karkówka - 4294 przepisów (strona:27/287)

Szaszłyki nawlekane z karkówki. Można zrobić w piekarniku albo wrzucić na grilla. PRZEPIS 20

szaszłyki są inne niż wszystkie. Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Karkówka zamiast w kostkę, została pokrojona w paseczki, zamarynowana, następnie nawleczona na patyczki. Szaszłyki upiekliśmy w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wrzucić je na grilla. Przepis na nawlekane szaszłyki z karkówki Składniki: Około 1,2 kilogramowy kawałek karkówki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki oleju(...)sól, pieprz, będziesz potrzebować także patyczki na szaszłyki. Z wymienionych składników przygotujesz 5 dużych szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki nawlekane z karkówki? Mięso najpierw pokrój w około 1,5 plastry, następnie w paski o szerokości około 3 cm, przełóż do miski. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi nożna lub widelca. Można zrobić to także w moździerzu

Kulinarna Polska
Karczek pieczony po chłopsku 41

chłopsku z dużą ilością warzyw, po prostu samo dobro, idealny pomysł na tak naprawdę pyszne i pożywne danie jednogarnkowe, gorąco polecam. Karczek pieczony po chłopsku Składniki: 1,5kg karkówki wieprzowej 3 cebule 150g suszonych śliwek 200g pieczarek 750g ziemniaków 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka(...)proszku Karczek pieczony po chłopsku Przygotowanie: Karczek oczyszczamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy z misce. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy sól i chwilę razem ucieramy, następnie dodajemy do karkówki i dokładnie wcieramy w mięso z każdej strony. Do salaterki wlewamy olej, dodajemy musztardę oraz wszystkie pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy . P rzygotowaną marynatę przekładamy do karkówki i ponownie dokładnie wcieramy

Księga-Smaku
Marynata do karkówki z grilla 41

chodzi o klasyczne przepisy na mięsiwa jest licho. I w sumie nadal będzie, ale coś dorzucić zdecydowanie powinnam. Dziś chciałam Wam wrzucić przepis na prostą i pyszną marynatę do karkówki z grilla. Nie mam dużego doświadczenia w obróbce tego mięsa, ale to co finalnie znalazło się na talerzu, zdecydowanie jest warte publikacji. W marynacie do mięsa zawsze ląduje u mnie(...)marynacie. Mam problem też z długim trzymaniem mięsa w lodówce, nawet po obróbce, ale to nie czas (bo może miejsce i jest) na tego typu historie. Zdjęć gotowej karkówki nie mam, bo było już za ciemno, żeby bawić się w fotografię. Wierzcie mi jednak, wyszło świetne. Aromatyczne, soczyste, ale jednocześnie chrupiące (bo jednak trochę zjarane). Nawet My, który nie jest

Kardamonovy
Bigos 38

przyszłym roku się darzyło. Czas wykonania: 3 – 4 h Ilość porcji: 10 – 12 Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 100 g słoniny (lub smalcu) 0,7 kg karkówki 0,9 kg bigosówki 10 g suszonych grzybów 8 suszonych śliwek 150 g koncentratu pomidorowego 1 średnia cebula 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)Kapustę kiszoną wypłukać, pokroić i przełożyć do dużego garnka. Zalać 2 szklankami wody, dodać liście laurowe, ziele angielskie i gotować na małym ogniu. Słoninę pokroić w drobną kostkę, a karkówkę w nieco większe kawałki (2 x 2 cm). Słoninę smażyć na patelni do czasu zarumienienia (zamiast słoniny można użyć smalcu). Połowę skwarek z tłuszczem przełożyć do garnka za kiszoną kapustą

KuchniaWeDwoje.pl
Pieczona karkówka (w rękawie) 57

polecam takie, które nie będzie zbyt suche. Tłuszcz jest nośnikiem smaku, więc dobrze jest wybrać taki rodzaj mięsa, który będzie poprzerastany tłuszczem. Według mnie idealnie do tego się nadaje karkówka. Przy okazji warto tez pamiętać, żeby kupować tylko i wyłącznie polskie mięso z  zaufanych źródeł. Czasami naprawdę warto wydać parę złotych więcej i mieć dobry jakości produkt, który(...)specjalnym rękawie do pieczenia. Dzięki niemu nasza pieczeń będzie soczysta i wilgotna, oraz nie wysuszy się podczas pieczenia. Czas pieczenia to 60 minut na jeden kilogram mięsa. Gdy nasza karkówka będzie już upieczona, odstawiamy ją do całkowitego wystudzenia. Wiem, wiem, wymaga to dużo samozaparcia, bo mięso obłędnie pachnie! A pieczona karkówka najlepsza jest gdy spędzi kilka godzin w lodówce. Potem

Kulinarne przygody Gatity
Karkówka w stylu azjatyckim 73

Karkówka w stylu azjatyckim to smaczne i bardzo szybkie do zrobienia danie obiadowe. Pikantne i soczyste mięso z dużą ilością słodkiej marchewki i przypraw. Karkówka w stylu azjatyckim była przygotowana metodą smażenia zwaną stir-fry, czyli smażenia w mocno rozgrzanym woku z intensywnym mieszaniem składników. Metoda ta jest powszechnie stosowana w kuchni chińskiej i pozwala na szybkie zamknięcie porów(...)upodobań i sezonu na dane warzywa. Prezentowane przeze mnie danie jest o umiarkowanej ostrości, gdyż nie lubię zbyt pikantnych dań. Ilość porcji: 6 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na karkówkę w stylu azjatyckim: 1 kg karkówki wieprzowej 5 marchewek 1 papryka czerwona 2 cebule 5 ząbków czosnku 8 łyżek sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 2 kawałki trawy cytrynowej

Kuchcik gotuje
Szaszłyki na grilla z karkówką i warzywami 51

Szaszłyki na bogato z 3 rodzajami mięsa i kolorowymi warzywami. Kiełbasa grillowa, boczek i karkówka w marynacie z musztardy i miodu. Mięso z karczku w słodko pikantnej marynacie, to najważniejszy element tych szaszłyków. Całość komponuje się wyśmienicie, pieczenie na grillu zapewnia aromat i niepowtarzalną chrupkość. Poza sezonem grillowym szaszłyki można najzwyczajniej upiec w piekarniku. {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name(...)Danie: Dania główne Trudność: Łatwe Porcje 20 sztuk Przygotowanie 30 min. Pieczenie 40 min. Kalorie 280 kcal Wyśmienite szaszłyki na grilla z kolorowymi warzywami, boczkiem, kiełbasą i mięsem z karkówki marynowanym w sosie miodowo musztardowym. Składniki: KARKÓWKA W MARYNACIE 300 g karkówki 3 łyżki musztardy miodowej 2 łyżki płynnego miodu 3 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka gorczycy 1 łyżecza słodkiej

ProstePesto.pl
Karkówka pieczona w plastrach z cebulą i majonezem 95

Składniki: Karkówka 1,5 kg ( 9 plastrów) Cebula duża Majonez 8 łyżek Ser żółty 8 plastrów Sól Pieprz Przygotowanie: Karkówkę pokroić na plastry o grubości 1-1,5 cm. Przyprawić z każdej strony solą oraz pieprze.  Plaster karkówki posmarować majonezem, posypać cebulą i ułożyć plasterek sera i przykryć kolejnym plastrem karkówki. Postępować tak do skończenia się składników. Ostatnia warstwą(...)być plaster karkówki. Tak przygotowaną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć  wstawić do lodówki na minimum godzinę a najlepiej na całą noc.  Wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 200 stopni i pieczemy pod przykryciem przez 1,5 godziny. Smacznego! Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy: Polub mnie na Facebooku Zapraszam

Kulinarne przygody
Pieczeń z karkówki 92

Dziś kolejny pomysł na domową wędlinę, a dokładnie przepis na pieczeń z karkówki. Taka karkówka może być podana na gorąco, jako danie obiadowe, pokrojona w grube plastry, lub na zimno jako domowa wędlina, krojona w cienkie plasterki. Pieczeń wychodzi soczysta i mięciutka. Skórka jest bardziej przyprawiona, a środek łagodniejszy. U mnie taka wędlina gości dość często. Zachęcam was do skorzystania(...)przepisu. Oto on: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: karkówka o wadze ok. 1,2kg 1 cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka soli 1 łyżeczka pieprzu czarnego mielonego 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka przyprawy włoskiej 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania: Mięso wieprzowe umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Przełożyłam je do naczynia żaroodpornego i natarłam

Waniliowe Improwizacje
Zapiekana karkówka w marynacie z ketchupu 68

najbardziej chyba wiarygodnym nawet krytykiem w moim domu jest córka. Jeśli jedząc krzyczy: mamo jakie to pyszne, to proszę jej uwierzyć, to było pyszne. Do zrobienia takiej pieczonej karkówki potrzebowałam: Składniki: * 1 kg karkówki * 1/3 szklanki ketchupu łagodnego * 3 łyżki majonezu * 4 łyżki sosu sojowego * 5-6 ząbków czosnku * 1 płaska łyżeczka soli * 1-2 łyżki oleju – opcjonalnie(...)cebule * woreczek do pieczenia W miseczce wymieszałam ketchup, majonez, olej i sos sojowy. Czosnek przecisnęłam przez praskę i dodałam do marynaty razem z solą. Karkówkę pokroiłam na kawałki ok 1,5 cm grubości. Zestekowałam. Każdy kawałek mięsa nacierałam wcześniej przygotowaną marynatą. Przełożyłam do woreczka, na wierzch wyłożyłam pokrojoną w talarki cebulę i wstawiłam do lodówki na ok. 2 godzinki

Pieprzyć z Fantazją
Karkówka zapiekana w młodej kapuście 59

robię pod wszelakimi postaciami. Ta wersja jest  sam raz dla lubiących porządnie podjeść. Fajny pomysł na obiad dla gości i na przyjęcie.  Zapraszam do poczytania! Składniki: Na karkówkę: * 1/2 karkówki  * sól, pieprz * cebula  * 4-5 ząbków czosnku * liście laurowe, ziele angielskie Na kapustę: * 1 główka młodej kapusty * łyżka smalcu albo stopionej słoninki * 1,5 łyżki mąki(...)sól, pieprz * ziele angielskie * liść laurowy * 1 cebula * koperek 1. Karkówkę pokrojoną w 1,5 centymetrowe plastry dzień wcześniej natarłam solą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypałam pieprzem. Wsadziłam do miski i przykryłam. Tak zamarynowaną zostawiłam na całą noc w lodówce. Karkówkę przed zamarynowaniem zestekowałam. Mam takie fajne domowe urządzenie do przecinania włókien mięsa. Sprawdza się również przy kotletach schabowych

Pieprzyć z Fantazją
Karkówka po cygańsku 613

Karkówka to niewątpliwie mój i moich domowników ulubiony gatunek mięsa. Może się wydawać, że jest ona nieco tłusta, ale odpowiednio przyrządzona jest przepyszna. Robię z niej różnego rodzaju pieczenie i dania jednogarnkowe, a moim hitem jest karkówka z pieczarkami ( przepis ). Dzisiejsza wersja jest trochę do niej podobna, ale jednak smakuje zupełnie inaczej, więc polecam spróbować! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki(...)karkówki 350 g pieczarek 500 g marchwi 4 cebule 3-4 ogórki kiszone sól, pieprz, papryka wędzona w proszku mąka do obtoczenia mięsa olej do smażenia Sos: 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 3 łyżki octu winnego 2 ząbki czosnku szczypta chili 1 łyżka słodkiej papryki 3 łyżki koncentratu pomidorowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Karkówkę umyć, osuszyć, pokroić

Danka Pichci