karkówka - 4379 przepisów (strona:41/292)

Karkówka w sosie piwno-cytrusowym 117

Karkówka to ostatnio nasze ulubione mięso, które dość często gości obiadową porą. Lubię takie obiady, gdy nie trzeba stać nad patelnią i smażyć każdy plaster osobno. Tym bardziej, że pracuję również popołudniami, a wtedy moi pacjenci nie muszą czuć zapachów mojego obiadu. Nienawidzę, gdy włosy pachną jedzeniem, a dzieje się(...)przy ulubionej lekturze w oczekiwaniu na obiad, który sam się robi. Gorąco polecam, bo mięsko jest niesamowicie miękkie i aromatyczne. Składniki: – 1,2 kg karkówki – 2 cebule – 3 marchewki – 1 pietruszka – sól, pieprz do smaku Sos – 1 szklanka mocnego piwa – 1/2 szklanki soku pomarańczowego

To co kocham
Karkówka duszona z kapustą pekińską 259

Dzisiaj mam dla Was przepis na danie mięsne, które jest bardzo proste do przygotowania i bardzo smaczne. Raz dwa i mamy obiad. Karkówka duszona w kapuście pekińskiej. Podałam ją z ziemniakami puree. Można podawać również z frytkami, ryżem , kaszą lub makaronem. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie w zakładce Mięsa  . Polecam również przepis na pyszną karkówkę pieczoną Składniki(...)karkówki bez kości 1 duża główka kapusty pekińskiej 1 duża cebula 2 szklanki wody 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki masła klarowanego 4 kawałki papryki konserwowej sól pieprz papryka słodka Karkówkę pokroić w plastry o grubości 0,5 cm. Każdy kotlet oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i obsmażyć  kotlety z dwóch stron na rumiany kolor

O kuchni z uczuciem
Risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami 136

Bardzo syte risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami. Kurkuma oraz pieprz cayeński nadają potrawie ostrości i charakteru. Mięso jest idealnie mięciutkie a ryż rozpływa się w ustach. 2 cebule 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 7 pieczarek 0,5 szklanki ryżu 3 szklanki bulionu Kurkuma Sól Pieprz Pieprz Cayenne Pęczek szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki 5 plastrów karkówki Przyprawa do karkówki(...)ząbki czosnku Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Układamy w pojemniku, szczelnie zamykamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy do miękkości na patelni grillowej lub w piekarniku. Kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zmięknie dokładamy pokrojone

VioletoweKucharzenie
Karkówka z kiszoną kapustą i ananasem 113

Cześć Wszystkim! :) Dziś przepis, który przywędrował do mnie aż z Mazur! Po zjedzeniu tej karkówki na szczycieńskim stole musiała ona zagościć również i u mnie. Tym bardziej, że do jej przygotowania potrzebujemy zaledwie 3 składników. Do przygotowania porcji dla 6 osób będziemy potrzebować: - 1 kg karkówki - 1 kg kiszonej kapusty (moja była z dodatkiem marchewki) -  1 puszkę ananasów(...)plastrach - sól i pieprz - odrobinę oleju do smażenia 1. Karkówkę kroimy w niewielkie plastry. Jeśli kupicie już mięso w plastrach najlepiej przekroić je jeszcze na pół. 2. Tak przygotowaną karkówkę oprószamy z obu stron solą oraz pieprzem i obsmażamy na patelni, tak by mięso z wierzchu nie było surowe. 3. Na tej samej patelni podsmażamy odciśniętą kapustę (przez

Bez Cebuli
KARKÓWKA W MARYNACIE OCTOWO -ZIOŁOWEJ DŁUGO PIECZONA W NISKIEJ TEMPERATURZE 111

Karkówka jest soczysta, mięciutka i rozpływa się w ustach. Dodatek oregano sprawia,że jest aromatyczna a podczas pieczenia w całym domu wyłaniają się piękne zapachy, które kuszą domowników. Karkówkę można podać do obiadu, można podać w kanapce a nawet w burgerze. Najlepsza jaką zrobiłam. Składniki:   karkówka - 2 kg.    Marynata:   oliwa z oliwek - 1/3 szkl. ocet balsamiczny(...)ząbki czosnku - 6 szt.  oregano świeże posiekane - 2 łyżki natka pietruszki posiekana - 2 łyżki  ostra papryka mielona - 1 łyżeczka sól - 1 łyżka   Sposób przygotowania:   1. Karkówkę umyć i dokładnie osuszyć.  2. Przygotować marynatę. W szklance umieścic oliwę, ocet, zgnieciony i posiekany czosnek, świeże oregano, natkę pietruszki, ostrą paprykę oraz sól. Wymieszać.  3. Dokładnie natrzeć

Kuchnia Paulettes
Faszerowana papryka z grillowaną karkówką 109

Zimą też można grillować… jeśli mamy odpowiednią patelnię. Grillowana karkówka smakuje tak samo jak latem. Papryka faszerowana kapustą z pieczarkami idealnie komponuje się z kruchym mięsem. Składniki: • 1/2 małej kapusty białej • 250 g pieczarek • 4 małe plastry karkówki • 4 czerwone papryki • 1 mała cebula • 4 łyżeczki musztardy • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki • sól, pieprz do smaku(...)góry dnem aby woda ściekała. Odcięte końcówki papryki pokroić w drobną kostkę. • Kapustę pokroić na drobne kawałki i gotować przez 30 minut w osolonej wodzie. • Karkówkę lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, posmarować z obu stron musztardą. • Cebulę obrać, pokroić na kilka części i podsmażyć na oleju, posolić. • Dosypać

To co kocham
Karkówka pieczoną z kapustą kiszoną... 307

Karkówka pieczona  z kapustą kiszoną... Z ziemniaczkami idealna na obiad, ale może też królować na imprezowym stole. Karkówka jest delikatna, kruchutka i dosłownie rozpływa się w ustach... Potrzebne będą: 8 plastrów karkówki (2 cm) 1 kg kapusty kiszonej sól, pieprz czosnek niedźwiedzi papryka słodka, ostra 3/4 szklanki wody olej Naczynie żaroodporne przesmarowujemy olejem, kapustę kiszoną kroimy, jeśli jest zbyt(...)ulubionymi przyprawami (u mnie jest to czosnek niedźwiedzi, papryka ostra i słodka, sól i pieprz). W naczyniu układamy na dnie i na jednym z boków trochę kapusty, przekładamy plaster karkówki, kapusta, karkówka, kapusta i tak do zużycia produktów... podlewamy wodą, posypujemy papryką, przykrywamy pokrywką i wkładamy do pieca nagrzanego do 200 stopni na 1,5 h, po tym czasie odkrywamy

Pelusiowa Kuchnia
Tymiankowa karkówka pieczona z dynią 174

dzisiejszy obiad proponuję pyszną karkówkę pieczoną z dynią. Potrawa jest łatwa do przygotowania. Każdemu będzie smakować. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez kości, 1kg dyni, 1 płaska łyżka tymianku, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1 łyżeczka pieprzu, 1/2 łyżeczki soli, 100 ml oleju, PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry. Rozbijam cienko tłuczkiem. Z dyni usuwam skórę oraz pestki. Miąższ kroję(...)kostkę. 2. Olej mieszam z tymiankiem, papryką słodką mieloną oraz solą i pieprzem. Do marynaty wkładam karkówkę i dynię. Mieszam i odstawiam na 30 minut w chłodne miejsce. 3. Karkówkę razem z dynią przekładam do rękawa do pieczenia. Rękaw związuję i układam na blaszce. Całość piekę 1 godzinę w temperaturze 190 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Kiełbasa domowa podpiekana 173

Surowiec Kupujemy : -3,5 kg łopatki -3,5 kg karkówki -2 kg boczku (w miarę chudy) Przyprawy -peklosól 17 g/kg do łopatki i karkówki -sól 17 g/kg do boczku -pieprz kolorowy świeżo mielony 3 g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2 g/kg (jest to miesznka przypraw, w skład mieszanki wchodzi :gorczyca,kminek,majeranek,kolendra,lubczyk,jałowiec oraz papryka ostra i słodka. -czosnek(...)łopatki pozyskujemy 3 kg  najchudszego mięsa i tniemy na większe kawałki aby zapeklowac peklosolą, a 0,5 kg tłustych kawałków odkładamy do boczku który póżniej będzie mielony. Z karkówki wycinamy 0,5 kg najbardziej tłustych części ,a resztę tniemy na dużą kostkę aby zapeklować poekosolą . Boczek tniemy w większe kawałki do tego dodajemy tłuste części z łopatki i krkówki

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Wiejski kisz z karkówką 135

Wiejski kisz z karkówką Kisz i tarta to dla większości ludzi to samo , a jednak nie … Różnica polega w zasadzie na tym ,że kisz zawsze jest daniem wytrawnym ( słonym ) , a tarty bywają także serwowane na słodko . Istotnym szczegółem różniącym te dwa dania, jest także to , że kisze zalewa się masą jajeczną z dodatkiem śmietany lub mleka , a tarty spaja(...)różnicach , najważniejsze , że jest to danie pyszne , proste i jednogarnkowe . Oszczędza nam sporo czasu , jest bardzo podzielne i może być zrobione z wykorzystaniem resztek np. pieczonej lub grillowanej karkówki z dnia poprzedniego " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Polecam , naprawdę fajna sprawa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : ciasto 1 kostka smalcu

Ogrodnik w podróży
Słowniański karku czuje miętę 142

jakby romantyczne nie było rozpalanie paleniska, żeby umieszać polewki, to nie każdy ma na to czas w przeciętny czwartek. Dlatego zamiast paleniska, nagrzałam piekarnik i popędziłam do sklepu po karkówkę- jakoś tak bardziej miałam na nią ochotę. A potem zaplotłam warkocz i z przyśpiewką na ustach zaczęłam nacierać karka.  PIECZONA KARKÓWKA Z MIĘTĄ (wg. "Kuchnia Słowian" Hanny i Pawła(...)Lisów, str. 121) 1kg karkówki 1-2 ząbki czosnku szczypta nasion kolendry szczypta nasion kminku kilkanaście jagód jałowca 10-12 gałązek świeżej mięty (nasza; w maju jest najlepsza, bo młodziutka) sól Piekarnik nagrzewamy do 180*C. Mięso dzielimy na dwa mniej więcej równe kawałki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie słupki. Kolendrę, kminek i kilka (nie wszystkie) jagód jałowca rozcieramy

les mirabelles
Karkówka inaczej 201

Karkówkę zazwyczaj grillujemy bądź zapiekamy jako wędlina do kanapek. Dzisiaj mam dla Was propozycję obiadową. Karkówka w tym wydaniu jest ciekawa w smaku, soczysta z domieszką ciągnącej się serowej kołderki :) Składniki: - 1 kg karkówki - 2 małe cebule - 300 g sera żółtego - majonez - czosnek granulowany - wegeta Przygotowanie: Plastry karkówki rozbijamy i układamy na brytfance wyłożonej folią aluminiową i podlewamy niewielką ilością(...)wody. Posypujemy czosnkiem granulowanym oraz wegetą. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Na każdy kawałek przyprawionej karkówki kładziemy pokrojoną cebulę oraz rozsmarowujemy łyżkę majonezu. Całość posypujemy startym żółtym serem. Pieczemy w 150 C przez około 70 minut

Zainspirowana w kuchni
Szaszłyki z karkówki 131

Jeżeli podczas krojenia karkówki, pozostały Wam niezbyt ładne i kształtne kawałki mięsa to wykorzystajcie je do przygotowania szaszłyków. Mięso z karkówki pokrójcie w mniejsze kawałki, przyprawcie i przełóżcie świeżymi warzywami. Takie szaszłyki to naprawdę dobry sposób na wykorzystanie skrawków mięsa wieprzowego. Składniki: mięso z karkówki musztarda, np. sarepska papryka czerwona czerwona cebula biała cebula cukinia olej przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)ostra Karkówkę (tzn. mało kształtne kawałki mięsa) pokroić w większą kostkę, przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą. Dodać musztardę i całość polać olejem. Wymieszać. Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Gdy mięso "przejdzie" przyprawami to zabrać się za przygotowanie warzyw. Cukinię i paprykę umyć, osuszyć. Cukinię pokroić w grubsze plasterki. Z papryki usunąć gniazda nasienne i pokroić w grubszą

Ugotować
DOMOWA WĘDLINA WIEPRZOWO-DROBIOWA Z SZYNKOWARA 115

zapomniałam.Ciągle się uczę,próbuję...smak wyszedł obłędny.Wędlina przeszła pozytywny test,mój mąż był zachwycony.Dziękuję Tradismak za możliwość testowania tego wspaniałego urządzenia. Składniki: 2 udka z kurczaka karkówka wieprzowa sól,pieprz czosnek 1,5 łyżeczki przyprawy Kebabczeta firmy tradismak 2 łyżeczki przyprawy Szeherezada firmy tradismak 3 łyżeczki żelatyny Udka dokładnie oddzielić od kości i skórek,pokroić w kostkę(...)dodać 2 ząbki czosnku,przyprawę Kebabczeta i dokładnie wymieszać by przyprawy się połączyły z mięsem. Mięso karkówki przemielić w maszynce,dodać 4 ząbki czosnku,pieprz,przyprawę Szeherezada oraz trochę soli,dokładnie wymieszać. Przyprawione mięso można pozostawić na parę godzin w lodówce,ale nie ma takiej potrzeby.Następnie dodać żelatynę....do mięsa drobiowego 1 łyżeczkę,dokładnie wyrobić mięso,tak samo

Niespełnione zdolności kulinarne
szybkowar-karkówka na ostro z nutą kminku,curry do pieczywa... 186

Składniki: karkówka 1,2 kg/bez kości, olej rzepakowy 1/4 szklanki, kminek cały 1 łyżeczka, papryka słodka mielona Royal Brand 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, przyprawa Pesto Peperroncino Royal Brand 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżka, liście curry Royal Brand 1 łyżka, woda 2 szklanki z podanych składników bez wody przygotować marynatę a liście suszone curry palcami rozkruszyć na drobno, natrzeć(...)dokładnie całą karkówkę, zwinąć w roladę i obwiązać nicią, schować do lodówki na kilka godzin do szybkowara włożyć karkówkę z całą marynatą, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować z 45 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie, karkówkę schować do lodówki do wystudzenia usunąć nici, kroić cienkie plastry do pieczywa - karkówka jest smaczna, krucha

W Mojej Kuchni Lubię