KARKÓWKA Z KAPUSTĄ 263polska karkóweczka jest rewelacyjna! Tak więc zamawiam co 2-3tyg. kilka kg... a potem puszczam wodze fantazji....i nie wychodzę z kuchni przez 2 dni. Ostatnio padło na karkówkę z kiszoną kapustą bo bardzo lubię karkówkę a jeszcze bardziej kiszoną kapuchę :) Użyte składniki: 1,5 kg karkówki 05 kg kiszonej kapusty 2 marchewki 2 cebule liść laurowy ziele angielski(...)sól przyprawa do karkówki odrobina czosnku w proszku ostra papryka olej do smażenia mięsa Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, oprószamy przyprawą do karkówki, czosnkiem, ostrą papryką. Podsmażamy na oleju z dwóch stron, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę, oraz poszatkowaną na drobnych oczkach marchewkę. Przekładamy do naczynia z mięsem. Na całość nakładamy poszatkowaną kapustę kiszoną
Walijskie Pichcenie
KARKÓWKA Z GRZYBAMI I CEBULKĄ 265Karkówka to taki wdzięczny produkt do obróbki :) Można ją smażyć w całości, robić w plastrach panierowaną jak kotlet, zapiekać, smażyć, dusić na wiele sposobów. Robię ją dość często bo moja gorsza połowa za nią przepada :) Tym razem wybór padł na karkówkę z grzybami i cebulą, bo takiej nie zamieszczałam jeszcze na blogu:) Składniki: 1 kg karkówki(...)250g pieczarek 3 cebule sól pieprz majeranek cząber 1 ząbek czosnku olej musztarda francuska 1 łyżka mąki bulion Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry. Każdy plaster posypujemy mieszanką wymienionych przypraw,smarujemy musztardą francuską i polewamy olejem. Plastry układamy w plastikowym zamykanym pojemniku i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 2-3h. Po tym czasie mięso
Walijskie Pichcenie
GULASZ Z KARKÓWKI 303Klasyczny gulasz z karkówki. Duże kawałki mięsa w ciemnym, pieczeniowym sosie ... Prosto, szybko i smacznie - rzecz jasna :) Składniki: 1k g karkówki 2 duże cebule 2 ząbki czosnku przyprawa do karkówki słodka papryka sól pieprz majeranek ziele angielskie liść laurowy bulion olej ew. łyżka mąki Wykonanie: Karkówkę kroimy na dość duże kawałki. Posypujemy przyprawą do karkówki, majerankiem, papryką. Mieszamy(...)każdy kawałek obtoczony był w przyprawach i wkładamy do lodówki na 2h (jak mamy możliwość możemy włożyć na całą noc). Olej rozgrzewamy dość mocno. Na rozgrzanym oleju podsmażamy kawałki karkówki, obracając je z wszystkich stron. Następnie dodajemy pokrojoną cebulę oraz posiekany czosnek. Całość podsmażamy mocno ciągle mieszając. Gdy już mięso porządnie się przyrumieni (jest to warunkiem, aby sosik miał piękny
Walijskie Pichcenie
Tost z szarpaną wieprzowiną – wołowiną alla Ćma Michała Gesslera – moja wersja 72Tost z szarpaną wieprzowiną – wołowiną inspirowany Ćmą Michała Gesslera. Moja wersja – z historią, przepisem, składnikami i nutą wspomnień. Lubisz moje przepisy? Postaw mi kawę! ☕ Dzięki
RafalCook
Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera 142Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera Pieczona karkówka - prosty przepis z airfryera Airfryer podbija ostatnio rynek małego AGD i coraz częściej pojawia się w naszych domach. To urządzenie, które za pomocą cyrkulacji gorącego powietrza przygotowuje potrawy podobnie jak tradycyjna frytkownica, ale z minimalną ilością oleju lub zupełnie bez niego. Piszę podobnie, ponieważ frytki z airfryera nigdy nie będą smakowały(...)mniej energii do pieczenia, a także skraca się czas gotowania. Osobiście też mam go w kuchni i często z niego korzystam. Tym razem zapraszam Cię na przepis z pieczoną karkówką w roli głównej. Jej przygotowanie jest banalnie proste. Po zamarynowaniu mięsa trzeba wybrać konkretny program, i jeśli jest taka potrzeba, ustawić indywidulany czas i temperaturę. Karkówkę możesz podawać na zimno
Kulinarne przygody Gatity
Faszerowane roladki z karkówki 135Faszerowane roladki z karkówki Bardzo prosty ale pyszny i efektowny pomysł na rodzinny obiad. Roladki z karkówki nie są trudne do przygotowania, a na talerzu prezentują się wprost wyśmienicie. Świetnie smakują podane z pyzami albo kaszą i ulubioną surówką. U mnie surówka obiadowa z tego (klik) przepisu. Składniki: ok1 kg karkówki 10 dkg boczku wędzonego 1 papryka(...)smażenia *** Mięso kroimy na plastry *** *** Przygotowujemy farsz. Boczek, paprykę, cebulę i ogórki kiszone kroimy w kostkę. Pietruszkę siekamy *** *** Wszystko przekładamy do miski i mieszamy *** *** Plastry karkówki cienko rozbijamy *** *** Mięso oprószamy solą i pieprzem *** *** Każdy plaster smarujemy łyżeczką musztardy *** *** Na mięsie układamy po około 2 łyżki farszu (farsz który nam pozostanie wykorzystamy jeszcze później) *** *** Zawijamy roladki, najpierw podwijamy
Blog z Apetytem
Marynata do karkówki z grilla 104chodzi o klasyczne przepisy na mięsiwa jest licho. I w sumie nadal będzie, ale coś dorzucić zdecydowanie powinnam. Dziś chciałam Wam wrzucić przepis na prostą i pyszną marynatę do karkówki z grilla. Nie mam dużego doświadczenia w obróbce tego mięsa, ale to co finalnie znalazło się na talerzu, zdecydowanie jest warte publikacji. W marynacie do mięsa zawsze ląduje u mnie(...)marynacie. Mam problem też z długim trzymaniem mięsa w lodówce, nawet po obróbce, ale to nie czas (bo może miejsce i jest) na tego typu historie. Zdjęć gotowej karkówki nie mam, bo było już za ciemno, żeby bawić się w fotografię. Wierzcie mi jednak, wyszło świetne. Aromatyczne, soczyste, ale jednocześnie chrupiące (bo jednak trochę zjarane). Nawet My, który nie jest
Kardamonovy
Karkówka pieczona w kiszonej kapuście 126Ostatnio często przyrządzam karkówkę. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, można ją smażyć, dusić, grillować oraz piec. Dla mnie to mięso o idealnym smaku, a po upieczeniu jest miękkie i rozpada się na włókna. Tym razem dodatkiem jest kapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche i ma konkretny smak. Zaskoczcie gości doskonałą karkówką pieczoną w kapuście kiszonej(...)Taka karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Nam smakuje również z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebula – sól, pieprz do smaku – 4 liście laurowe – 5 ziaren ziela angielskiego Sos – 3 łyżki pikantnego keczupu
To co kocham
Karkówka pieczona w soli + film 468Karkówka pieczona w soli to bardzo smaczna, aromatyczna i krucha, pełna smaku wędlina, doskonała propozycja na świąteczny stół. To rewelacyjny pomysł dla zabieganych osób, gdyż jego przygotowanie nie wymaga wiele uwagi. Taka wędlina idealnie smakuje na zimno, pokrojona w plastry, podana z sosem czosnkowym, chrzanowym, sałatką i pieczywem. składniki na 1,5 kg wędliny 1,5 kg karkówki(...)soli przepis W misce umieszczamy majonez oraz musztardę, dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wsypujemy zioła prowansalskie, składniki marynaty dokładnie razem łączymy. W dużym naczyniu umieszczamy karkówkę i dokładnie smarujemy ją przygotowaną wcześniej marynatą. Naczynie z mięsem przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie na dno naczynia żaroodpornego wsypujemy sól i równomiernie ją rozprowadzamy
Smakowite Dania
KARKÓWKA Z WARZYWAMI PIECZONA W NACZYNIU ŻAROODPORNYM 220Karkówka z warzywami pieczona w naczyniu żaroodpornym to pomysł na smaczny obiad, który od nas nie wymaga zbyt wiele pracy. Wystarczy tylko mięso i warzywa włożyć do piekarnika, a ten już wszystko zrobi za nas. Mięso wychodzi pyszne, soczyste i miękkie. Dodatkowo ziemniaki, pieczarki, cebula i obiad z jednego naczynia gotowy dla całej rodziny. Karkówka z warzywami pieczona(...)naczyniu żaroodpornym - składniki: * 4 plastry karkówki * 1 większa cebula * 7-8 pieczarek * 7 ziemniaków * 6 łyżek oleju * przyprawy: sól, pieprz czarny mielony, papryka słodka mielona, oregano suszone Wykonanie: Plastry karkówki natrzeć olejem, następnie przyprawami. Odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać, pokroić w piórka, ziemniaki obrać, pokroić w większą kostkę, pieczarki pokroić na 4 części. Na dnie naczynia
Zrób to smacznie
Szaszłyki nawlekane z karkówki. Można zrobić w piekarniku albo wrzucić na grilla. PRZEPIS 140szaszłyki są inne niż wszystkie. Prawdziwa uczta dla mięsożerców. Karkówka zamiast w kostkę, została pokrojona w paseczki, zamarynowana, następnie nawleczona na patyczki. Szaszłyki upiekliśmy w piekarniku, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby wrzucić je na grilla. Przepis na nawlekane szaszłyki z karkówki Składniki: Około 1,2 kilogramowy kawałek karkówki wieprzowej, 6 ząbków czosnku, 2 łyżki majeranku, 2 łyżki oleju(...)sól, pieprz, będziesz potrzebować także patyczki na szaszłyki. Z wymienionych składników przygotujesz 5 dużych szaszłyków. Jak zrobić szaszłyki nawlekane z karkówki? Mięso najpierw pokrój w około 1,5 plastry, następnie w paski o szerokości około 3 cm, przełóż do miski. Czosnek drobno posiekaj, oprósz solą, rozetrzyj na pastę przy pomocy krawędzi nożna lub widelca. Można zrobić to także w moździerzu
Kulinarna Polska
Karczek pieczony po chłopsku 145chłopsku z dużą ilością warzyw, po prostu samo dobro, idealny pomysł na tak naprawdę pyszne i pożywne danie jednogarnkowe, gorąco polecam. Karczek pieczony po chłopsku Składniki: 1,5kg karkówki wieprzowej 3 cebule 150g suszonych śliwek 200g pieczarek 750g ziemniaków 4 ząbki czosnku 2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 2 łyżki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka(...)proszku Karczek pieczony po chłopsku Przygotowanie: Karczek oczyszczamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, układamy z misce. Czosnek przeciskamy przez praskę dodajemy sól i chwilę razem ucieramy, następnie dodajemy do karkówki i dokładnie wcieramy w mięso z każdej strony. Do salaterki wlewamy olej, dodajemy musztardę oraz wszystkie pozostałe przyprawy, dokładnie mieszamy . P rzygotowaną marynatę przekładamy do karkówki i ponownie dokładnie wcieramy
Księga-Smaku
Marynata do karkówki z grilla 126chodzi o klasyczne przepisy na mięsiwa jest licho. I w sumie nadal będzie, ale coś dorzucić zdecydowanie powinnam. Dziś chciałam Wam wrzucić przepis na prostą i pyszną marynatę do karkówki z grilla. Nie mam dużego doświadczenia w obróbce tego mięsa, ale to co finalnie znalazło się na talerzu, zdecydowanie jest warte publikacji. W marynacie do mięsa zawsze ląduje u mnie(...)marynacie. Mam problem też z długim trzymaniem mięsa w lodówce, nawet po obróbce, ale to nie czas (bo może miejsce i jest) na tego typu historie. Zdjęć gotowej karkówki nie mam, bo było już za ciemno, żeby bawić się w fotografię. Wierzcie mi jednak, wyszło świetne. Aromatyczne, soczyste, ale jednocześnie chrupiące (bo jednak trochę zjarane). Nawet My, który nie jest
Kardamonovy