Chyba wszyscy choć raz w swoim życiu jedli naleśniki :) Jest wiele wariacji na ten temat począwszy od naleśników z owocami, warzywami czy mięsem. Ja dziś
Tagebuch po polskuRozgrzewająca zupa, idealna na deszczowe dni. Delikatny aromat cebuli daje cudowne doznania naszym kubkom smakowym. I jeszcze te chrupiące grzanki... Mniam! Zupa cebulowa Składniki: 3
Tagebuch po polskudawna przygotowuje go sama,robi się go błyskawicznie i jest na prawdę pyszny.Ważne jest żeby dodać dobry olej,taki delikatny,o neutralnym smaku i zapachu,ja używam POLSKI-Olej Rzepakowy bo nadaje się nie tylko na zimno ale również do smażenia duszenia-bo ma wysoką temperaturę dymienia, zapraszam do obejrzenia filmiku-Zobaczcie sami jakie to proste Składniki(...)jajka 250 ml oleju(najlepiej olej rzepakowy Polski) pół łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu, łyżeczka musztardy 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: składniki wszystkie dajemy do półlitrowego słoiczka(trzeba patrzeć ,żeby słoiczek był na tyle szeroki żeby końcówka od blendera do niego weszła) wkładamy końcówkę naszego blendera do samego dna i włączamy na najwyższych obrotach -miksujemy 3-4 sekundy
Swojskie jedzonkokilka: są proste, są smacznie i nie spotkałam jeszcze osoby, której by nie smakowały. :-) Warto zainwestować tu w dobrej jakości wędlinę, jaką niewątpliwie jest Szynka z wędzarni od Biesiada Polska . Wtedy takim roladkom nie oprze się nikt. ;-) 4 placki tortilli 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska od Hańderek 150g kremowego serka 8 dużych listków sałaty 1/2 papryki
Szefowa kuchniOd pierwszego kęsa wszyscy zakochują się w tym smakołyku. Delikatny a jednocześnie zdecydowanie kokosowo-mleczny w smaku :) Do złudzenia podobny do znanej wszystkim praliny pod
Tagebuch po polskuDodatek na ciepło do drugiego dania. Bardzo smaczna marchewka, która przekona do siebie największych niejadków. Przepis jest od babci, która robi najlepszą marchewkę na świecie :) Zapraszam
Tagebuch po polskuPyszne i bardzo szybkie. Pasujące na prawie każdą okazję -kotleciki. Zachwycają podniebienia nie tylko najmłodszych ale tych całkiem dużych też ;) To przepis z kategorii tych do
Tagebuch po polskubędą na Was trzy nagrody: I miejsce- niepowtarzalna Ceramika Bolesławiec o wartości 130zł w postaci dwóch filiżanek ze spodkami i talerzykami deserowymi II miejsce- paczka ufundowana od Makarony Polskie o wartości 75 zł w skład której wejdzie fartuszek oraz zestaw makaronów III miejsce- zestaw przypraw ufundowany od firmy Bella-Bis o wartości 50zł A także dodatkowo za zajęcie(...)myśli. Chciałabym, żebyście troszkę zaszaleli i zasypali mnie propozycjami na jej wykorzystanie. Dodatkowo, jeśli jeszcze tego nie zrobiliście, polubcie profile Fundatorów na Fb: Zakłady Ceramiczne "Bolesławiec" , Makarony Polskie oraz Przyprawy Bella- Bis . Profil Kuchni także możecie kliknąć i polubić ;) Zwycięzców każdego miejsca wybierze przedstawiciel firmy, która funduje nagrodę, jednak jeden uczestnik może wygrać tylko raz. By uniknąć oszustw chciałabym
Kuchnia w czekoladziekanapkami, warzywami i sokami mają również biznesową rację bytu. Dziecko mając ograniczony wybór – kupi to co jest.” 5 Wiecie, że nasze dzieci są w czołówce najbardziej otyłych w Europie? „Polskie dzieci tyją, podobnie jak dzieci w krajach rozwiniętych, ale u nas problem ten dotyczy przede wszystkim przedszkolaków i uczniów z rodzin wykształconych. Tak wynika z badania OLAF, które przeprowadzili(...)raportu Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wynika, że w ciągu ostatnich 20 lat w naszym kraju trzykrotnie wzrosła liczba dzieci z nadwagą. (…) W Europie otyłe jest co czwarte dziecko. W Polsce nadwagę ma obecnie aż 29 proc. 11-latków i prawie tyle samo 14-latków. WHO objęła badaniami 207 tys. najmłodszych mieszkańców Europy i Ameryki Północnej. Na tym tle wypadliśmy bardzo
Atlas SmakówLato pełną gębą, wszyscy w około uprawiają polski sport narodowy, czyli grillowanie. Na działkach, na ogródkach, nawet na dziko między blokami czy na trawniku. W końcu to nasza nowa świecka tradycja. Polska grillem stoi. Karkówka, kiełbasa, czasem coś bardziej wytwornego. Cokolwiek, to nie ma znaczenia. Liczy się ten cudowny czas spędzony z przyjaciółmi przy grillu. A czasem
Marder&Marder Manufactureprzede wszystkim, TRUSKAWKI! Może wydało Wam się dziwne to, co napisałam w pierwszej części posta. "..Kto wie, kiedy znów będę miała okazję ich skosztować.." toż to nasz polski, wakacyjny, coroczny skarb! No właśnie, polski... I tutaj przechodzę do nowinki- od przyszłego tygodnia będę znów mieszkanką Wysp Kanaryjskich i będę pisać dla Was posty ze słonecznej Fuerteventury:) Ktoś
Gotowanie to kochanieroku, pod koniec maja odbyła się w Warszawie, kolejna szósta już edycja Tygodnia Portugalskiego „Flavours of Portugal”. Jest to największe wydarzenie promujące Portugalię w Polsce organizowane przez Polsko-Portugalską Izbę Gospodarczą. W jego ramach odbywają się spotkania z tradycyjną kuchnią portugalską, degustacje win oraz spotkania z kulturą tego kraju. Miałam przyjemność uczestniczyć w kolacji która odbyła się w warszawskim(...)producentem korka. Jak co roku odbyła się również degustacja komentowana prowadzona przez Ewę Rybak którą wspierała Manuel Maioral, właściciel firmy Atlantica, która od wielu lat specjalizuje się imporcie do Polski win portugalskich, oraz intensywnej promocji ich w naszym kraju. W tym roku w degustacji uczestniczył również Anselmo Mendes. Ten winiarz z krwi i kości, wykształcony agronom i enolog
królestwo garówzdrowszą wersję ciasta czekoladowego, z pysznym kremem z nerkowców, cudownie pachnącym miodem wrzosowym oraz ciecierzycą, która idealnie smakuje również na słodko. Niedawno dostałam do wypróbowania od firmy miody polska kilka pysznych produktów i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie zaskoczyła mnie ta firma, miody już po wyciągnięciu z pudełka zachwycają pięknymi opakowaniami, mają świetną konsystencję i cudowny smak(...)wrzosowy mój zdecydowany faworyt o pięknym zapachu, smaku i wspaniałej konsystencji przypominającej krem toffi. Jeśli chcecie zapoznać się z innymi miodami oraz ich właściwościami zdrowotnymi zapraszam na stronę - miody polska Składniki : - puszka ciecierzycy - 1 jajko - szklanka nerkowców - 1/3 szklanki kakao - ok 100 g czekolady (można dodać mniej) - płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1/3 szklanki miodu ja użyłam
zdrowa vege kuchniaMięso i zmiemniaki to nie tylko ulubione składniki obiadu Polaków, ale najprawdopodobniej 90% mieszkańców świata zachodniego. Różnica pomiedzy krajami zachodnimi a Polską jest taka, że większość konsumowanego w Polsce mięsa to wieprzowina. W Polsce nie ma tradycji chowu bydła. Na pewno nie takiego, które pozwoliłoby na masowe uzyskanie wołowiny wysokiej jakości. „Dobra” wołowina jest więc luksusem. Wiem
Jem więc JestemCasanova po przejściach w reż. Johna Torturro (2013). Byłam negatywnie nastawiona (sugerowałam się tytułem, i niektórymi z ostatnich filmów Allena). Ale muszę przyznać, że miło się rozczarowałam. Polski tytuł zapowiada głupkowatą komedię. Tak, jest lekko i przyjemnie, ale i błyskotliwie. Do tego nieszablonowe zakończenie i pełno allenizmów, np. jazzowa ścieżka dźwiękowa, neurotyczne słowotoki. Ponoć Woody zgodził się zagrać(...)tematyka nie należy do najłatwiejszych. Czas na obiad... Malowniczy park Zwierzyńczyk Można też tutaj zjechać na linie nad jeziorem, jest kiosk multimedialny i hot spot Zagroda dla konika polskiego J. w. Parkowanie na placu browaru Przerwa na kawkę Drogowskaz LAF-owy, pełno tutaj takich w czasie festiwalu, są też pieczątki na chodnikach, raczej ciężko się zgubić:) Kolejna wycieczka rowerowa - kościół
Qlinarnie i Qlinarnie