karkówka - 4379 przepisów (strona:31/292)

Gulasz Wieprzowy (z Karkówki) 3983

Przepyszny gulasz z karkówki to idealny pomysł na codzienny obiad. Gulasz możemy podać jako oddzielne danie w połączeniu z gnocchi, kopytkami, kluskami śląskimi lub jako dodatek np. do placków ziemniaczanych. W każdej postaci gulasz będzie smakował wyśmienicie tworząc przepyszne, i pożywne danie.  Gulasz z Karkówki - Składniki: ok. 500 g karkówki 1 duża cebula 3 duże ząbki czosnku 4 liście(...)ziela angielskiego kilka ziarenek całego pieprzu (najlepiej kolorowego) 2 szklanki wrzącej wody olej przyprawy: słodka papryka czosnek w proszku pieprz szczypta gałki muszkatołowej kolendra szczypta cukru sól Gulasz z Karkówki - Sposób przygotowania: Mięso kroimy w niedużą kostkę. W naczyniu mieszamy ok. 4 łyżki oleju z ok. 1/2 łyżeczki każdej z przypraw (gałki muszkatołowej dajemy jedynie szczyptę). Marynatę w lewam

Słodka Strona
Karkówka w jasnym piwie 137

Karkówka w piwie to hit w moim domu od wielu lat. Pyszna, aromatyczna, delikatna i niezwykle krucha. Z kuflem zimnego piwa smakuje najlepiej! Karkówkę piekłam aż przez 2,5 godziny w glinianym garnku Gjuwecz . Składniki: 1,5kg karkówki 2 duże cebule 500ml jasnego piwa 100ml wody 3 łyżki papryki słodkiej sól, pieprz główka czosnku pęczek natki pietruszki  pęczek szczypiorku(...)Karkówkę tniemy na grube plastry, mocno nacieramy papryką słodką oraz solą i pieprzem, przekładamy do miski i posypujemy natką pietruszki, zalewamy 250ml piwa, przykrywamy (np. folią aluminiową) i wkładamy do lodówki – najlepiej na całą noc, minimum 4-5 godzin. Cebulę tniemy w pióra, czosnek obieramy i rozgniatamy. Karkówkę przekładamy do naczynia, dodajemy cebulę, czosnek oraz pozostałe 250ml piwa i wodę

Gotowanie i blogowanie
Wędlina z nutą miodu, cynamonu i pomarańczy 181

Karkówka pieczona w korzenno-cytrusowej marynacie z kapką miodu - palce lizać! Pierwszy raz biorę udział we wspólnej akcji amatorów kucharzenia w ramach Intergalaktycznego G otowania . "Na tapecie" domowe, własnoręcznie przygotowywane wędliny , cz yli Pieczemy mięso! Rodzaj mięsa: dowolny. Ale jest haczyk! Obowiązkiem było wykorzystać miód i cynamon - rzadko spotykane składniki przy typowych wędlinach.  Nic to! I tak dałam radę(...)słodkawo-ostrej, korzennej otoczce. Przyprawy z miodem i owocem idealnie si tu zgrały i razem, stworzyły eksplozyjne doznania smakowe :) Wypróbujcie i Wy - naprawdę warto !   MIĘSO: 1 kg karkówki - zwarty i chudy kawałek MARYNATA: 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka soku wyciśniętego z pomarańczy 1 łyżka miodu - u mnie wielokwiatowy skórka starta z całej pomarańczy - na drobnych oczkach tarki

Grunt to przepis!
Karkówka po cygańsku z lubczykiem 1415

Rozpływająca się w ustach, delikatna i aromatyczna karkówka z rozgotowaną cebulką i papryką. Obiad idealny z dodatkiem kaszy gryczanej. 600 g karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa do mięsa 2 czerwone papryki 2 cebule 1 kostka rosołowa 3 łyżki natki pietruszki (świeżej) 2 szklanki wody 0,5 szklanki łagodnego keczupu Czosnek granulowany Ostra papryka Liść lubczyku Mąka do obtoczenia Olej(...)smażenia Karkówkę kroimy na 1 cm plastry. Doprawiamy przyprawą do karkówki i przyprawą do mięsa. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie każdy plaster obtaczamy w mące i przesmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. W osobnym garnku przesmażamy pokrojoną w piórka cebulę oraz pokrojoną w kosteczkę czerwoną paprykę. Gdy warzywa zmiękną układamy na nich mięso. Na patelnię

VioletoweKucharzenie
Kiełbasa domowa parzona 289

Kiełbasa domowa parzona  Zrobiona w jelicie grubym 32 Surowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy -peklosól 17 g/kg do łopatki i karkówki -sól 17 g/kg do boczku -pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to miesznka przypraw, w skład mieszanki wchodzi :gorczyca,kminek,majeranek(...)łopatki pozyskujemy 3 kg najchudszego mięsa i tniemy na większe kawałki aby zapeklowac peklosolą, a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku który póżniej będzie mielony. Z karkówki wycinamy 0,5 kg najbardziej tłustych części ,a resztę tniemy na dużą kostkę aby zapeklować poekosolą . Boczek tniemy w większe kawałki do tego dodajemy tłuste części z łopatki i krkówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką 40643

Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką to proste danie, które praktycznie robi się samo ;) Przy kupnie karkówki należy pamiętać, by wybierać te mniejsze kawałki od młodszej świnki – dzięki temu mięso będzie smaczne i kruche. Karkówka zapiekana z pieczarkami i cebulką – Składniki: 1 kg karkówki (najlepiej od młodej świnki – czytaj wyżej) 0,5kg […] The post Karkówka zapiekana

Kulinarne Przeboje
Schabowy z karkówki w mleku i cebuli 149

Kotlet schabowy z karkówki jest odpowiednim daniem dla osób ciężko pracujących fizycznie, gdyż nie ma co ukrywać kalorii to on ma sporo. Moczenie w mleku i cebuli nadaje karkówce delikatności i fajnego cebulowego smaku. Przy wyborze mięsa należy zwracać uwagę na kolor tłuszczu i wielkość karkówki. Mięso powinno być delikatnie poprzerastane białym tłuszczykiem, ze starego wieprzaka będzie miał kolor żółty(...)gdyż bułka okropnie chłonie tłuszcz i dość łatwo się przypala. Moim ulubionym sposobem panierowania jest pełnoziarnista mąka pszenna i ten sposób polecam najbardziej, szczególnie do panierowania schabowych z karkówki. Składniki: (na około 10 kotletów) 1 kg karkówki wieprzowej (kawałek średniej wielkości) 3 cebule 3 szklanki mleka świeżo mielony pieprz 1 - 2 łyżeczki mielonego kminku sól dodatkowo: 2 - 3 jajka bułka

Kuchcik gotuje
Pieczona karkówka z młodymi ziemniaczkami w marynacie ziołowo-czosnkowej 183

swojej diety . Choć ta k intensywne "chci ce" na mięcho jak ta obecna, miewam niezbyt często . Aby "chcicy" sta ł o się zadość, przedstawiam propozycję na danie z karkówką i młodymi ziemniaczkami w roli głównej . W szystko pysznie razem upieczone w rękawie foliowym w piekarniku. Danie wybitnie jednogarnkowe , bez potrzeby używania nadmiaru naczyń do jego przygotowywania i konieczności zmywania licznych(...)skorup" po jedzeniu.  Mięsiowo zapo da ł am z ugotowanym na półtwardo kalafiorem.   Składniki na porcję dla 3-4 osób: 4 plastry karkówki 1 i 1/2 kg młodych ziemniaczków - małych, o średnicy 3 cm MARYNATA DO MIĘSA ziołowo-czosnkowa : 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki czosnku

Grunt to przepis!
Mięciutka karkówka w occie winnym z kardamonem podana w chlebie na staropolskim bigosie 181

Drodzy, ten przepis, jak i wiele innych które możecie znaleźć w Internecie udowodni Wam, że karkówka nie tylko z grilla smakuje dobrze. Ta, smażona długo i delikatnie jest miękka, wręcz rozpływa się w ustach. Również dzięki temu, że była marynowana w occie winnym. Podałam ją w wiekszych kawałkach w chlebie na bigosie z kapusty kiszonej z mięsem wołowym(...)być "na bogato" i "suto" w tym przypadku. Mam nadzieję, że po wypróbowaniu mojego przepisu te określenia same nasuną się Wam na język:) Smacznego! Składniki: 1 kg karkówki około 6 łyżek octu winnego olej rzepakowy sól, pieprz według uznania pół łyżeczki kardamonu papryka ostra i słodka chlebek okrągły do wydrążenia - będzie służył jako miska:) Wykonanie: Jeśli macie czas zamarynujcie

Zasmakuj Kuchni
Karkówka w musztardzie chrzanowej 283

Czasem lubię dodać nowe smaki do mięsa. Tym razem trafiło na karkówkę którą postanowiłam trochę inaczej doprawić niż zwykle. Udało się mięso smakowało wybornie. Składniki : Karkówka 1 kg musztarda chrzanowa( do wsmarowywania każdego kawałka karkówki) sól i pieprz do smaku Dodatkowo: jaja 2 szt bułka tarta do panierki olej do smażenia  Wykonanie: Karkówkę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.Mięso(...)kroimy w plastry, obsypujemy każdy kawałek solą i pieprzem. Dopiero teraz tłuczemy tłuczkiem( przyprawy głębiej wchodzą w mięso. Każdy kawałek karkówki smarujemy musztardą ( ja robię to łyżką dużą, najlepiej wychodzi) Wysmarowane kawałki mięsa w musztardzie maczam w jajku, a następnie w bułce tartej. Rozgrzewam olej na patelni i kładę karkówkę, smażę z obu stron na rumiany kolor. Możemy podać

Różowa kuchnia
Karkówka z solanki 178

Przepis na pieczoną karkówkę marynowaną w solance znalazłam u Aguzji . Karkówka przygotowana w ten sposób jest krucha i aromatyczna. Zwiększyłam jednak ilość przypraw w solance i do pieczenia mięsa.Karkówkę polecam głównie na kanapki, ale podana na ciepło z sosem smakuje równie wspaniale. Składniki: 1,5 kg karkówki 6 ząbków czosnku ew. kminek suszony czosnek, rozmaryn S olanka: 3 litry(...)godziny w chłodne miejsce. Mniej więcej w połowie leżakowania mięso można obrócić i sprawdzić, czy jest całkowicie zanurzone w solance. Przed pieczeniem mięso wyjąć i osuszyć dokładnie ręcznikiem papierowym. Karkówkę naciąć w kilku miejscach wąskim, ostrym nożem, a w zagłębienia powkładać obrane ząbki czosnku. Można posypać dodatkowo suszonym czosnkiem, kminkiem i rozmarynem. Tak przygotowane mięso umieścić w rękawie do pieczenia

Czerwień i błękit
Karkówka w sosie x 5 wg Aleex 157

się za obiad. Wybrałam przepis, który miałam już od jakiegoś czasu od koleżanki, ale nie odważyłam się go zrobić ze względu na oryginalne składniki. Aż do dziś. Dziś zrobiłam karkówkę w sosie x 5. Mięso ma oryginalny smak, Młodemu nie pasowało, Dario zachwycał się tym daniem. Karkówką zrobiona w ten sposób jest naprawdę smaczna, wyrazista, intensywna. Polecam. Składniki(...)karkówki • 1 duża cebula • 5 łyżek octu • 5 łyżek cukru • 5 łyżek koncentratu pomidorowego • 5 łyżek maggi • 5 łyżek wody • sól, pieprz, Delikat Knorr’a do mięs • olej • mąka Sposób przygotowania: 1. Karkówkę pokroić w plastry. 2. Mięso przyprawić solą i pieprzem oraz przyprawą do mięs Knorr’a. 3. Plastry przyprawionego mięsa oprószyć mąką i obsmażyć na patelni na rumiano

W mojej kuchni
Sałatka z pieczoną karkówką 169

Zanim podam Wam przepisy na ciasta, które osłodziły nam święta wielkanocne, zapraszam na sałatkę. Tym razem nie z kurczakiem, a z wieprzowiną- konkretnie karkówką, którą piekłam bardzo długo w rękawie. Była tak mięciutka, że nie wiele brakło, a połykał by człowiek te kawałki w całości :D Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych(...)puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki) 1/2 małego jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła do smażenia grzanek Przyprawy do pieczenia karkówki: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki przyprawy do steka Sposób przygotowania: Karkówkę pieczemy wraz z przyprawami w rękawie przez 1 godzinę w 160st

Kuchnia w czekoladzie
baleron z pończochy - domowa wędlina 144

najprostszych sposobów, na wykonanie domowego mięsiwa. Przy czym ważne jest że nie wymaga on od nas żadnego kulinarnego doświadczenia, ot  sól, cukier, trochę przypraw i gotowe. składniki  karkówki wieprzowe każda o wadze około jednego kilograma  do peklowania kilograma mięsa 150 g cukru 150 g soli zaprawa z przypraw na kilogram karkówki 1 łyżeczka słodkiej papryki(...)Mięso myjemy, przykrajmy je w formy kawałek i wkładamy  do miski ( kamionkowej lub z nierdzewnej stali). Do misy wsypujemy cukier i dokładnie z każdej strony, wcieramy go w karkówkę.  Miskę  przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce na 24 godziny. Następnie wyjmujemy i dokładnie płuczemy mięso pod bieżącą wodą. Z misy odrzucamy cukier i wsypujemy do niej taką

Miód i pieprz
Sałatka z pieczoną karkówką 173

Doskonale sprawdzi się na obiad oraz kolację. Lekka, syta i kolorowa.  Sałatka z pieczoną karkówką smakuje równie dobrze, jak te z kurczakiem.  Składniki: Dla 5 osób: 1/2 główki sałaty lodowej 500g karkówki 1/2 małego słoiczka suszonych pomidorów w oleju z dodatkiem pestek dyni 1/2 opakowania sera sałatkowego półtłustego 1/2 małej puszki kukurydzy 3 kromki czerstwego pieczywa (na grzanki(...)małego jogurtu naturalnego gęstego 2 ząbki czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki masła do smażenia grzanek Przyprawy do pieczenia karkówki: 2 łyżki oleju rzepakowego 1/2 łyżeczki soli 1 płaska łyżeczka pieprzu 2 łyżeczki przyprawy do steka Sposób przygotowania: Karkówkę pieczemy wraz z przyprawami w rękawie przez 1 godzinę w 160st C. Ciepłą karkówkę strzępimy na małe kawałki i studzimy

Kuchnia w czekoladzie