Dziś kolejny pomysł na domową wędlinę, a dokładnie przepis na pieczeń z karkówki. Taka karkówka może być podana na gorąco, jako danie obiadowe, pokrojona w grube plastry, lub na zimno jako domowa wędlina, krojona w cienkie plasterki. Pieczeń wychodzi soczysta i mięciutka. Skórka jest bardziej przyprawiona, a środek łagodniejszy. U mnie taka wędlina gości dość często. Zachęcam was do skorzystania(...)przepisu. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: karkówka o wadze ok. 1,2kg 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego i natarłam
Waniliowe Improwizacjenajbardziej chyba wiarygodnym nawet krytykiem w moim domu jest córka. Jeśli jedząc krzyczy: mamo jakie to pyszne, to proszę jej uwierzyć, to było pyszne. Do zrobienia takiej pieczonej karkówki potrzebowałam: Składniki: * 1 kg karkówki * 1/3 szklanki ketchupu łagodnego * 3 łyżki majonezu * 4 łyżki sosu sojowego * 5-6 ząbków czosnku * 1 płaska łyżeczka soli * 1-2 łyżki oleju – opcjonalnie(...)cebule * woreczek do pieczenia W miseczce wymieszałam ketchup, majonez, olej i sos sojowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do marynaty razem z solą. Karkówkę pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm grubości. Zestekowałam. Każdy kawałek mięsa nacierałam wcześniej przygotowaną marynatą. Przełożyłam do woreczka, na wierzch wyłożyłam pokrojoną w talarki cebulę i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godzinki
Pieprzyć z Fantazjąrobię pod wszelakimi postaciami. Ta wersja jest sam raz dla lubiących porządnie podjeść. Fajny pomysł na obiad dla gości i na przyjęcie. Zapraszam do poczytania! Składniki: Na karkówkę: * 1/2 karkówki * sól, pieprz * cebula * 4-5 ząbków czosnku * liście laurowe, ziele angielskie Na kapustę: * 1 główka młodej kapusty * łyżka smalcu albo stopionej słoninki * 1,5 łyżki mąki(...)sól, pieprz * ziele angielskie * liść laurowy * 1 cebula * koperek 1. Karkówkę pokrojoną w 1,5 centymetrowe plastry dzień wcześniej natarłam solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypałam pieprzem. Wsadziłam do miski i przykryłam. Tak zamarynowaną zostawiłam na całą noc w lodówce. Karkówkę przed zamarynowaniem zestekowałam. Mam takie fajne domowe urządzenie do przecinania włókien mięsa. Sprawdza się również przy kotletach schabowych
Pieprzyć z FantazjąKarkówka to niewątpliwie mój i moich domowników ulubiony gatunek mięsa. Może się wydawać, że jest ona nieco tłusta, ale odpowiednio przyrządzona jest przepyszna. Robię z niej różnego rodzaju pieczenie i dania jednogarnkowe, a moim hitem jest karkówka z pieczarkami ( przepis ). Dzisiejsza wersja jest trochę do niej podobna, ale jednak smakuje zupełnie inaczej, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)karkówki 350 g pieczarek 500 g marchwi 4 cebule 3-4 ogórki kiszone sól, pieprz, papryka wędzona w proszku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Sos: 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku szczypta chili 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić
Danka PichciKarkówka to jeden z moich ulubionych gatunków mięsa, z którego przygotowuję różnego pyszne dania (np. karkówka duszona z pieczarkami ). Tłuszczyk, którym jest poprzerastane mięso sprawia, że cała potrawa po upieczeniu jest soczysta i mięciutka. Dzisiaj polecam wypróbować karkówkę duszoną w sosie własnym z marchewką! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 kg karkówki bez kości 3 marchewki 2 cebule 1/2 łyżeczki(...)rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. 2. Cebulę obrać, pokroić w półplasterki. Przełożyć do naczynia, w którym będziemy dusić całą potrawę. Na cebuli poukładać podsmażoną karkówkę. Dodać obrany i posiekany czosnek oraz obraną, pokrojoną w słupki marchewkę. Dodać liście laurowe, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Na patelnię wlać szklankę wody, wypłukać patelnię i przelać do naczynia. Dolać
Danka PichciPrawdziwie męskie danie - karkówka, piwo i cebula:). Tak upieczone mięso jest kruche i soczyste. Razem z karkówką upiec możemy ziemniaki - to obiad, który zrobi się sam a zmywania po nim będzie bardzo mało:). 1 kg karkówki 3 duże cebule 2 szklanki jasnego piwa 3 łyżki keczupu 3 łyżki musztardy sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Karkówkę kroimy(...)plastry około 1 cm. Cebulę kroimy w piórka. 2. Przygotowujemy marynatę: keczup i musztardę mieszamy z solą, pieprzem, papryką i czosnkiem. Marynatą nacieramy karkówkę, odstawiamy na min. 1 godzinę. 3. Karkówkę mieszamy z cebulą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy piwem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. W tym czasie piwo powinno odparować
Szefowa kuchniKarkówka jest takim mięsem, które zazwyczaj każdemu smakuje. Tym razem karkówka pieczona z imbirem o azjatyckim smaku. Uwielbiam imbir i chętnie go stosuję w kuchni. Marynaty z jego dodatkiem pasują zarówno do mięsa wieprzowego, jak i drobiowego. Więcej aromatu i smaku jest w świeżym imbirze, ale jeśli akurat takiego nie ma, to z powodzeniem zastąpi go mielony. Połączenie imbiru(...)sosem sojowym stosuję nie tylko do mięsa, świetnie również pasuje do warzyw. Karkówkę najlepiej wybierać niezbyt tłustą i kawałki raczej średniej wielkości. Bardzo duże są raczej ze starszej sztuki i mięso może być niezbyt smaczne po upieczeniu. Ilość porcji: 5 Czas przygotowania: 60 minut + marynowanie Składniki na karkówkę pieczoną z imbirem: 1 kg karkówki wieprzowej 3 ząbków czosnku
Gotuj w domuPomysł na szybką do przygotowania (nie licząc czasu pieczenia) i bardzo smaczną karkówkę. Mięso najlepiej przyprawić dzień przed pieczeniem, aby "przeszło" przyprawami. Podczas pieczenia utworzy się duża ilość sosu, który można zaciągnąć wodą z mąką lub zblendować wraz z upieczoną cebulą. Składniki na porcję dla 4-6 osób: 1 kg karkówki (w całości) 1 cebula przyprawy sól(...)pieprz pieprz cayenne słodka papryka czosnek kolorowy (mieszanka przypraw: czosnku, papryki czerwonej, papryki zielonej, koperku, kurkumy) Najlepiej dzień wcześniej lub co najmniej kilka godzin przed pieczeniem - przygotować mięso. Karkówkę umyć, osuszyć, natrzeć: solą, papryką słodką, pieprzem zwykłym i cayenne. Cebulę obrać i pokroić w grubsze plasterki. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć połowę cebuli. Posypać ją kolorowym czosnkiem. Następnie położyć
Ugotowaćdługiego czasu przygotowania - wystarczy mięso pokroić, przyprawić i przełożyć kawałkami warzyw. Całość włożyć do folii do pieczenia i piec co najmniej 1,5 godziny. Danie idealne na niedzielny obiad. Karkówka przygotowania w poniższy sposób będzie miękka i soczysta, a warzywa będą idealnie ugotowane (nasiąkną powstałym sosem z pieczenia karkówki). Polecam przygotować poniższe danie, do którego przyrządzenia możecie wykorzystać resztki warzyw(...)Składniki na 4 porcje: 1 kg karkówki 1 duża marchewka 2 małe cebule 2-3 ząbki czosnku kilka sztuk pieczarek 5-6 ziemniaków sól, pieprz 2-3 łyżki musztardy sarepskiej przyprawa do ziemniaków Karkówkę umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (plasterki nie mogą być za cienkie!). Następnie przyprawić ją solą oraz pieprzem z dodatkiem chilli
UgotowaćOdwieczny dylemat : co zrobić na obiad? Dziś śpieszę Wam z pomocą, tą karkówkę zdążycie przygotować jeszcze na dzisiejszy obiad. Tak przygotowana karkówka jest mięciutka i krucha, zasmakuje wszystkim Składniki: 1,5 kg karkówki 1 kg kiszonej kapusty przyprawa do karkówki 4 cebule Wykonanie: W karkówce nacinamy kieszenie, do 2/3 mięsa.Całe mięso dobrze nacieramy przyprawą, również w środku kieszeni(...)każde nacięcie ( co 2 cm) wkładamy pokrojone plastry cebuli. Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na kilka godzin do lodówki. Na dno naczynia żaroodpornego układamy warstwę kiszonej kapusty, na niej układamy mięso, z boków i wierzchu przykrywamy je kapustą. Naczynie zakrywamy pieczemy razem 2 godz. Po tym czasie naczynie odkrywamy, kapustę rozsuwamy na boki, aby zrumienić mięso. Podajemy z kapustą
Z Majeczką w kuchniSzczerze powiedziawszy to nigdy nie przepadałam za karkówką. Zawsze kojarzyła mi się z bardzo tłustym mięsem, które zazwyczaj serwuje się z grilla. Ale kiedy spróbowałam tego mięsa przygotowanego w inny sposób, bo w piekarniku to zmieniłam zdanie i karkówka zyskała zdecydowanie w moich oczach. Dzisiaj przepis na to mięso z sosem barbecue. Polecam ;) Karkówka w sosie barbecue składniki(...)mięsa z karkówki 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 łyżeczki sosu worcesterchire 5 łyżeczek brązowego cukru 1 łyżka miodu 5 łyżeczek octu jabłkowego 1,5 szklanki wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Karkówka w sosie barbecue wykonanie: Mięso obtaczamy w mące i obsmażamy na złoty kolor, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Wszystkie składniki
Delusional TrineAromatyczna karkówka z nieziemskim, pachnącym sosem na bazie leśnych grzybów i wyrazistej słodko-ostrej cebuli. Całość idealnie współgra z wyczuwalną nutą świeżego tymianku. Składniki: 1,3kg karkówki bez kości 1 łyżeczka świeżego tymianku 1 przyprawa do karkówki sól pieprz masło klarowane oliwa Sos: 500ml śmietany 18% 150ml wody 1 zupa cebulowa w proszku 40g suszonych leśnych grzybów Wykonanie: 1. Mięso(...)umyć, pokroić w cienkie plastry, oprószyć przyprawą do karkówki, świeżym tymiankiem, solą oraz pieprzem i odstawić na około 2-3 godziny. Po tym czasie karkówkę obsmażyć na maśle klarowanym z obydwu stron. 2. Sos: Suszone grzyby przełożyć do malaksera i zmiksować do postaci proszku. Śmietanę wymieszać z wodą, zupą cebulową i sproszkowanymi grzybami. 3. Karkówkę ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
Szalona Kuchnia EwelinyBigos z cukinii z karkówką i kiełbasą Bigos z cukinii , przebojem wszedł na nasz stół . Obecnie , kiedy cukinii jest naddatek , dość często go robię , a zamknięty w słoikach jest świetnym kryzysowym , szybkim obiadem , czy kolacją . Prosty i tani w przygotowaniu , a do tego smaczny . Wersja z dodatkiem karkówki i kiełbaski , może być po prostu utylizatorem , tego co zostało po grillowaniu(...)czego już nikt nie chce dojeść . Można także specjalnie , podsmażyć kawałki karkówki , czy kiełbaski ,a najlepiej obu na patelni i połączyć z bigosem . Efekt zawsze ten sam , genialny smak i szybkość wykonania , a do tego nic się nie marnuje i pies nie dostanie egzemy od pieczonego mięsa …. Składniki : 2 duże cukinie 4 cebule 4 duże marchewki 2 małe słoiczki
Ogrodnik w podróżyrobię pod wszelakimi postaciami. Ta wersja jest sam raz dla lubiących porządnie podjeść. Fajny pomysł na obiad dla gości i na przyjęcie. Zapraszam do poczytania! Składniki: Na karkówkę: * 1/2 karkówki * sól, pieprz * cebula * 4-5 ząbków czosnku * liście laurowe, ziele angielskie Na kapustę: * 1 główka młodej kapusty * łyżka smalcu albo stopionej słoninki * 1,5 łyżki mąki(...)sól, pieprz * ziele angielskie * liść laurowy * 1 cebula * koperek 1. Karkówkę pokrojoną w 1,5 centymetrowe plastry dzień wcześniej natarłam solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypałam pieprzem. Wsadziłam do miski i przykryłam. Tak zamarynowaną zostawiłam na całą noc w lodówce. Karkówkę przed zamarynowaniem zestekowałam. Mam takie fajne domowe urządzenie do przecinania włókien mięsa. Sprawdza się również przy kotletach schabowych
Pieprzyć z FantazjąProponowałam już Wam karkówkę na ostro ( przepis na nią znajdziesz tutaj ) , a także gyros z karkówki ( przepis na niego znajdziesz tutaj ). Dziś proponuję Wam duszona karkówkę w sosie własnym. Składniki ( 4 porcje): 4 kotlety z karkówki o grubości około 1 cm przyprawa do karkówki 1 opakowanie 1 duża cebula ziele angielskie i liść laurowy po 3 sztuki olej do smażenia(...)masło i mąka do zasmażki 6 łyżek przecieru pomidorowego Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski, posyp je przyprawą do karkówki, wymieszaj dokładnie z nią mięso i odstaw na godzinę do lodówki po godzinie wyjmij mięso z lodówki na patelni rozgrzej olej i usmaż mięso na rumiano z obu stron, przełóż do garnka cebulę posiekaj w kostkę i podsmaż chwilę
Oka w rosole czyli KaFka gotuje