razem zwykła karkówka w niezwykłej bo świątecznej odsłonie. Marynowana przez noc w przyprawach korzennych i soku pomarańczowym smakuje rewelacyjnie. Miękka, krucha i niezwykle aromatyczna… po prostu świąteczna Składniki: 1-1,2 kg karkówki 60 g smalcu 100 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy 1/4 łyżeczki startej gorczycy białej 1/4 łyżeczki kolendry 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego 2 ziarenka ziela angielskiego(...)minut. Sos zlać do sosjerki lub zrobić sos winno-kerzenny. Przelać do rondelka i dodać 50 ml wina czerwonego i gotować przez 10 minut. Przyprawić ewentualnie do smaku. Karkówka korzenna znakomicie komponuje się z plastrami pomarańczy, mixem sałat, pomidorami, orzechami itp. Smacznego — BTW 100 g surowej karkówki: 205 kcal, B 19 g, T 14 g, W 0 g. Artykuł
Ola la LCHFświątecznym stole nie może zabraknąć domowej wędliny dlatego mam dla Was karkówkę aromatyzowaną ząbkami czosnku. Składniki: - 1 kg karkówki - 10 ząbków czosnku - 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki - 1 łyżeczka majeranku - 4 łyżki oleju - sól i pieprz Przygotowanie: Karkówkę myjemy, osuszamy i nacinamy nożem otwory. Czosnek obieramy i przekrawamy na pół. Przygotowane w karkówce otwory nadziewamy połówkami czosnku. Olej(...)mieszamy z paprykami, majerankiem, solą i pieprzem. Przygotowaną mieszanką nacieramy karkówkę i odstawiamy do zamarynowania na co najmniej 3 godziny do lodówki. Karkówkę wkładamy do rękawa do pieczenia, podlewamy pół szklanką wody, następnie wkładamy do brytfanki i pieczemy w 180 C przez około 90 minut
Zainspirowana w kuchniKarkówka zapiekana z pieczarkami i ogórkami kiszonymi to pomysł na weekendowy obiad. Podczas pieczenia utworzy się aromatyczny, pomidorowy sos, a karkówka będzie idealnie miękka. Nie pomijajcie ogórków kiszonych, ponieważ dodają one lekkiej kwasowości. Danie możecie podać z gotowanymi ziemniakami jak i ryżem. Składniki na 6-8 porcji: 1 kawałek karkówki (około 0,8 kg) 0,5 kg pieczarek 3 średniej(...)plastry i przyprawić solą, pieprzem, papryką ostrą oraz majerankiem. Odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Cebule obrać i drobno posiekać. Pieczarki umyć i pokroić w grube plasterki. Kawałki karkówki obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i usmażyć z obu stron plasterki mięsa. Podsmażoną karkówkę przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na tą samą patelnię wylać odrobinę oleju i przesmażyć cebule
UgotowaćBardzo lubie karkówkę i chętnie choć rzadko ją przygotowuje. Jakiś czas temu zamieściłam już przepis na żeberka w kapuście, teraz przygotowałam w podobny sposób karkówkę. Zachęcam do wypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: 1 kg chudej karkówki 0.80kg kapusty kiszonej sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego przyprawa do wieprzowiny 2 listki laurowe 4-5 kulek(...)ziela angielskiego 3-5 ząbków czosnku 2 średnie cebula 1 łyżka smalcu lub masła 1-2 łyżki cukru(u mnie brązowego) tłuszcz do smażenia WYKONANIE: karkówkę płuczemy, osuszamy, kroimy na kawałki, lekko tłuczemy nakłuwaczem, aby napowietrzyć mieso, przygotowujemy marynatę:oliwa, ocet, przyprawa do wieprzowiny, czosnek, karkówkę nacieramy marynatą i zostawiamy na noc najlepiej, następnie mięso smażymy na rozgrzanym tłuszczu
Kuchnia BeatyDzisiaj w temacie świątecznym zapraszam na karkówkę z pończochy. Bardzo lubię wędliny tego typu i często je kupowałam. Teraz miejscowe sklepiki mięsne stracą klienta. Mięso z pończochy jest przepyszne. Wybrałam karkówkę, ale inne części mięsa też smakują doskonale. Następnym razem skuszę się na schab KARKÓWKA Z POŃCZOCHY 1 kg karkówki (najlepiej wąski kawałek) 0,5 szkl cukru 0,5 szkl(...)listki laurowe Mięso umyć i dokładnie osuszyć papierowymi ręcznikami. Włożyć do naczynia (najlepiej szklanego) obsypać cukrem i dokładnie natrzeć nim mięso. Odstawić na dobę do lodówki. Po upływie doby karkówkę dokładnie umyć i ponownie dokładnie ususzyć ręcznikami papierowymi. Włożyć do umytego naczynia i obsypać tym razem solą. Dokładnie natrzeć mięso i odstawić na kolejną dobę do lodówki. Po upływie wskazanego
Pieguskowa KuchniaWitajcie ! Dziś przychodzę do was z pysznym pomysłem na obiad! Jest to karkówka pieczona w sosie powstałym z ketchupu, podana z ziemniakami i do tego sałata ze śmietaną! Trochę czasochłonne ze względu na to, że karkówka wymaga czasu by ją upiec. Ale za to jej smak jest nieziemski! Myślę, że zasmakuje każdemu, kto lubi karkówkę. Spróbujcie koniecznie :) Składniki(...)karkówki 1 cała średnia cebula 300 g ketchupu 150 ml wody 1 łyżka masła oliwa do smażenia sól pieprz papryka słodka papryka ostra Dodatkowo: sałata 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina cukru śmietana oraz ziemniaki Przygotowanie: Karkówkę myjemy, kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostro. I najlepiej odstawić
Gotuj z Mąkąteraz, zwłaszcza młode smakują wybornie. Są intensywne w smaku, miękkie w fakturze i soczyste. Do tego ogromnie bogate w witaminy. Jakiś czas temu pokazywałam Wam kapustę kwaszoną zapiekaną z karkówką w sosie myśliwskim, danie, które także jest łatwe, ale smakiem bardziej podchodzi pod bigos. Natomiast dzisiaj podaję przepis na roladki pełne zieloniutkiej, delikatnej, młodej kapusty podduszane w piekarniku. Zadowoli(...)zbędne kalorie. Całość podana z młodymi ziemniakami, obsypanymi pachnącym koprem prosto z własnego ogródka i pozostałą po przygotowaniach kapustą podsmażoną na maśle, jest wprost fenomenalna. Lekkie roladki z karkówki faszerowane młodą kapustą. Składniki na 10 sztuk: 1 kg karkówki młoda kapusta - 1 główka 1 cebula sól, pieprz, ząbek czosnku liść laurowy wykałaczki Wykonanie: Karkówkę rozkroić na plastry, roztłuc
Poezja Smaków - blog kulinarnynajlepsze, a ten jest wyjątkowo łatwy. Za to jaki efekt.... palce lizać :) To jedno z popisowych dań Pawła, przyrządzał je zanim jeszcze powiedzieliśmy sobie sakramentalne " tak ". Najpierw marynował karkówkę przez co najmniej jedną dobę, a później piekł w piekarniku kilka godzin, zużywając przy tym nieprawdopodobne ilości prądu. Po tym, jak nasze kuchenne królestwo wzbogaciło się o wolnowar, skrócił się(...)może byśmy zjedli karkóweczkę na obiad? " Tęskniłam za tym podczas pobytu w Arabii Saudyjskiej - tam nie było szans na kupienie jakiejkolwiek wieprzowiny, a taka rewelacyjnie miękka i aromatyczna karkówka, bez jakichkolwiek sztucznych dodatków jest doskonała do obiadu. Spróbujcie sami. Przygotowanie mięsa zajmuje Pawłowi około 15 minut plus oczywiście czas marynowania i powolnego duszenia. Składniki ilość przypraw jest podana
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataSUROWIEC -szynka 2 kg -łopatka 3 kg -karkówka 3 kg -podgardle 1 kg -pachwina 1 kg PRZYPRAWY -kminek mielony 1,5-2 g/kg -kminek cały 1,5-2 g/kg -peklosól 18 g/kg -sól nie jodowana 18 g/kg tylko do podgardla i pachwiny -czosnek świeży 2 g/kg -cukier 1-2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -ziele angielskie 0,5 g/kg(...)czarny mielone 1 g/kg -pieprz kolorowy miażdżony w moździerzu 1 g/kg -woda 400 mil -jelita wieprzowe najlepiej 32/34+ WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżącą wodą. Z łopatki i karkówki wycinamy najbrzydsze kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle i pachwinę w mniejszą około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Karkówka pieczona z porem i pieczarkami to uczta dla osób lubiących mięso. Por nadaje mięsu cudownego smaku i aromatu, a pieczarki z odrobiną tymianku wspaniale wydobywają delikatną nutę lasu. Tak przyrządzona karkówka świetnie sprawdzi się podana na codzienny obiad, jak i na świątecznym stole. Do przygotowania tego dania najlepiej wybrać średniej wielkości, lekko poprzerastany białym tłuszczykiem kawałek karkówki wieprzowej. Jeśli(...)osobnika i po upieczeniu może być niesmaczne. Nie bójmy się odrobiny tłuszczyku, gdyż to on właśnie jest nośnikiem smaku, aromatu i nadaje delikatności upieczonemu mięsu. Składniki: 1 kg karkówki wieprzowej 1 duży por 1 kg małych pieczarek 2 - 3 łyżki mielonego kminku 1 łyżka majeranku 2 łyżki pieprzu naturalny 1 łyżeczka tymianku 50 g masła sól (u mnie
Kuchcik gotujeParzona Podpiekana SUROWIEC -szynka 2 kg -łopatka 3 kg -karkówka 3 kg -podgardle 1 kg -pachwina 1 kg PRZYPRAWY -kminek mielony 1,5-2 g/kg -kminek cały 1,5-2 g/kg -peklosól 18 g/kg -sól nie jodowana 18 g/kg tylko do podgardla i pachwiny -czosnek świeży 2 g/kg -cukier 1-2 g/kg -gałka muszkatołowa 0,5 g/kg -ziele angielskie(...)g/kg -pieprz czarny mielone 1 g/kg -pieprz kolorowy miażdżony w moździerzu 1 g/kg -woda 400 mil -jelita wieprzowe WYKONANIE Kupiony surowiec myjemy pod bieżącą wodą. Z łopatki i karkówki wycinamy najbrzydsze kawałki jakieś błony i tłuste. Szynkę, łopatkę i karkówkę tniemy w większą kostkę około 4 na 4 cm, a podgardle i pachwinę w mniejszą około
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.się samo. Na przedwiośniu, gdy dni choć coraz cieplejsze, a noce jeszcze zdarzają się być z przymrozkami- tak jak dzisiaj, na obiad warto przygotować jeszcze coś konkretnego. Taka karkówka zapieczona z dodatkiem kiszonej kapusty zasmakuje każdemu wielbicielowi tego mięsa. Składniki: 6 plastrów karkówki przyprawa do karkówki pół kg kiszonej kapusty 1 cebula 2 marchewki pieprz, listek laurowy(...)ziele ang łyżka cukru 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Karkówkę rozbijamy, oprószamy przyprawą, odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Kapustę odciskamy, dodajemy do niej starta marchewkę i posiekana cebulę. Wrzucamy na rozgrzany olej wraz z listkiem laurowym, kilkoma ziarnami ziela ang, podsmażamy kilka minut, doprawiając pieprzem i cukrem. Można nie podsmażać można od razu dac do zapiekania, ja jednak
Z Majeczką w kuchniOstatnio często przyrządzam karkówkę. Można z niej przygotować wiele pysznych dań, można ją smażyć, dusić, grillować oraz piec. Dla mnie to mięso o idealnym smaku, a po upieczeniu jest miękkie i rozpada się na włókna. Tym razem dodatkiem jest kapusta kiszona, która powoduje, że mięso jest bardzo kruche(...)konkretny smak. Zaskoczcie gości doskonałą karkówką pieczoną w kapuście kiszonej. Taka karkówka jest wyśmienitym daniem nawet na uroczysty obiad. Podana z warzywami i ziemniakami to klasyka sama w sobie. Nam smakuje również z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Składniki: – 1 kg karkówki – 1 kg kapusty kiszonej – 1 cebula – sól, pieprz
To co kochamTaką karkówkę upiekłam jako wędlinę na kanapki, jest bardzo smaczna i soczysta. Gdy nam się znudziła pokroiłam w plastry i podałam z sosem pieczeniowym jako danie obiadowe. Do karkówki użyłam przypraw z zestawu domowa wędzonka od firmy Tradismak . Składniki: 2 kilogramy karkówki 2 łyżki przyprawy becon-mix Sekwens 2 łyżeczki soli 1 łyżka przyprawy smaczuś Sekwens 2 łyżki majeranku(...)łyżeczki czosnku granulowanego kilka listków laurowych Sekwns 1/4 szklanki oleju Sposób przygotowania: Karkówkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowymi, do miseczki wsypujemy wszystkie suche przyprawy, wlewamy olej, dokładnie mieszamy i nacieramy mięso. Przekładamy do miski, obkładamy listkami laurowymi, miskę z mięsem owijamy folią spożywczą, wstawiamy do lodówki na 3-4 dni. Karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika
Bajeczna Kuchnia