jest inaczej nici z dobrego grilla . Polecam wszystkim posiłki w ogrodzie lub na balkonie , zdecydowanie smakują bardziej " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : karkówka : 5 plastrów karkówki wieprzowej , grubych na około 1 cm 5-6 świeżych ,liści czosnku niedźwiedziego ( może być suszony , ale to świeży nadaje ładnego zielonego koloru marynacie ) 2-3 ząbki czosnku 1/2 pęczka(...)pikantnego 1 płaska łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki miodu ( ja używam miodu z mniszka ) 1 -2 ząbki czosnku sól do smaku 1 łyżka oleju Plastry karkówki układamy w misce ( nie rozklepujemy , będą bardziej soczyste i mięsne " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class
Ogrodnik w podróżyZnajdzie swoje zastosowanie między innymi jako składnik marynat. Nadaje mięsu specyficzny, nienarzucający się smak i sprawia, że jest kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Składniki: - ok 1 kg karkówki - 3 posiekane ząbki czosnku - sól, pieprz - jedna średnia cebula marynata: - 2 łyżki sosu worcestershire - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman - 2 łyżki miodu naturalnego, płynnego miodu - łyżeczka ostrej musztardy - 2 łyżki(...)ketchupu pikantnego - łyżeczka wędzonej słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki - 1 łyżeczka tymianku - 1 łyżeczka majeranku Karkówkę kroimy w ok 2 cm plastry. Nacieramy posiekanym czosnkiem, solą i pieprzem. Przekładamy do miski. Składniki marynaty dokładnie ze sobą mieszamy i zalewamy karkówkę dbając by marynata dostała się pomiędzy każdy z plasterków. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy
Cook&LoveBardzo lubię karkówkę. Kiedy jest sezon na pyszne pomidory robię karkówkę zapiekaną z pomidorami . W sezonie jesienno-zimowym na moim stole króluje karkówka z suszonymi grzybami. Ta wersja mięsa jest szczególnie dla osób, które lubią połączenie karkówki z owocami, ja na pewno do takich osób należę. Składniki: 4 plastry karkówki 1/2 papryczki chilli 5 plastrów ananasa marynata 5 łyżek
Pobite gary Barbarytego uniknąć? Kochani, sami róbmy sobie pyszne mięsko! Przepis wykorzystuje szynkowar, którego opis i informacje o tym, gdzie go kupić, znajdziecie tutaj: http://proste-przepisy.pl/szynkowar-opis-i-recenzja/ . Lista zakupów: 1 kg karkówki wieprzowej 80 ml wody Niecała łyżeczka żelatyny spożywczej Przyprawy: Sól do peklowania Może być też zwykła, ale wtedy mięso poszarzeje i być może wytrzyma w lodówce trochę krócej. Pieprz Majeranek(...)Czosnek (granulowany lub świeży) listonic_type='other';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_name='Karkówka z szynkowaru'; listonic_content='1 kg karkówki wieprzowej 80 ml wody Żelatyna spożywcza Sól do peklowania Pieprz Majeranek Czosnek (granulowany lub świeży)'; document.write(" "); Kroimy mięso na małe kawałki (jak na gulasz), po czym te chudsze i ładniejsze zostawiamy w misce, te poprzerastane tłuszczem zaś – mielimy bądź drobno
Proste-przepisy.plsposób rozpocząłem sezon grillowy 2016. Karkówka miodowa to słodkie wydanie tego popularnego grillowego mięsa. Zachęcam do wypróbowania bo warto. Składniki : 1 kg karkówki (5-6 plastrów) 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy np. D'jon 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie : Plastry karkówki ponacinaj nożem i rozbij tłuczkiem lub użyj siekacza do rozbijania mięsa (zob. zdj.). W miseczce przygotuj marynatę, wymieszaj(...)miód, musztardę i ocet balsamiczny. Karkówkę obtocz w marynacie, przełóż do płaskiego naczynia i odstaw do lodówki na minimum 6h. Karkówkę grillujemy na dość mocno rozgrzanym grillu ok 20-25 minut, najlepiej na brykiecie unikając z powodu miodu jakichkolwiek płomieni. Ps.: Jak zapewne zauważyliście w marynacie niema ani odrobiny oliwy ani soli ... zachęcam do wypróbowania
Mechanik w kuchniProsty przepis na plastry karkówki pieczone w wywarze cebulowym. Składniki: 4-5 plastrów karkówki 2 duże cebule 3 łyżeczki musztardy francuskiej 350 ml bulionu 2 łyżki mąki sól, pieprz tymianek, papryka ostra Przygotowanie Karkówkę solimy i pieprzymy, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron. Cebulę kroimy w piórka. Karkówkę odsączamy z tłuszczu, smarujemy musztardą, oprószamy przyprawami(...)przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez ok 45 min, potem zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze 20 min. Sos który się wytworzy można zmiksować i podać z karkówką. Ja podałam bez miksowania
e-PrzepisyKulinarneKotlet z karkówki po argentyńsku Karkówka , to bardzo wdzięczny kawałek mięsa , smakuje dobrze w każdym przepisie . Tym razem wykorzystany zamiast wołowiny , w wariacji argentyńskiej . Wiadomo najlepszy jest steak po argentyńsku , ale z uwagi na fakt ,że w naszym kraju trudno o wołowinę argentyńską …itd . Koniec , końców , tak tez było smacznie ,pomysł z sadzonym jajem jest naprawdę trafiony i wstrzelił(...)style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przynajmniej przy stole " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Przepis jest banalnie prosty i szybki do wykonania . Składniki : 4 plastry karkówki – grube około 2 cm z jak najmniejszym tłuszczem 4 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 jajka do roztrzepania sól , pieprz do smaku 4 jajka ( na kotlety ) 1 szklanka bułki tartej
Ogrodnik w podróżyKarkówka w majonezie Jak ja uwielbiam takie proste dania. Proste, a tak smaczne. Idealne na niedzielny lub świąteczny stół. Karkówka w majonezie wychodzi niezwykle krucha, niemal rozpływa się w ustach, nóż nie będzie Wam potrzebny :) Składniki: około 1,5 kg karkówki 4-5 cebul mały słoik majonezu 2 łyżeczki przyprawy gyros pieprz cytrynowy czosnek granulowany sól Sposób przygotowania: Karkówkę(...)plastry. Mięso oprószyć wszystkimi przyprawami, doprawić solą i odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. Cebulę pokroić w piórka. Do głębokiego naczynia żaroodpornego wkładać na przemian- plastry karkówki, warstwa majonezu, warstwa cebuli i tak do wyczerpania składników. Warstwa majonezu powinna być dość gruba. Naczynia nie trzeba smarować tłuszczem, gdyż podczas pieczenia i tak wycieknie z mięsa i majonezu sporo
na moim stole...Pyszne kotlety przygotowane jak schabowe, tyle że z karkówki. Składniki: 4 dość cienkie plastry karkówki 2 cebule szklanka mleka sól, pieprz jajko bułka tarta olej do smażenia Przygotowanie Karkówkę myjemy, osuszamy i rozbijamy tłuczkiem. Przyprawiamy. Cebulę kroimy w piórka. W misce na przemian układamy plastry karkówki i cebulę. Całość zalewamy mlekiem i odstawiamy do lodówki na noc. Następnie karkówkę odsączamy
e-PrzepisyKulinarneSzaszłyki z karkówki to danie na każdą okazję – są dobre latem pieczone na grillu, zimą przygotowane w piekarniku lub grillu elektrycznym, w dodatku możecie je skomponować z tego co lubicie. Ja preferuję wersję z papryką, pieczarkami i cebulką. Można do nich użyć też cukinii, bakłażana, marchewki, czy innych warzyw które uda sie nabić na patyk. Mieszajcie, próbujcie i znajdźcie(...)najlepszy mix dla siebie. Składniki: karkówka pieczarki boczek surowy wędzony papryka cebula Przyprawy: sól, pieprz, papryka, chili, musztarda, majeranek, olej Przygotowanie: Żeby szaszłyk był dobry trzeba mięso pokroić w duże kawałki ok 4×4 cm minimum. W przeciwnym razie mięso sie wysuszy i nie będzie soczyste. Przygotowujemy marynatę – łyżeczkę soli, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczkę słodkiej papryki, pół
Kulinarna PatilogiaKarkówka w piwie Delikatniejszej pieczonej karkówki jeszcze nie jadłam. Dodanie piwa do karkówki spowoduje, że mięso bardzo skruszeje, stanie się niesamowicie delikatne, rozpływające się w ustach. A dodając kurki, sos, nabierze aksamitnego, grzybowego posmaku. Całość jest bardzo wyborna, świetnie nadaje się na świąteczny stół, bądź wykwintny obiad niedzielny. Składniki: karczek (u mnie prawie 2 kg) 3 duże cebule(...)kurek, bądź 500 g pieczarek 250 ml piwa mąka do obtoczenia mięsa sól pieprz papryka słodka granulowany czosnek olej do smażenia Sposób przygotowania: Karkówkę umyć, osuszyć, pociąć w plastry (około 2 cm). Mięso oprószyć solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami, wygnieść dokładnie w rękach, aby dokładnie przyprawy przywarły do mięsa i pozostawić w chłodnym miejscu na co najmniej godzinę, a najlepiej
na moim stole...Prawdziwe zrazy obowiązkowo muszą być z wołowiny. Często jednak serwuję zawijańce czyli roladki a'la zrazy z szynki lub karkówki. Są one ... no ... prawie tak samo smaczne jak te wołowe, a potrzebują zdecydowanie krótszej obróbki. Możemy dowolnie je nadziewać, wszystkim, co tylko przyjdzie nam na myśl. U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny sos, kasza(...)obiad pierwsza klasa gotowy! :)) Składniki: 6 średniej grubości plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 2 cebule (1 do sosu, 1 do roladek) kilka paseczków boczku wędzonego pieprz sól musztarda grillowa ziele angielskie liść laurowy przyprawa do karkówki czosnek granulowany olej Wykonanie: Płaty karkówki rozbijamy dość cienko. Smarujemy musztardą i posypujemy ulubionymi przyprawami: u mnie był to czosnek, przyprawa do karkówki
Walijskie PichcenieBardzo konkretny i syty obiad, który łączy w sobie i warzywa i mięso. Przepis wywodzi się z kuchni polskiej. Jest to połączenie karkówki z warzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie. 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa uniwersalna typu Vegeta Musztarda łagodna miodowa Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia 3 marchewki 1/2 czerwonej papryki 7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego(...)Garść natki pietruszki 2 cebule Sól Pieprz 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą do karkówki. Zamykamy w pojemniku lub w misce przykrytej folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na całą noc. Po tym czasie mięso kroimy na 1 cm plastry , przyprawiamy przyprawą uniwersalną i smarujemy z obydwu stron
VioletoweKucharzenieMeksyk często zakrada się do mojej kuchni i gości w przeróżnych potrawach. ;-) Stworzył zgrany duet nawet z karkówką, która jest dość wymagającym i kapryśnym mięsem - często ma w zwyczaju buntować się i nie mięknąć. Tym razem jednak się tak nie stało. Mięso wyszło pyszne, miękkie i soczyste. Ostrrrrre, rozgrzewające i mocno pikantne danie obiadowe. Oczywiście z ostrości można w łatwy(...)sposób zrezygnować pomijając przyprawy i papryczkę chilli. :-) 500g karkówki 3 cebule 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1 puszka pomidorów krojonych 3 papryczki chilli 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego 100ml wody 1/4 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki ostrej, czerwonej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 200g pieczarek 1. Karkówkę kroimy w plastry, rozbijamy jak na kotlety, nacieramy
Szefowa kuchniPrzepisów na karkówkę na piwie jest mnóstwo, zatem do końca nie mogę powiedzieć, że jest to mój autorski przepis, bo to nie ja go wymyśliłam. Z drugiej jednak strony, podam Wam moje autorskie składniki, na bazie których wyczarujecie taką karkówkę na piwie, że zakochacie się w niej od pierwszego "powąchania." Sporo czasu zajęło mi dobranie takiej mieszanki przypraw(...)przepisu - mięso nie musi się marynować godzinami w lodówce, użyte w nim składniki mają tak wyraziste smaki, że mięso smakuje bosko i doskonale nimi przechodzi. Składniki: 1 kg. karkówki 2 duże cebule 4 średnie ząbki czosnku 6 suszonych śliwek kalifornijskich 1 piwo - polecam szczególnie piwo FORTUNA ŚLIWKOWA, FORTUNA CZARNA 3 łyżeczki majeranku 1,5 łyżeczki cząbru sól, pieprz
Garniec Magalie