polska - 1500 przepisów (strona:16/100)

Sajgonki 254

indywidualnych upodobań. Do sajgonek często dodawany jest również chiński makaron. Sajgonki najlepiej podajemy z sosem  sos słodko-kwaśny. Nazwa tego dania znana na całym świecie to spring rolls. Polska nazwa „sajgonki” wywodzi się od nazwy miasta Sajgon, z którego pochodzi wielu imigrantów wietnamskich mieszkających w Polsce. Wbrew pozorom przygotowanie sajgonek jest bardzo proste, choć wymaga poświęcenia trochę czasu

Mania Gotowania
Pierniki 680

okazuje znano je już bardzo dawno temu. Pierwsze wzmianki pochodzą z XIV wieku. Te najbardziej znane - z Torunia - zawdzięczają swą sławę idealnemu położeniu geograficznemu tegoż oto miasta na mapie Polski. W odległych czasach przebiegał przez Toruń szlak handlowy z Gdańska do Krakowa, przez który przewożono mnóstwo towarów, między innymi korzenne przyprawy ze Wschodu, jak również najlepsze miody. Takim(...)sposobem cynamon, imbir, goździki, kardamon i miód stały się głównymi składnikami tegoż niezwykłego ciasta, a co za tym idzie nadały mu charakterystycznego smaku i aromatu.  Polskie pierniki swój początek miały w miodowym chlebie, doprawionym wcześniej ziołami i pieprzem - i stąd właśnie nazwa „piernik”. Z upływem czasu zamiast ziół zaczęto używać korzennych przypraw, które znakomicie utrwalały aromatyczne, smaczne ciasto

Sajkofanka smaku
Z tesknoty za pewnym ciastem 163

prezentowalam panna cotte ze sosem z truskawek, za sprawa komentarza Malgosi z bloga "Pieprz czy wanilia", przypomnialam sobie o moim ulubionym ciescie z truskawkami.Co roku gdy mieszkalam jeszcze w Polsce moja Mama robila dla mnie to ciasto na imieniny. Ja zawsze sie martwilam, ze zabraknie truskawek, wszak imieniny mam na samym koncu truskawkowego sezonu. Mama dokladala wszelkich staran(...)Wlasciewie bylam juz gotowa zrobic sobie to ciasto sama, ale tu powstal problem. Nie posiadalam wystarczajacej ilosci galaretki truskawkowej. U mnie to towar deficytowy, ktory przywoze sobie czasem z Polski. Jakos przez te wszystkie lata nie doszukalam sie galaretki we francuskich sklepach.Przeszukalam doskladnie moja spizarnie i znalazlam 2 opakowania galaretki i zaraz tez wymyslilam jak odtworzyc smak mojego ulubionego

Przysmaki Karolki
Z czym dzis beda pierogi? 199

Musze przyznac, ze dzieki zabawie Ireny i Andrzeja "Gotujemy po polsku" zatrzymalam sie na dluzej przy naszej rodzimej kuchni.Gdy sie zastanowilam doszlam do wniosku, ze w dzisiejszych czasach o wiele chetniej siegamy po przepisy inspirowane kuchniami z innych zakatkow swiata. Chetnie kupujemy nowe, nieznane nam wczesniej przyprawy, odkrywamy nowe smaki, zagladamy do ksiazek swiatowej slawy kucharzy, a ich propozycje wzbogacaja(...)nasze codzienne menu. Mozna by rzec, ze kuchnia polska nie ma juz nic do zaoferowania. Wielu ludzi kojarzy ja z bigosem, grochowka czy schabowym z kapusta. Tymczasem ona wciaz gotowa jest nas czyms zaskoczyc. Do tego daje nam pole do popisu i zacheca do eksperymentowania.Z dziecinstwa pamietam jak moja Babcia i Mama co jakis czas zagniataly ciasto na pierogi

Przysmaki Karolki
Czas pomyslec o swietach 180

dobrze zrobilam. Z pewnoscia przekonam sie o tym juz niebawem. Mam jednak nadzieje, ze nie bedzie to piernikowe nieporozumienie, szczegolnie ze przepisem dziele sie z Wami.Poniewaz pierniki to polska tradycja bozonarodzeniowa pomyslalam sobie, ze przepis ten idealnie pasuje to trwajacej wciaz akcji "Gotujemy po polsku" pod patronatem agregatora blogow kulinarnych zPierwszegoTloczenia.plPierniki z orzechamiskladniki: 500g maki (3 szklanki) 500ml miodu

Przysmaki Karolki
Prima Aprilis.. Grypa ma ochotę na psikusa. 169

żarty nazywane są „kwietniowa ryba” (Poisson d’avril). Prima Aprilis zaczął być popularny już w późnym średniowieczu! A spekulacje na jego temat wykraczają nawet do starożytności!  Natomiast w Polsce jak to było? Obyczaj ten dotarł do Polski z Europy Zachodniej przez Niemcy w epoce nowożytnej   w XVI wieku. W XVII został już uznany za „modę staroletnią

W kuchni Karmel-itki
Shots from USA: Virginia 194

mój największy problem. Nie mają tutaj świeżego pieczywa, można kupić jedynie chleb tostowy, owoce i warzywa są pozbawione smaku a wszystko jest sztucznie słodkie i chemiczne. Tęsknie już za polskim świeżym chlebkiem z masłem :) Ale jakoś radzić sobie trzeba. Moje typowe śniadanie wygląda tak: wafle ryżowe z odtłuszczonym serkiem philadephia, sałatą lodową, "szynką" z indyka i pomidorem lub innymi warzywami(...)Czasem zdarza mi się wyskoczyć do bufetu śniadaniowego na typowe amerykańskie pancakes. Jeśli chodzi o przekąski to posmakowały mi bardzo popularne w USA precle. Zamierzam po powrocie  do Polski spróbować upiec je sama, jak mi wyjdzie to przepis na pewno pojawi się na blogu :) A jak wygląda typowy amerykański, domowy obiad? Otóż miałam przyjemność spędzić dzień ze znajomym

Zgrabne Gotowanie
Barszcz wigilijny na domowym zakwasie z buraków 251

chyba bardziej polskiej potrawy niż klasyczny, wigilijny barszcz. Tradycyjnie postny wywar, bez dodatku mięsa, wymaga najlepszych składników, specjalnego traktowania i dodatku zbalansowanych przypraw. W tej postaci jadamy go raz do roku – poświęćcie należny mu czas, by móc cieszyć się głębokim smakiem tej pysznej zupy. Długie buraczki są bardzo ciemne, mają piękny głęboki prawie czarny kolor, pachną dużo mocniej niż buraki(...)średnie pietruszki 1 mały seler lub ½ dużego 1 biała część niedużego pora 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula 2 liście laurowe 1 średnie, winne jabłko 3-4 suszone polskie śliwki (lekko wędzone) 4-6 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonego majeranku 1 łyżeczka czarnego ziarnistego pieprzu 2,5 litra wody 5 łyżek octu balsamicznego– nigdy nie spirytusowego! sól pieprz mielony

Karo in the Kitchen
Tymbaliki z musem z łososia, porem, żurawiną i kolendrą 159

który zdecydowanie nie tylko nam posmakował, ale i cieszy oko! Jest to moja propozycja przekąski do podania na świąteczny stół - zachwyci każdego! :) Do przygotowania użyłam makaronu otrzymanego od Makarony Polskie - w końcu to oni tą zabawę organizowali ;) Składniki na około 12 sztuk: 200g filetu z łososia 1 por (biała część) 1/2 szkl. makaronu małe gwiazdki (Makarony Polskie) 5 łyżek suszonej

Kolorowy Przepisownik
Jak zrobić domowe pyzy – czyli ziemniaki do potęgi trzeciej 370

Ziemniaki do potęgi trzeciej. Ugotowane, surowe i te w postaci skrobi ziemniaczanej. Tylko tyle potrzeba żeby zrobić prawdziwe, polskie kluski z ziemniaków zwane pyzami. Uwierzcie mi, że te smakują zupełnie inaczej niż pyzy z paczki. Wymagają na przygotowanie dłuższej chwili, ale wcale nie są trudne do zrobienia. Ze względu na wartość użytkową możemy wyróżnić trzy podstawowe typy ziemniaków(...)sypki miąższ. Doskonałe na pieczone babki, farsze, np. do pierogów, na kluski, do purée, jako smażone placki, pyzy czy kopytka (Bryza, Tajfun, Ibis, Gracja, Bursztyn, Etiuda, Legenda). W Polsce oficjalnie jest zarejestrowanych około 100 odmian ziemniaków. Mimo wszystko ciężko się czasami zorientować, co kupujemy. Dawno nie spotkałam w warzywniaku podpisanych kartofli – trzeba dopytać sprzedawcy jakiego typu warzywo

Karo in the Kitchen
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 250

wynikająca także z odkrywania nowych smaków i aromatów. Tajska kuchnia zapewnia to z nawiązką, nic dziwnego, że rośnie jej popularność, a w ślad za tym dostępność składników, także w Polsce. Kucharz w Tajlandii ma przywilej eksperymentowania- czasem potrawy przyrządzone z takich samych składników smakują zupełnie inaczej. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie, by bawiąc się kuchnią, eksperymentować samemu, szukając prawdziwe(...)gotowaniu zmiękną i będzie można je zjeść. Galangal należy przechowywać w lodówce, owinięty w ręcznik papierowy. Można go też zamrażać. Ciekawostką jest, że wyciąg z korzenia galangala jest składnikiem polskiej wódki "Żołądkowa Gorzka". I IMBIR- Bardzo popularny składnik kuchni azjatyckiej, ze względu na swój wspaniały cytrynopodobny zapach oraz ostry smak. Świeży korzeń imbiru jest jędrny, ma jasnobrązową skórkę i żółte

ClauditteMissCooking
Fit wigilia- odchudzamy potrawy wigilijne 267

Tradycyjna kuchnia polska, szczególnie ta świąteczna jest obfita, pyszna, ale niestety również tłusta. Czy istnieją sposoby, aby odchudzić nieco dania wigilijne? Oto kilka ciekawych propozycji:) 1. Pierogi i uszka Najbardziej kaloryczne jest ciasto (z mąki pszennej), dlatego warto ją zastąpić np. mąką orkiszową lub razową. Sam farsz z grzybów i kapusty może być lżejszy, jeżeli smażenie zastąpimy duszeniem

Tradycyjna Kuchnia
Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym 185

Buraki z wiśniami w miodzie i occie balsamicznym. Znakomity dodatek do mięs. Przepis inspirowany książką "Kuchnia Polska" z Lidla Karola Okrasy. Chyba jeszcze nigdy nie zrobiłam dania czysto odzwierciedlającego przepis. Zwykle  dodaje coś od siebie albo zamieniam składniki, których nie lubię na swoje smaki. 4 ugotowane lub upieczone buraki opakowanie mrożonych wiśni sól i pieprz do smaku

AZgotuj!
Bigos 164

Opis: Bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy! Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej 1 kg kapusty białej 200 g boczku 1 kg wieprzowego mięsa

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Surówka z czerwonej kapusty z wasabi 220

kapusty i często go dodaję do owej. Dzisiaj mam kiszoną czerwoną kapustę zakupioną u zaprzyjaźnionych państwa na ryneczku. Dziś poszalałam i dodałam tutaj wasabi czyli jeszcze mocniejszy niż nasz polski, chrzan japoński. Nie dominuje w surówce, natomiast podkreśla jej niesamowity smak. Polecam spróbujcie, na świąteczny obiad będzie znakomita. Surówka z czerwonej kapusty z wasabi. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie