się w ustach, aromatyczna... mogłabym tu wiele pisać. Karkówka, bo właśnie o niej mowa to moja propozycja na pyszny obiad. Co prawda samo jej pieczenie zajmuje trochę czasu, ale przygotowanie to tylko chwila. Podana tradycyjnie z ziemniaczkami i buraczkami bądź ulubioną surówką to po prostu niebo w gębie :) Do przygotowania mojej karkówki wykorzystałam dość duże i grube(...)steki z karkówki, jednak piekąc cały kawał mięcha to około kilogramowy kawałek piekę niecałe półtora godziny w 160'C. Składniki: * 4 steki z karkówki (około 700 g) * 2 łyżki oleju * płaska łyżeczka soli * 1 łyżeczka przyprawy do wieprzowiny (użyłam Skworcu) * pół łyżeczki majeranku (użyłam Skworcu) * ząbek czosnku * pół szklanki wody Wykonanie: Karkówkę natrzeć przyprawami wymieszanymi z olejem, odstawić
Zrób to smacznieNajlepszy przepis na karkówkę z grilla.Im dłużej będziemy mięsko marynować tym będzie ono bardziej kruche i aromatyczne.Najczęściej marynuję 48 godz,ale 24 godz też spokojnie starczy.Marynowaną karkówkę kilkakrotnie przekładam by równomiernie przeszła przyprawami. Składniki: 1kg - 1,5 kg karkówki 1/2 szkl oleju 5-6 ząbków czosnku 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziołowego pieprzu(...)łyżka dowolnej przyprawy do grilla ( u mnie Galeo ognista) 1 łyżeczka przyprawy do karkówki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki ketchupu Mięso pokroić w dosyć cienkie plasterki i lekko rozbić. Czosnek przecisnąć przez praskę i połączyć z pozostałymi składnikami marynaty w misce.Dokładnie wymieszać. Każdy plaster
Niespełnione zdolności kulinarneBizony” nadziewane kotlety z karkówki Bizony – skąd ta nazwa , otóż moje dziecię, jak zobaczyło ich wielkość krzyknęło : ” jakie bizony !”, zapewne, miał na myśli byka , ale cóż ..krowa jak krowa, każda taka sama – duża " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Więc bizony się przyjęły, zarówno w nazwie jak i w jadłospisie . Bizon jest(...)zrobiony z wieprza , a konkretnie z karkówki , ciut mało fartownie , no ale dziecięca wyobraźnia jest prawie jak moja kuchenna ..wszystko wrzuci , przemiele i spożytkuje w nieograniczonym zakresie Kotleciki nadziewane są pieczarkami i serem , tak więc delicja , a do tego ta chrupka panierka ..mniam i tyle o ” bizonach” " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki
Ogrodnik w podróżyCiąg dalszy pieczonych mięs. Rym razem do piekarnika trafiła karkówka w foli, naszpikowana ziarnami jałowca. Mięso po upieczeniu jest kruche, miękkie i aromatyczne. Smakuje na ciepło w plastrach do obiadu i na zimno do kanapki. Ostatnio wszystkie mięsa piekę w folii, bo nie są wysuszone i nie pryskają(...)piekarniku, co ułatwia mi życie. Składniki: • karkówka wieprzowa ok. 1,5 kg • 15 ziaren jałowca • sok z 1/2 cytryny • po 1 płaskiej łyżeczce soli, pieprzu i majeranku • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej • 2 ząbki czosnku • 4 liście laurowe Wykonanie: • Karkówkę umyć i wytrzeć ręcznikiem papierowym, wielokrotnie nakłuć z każdej strony wykałaczką. • Karkówkę natrzeć sokiem
To co kochamSoczysta, rozpływająca się w ustach karkówka fajna na obiad oraz na kanapkę. Składniki: - 2 kg karkówki - przyprawa do karkówki - 3 łyżki miodu - 350 g keczupu - 3 liście laurowe - olej rzepakowy Przygotowanie: Karkówkę posypujemy przyprawą do karkówki i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z każdej strony karkówkę a następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i podlewamy(...)wodą. Keczup mieszamy z miodem i polewamy karkówkę. Dodajemy liście laurowe i pieczemy w 180 C przez około 1 godzinę do miękkości
Zainspirowana w kuchniRobiłam już żeberka zapiekane w kapuście kiszonej więc w ten sam sposób przygotowałam również karkówkę. Danie wzbogaciłam o pieczarki, które akurat zalegały mi w lodówce. Pieczarki mogą być ugotowane lub surowe. składniki: ok 900 g karkówki ok 900 g kiszonej kapusty 5-6 średnich pieczarek 5 listków laurowych sól, pieprz ok 400 ml bulionu czubryca zielona Karkówkę pokroić w grube(...)plastry, u mnie wyszło 6 sztuk. Następnie karkówkę oprószyć solidnie z obu stron czubrycą zieloną. Przyprawione mięso odstawić na kilka godzin do lodówki, u mnie stało przez całą noc. Następnie plastry karkówki obsmażyć z obu stron na rozgrzanej patelni. Kapustę kiszoną przepłukać we wodzie, jeśli jest bardzo kwaśna to zrobić to dwa razy. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć połowę kapusty
Monia miesza i gotujelubiłam. Unikałam go jak tylko mogłam. W sumie teraz nadal nie jest moją ulubioną przyprawą, ale już mi tak nie przeszkadza. Postanowiłam, że spróbuję go wykorzystać do pieczeni z karkówki tym bardziej, że wspomaga układ trawienny na wieloraki sposób. W końcu nie taki diabeł straszny. Po upieczeniu karkówki byłam zaskoczona, że nie było intensywnego aromatu kminku. Jeżeli podobnie(...)jesteście miłośnikami kminku, spróbujcie go wykorzystać w formie mielonej a sami będziecie zaskoczeni. Składniki: Karkówka około 1 ½ kg Sól Kminek mielony Papryka słodka Pieprz czarny mielony 2 spore cebule Wykonanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy solą, pieprzem, papryką i sporą ilością mielonego kminku. Cebulę obieramy i kroimy w cząstki ( 4 ). Kładziemy wokół karkówki. Naczynie foliujemy i umieszczamy w lodówce
Smaki EwyKarkówka w sosie paprykowo - pomidorowym 2016-08-30 18:51:37 Porcje 4 Jabłka rumienią się w sadzie, dojrzewa czarny bez, jarzębina i głóg. Zaczynają kwitnąć wrzosy, rozchodniki, a w lesie pojawiają się grzyby. Słońce jeszcze mocno grzeje, choć wieczory są już znacznie chłodniejsze. Powietrze wydaje się nie co gęstsze, mniej przejrzyste. Babie lato rozpuszcza swoje długie nici i wędruje(...)Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Czas przygotowania 15 min Czas gotowania 55 min Czas przygotowania 1 hr 10 min Ingredients 4 grube plastry karkówki 400 g pomidorów krojonych z puszki 250 ml bulionu mięsnego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 mała cebula 2 gałązki świeżego tymianku 1 liść laurowy 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczki
Wędrówki po kuchnikochani postarałam się i na święta zapeklowałam karkówkę,wstawiłam ją w środę i zapiekłam w czwartek no to mamy tydzień czasu.Wyszła wyśmienita, na gorąco idealna, a na kanapki po prostu w dziesiątkę.Zachęcam was do peklowania mięsa. Można potem spożyć na gorąco jak i na zimno np jako wędlinę na kanapki. Składniki na 1.1/2 litra wody woda(...)lita sól peklowa 90 g ( na 1 wody dajemy 60 g ) czosnek 5 ząbków ziele angielskie 5 szt liść laurowy 3 szt pieprz ziołowy 2 łyżeczki karkówka 1.1/2 kg Dodatkowo: majeranek 2 łyżki czosnek 3 ząbki czerwona mielona papryka 1 łyżka Krok 1 Najpierw odmierzam wodę 1.1/2 litra, dodaje listek laurowy i ziele angielskie oraz pieprz ziołowy. Zalewę
Różowa kuchniadzisiejszy przepis na obiad podwędziłam swojej Rodzicielce :) Przepadam za tym daniem i zawsze niecierpliwie wyglądałam dnia, kiedy lądowało ono na naszym obiadowym stole. Kolorowa papryka i pyszna, krucha karkówka na talerzu - czegóż chcieć więcej! Składniki na solidne porcje dla 4-5 osób - jak mniej solidne, to i dla 6-ciu : 1 i 1/2 kg karkówki bez kości 2-3 papryki(...)cebule na 1kg mięsa sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra - do smaku olej Mięso najlepiej przygotować dzień wcześniej i na noc zostawić w przyprawach do "przegryzienia się" w lodówce. Karkówkę pokroić w średniej grubości plastry - ok 1- 1,5cm . Każdy kawałek skropić z obydwu stron olejem, lekko posolić, obsypać obficie słodką papryką i lekko papryką ostrą. Tak przygotowane mięso odstawić
Grunt to przepis!Dzisiaj zachęcam Was do przygotowania karkówki z pieczarkami i cebulką w sosie pomidorowym. Wystarczy 30 minut duszenia w szybkowarze, aby uzyskać miękką, kruchą i rozpływają się w ustach - karkówkę. Danie idealne na delegację. Wystarczy gorącą karkówkę wraz z sosem przełożyć do słoików i całość mocno zakręcić. Składniki: co najmniej 1 kg karkówki 1 puszka pokrojonych pomidorów(...)pieczarek 2 cebule, np. czerwone sól, np. himalajska pieprz, np. pikantny olej Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić w plasterki i przyprawić solą oraz pieprzem. Cebulę obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Na dno szybkowaru wlać olej i partiami przesmażyć plasterki karkówki (z obu stron; na złoty kolor). Następnie podsmażone mięso ułożyć jedno na drugim. Wlać pomidory
UgotowaćSkładniki: 1,20-1,50 karkówki bez kości 2 przyprawy knorr do czerwonego mięsa lub do karkówki 3 cebule 30-50 dag pieczarek sos: 16 łyżek wody 3 łyżki cukru 2,5 łyżki magi 5 łyżek octu 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry posypać przyprawą ( dać całe 2 sztuki ) dodać troszeczkę oleju wymieszać i odstawić(...)lodówki karkówkę obsmażyć pieczarki pokroić w plasterki a cebulę w półksiężyce – pieczarek i cebuli nie smażymy układać w naczyniu żaroodpornym warstwami ( pieczarki, cebula, karkówka, pieczarki, cebula, karkówka ) 2. Z podanych składników w osobnym garnku przygotować sos, zalać nim karkówkę piec w temp. 180 stopni
Darcia w kuchniDzisiaj dla moich mięsożerców zrobiłam duszoną karkówkę. Prosto i smacznie. Mięso robi się samo, a my na koniec delektujemy się miękką rozpływającą się w ustach karkówką. W ten sam sposób możecie zrobić również łopatkę wieprzową. Składniki: 1,50 kg karkówki wieprzowej 2 łyżki masła klarowanego 3 cebule 3 ząbki czosnku sól pieprz 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki papryki ostrej(...)łyżka majeranku 1/2 łyżeczki rozmarynu Karkówkę umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Ponacinać w poprzek mięso . Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce i natrzeć karkówkę bardzo dokładnie z każdej strony. Czosnek pokroić w plasterki i powkładać pomiędzy nacięcia mięsa. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę z każdej strony na złoty kolor, a następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i zalać
O kuchni z uczuciemParę lat temu ( trochę ich było ) otrzymałam od koleżanki ten przepis na karkówkę. Robiłam ją wielokrotnie. Wszyscy bez wyjątku bardzo ją lubią. Kiedyś podjęłam próbę zrobienia tego dania z innym mięsem a mianowicie z filetami z kurczaka, ale to już nie było to. W tym przypadku najlepiej sprawdza się karkówka, jest rewelacyjna. Składniki: 1 ½ kg karkówki ½ kg pieczarek 3 cebule(...)Delikat czerwony Mąka do panierowania Olej do smażenia Sos 8 łyżek wody 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki cukru 1 mały słoik koncentratu pomidorowego. Wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, nie rozbijamy ich. Przyprawiamy czerwonym delikatem z obu stron. Wstawiamy do lodówki na nie mniej niż 3 godziny, a najlepiej na noc. Po upływie tego czasu, karkówkę obtaczamy w mące
Smaki EwyKuchnia to takie miejsce, gdzie do głowy przychodzą rożne pomysły. Mój najświeższy pomysł powstał przy okazji niedzielnego obiadu. Była karkówka i należało ją jakoś przyrządzić. Powstało bardzo smaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki(...)cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy na plastry, lekko rozbijamy. Kawałki mięsa łączymy z przeprawą do karkówki i pozostawiamy na ok. 2 godziny. Rozgrzewamy olej na patelni . Kawałki mięsa obtaczamy w mące i obsmażamy lekko
W kuchennym oknie Ewyniedługo pojawi się coś dla Was. :) A tymczasem zapraszam do przejrzenia dopiero co zakończonej, letniej edycji. Szaszłyki z kurczaka i kolorowych papryk autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Karkówka z grilla autorka: Patrycja (mikimama) | blog: Czerwień i błękit Cytrynowe steki autorka: karto_flana | blog: Z kartoflanego pola Wciąż trwam i robię najokropniejsze burgery na świecie. autorka: monami | blog: Budyń(...)waniliowy Steki z kangura autorka: Koper | blog: W koperkowej kuchni "Pulled pork - przepyszne, wyczesane mięso" autorka: KuszenieSukkuba | blog: Podniebienne Pieszczoty Grillowana karkówka w coli autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Kacza pierś Ewy Wachowicz autorka: Bernadetta | blog: Prawo do gotowania z pasją Polędwiczka z wiśniowym sosem autorka: Myszka | blog: Myszka gotuje Karkówka z grilla marynowana w wódce autorka
Kuchenna KontrrewolucyaKarkówkę przyrządzamy na różne sposoby: grillowana,pieczona, smażona, duszona. Mój przepis to ostatni sposób. Lekko podsmażana, a później duszona we własnym sosie. Bardzo dobre danie obiadowe. Kto lubi smak karkówki na pewno nie pożałuje. SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula tymianek przyprawa do karkówki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki mąki olej do smażenia 1 szklanka wody WYKONANIE(...)Karkówkę kroimy w plastry. Robimy marynatę z oliwy, ziół , sosu sojowego i przyprawy do karkówki, wlewamy do miski. Plastry wkładamy do marynaty .Wszystko razem dokładnie obtaczamy. Tak przyprawione mięso zostawiamy na dobę w zimnym miejscu. Kolejnego dnia. każdy kawałek lekko obtaczamy w mące i obsmażamy na gorącym tłuszczu. Mięso wkładamy do szerokiego naczynia. Podlewamy szklanką wody. Nakrywamy i dusimy
W kuchennym oknie EwyKarkówka kojarzy mi się głównie z grillem i właściwie w sezonie letnim tylko taką jemy. Jednak za oknem już zaczyna robić się ponuro i chłodno, dlatego dziś proponuję karkówkę w nieco innym wydaniu. Zrobiłam z niej roladki nafaszerowane kapustą kiszoną i pieczarkami. Polecam wypróbować karkówkę w takiej formie. Rolada z karkówki z kapustą kiszoną i pieczarkami SKŁADNIKI: 2 grube(...)plastry karkówki 300 g kapusty kiszonej 150 g pieczarek 1 kostka rosołowa łyżeczka oleju sól pieprz 100 g suszonych pomidorów z oliwy 2-3 ząbki czosnku PRZYGOTOWANIE Karkówkę rozbić na jak najcieńsze plastry. Pieczarki obrać, pokroić na plasterki i na dużym ogniu do zarumienienia. Kapustę odcisnąć z zalewy, można wypłukać jeśli jest za kwaśna, poszatkować i dodać do pieczarek
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiDziś zapraszam do przygotowania karkówki w warzywach. Wychodzi przepyszna, soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Ze względu na dużą ilość mięsa jest to danie dla przynajmniej 6 osób. Można ją podawać z ulubionymi dodatkami. Nie wymaga wiele pracy, a najfajniejsze jest to, że wygląda bardzo efektownie dzięki ułożonym na wierzchu pomidorom, więc danie można wyłożyć po pieczeniu(...)stół bezpośrednio w naczyniu żaroodpornym. Składniki: 2 kg karkówki bez kości 1 duża cebula 300 g pieczarek 1 papryka 2 duże pomidory ketchup Sposób przyrządzenia: Karkówkę pokroić w centymetrowe plastry i zamarynować w przyprawach, zostawiając ją najlepiej na całą noc (można kupić gotową mieszankę do karkówki albo zamarynować w swoich ulubionych przyprawach). W wysmarowanym naczyniu żaroodpornym układamy warstwami: 1/4 plastrów
upichcicPieczeń, którą proponujemy jest połączeniem mięsa z kurczaka z karkówką. Po upieczeniu i wystudzeniu zastąpi nam wędlinę. Wygląda i smakuje rewelacyjnie. Składniki: -10-12 udek z kurczaka -8-10 plastrów karkówki ( ok. 80 dkg ) -kilka ząbków czosnku -żelatyna -przyprawa barbecue lub przyprawa do mięs -sól -pieprz -olej Plastry karkówki posypujemy solą, pieprzem, przyprawą i pokrojonym w drobną kostkę(...)czosnkiem. Z udek zdejmujemy skórki. Wycinamy kości. Przyprawiamy tak samo, jak karkówkę. Łyżkę żelatyny moczymy w 1/3 szklanki wody a następnie rozpuszczamy w gorącej kąpieli. Można też użyć suchego proszku żelatynowego. Na desce układamy skórki z kurczaka. Na nich układamy plastry karkówki. Smarujemy żelatyną lub posypujemy proszkiem żelatynowym
Maminek kulinarnyKarkówka w marynacie miodowo-musztardowej Dzięki marynacie mięso wychodzi kruche i bardzo aromatyczne. Razem z karkówką możemy upiec w piekarniku ziemniaczki i będziemy mieć cały obiad za jednym zamachem. Przepis na ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK) Składniki: ok 1 kg karkówki 4 łyżki miodu 4 łyżki pikantnego ketchupu 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki(...)czosnku 2 łyżki oleju Przyprawy: 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżeczka soli i słodkiej papryki po 1/3 łyżeczki pieprzu i ostrej papryki *** Karkówkę kroimy w cienkie plastry i lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa *** *** Do miski przekładamy miód, ketchup, olej, sos sojowy, sok z cytryny, przeciśnięty czosnek oraz przyprawy *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Mięso przekładamy do miski, mieszamy
Blog z ApetytemKarkówka pieczona w ketchupie Mięso wychodzi miękkie, kruche i bardzo aromatyczne. Jednocześnie z karkówką upiekłam w piekarniku ziemniaczki i miałam cały obiad za jednym zamachem. Polecam Wam serdecznie ten przepis bo jest rewelacyjny! Przepis na pieczone ziemniaczki znajdziecie TUTAJ (KLIK) – tym razem jednak piekłam je dłużej, a w niższej temperaturze – razem z mięsem ( trochę ponad godzinę(...)Składniki: ok 1 kg karkówki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra 2 cebule 100ml pikantnego ketchupu pół szklanki wody olej do smażenia 1 łyżka posiekanej natki pietruszki *** Karkówkę kroimy na 5-6 plastrów i oprószamy z dwóch stron przyprawami *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy na nim plastry karkówki, z dwóch stron na rumiano
Blog z ApetytemKarkówka najpierw jest obsmażona, potem długo dusi się z grzybami. Sos wychodzi niezwykle aromatyczny, a mięso wręcz rozpływa się w ustach. Wyborne danie. Przepis na karkówkę w sosie grzybowym Składniki: 1,2 kilogramowy kawałek karkówki wieprzowej, 50 gramów suszonych grzybów (najlepsze będą prawdziwki), 2 cebule, 2 łyżki mąki pszennej, olej, liście laurowe, ziele angielskie, sól, pieprz. Jak zrobić karkówkę(...)było grudek, wlej do sosu, od razu energicznie mieszając trzepaczką, po ponownym zagotowaniu sos zgęstnieje. Do sosu ponownie włóż mięso, gotuj jeszcze kilka minut. Rada: tak przyrządzoną karkówkę podaliśmy z kluskami śląskimi według tego przepisu i modrą kapustą zrobioną jak w tym przepisie . Artykuł Karkówka w sosie grzybowym. Mięso, które rozpływa się w ustach i dużo aromatycznego sosu. PRZEPIS pochodzi
Kulinarna PolskaMoże się wydawać, że karkówka to tłuste mięso, które ciężko jest przyrządzić. Akurat tak się składa, że wszyscy moi domownicy bardzo lubią te mięso i według mnie najbardziej nadaje się do pieczenia. Karkówka po cygańsku to idealna potrawa na rodzinne imprezy jak i po prostu na obiad. Mięso wyciągnięte z piekarnika jest mięciutkie i soczyste! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)karkówkę po cygańsku: około 1,5 kg karkówki 250 g pieczarek 3 cebule 2 czerwone papryki 3-4 kiszone ogórki sól, pieprz, przyprawa do wieprzowiny, papryka słodka Składniki na sos: 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1/3 szklanki wody 2 łyżki przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku 2 łyżki miodu 1 łyżka musztardy sól, pieprz, chilli, czosnek niedźwiedzi, papryka
Gotuj z PrezesemKarkówka najpierw dusi się z warzywami, potem mieszamy ją z ryżem, który przenika wszystkimi smakami. To danie lubią u nas wszyscy. Przepis na ryż z karkówką po meksykańsku Składniki: 200 gramów białego ryżu, 500 gramów karkówki wieprzowej , 2 większe cebule, 2 ząbki czosnku, 2 papryki (tym razem wykorzystaliśmy czerwoną i zieloną), pół puszki czerwonej fasoli, kopiasta łyżka papryki słodkiej(...)proszku, olej, sól, pieprz. Składniki na 3-4 porcje Jak zrobić ryż z karkówką po meksykańsku? Ryż ugotuj na sypko. W tym przepisie możesz wykorzystać ryż parboiled , który się nie skleja. Na głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, przesmaż na nim karkówkę pokrojoną w kostkę razem z posiekaną cebulą – aż się zrumienią. Pod koniec dodaj posiekany czosnek. Wsyp paprykę
Kulinarna PolskaKarkówka w plastrach po zbójnicku Kruche i aromatyczne mięso wieprzowe duszone w bardzo wyrazistym sosie. Wyśmienity obiad, któremu ciężko się oprzeć. Tak przyrządzoną karkówkę możemy podać z ziemniaczkami, kluskami albo kaszą oraz surówką, najlepiej z kiszonej kapusty. Składniki: ok 1 kg karkówki 2-3 cebule ok 30 dkg pieczarek 1 łyżka masła 0,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego(...)łyżki mąki 1 łyżka posiekanej pietruszki Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka i ostra mielona, majeranek, liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego olej do smażenia *** Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w około 1 centymetrowe plastry *** *** Każdy kawałek mięsa nacieramy solą, pieprzem, papryką oraz majerankiem *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami obsmażamy mięso z każdej strony
Blog z ApetytemKarkówka w słoiku to sprawdzony przepis na pyszną domową konserwę z galaretką na kanapki. Świetnie smakuje na kawałku świeżo upieczonego chleba, z ogórkiem kiszonym czy pomidorem na wierzchu. Sklepowe konserwy mogą się schować przy takim pysznym i aromatycznym mięsku. Taka karkówka świetnie sprawdzi się na szybkie śniadanie czy kolację bez względu na porę roku. Składniki na karkówkę w słoiku(...)słoiki po 0,75 l): około 1,3 kg karkówki wieprzowej 4 ząbki czosnku czubata łyżeczką soli peklowej (20 g) pół łyżeczki ziaren pieprzu pół łyżeczki owoców jałowca 4 ziarna ziela angielskiego łyżeczka majeranku łyżeczka cząbru 2 łyżeczki żelatyny 100 ml wody Przygotowanie Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę o boku 2-3 cm. Przyprawy, które mamy niezmielone
e-PrzepisyKulinarneTaką karkówkę jadłam kilka lat temu u znajomych i pamiętam, że bardzo mi smakowała. Smak zaskakujący ale myślę, że wielu przypadnie do gustu. Przepis przeleżał u mnie dość długo bo ciągle nie miałam czasu jej zrobić. Po małej modyfikacji dzielę się nim z Wami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Karkówka z pieczarkami, cebulą i octem balsamicznym .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating(...)star-full svg * { fill: #343434; } Składniki 1 kg karkówki 2 większe cebule 40 dkg pieczarek sól pieprz Sos: 5 łyżek octu balsamicznego 5 łyżek cukru 5 łyżek wody pół słoiczka koncentratu pomidorowego 190 g Instrukcje Karkówkę pokroić w plastry przyprawić (sól pieprz- ale można dodać swoje ulubione przyprawy), obsmażyć z dwóch stron i ciepłe plastry wkładać do naczynia żaroodpornego
To co lubię - gotuję i polecamPyszne danie obiadowe na każdą okazje. Uwielbiam czerwona kapustę, jest smaczna i bardzo zdrowa. Bardzo często robię z niej surówki, ale gotowana, smakuje mi jeszcze bardziej. Ugotowana w niej karkówka jest miękka krucha i pyszna. To łatwe do zrobienia i tanie danie, jest tak dobre, ze zasługuje na miejsce na świątecznym stole. SKŁADNIKI: 1 KG KARKÓWKI W PLASTRACH GŁÓWKA CZERWONEJ(...)OBRAĆ I POKROIĆ W PIÓRKA A JABŁKA POKROIĆ W ÓSEMKI. NA JABŁKACH ZOSTAWIĆ SKÓRKĘ, DZIĘKI TEMU SIĘ NIE ROZPADNĄ PODCZAS GOTOWANIA. NA PATELNI ROZGRZAĆ OLEJ I USMAŻYĆ NA NIM KARKÓWKĘ. OBSMAŻONE KAWAŁKI MIĘSA PRZEŁOŻYĆ NA TALERZ, A NA TYM SAMYM OLEJU ZESZKLIĆ CEBULE WRAZ Z LISTKAMI LAUROWYMI I ZIELEM ANGIELSKIM. KIEDY CEBULKA LEKKO SIĘ ZESZKLI DODAĆ DO NIEJ CUKIER
Pani M - kuchnia smakowitaKarkówka upieczona w plastrach w aromatycznym sosie na słodko. Kruche rozpływające się w ustach mięso idealnie pasuje na obiad i nie tylko. Czas przygotowania: 1 godzina Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania: średnie Cena: przystępna SKŁADNIKI: 1 kg karkówki 1 cebula biała 1 cebula czerwona 4 ząbki czosnku ½ szklanki oleju ½ ketchupu ( mix łagodny/pikantny ) 3 łyżki(...)powideł śliwkowych 2 łyżeczki vegety 1. Karkówkę kroimy w plastry, obsypujemy 1 łyżeczką wegety i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Odstawimy na chwilę. 2. Cebule kroimy w kostkę a czosnek w plastry. 3. Do miski wlewamy olej, ketchup, powidła i 1 łyżeczkę wegety. Przekładamy pokrojone warzywa i całość razem mieszamy. 4. Na karkówkę przekładamy marynatę i rozprowadzamy
karolgotujePlastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w aromatycznym sosie. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie kruchej karkówki rozpływającej(...)ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. P.S. To obiad, który trafia w męskie gusta - mój mąż był zachwycony i stwierdził, że dawno tak dobrego dania nie jadł 😉 Składniki: ok. 700 g karkówki 3 cebule 1 żółta papryka 350 ml ciemnego piwa typu porter 2 łyżki oleju sól, pieprz Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku całego 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenyPlastry karkówki wieprzowej w ciemnym sosie piwnym z cebulą oraz papryką, pieczone w piekarniku. Fantastyczny obiad! Mięciutkie i kruche mięso, dosłownie rozpływające się w ustach w aromatycznym sosie. Spora ilość cebuli nadaje odrobinę słodyczy, która świetnie kontrastuje z goryczką piwa. Danie jest bardzo proste w przygotowaniu, a naszej pracy jest niewiele, ale jest czasochłonne, gdyż otrzymanie kruchej karkówki rozpływającej(...)ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. P.S. To obiad, który trafia w męskie gusta - mój mąż był zachwycony i stwierdził, że dawno tak dobrego dania nie jadł 😉 Składniki: ok. 700 g karkówki 3 cebule 1 żółta papryka 350 ml ciemnego piwa typu porter 2 łyżki oleju sól, pieprz Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka kminku całego 1 łyżka
Kuchnia MagdaLenySezon grillowy w pełni, a jak grill to oczywiście nie może zabraknąć karkóweczki! Aby karkówka była dobra najlepiej kupić ją świeżą cienko pokrojoną w plastry (często można kupić taką np w Stokrotce), a następnie na kilka godzin zostawić w zalewie. Gwarantuje że samodzielnie zamarynowana karkówka będzie o niebo lepsza niż gotowe zestawy np z biedronki czy lidla (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki: karkówka (w moim przypadku był to 4 plastry) przyprawa do grilla łagodna lub pikantna (około pół opakowania) 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 1 i 1/2 szklanki piwa (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Do garnka wlewamy 1 i 1/2 szklanki piwa, następnie dodajemy 2 łyżki miodu i 2 łyżki musztardy oraz sypiemy przyprawę do grilla. Całość dokładnie mieszamy. Do naszej
Blog kulinarny S9.PLKarkówka pieczona z cebulą i ajvarem to moja propozycja dla tych, którzy lubią zjeść na obiad smaczne mięso i przy tym nie spędzić wielu godzin podczas jego przygotowania. Karkówka wychodzi niezwykle mięciutka oraz bardzo soczysta i doskonale komponuje się z pastą ajvar (*). To właśnie ajvar z mnóstwem cebuli jest taką kropką nad "i" całości. Ten paprykowy smak oraz aromat jest(...)niesamowity... W moim domu to danie jest istnym hitem, więc może i Wy spróbujecie? 1-1,2 kg karkówki sól , pieprz papryka słodka wędzona (**) mąka olej do smażenia Dodatkowo: 5-6 łyżek pasty ajvar 2 cebule 2 ząbki czosnku 3 listki laurowe Mąkę wymieszać z papryką w proszku. Karkówkę pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem do mięsa
Di gotujeDuszony schab, duszona karkówka,to zawsze dobry pomysł na pyszny obiad. Mięso to nie wymaga dużo przygotowań a jedynie czasu. Czas spowoduje że kawałki karkówki zrobią się miękkie i delikatne, a dodatki nadadzą pyszny smak. Polecam Wam także: – schab w sosie – kurczak z czerwonym pesto – kurczak pieczony na butelce piwa – kurczak z mozzarellą – kurczak pieczony – orientalne skrzydełka z kurczaka(...)kotlety mielone z kurczaka – kotlet schabowy – schabowy inaczej KARKÓWKA DUSZONA PRZYGOTOWANIE: 2 h Ilość porcji: 2-4 SKŁADNIKI: – 6-8 plastrów karkówki – 1 duża cebula – 2-3 łyżki mąki pszennej – sól i pieprz – 1 łyżeczka papryki ostrej – 2 łyżeczki ziaren gorczycy – 500 ml bulionu z kurczaka lub wołowego – ok 2,5-2 l wody – 2-3 łyżki oleju PRZYGOTOWANIE
nietylkopasta.plPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje(...)spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki
Kuchnia MagdaLenyPyszne danie obiadowe z karkówką w roli głównej. Karkówka pod pierzynką warzywną z cebuli, pieczarek, papryki oraz ogórków kiszonych, w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym, pieczona w piekarniku. To danie wymiata! Przyznam szczerze, że nigdy nie byłam fanem tego rodzaju mięsa. Kojarzyła mi się ona z tłustym i ciężkim jedzeniem, kupowanym głównie na grilla. A to danie całkowicie odmieniło moje(...)spojrzenie na karkówkę. Przygotowana w ten sposób jest niesamowicie delikatna i krucha, a do tego niezwykle soczysta, i aromatyczna. Z dodatkiem duszonych warzyw smakuje znakomicie! Samo przygotowanie tego dania jest dość szybkie, więc naszej pracy jest niewiele. Jednak trzeba na nią trochę poczekać, bo dość długo pieczenie się w piekarniku. Idealna propozycja na niedzielny obiad... Składniki
Kuchnia MagdaLenyKarkówka duszona z porem Krucha, soczysta, aromatyczna i mięciutka karkówka duszona w sosie porowym to danie, które wprost rozpływa się w ustach… Polecam! Składniki: 5-6 plastrów karkówki 1 średni por 300ml wody przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka i ostra, curry świeże zioła np oregano, bazylia, zielona pietruszka olej do smażenia opcjonalnie: 1 łyżeczka mąki(...)zagęszczenia sosu *** Mięso myjemy, osuszamy, rozbijamy tłuczkiem i oprószamy przyprawami *** *** Plastry karkówki podsmażamy na niewielkiej ilości rozgrzanego tłuszczu – z dwóch stron na złoty kolor *** *** Pora dokładnie myjemy i kroimy w półplasterki. Mięso zdejmujemy z patelni i na tym samym tłuszczu podsmażamy pora przez około 2 minuty *** *** Podsmażonego pora zdejmujemy z patelni, wkładamy ponownie mięso
Blog z ApetytemKozacka karkówka „ Karkówka kozacka , jest pysznym wytworem , powstałym na potrzebę chwili Dokładniej mówiąc , miałam mięso , nie miałam przepisu , jak je zrobić , więc nieco pokombinowałam ,wyszło pysznie . Na pewno będę wracać do tego dania , po pierwsze dlatego ,że nie jest kłopotliwe w przygotowaniu , po drugie , można w nim przemycić warzywa, nawet ,mojemu młodszemu antagoniście Po trzecie i najważniejsze , bo wszystkim(...)smakowała . Składniki na 4 osoby : 4 plastry , możliwie chudej , karkówki , dość grube kawałek selera korzeniowego 2 średniej wielkości cebule gęsty majonez 2 łyżki gęstego jogurtu -najlepiej grecki 4 łyżki ketchupu pikantnego pęczek świeżego tymianku starty żółty ser sól,papryka ostra do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Plastry karkówki, układamy na blaszce do pieczenia , dając pod każdą troszkę majonezu , solimy , doprawiamy ostrą
Ogrodnik w podróżynajbardziej chyba wiarygodnym nawet krytykiem w moim domu jest córka. Jeśli jedząc krzyczy: mamo jakie to pyszne, to proszę jej uwierzyć, to było pyszne :D Do zrobienia takiej pieczonej karkówki potrzebowałam: Składniki: * 1 kg karkówki * 1/3 szklanki ketchupu łagodnego * 3 łyżki majonezu * 4 łyżki sosu sojowego * 5-6 ząbków czosnku * 1 płaska łyżeczka soli * 2 cebule * woreczek do pieczenia(...)miseczce wymieszałam ketchup, majonez i sos sojowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do marynaty razem z solą. Karkówkę pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm grubości. Zestekowałam. Każdy kawałek mięsa nacierałam wcześniej przygotowaną marynatą. Przełożyłam do woreczka, na wierzch wyłożyłam pokrojoną w talarki cebulę i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godzinki. Po tym czasie mięso włożyłam do piekarnika
Pieprzyć z FantazjąMięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kojarzą się ze świątecznym kapuśniakiem mojej mamy , który jest najpyszniejszy na świecie, smażonym karpiem z grzybami i zapiekanymi mięsami w świątecznych dniach następnych. Szczególnie dobrze wspominam zapiekaną karkówkę z grzybami, serem i sosem majonezowym i dzisiaj właśnie przedstawiam Wam na nią przepis. Mięso jest mięciutkie i soczyste, sos zapieka się na pyszną warstwę a grzyby dodają temu daniu charakteru(...)garami:) Do tego przepisu użyłam niezawodnego od lat Majonezu Kieleckiego , który był w kuchni mojej mamy od kiedy pamiętam! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Karkówka zapiekana majonezem i grzybami (10 porcji) Składniki: 10 grubszych plastrów karkówki 4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz 1/2 łyżeczki
karmelowyKarkówka pieczona w kapuście Kruche i aromatyczne mięso, które idealnie komponuje się ze smakiem kiszonej kapusty. Danie to trochę w smaku przypomina tradycyjny bigos. Jest to świetna opcja na przyjęcie, kiedy chcemy zaskoczyć gości czymś nowym a do tego bardzo smacznym. Do tak przyrządzonego mięsa polecam podać pieczone ziemniaczki, które możemy upiec w piekarniku, w tym samym czasie co karkówkę(...)przepis na nie znajdziecie tutaj: Ziemniaczki pieczone w ziołach Składniki: Składniki: ok 1 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty 1 marchew 1 cebula 2 listki laurowe, 2 kulki pieprzu, 2 kulki ziela angielskiego opcjonalnie: 1 łyżka kminku 3 łyżki wody Przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka, chili, majeranek olej do smażenia *** Mięso myjemy, kroimy na plastry i oprószamy przyprawami
Blog z Apetytemmałej karteczce (już nawet nie pamiętam od kogo go dostałam) czekał do wypróbowania. Teraz żałuję, że dopiero jakiś czas temu ją zrobiłam bo karkówka z tego przepisu smakuje wyśmienicie. Takie mięso świetnie pasuje na niedzielny obiad, święta lub rodzinne spotkanie. Robiłam je już kilka razy i zawsze wszystkim smakowało. Mi szczególnie smakuje(...)wszystkie smaki się przegryzą. Jeżeli więc planujecie zrobić ją na obiad to polecam przygotować ją już dzień wcześniej, a później tylko odgrzać. Smacznego Karkówka z kiszonymi ogórkami Drukuj przepis Ilość porcji: 6-8 Czas gotowania: 90 Składniki - 1 kg karkówki -sól, pieprz, majeranek i przyprawa do mięsa -0,5 kg pieczarek -2 duże cebule
Marta GotujePrzeziębienie odpuszcza, czuję się coraz lepiej i w końcu moje zmysły powróciły do formy. Na obiad przygotowałam świetną karkówkę, pracy przy niej nie za wiele a efekt zadowolił moich wybrednych domowników :). Podałam ją w towarzystwie surówki z marchewki i jabłka oraz ziemniaków. Duszona karkówka 1 kg karkówki 2 średnie cebule 5 średnich pieczarek przyprawa do karkówki lub do mięsa wieprzowego(...)żółty ser 4 łyżki keczupu majonez Karkówkę pokroić w 1 cm plastry, posypać z dwóch stron przyprawą i poukładać pionowo w żaroodpornym naczyniu. Cebulę pokroić w kostkę, posypać na mięso. Pieczarki pokroić w kostkę i ułożyć na cebuli. Wierzch posmarować keczupem a potem majonezem. Dusić pod przykryciem przez 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni. Pod koniec posypać startym żółtym
Pieguskowa Kuchniawiem jak Wy, ale ja bardzo lubię karkówkę i wszelakiego rodzaju dania jednogarnkowe. To świetna propozycja na niedzielny obiad, spotkanie z przyjaciółmi albo po prostu na rodzinny obiad. Nie jest pracochłonne a mięso podane w takiej formie jestem przekonana, że posmakuje Wam tak samo jak i mojej rodzince. Smacznego! KARKÓWKA Z OGÓRKAMI KISZONYMI 1 kg karkówki 1 kg pieczarek(...)cebul 4-5 ogórków kiszonych 3 łyżki keczupu 1 szkl kwasu z kiszonych ogórków 1 łyżka koncentratu pomidorowego pieprz, sól, majeranek, mąka, olej do smażenia Karkówkę natrzeć solą, pieprzem i majerankiem. Obtoczyć w mące i usmażyć. Ogórki i cebulę pokroić w kostkę a pieczarki w plasterki. Na rozgrzanym oleju poddusić cebulę i pieczarki. W naczyniu żaroodpornym ułożyć warstwami karkówkę, pieczarki
Pieguskowa KuchniaRoladki z karkówki są świetnym daniem nie tylko na obiad. Ja podałam je na imprezie imieninowej i stąd skąpa ilość zdjęć, szczególnie gotowego dania. Wybaczcie mi, nie miałam niezbyt wiele czasu na robienie fotek. Wszystkie zostały zjedzone ze smakiem i to chyba najlepsza rekomendacja. Świadomie nie podaję ilości składników, dopasujcie sobie ich ilość do wagi mięsa. Roladki wyszły fantastyczne, mięso(...)idealnie skruszało i wszyscy byli zaskoczeni wnętrzem. Zdecydowanie polecam tak przygotowane danie na Świąteczny stół. ROLADKI Z KARKÓWKI karkówka kiszona kapusta boczek wędzony pieczarki (opcjonalnie) musztarda sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej Kapustę kiszoną odcisnąć, zalać zimną wodą, posolić i krótko obgotować. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, rozbić (najlepiej przez woreczek), doprawić solą i pieprzem. Gdy kapusta się ugotuje
Pieguskowa KuchniaPrzepis na marynatę do świątecznej karkówki jest w naszej rodzinie od dawna. Ja też już wiele razy ją robiłam i jeszcze nie było osoby, której by nie posmakowała. Dzięki marynacie mięso jest kruche ale i soczyste. To doskonały pomysł na świąteczny obiad zarówno na Wielkanoc jak i Boże Narodzenie. Polecam gorąco. Składniki: świeży karczek ok. 1,5 kg 3 łyżki(...)papryki łyżka sosu sojowego lub łyżeczka magii dwie łyżeczki sosu balsamicznego (nie mylić z octem) 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki oleju kilka śliwek suszonych jedno spore jabłko Wykonanie: Karkówkę myjemy wodą i suszymy ręcznikiem papierowym. Do niewielkiej miseczki wsypujemy wszystkie składniki marynaty (miód, zioła, sos sojowy, sos balsamiczny, czosnek sprasowany). Mieszamy dokładnie i dodajemy olej. W karkówce robimy kilka
Mama z miastaUwielbiam karkówkę pod każdą postacią. Musi być jednak bardzo krucha i soczysta. Bardzo lubię karkówkę w wersji pomidorowej . Przepadam też za karkówką w kiszonej kapuście . Postanowiłam więc połączyć te dwa uwielbiane przeze mnie przepisy w jedną całość. Tak powstał przepis na karkówkę duszoną w kiszonej kapuście, ale na pomidorowo. Efekt mego pomysłu przeszedł najśmielsze oczekiwania. Miał być obiad(...)był tylko na jeden....ach jak ja tego nie lubię. Dla tych co nie lubią gotować codziennie....zdecydowanie nie polecam. Składniki: 4 plastry karkówki 40 dag kiszonej kapusty 20 dag wędzonego boczku 2 marchewki 1 cebula mały seler 3 liście laurowe 5 szt. ziela angielskiego 8 łyżeczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz mąka tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy
Pobite gary BarbaryBardzo lubię karkówkę. Szczególnie tą, zapiekaną w piekarniku. Bez żadnego podsmażania. Włożona do pieca jako surowe mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso(...)połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu jak i ziemniaków. Polecam. Składniki: 1 kg karkówki 0,5 kg pieczarek 2 duże cebule ok. 5 ogórków konserwowych 6 łyżek ketchupu sól, pieprz tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę lekko rozbijamy tłuczkiem. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Cebulę i ogórki kroimy w kostkę
Pobite gary BarbaryKolejny ciepły, długi weekend przed nami. Jeśli jeszcze nie macie planów, może zachęcę Was do spędzenia jednego dnia przy grillu. Dzisiaj propozycja na karkówkę z grilla. Mięso łatwe do przygotowania, kruche i soczyste. Poza drobiem z grilla, właśnie karkówka sprawdza się najlepiej, grillowana bez dodatków. Składniki: 4 kotlety z karkówki Składniki marynaty do mięsa: 1 płaska łyżeczka soli (jeśli(...)mielonego 5 dużych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę kilka łyżek oleju rzepakowego Wykonanie: Mięso musimy przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu będzie kruche i mięciutkie już po krótkim grillowaniu. Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na plastry i z obu stron rozbijamy tłuczkiem. Wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce. Oleju dajemy tyle, aby marynata była dość gęsta, ale płynna
Smak mojego domudoskonały pomysł na szybie danie makaronowe po pracowitym dniu, kiedy nie chcemy spędzać dużo czasu nad garami. Pyszny makaron (u mnie kokardki ale można przygotować inny ulubiony) z pieczoną karkówką, szparagami, pieczarkami i pomidorkami koktajlowymi, w delikatnym sosie z mascarpone i parmezanu. Zamiast pieczonej karkówki (miałam akurat pod ręką) można użyć innych mięsnych resztek z obiadu, lub zwyczajnie podsmażyć pierś(...)kurczaka. Polecam! Scroll down for recipe in English Makaron z karkówką, szparagami i grzybami (4 porcje) Składniki: 2 łyżki oleju rzepakowego 400 g pieczonej karkówki (lub innego mięsa) pokrojonego w grubszą kostkę 100 g boczku, pokrojonego w drobną kostkę 1/2 łyżki ziół prowansalskich 2 łyżki masła 1 cebula, pokrojona w kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 250 g zielonych
karmelowyPyszna i aromatyczna karkówka, którą można pokroić na kanapki. Domowa wędlina jest nie tylko smaczna, ale również długo zachowuje świeżość. Składniki: 1kg karkówki 3 łyżki musztardy 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka pieprzu pół łyżeczki soli 12 ząbków czosnku (około) 2 szklanki wody Musztardę mieszamy z majerankiem, solą oraz pieprzem i utworzoną marynatą dokładnie nacieramy mięso. Karkówkę wsadzamy(...)nadziewamy je obranymi ząbkami czosnku - ściśle upychając czosnek. Mięso związujemy sznurkiem wędliniarskim, by nie rozpadło się podczas pieczenia i owijamy szczelnie folią aluminiową (najlepiej dwie warstwy folii). Gotową karkówkę umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy do niego dwie szklanki wody i przykrywamy naczynie. Wkładamy do zimnego piekarnika i rozgrzewamy go do 160*C. Karkówkę pieczemy przez 100 minut od momentu
Gotowanie i blogowanieRewelacyjna i krucha karkówka z dodatkiem miodu spadziowego. Wnętrze karkówki wypełnione pieczarkami i cebulą z posmakiem słodyczy i czosnku. Z zewnątrz chrupiąca skórka. Dodatkiem są uduszone pieczarki i marchewki. 1,2 kg karkówki wieprzowej 200 g pieczarek 4 marchewki 1 czerwona cebula 1 łyżka miodu spadziowego 1 ząbek czosnku Przyprawa do karkówki 1 łyżeczka czosnku staropolskiego Ostra czerwona papryka Sól(...)Pieprz Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. Długim nożem robimy kieszonkę w środku mięsa (ale nie przebijamy do końca). Nacieramy przyprawą do karkówki, ostrą czerwoną papryką i czosnkiem staropolskim. Połowę pieczarek kroimy w drobną kosteczkę. Tak samo kroimy czerwoną cebulę. Warzywa podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy miód, przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa muszą nam delikatnie zmięknąć. Przyprawiamy solą i pieprzem. Warzywami
VioletoweKucharzeniesię rozwiązaniem optymalnym zarówno pod względem wygody jak i czasu przygotowania. Nie mniej jednak można użyć również naczynia żaroodpornego lub metalowej brytfanny. W takim wypadku – patrz uwagi poniżej. Karkówka pieczona z warzywami 2014-12-22 11:29:15 Karkówka pieczona z warzywami to przepis z kategorii „prosto, szybko i skutecznie”. Składniki do tej potrawy są zwykle na bieżąco dostępne(...)kuchni. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 400g karkówki w plastrach o grubości ok. 1 do 1,5cm 1 duża lub 2 małe marchewki (200g) 2 średnie cebule (250g) kilka średnich ziemniaków (400g) 2 ząbki czosnku 1 i 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego Instrukcje Czosnek obieramy i miażdżymy w wyciskarce. Plastry mięsa nacieramy częścią soli
Kulinarna PokusaUwielbiam to mięso, przynajmniej raz w tygodniu musi być karkówka! Ta k rucha i mocno doprawiona przyprawami, zatopiona w rewelacyjnym sosie pieczarkowo-śmietanowym. Do przygotowania takiej karkóweczki znakomicie sprawdzą się przyprawy ze sklepu Piątnica... (link tutaj) 500 g karkówki Przyprawa do karkówki (tutaj) Liść lubczyku (tutaj) Ostra czerwona papryka Oliwa z oliwek 500 g pieczarek(...)szklanki śmietany 12% 0,5 szklanki wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Sól Pieprz Koperek Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy w 1-1,5 cm plastry. Dokładnie doprawiamy przyprawą do karkówki, liściem lubczyku i ostrą czerwoną papryką. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą z oliwek, odstawiamy na jakiś czas do lodówki (około 2-3 godziny). Po tym czasie pieczemy mięso
VioletoweKucharzenieKolejne danie typu – Mało roboty-wielkie WOW! Karkówka jakiej nigdy nie próbowaliście. Mięciutka, soczysta, delikatna. Nawet mi smakowała (a ja raczej unikam mięs innych, jak białe :) ) Mięso marynujemy, a następnie wkładamy do pieca na 6 godzin :) Długie, powolne pieczenie spowoduje, że mięso nabierze wyjątkowego smaku, aromatu, a przy tym będzie bardzo delikatne. Pieczeń z karkówki możemy zamarynować nawet(...)godzin wcześniej. Polecam szczególnie na imprezy , gdzie jest sporo gości. Nie narobicie się, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane
Moja Delicjakarkówki 2 cebule 0,5 kg pieczarek 1 zupa cebulowa przyprawa do karkówki keczup śmietana 12% olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Posypać przyprawą do karkówki, przykryć folią aluminiową i wstawić na jakiś czas do lodówki. Pieczarki pokroić w plastry, cebulę w piórka i podsmażyć wszystko na patelni. W naczyniu żaroodpornym wyłożyć dno podsmażonymi pieczarkami z cebulą, następnie położyć(...)plastry karkówki i znów kolejną warstwę pieczarek. Całość posypać zupą cebulową. Tak poukładaną karkówkę wysmarować na przemian keczupem i śmietaną. Piec w piekarniku ok. 90 min w 180 C. Karkówkę najlepiej przyprawić i zostawić w lodówce na całą noc. Tak zamarynowane mięso można również wykorzystać na grilla
VioletoweKucharzeniePrzygotowanie karkówki przypomina tradycyjne schabowe. Jednakże dodatek pieczarek, cebuli, sera, kabanosa i pomidorków sprawia, że mięso jest bardzo apetyczne. 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 400 g pieczarek 2 cebule 300 g sera 1 kabanos 100 g pomidorków koktajlowych 2 jajka Bułka tarta Sól pieprz Karkówkę myjemy i osuszamy. Kroimy na plastry i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy przyprawą do karkówki. Cebule(...)garnku rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy pieczarki i cebulę. Dusimy do miękkości. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W miseczce mieszamy jajko, przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy patelnie, karkówkę obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano. Usmażoną układamy na blaszce, przykrywamy pieczarkami z cebulką, posypujemy serem i pokrojonymi w plasterki pomidorkami i kabanosem. Zapiekamy w piekarniku do rozpuszczenia
VioletoweKucharzenieNatarta ziołami, pyszna i soczysta karkóweczka. Idealnie komponuje się z musem paprykowym z pieczonej czerwonej papryki i cebuli. Na pewno nie raz wrócę do tego dania! 500 g karkówki Przyprawa do karkówki 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 0,5 łyżeczki oregano Oliwa z oliwek Mus: 0,5 czerwonej papryki 1 czerwona cebula Olej Sól Pieprz Karkówkę myjemy i kroimy(...)plastry. Każdy plaster przyprawiamy przyprawą do karkówki, oregano i ziołami prowansalskimi. Skrapiamy oliwą z oliwek i odstawiamy na jakiś czas do lodówki (tak żeby mięso przeszło aromatem ziół). Karkówkę grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej. Paprykę oraz czerwoną cebulę kroimy w kosteczkę. Do rondelka wlewamy olej i dusimy warzywa pod przykryciem do miękkości. Przyprawiamy solą i pieprzem. Na końcu blendujemy
VioletoweKucharzenieKupiłam kawałek karkówki i nie wiedziałam co z nią zrobić. Postanowiłam ją upiec. Połowę zjedliśmy na obiad a resztę schowałam do lodówki i będzie do chleba w sam raz, bo już nam się sprzykrzyły te kupne szynki, kiełbaski i inne naładowane chemią mięsiwa. Wprawdzie nie jestem zwolenniczką czosnku, nie to że nie lubię, po prostu mi nie służy, to jednak(...)upieczonej karkówce wcale mi to nie przeszkadzało. Składniki: 1 kg karkówki 1 kostka rosołowa 6 łyżek oleju 1 szklanka wody suszony majeranek – 2 łyżki suszona bazylia – 1 łyżka sól , pieprz do smaku 3 listki laurowe 2 zmiażdżone ząbki czosnku. Sposób wykonania: Kostkę rosołową rozgnieść i wymieszać dokładnie z 3 łyżkami oleju tak żeby nie było grudek, dodać do tego rozgniecione
Na słodko lub wytrawnieczasu do czasu dobrze jest zrobić jakieś mięso w sosiku….do ziemniaczków, ryżu czy kaszy gryczanej… Najczęściej wtedy kupuję karkówkę i przygotowuję ją w sosie pieczarkowo-cebulowym. To potrawa łatwa w przygotowaniu a naprawdę smaczna i w dodatku z prostych składników… Podaję z colesławem lub surówką z czerwonej kapusty . Zapraszam! Karkówka w sosie pieczarkowym – składniki(...)plastrów karkówki 400g pieczarek 2 cebule 2 ząbki czosnku sól , pieprz, papryka, mąka do oprószenia kotletów, olej do smażenia Karkówkę opłukuję wodą, osuszam i doprawiam solą, pieprzem i papryką. Najlepiej zrobić to wcześniej, przykryć folią i zostawić w lodówce na kilka godzin. Przed smażeniem mięso oprószam mąką i smażę z dwóch stron. Przekładam do rondelka i podlewam wodą, żeby
UgotujmyTo.pl