bilans spozytych kalorii sie zrownowazy.Bardzo wazne jest urozmaicenie diety i umiar.Miesa nie powinnismy jesc czesciej niz 2-3 razy w tygodniu,pomimo tego,ze jest stalym i tradycyjnym skladnikiem polskiej diety oraz polskiej kuchni.Nasz poczciwy schabowy wzorowany jest na sznyclu wiedenskim,usmazonym z pierwszorzednej cieleciny,na masle ghee z plasterkiem cytryny.Uwazam,ze polska wieprzowina smakuje wysmienicie i bez kompleksow(...)mozemy zajadac sie "ubozsza" polska wersja sznycla po wiedensku.Jak zrobic dobrego schaboszczaka?Skladniki na 4 porcje:60 dkg schabu srodkowego1 jajkobulka tartasol,pieprzcytrynaWykonanie:Kawalek schabu pociac na okolo 2 cm kawalki.Pod folia spozywcza rozbic kawalki miesa dokladnie i z wyczuciem z obu stron.Tradycyjnie przed smazeniem najpierw powinnismy obtoczyc go w mace.Ja tego nie robie,by uniknac nadmiaru tluszczu,ktory
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Olej rzepakowy – spożywczy olej roślinny wytwarzany z rzepaku. W Polsce, a także w większości krajów Europy olej rzepakowy jest podstawowym olejem roślinnym, co wynika z większej produkcji oleju w przeliczeniu na hektar powierzchni rolnej niż w przypadku pozostałych roślin oleistych.Olej tłoczony z odmian rzepaku podwójnie ulepszonego, tzw. „00” jest bogatym źródłem steroli roślinnych, tak jak oleje sojowy i kukurydziany(...)olejów kwasów tłuszczów nasyconych, ok. 7%, oliwa dwukrotnie więcej. (źródło Wikipedia). Zwany jest oliwą północy, czarnym złotem. Swoją niezbyt korzystną opinię zyskał z powodów historycznych. Dawno temu Polsce uprawiano rzepak, który zawierał szkodliwy dla zdrowia kwas erukowy. Jednak już od wielu lat uprawiane są odmiany bezerukowe.Dodatkowo te ulepszone odmiany nie są modyfikowane genetycznie. Dzięki temu dziś możemy cieszyć się
Malinowe PocałunkiPomimo faktu, iż żyję w królestwie serów już od kilku dobrych miesięcy, strasznie brakowało mi naszej polskiej GOŁKI! Szukałam, szukałam, aż w końcu wykorzystałam mamę, aby przywiozła mi go z Polski :) (przy okazji zdradzę Wam, że to samo zrobiłam z serem do pierogów, tutaj też go nie mogę znaleźć :c). I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam tego pięknie(...)podobna, jednak oba te sery różnią się formą i kształtem, smakiem i przede wszystkim mlekiem (gołka produkowana jest w mleka krowiego, a oscypek z owczego). Dziś przepis na grillowany polski ser na sałacie w towarzystwie konfitury żurawinowej :) Składniki (2 porcje): 4 gołki (śmiesznie brzmi ;p) 1 pomidor 1/2 ogórka zielonego 1/3 cukinii garść sałaty 6 plastrów szynki (jesteśmy
Kitchens Alphabetproblemu mogłam rozsmarować je na kromce chleba. Mmmm... taka sensualna przyjemność:) Inspirację zaczerpnęłam z książki Tender Volume I mojego ukochanego autora kulinarnego Nigela Slatera. Kojarzycie go? W Polsce można go zobaczyć w programach kulinarnych na BBC lub Kuchni Plus, niestety jego książki nie są dostępne w języku polskim, a swoją kupiłam na Amazonie, gdy mieli jeszcze darmową dostawę do Polski. No może niezupełnie wszystkie książki - po polsku można kupić jego autobiograficzną opowieść "Tost. Historia chłopięcego głodu". Ostatnio dowiedziałam się, że na jej podstawie powstał film i już wiem, co będę oglądać w najbliższy wolny wieczór :) Co jak co, ale Jamie Oliver czy Nigella Lawson nie mogą poszczycić się własnym filmem, a wszędzie ich w Polsce pełno.Nigela lubię
Chilli Czosnek i Oliwajabłkowe wiktuały zawsze z chęcią skosztują. To zasada której trzymam się wiernie - nigdy mnie nie zawiodła :) Mając to wszystko na uwadze, z wielkim zainteresowaniem sięgnęłam po książkę Joanny Tołłoczko "Polskie Jabłka" wydawnictwa Rea-Sj. Książkowy dizajn Już na pierwszy rzut oka, książka zachęca wyglądem do zajrzenia do środka. Wygodny, większy format. Półtwarda, gładka i błyszcząca okładka. Gruby, dobrej jakości(...)pysznie propagować racjonalne odżywianie. Najważniejsza jest treść Od razu po otwarciu trafia się na swoiste motto książki , w kilku zdaniach przybliżające wizję i zamysł autorki na tę publikację: Smak polskich jabłek jest jedyny w swoim rodzaju. (...) Słodko-kwaśny smak szarej renety, antonówki czy kaszteli jest niezastąpiony. Jabłko w kuchni nie ma sobie równych. (...) Obecnie zarówno te zielone
Grunt to przepis!wiesz co jest ulubionym przysmakiem przyrządzanym w święta w każdej polskiej rodzinie lub co jest chlubą polskiej kuchni? A co należy do żelaznego menu młodych ludzi? Zapraszam Was do ciekawej, nieco zabawnie brzmiącej dziś lektury kilku wigilijnych definicji, zaczerpniętych z Leksykonu Sztuki Kulinarnej (1983) Barszcz - zupa sporządzana na wywarze z buraków i często kości, zakwaszana kwasem burakowy; b. może(...)dniu wigilii Bożego Narodzenia. Gołąbki - znana od dawna potrawa przyrządzana z różnych farszów zawijanych w sparzone liście świeżej kapusty lub w liście kapusty kwaszonej. Groch - odgrywał w kuchni polskiej dużą rolę, zwłaszcza w czasach gdy nie znano ziemniaków. Ale i dzisiaj grochówka na wędzące z majerankiem lub roztartym czosnkiem, puree grochowe z golonką wieprzową, a nawet kapusta z grochem należą
Tradycyjna KuchniaJednak to nie we Lwowie, lecz dużo głębiej w tej ziemi pełnej wielkich przestrzeni, przeżyłam najbardziej wzruszający moment. W Iwanofrankowsku (dawniej Stanisławów - od Stanislawa Potockiego) nasza rozmawiająca po polsku grupa została radośnie zaczepiona przez uśmiechniętego starszego pana, lat około 70. Opowiadał nam chwilkę o mieście, pokazał pomnik Mickiewicza, ukrywany pod ziemią najpierw przed niemieckimi nazistami, potem przed komunistami radzieckimi(...)Żegnając się z nami Polak ten jeszcze wyraził radość, że posłuchał naszej pięknej mowy i prosił: "A wy tam teraz tak róbcie w kraju, żeby tu kiedyś znowu była Polska". Delikatne uwagi, że to już raczej niemożliwe, zbył: "My i tak będziemy zawsze w to wierzyć." I odszedł. Urocze było to, że ten urodzony w czasie wojny mężczyzna, który
I tu będę miała takie teJuż za kilka godzin polscy piłkarze wybiegną na murawę w pierwszym swoim meczu na Euro 2016. Stadion i wiele polskich mieszkań przybierze barwy Biało -Czerwone . Nie inaczej tez będzie u mnie w domu . Kilku zagorzałych kibiców będzie z całych sił zaciskać kciuki za naszych piłkarzy. POLSKA !!!! BIAŁO - CZERWONI !!!!! A ,żeby umilić sobie ten czas oczekiwania i już wczuć(...)masą śmietanową. Ciasto można tera podzielić na prostokątne porcje i na każdej z nich utworzyć biało czerwoną flagę , posypują połowę każdego kawałka okruchami czerwonego ciasta . Smacznego : Do Boju POLSKO !!!!!!!!!!!!!!!!!! Polecam
Malinowa Kawiarenkacena. Może jest to mieszanka czarnej świni z inną, bo różnicę w strukturze i konsystencji mięsa widać gołym okiem i na pewno nie jest to ani nasza polska karkówka, ani puro de bellota . Cena za 350g karkówki, zapakowanej elegancko w formie 3-4 cieniutkich kotletów w gruby kartonik z przeźroczystym okienkiem to 9.99zł. Sami przyznajcie – majątek(...)się tego mięsa do wołowiny wagyu nie porównać– jest równomiernie, marmurkowo poprzerastane miękkim, naprawdę mięciutkim i pachnącym tłuszczem. To nie jest twardy, żylasty, zbity ochłap tłuszczu, jak na naszej polskiej karkówce, co to to nie. Świnie iberyjskie dużo jedzą i dużo chodzą, tłuszcz rozkłada się w ich ciele równomiernie. On naprawdę rozpływa się w ustach. I tu też
Karo in the Kitchenwrocławską blogosferą, od początku stała się jednym z ciekawszych punktów w mieście. Czuć, że jest to miejsce prawdziwie zrośnięte z miastem, w którym na każdym kroku widać dobry polski dizajn i odwołania do powojennej historii Wrocławia. Jednak dzisiaj nie o tym będzie mowa, a o kuchni, która chyba najbardziej nas interesuje. Z dniem 22 lutego Barbara wystartowała z nowym(...)wydaniu) jest zdecydowanie czymś wyczekiwanym. Na początku nasz apetyt rozbudziła deska serów z Ekologicznego Gospodarstwa Agroturystycznego Wańczykówka. Chyba po raz pierwszy stwierdziłem, że możemy być tak samo dumni z polskiego serowarstwa, jak Szwajcarzy czy Francuzi. Sery były pyszne, kremowe i wyraziste w smaku. Popijając je cydrem Japko i winami z Winnicy de Sas w Dolinie Baryczy byłem prawdziwie ukontentowany
Food SquareGault&Millau prestiżowy ŻÓŁTY PRZEWODNIK po restauracjach i hotelach w całej Polsce. Miałam ogromną przyjemność pracować, podczas wczorajszej gali przewodnika Gault&Millau Polska, z Szefem Roku Gault&Millau 2016 Pawłem Oszczykiem. Było to dla mnie nowe i bardzo ciekawe doświadczenie. Kolacja na 500 osób i do wydania 6 dań. Kolacje przygotowało sześciu wspaniałych szefów kuchni: Adam(...)najlepszej jakości, ale robione w tak zwanym biegu... :) szef wszystkich szefów Gault&Millau, Come de Chérisey i Paweł Oszczyk Szef Roku 2016 Najlepsi według Gault&Millau Polska : Szef Roku Gault&Millau 2016: Paweł Oszczyk, La Rotisserie , Warszawa Młody Talent Gault&Millau 2016: Adrian Klonowski, Metamorfoza, Gdańsk Szef Jutra Gault&Millau 2016: Michał Bryś
królestwo garówstron świata. Wydawało mi się, że końcówka wakacji to dobry termin na taką akcję, bo wielu z nas w tym okresie wyrusza poza swoje miejsce zamieszkania w różne rejony Polski i za granicę. To dobra okazja do przywiezienia do swoich kuchni nowości kulinarnych w postaci produktów lokalnych czy podpatrzonych lub pozyskanych przepisów kulinarnych. Do akcji zgłoszonych zostało 21 przepisów(...)którym zostaliście zainspirowani do ugotowania dania po powrocie u siebie. Przesłane przez Was przepisy były związane z podróżami zagranicznymi, a liczyłam na to, że pojawi się trochę przepisów z Polski. Może następnym razem? ;) Bardzo dziękuję autorom wpisów z blogów: Smaczne-zdrowe, Teoria smaków, Smak mojego domu, Moja Mama Gotuje... i bloguje, Smaczne opowieści, Trisha & Morning Coffee za udział
Weekendy w domu i ogrodzieDynia jest przede wszystkim smacznym i bardzo odżywczym owocem, którego rodzina obejmuje aż 760 gatunków. Do dyniowatych należą m.in.: arbuzy, melony, kabaczki, cukinie, ogórki i tykwy. ( zdjęcie: www.swiatkwiatow.pl ) W Polsce najchętniej uprawia się te dynie o żółto-pomarańczowym miąższu, bogate w pestki, które są bardzo drogocenne dla naszego organizmu. Najczęściej spotka się u nas odmianę śródziemnomorskiej dyni olbrzymiej, o owocach(...)ważących nawet powyżej 50 kg. Ciekawostka! Niedaleko Brukseli, w Tervuren organizowane są Europejskie Mistrzostwa Hodowców Dyń. Ostatnia zwyciężczyni ważyła 484,5 kg! Dynia pochodzi z Ameryki Środkowej, a w Polsce popularnie zwana była banią. Jej historia tutaj sięga czasów starożytnych – słynny wódz, polityk i wielki smakosz Lukullus (117–56 r. p.n.e.) podawał na swoich słynących z przepychu ucztach dynię smażoną
Ostra na Słodko